Grundfakta

Media (4 st)

Originaltitel Nära livet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1958-03-31

Medverkande

Eva Dahlbeck
Stina Andersson

Ingrid Thulin
Cecilia "Cissi" Ellius

Bibi Andersson
Hjördis Pettersson

Barbro Hiort af Ornäs
Brita, avdelningssköterska

Erland Josephson
Anders Ellius, Cecilias man, läroverkslärare

Inga Landgré
Greta Ellius, Anders syster

Visa alla medverkande

Om filmen

 Fasa och förväntan i Cannes-triumf med intensiva närbilder av Ingrid Thulin, Eva Dahlbeck och Bibi Andersson, som delar...

Visa hela texten

Handling

En ambulans anländer till ett sjukhus. Cecilia Ellius förs in på bår. Hennes man Anders går bredvid. Vill du ha det här barnet? frågar hon. Överlämna det till läkarna, säger han....

Visa hela handlingen

Press

Staffan Tjerneld i Expr karakteriserade Nära livet som ett konstnärligt missfall, och Kurt Salomonson i Arbetaren invände starkt mot filmens skrämseltendens. Men i övrigt mottogs...

Visa all press


Relaterat

Om filmenFasa och förväntan i Cannes-triumf med intensiva närbilder av Ingrid Thulin, Eva Dahlbeck och Bibi Andersson, som delar sjukhussal och väntar barn.

Max von Sydow ligger sömnlös av förväntan och har ritat en ställning till badbaljan, Erland Josephson vägrar svara på om han vill ha sitt barn och mannen i telefonen är så likgiltig att han inte ens står med i rollistan.

Eva Dahlbeck, Ingrid Thulin och Bibi Andersson delar sjukhussal. De är gravida och har kommit in med ambulans för att de börjat blöda. Stina (Dahlbeck) har gått över tiden och Cecilia (Thulin) och Hjördis (Andersson) är i tredje månaden. Stina och Harry (Max von Sydow) är gifta och saliga, den unga Hjördis är ensam och arg och den ångestridna Cecilia är ensam och gift.

Hjördis läser filmstjärnetidningar, Cecilia läser Erik Lindegren och Stina hjälper sköterskorna att vika blöjor. De kammar och tröstar och håller om varandra, och den kloka syster Brita lyssnar och hjälper. Cecilia har fått morfin och har en febrig monolog om ödet. Stina får blommor från kolonin och ska kalla sitt barn Lill-Harry. Hjördis släntrar omkring i korridoren och sparkar runt sina tofflor.

I filmens slutscen råder Inga Landgré sin svägerska att inte skilja sig. Cecilia säger att hon är gjord för ensamhet, och svägerskan svarar: "Vad tror du att ensamhet är då? En sval frid, en okränkbar trygghet? I verkligheten är ensamheten ett akrobatstycke, och bakom det lurar en ständig fruktan. En ständig fruktan, Cissi."

Kvinnorna har det inte lätt, och Bergman plågades han också: det var damm i ateljén, han fick ha munskydd för att inte få influensa, och så luktade det sur bröstmjölk på BB också. "[...] Jag mådde illa och tvangs relatera till egna erfarenheter som evigt handfallen, evigt eskaperande pappa." Det verkar ha gått bra. Två av de tre blivande papporna är kräk som sviker sina kvinnor. 

Det var tur att det fanns en tub lustgas i kulisserna. Och att Thulin, Dahlberg och Andersson, som är i närbild i varenda scen, tog sitt ansvar. "Det viktigaste förblir ändå skådespelerskorna. Som i de flesta pressade sammanhang visade aktriserna sinnesnärvaro, uppfinningsrikedom och orubblig lojalitet. Förmågan att skratta i bedrövelsen. Systerskap. Omtanke. Det här med skådespelarna är förresten ett särskilt kapitel och jag vet inte om jag är kompetent att reda ut deras inflytande på mina filmers tillblivelse och utseende." (Bergman i Bilder)

I slutet av femtiotalet var ett par särade knän och ett ångestskri nog för att folk skulle svimma i biosalongerna. Norska Bergen var värst, där dånade åtta personer på samma föreställning. Stina krystade, Cecilia yrade och Hjördis grinade så att de golvade Cannes-juryn också. Eva Dahlbeck, Ingrid Thulin, Bibi Andersson och Barbro Hiort af Ornäs (syster Brita) delade på det kvinnliga skådespelarpriset, Bergman fick regipriset och författaren Ulla Isaksson (som 1960 skrev manus till Jungfrukällan) fick pris för sitt manuskript (som bygger på novellerna "Det vänliga, värdiga" och "Det orubbliga").

Robin Hood (Bengt Idestam-Almquist) i Stockholms-Tidningen: "[...] Nära livet är icke filmad teater. Vad Bergman verkligen vill säga uttrycks i bild, inte i ord. I stora närbilder av ansikten. Det är TV-teknik. […] Bristen på filmisk fantasi, instängdheten, koncentrationen på några få personer och berättelsens kronologiska framflytande, beror dock inte på Bergman. […] För första gången på länge gestaltar han i film ett manus, han inte själv skrivit. Och som det är Ulla Isakssons första filmförsök, kan man inte vänta någon äktfilmisk flykt. Men den TV-intresserade Bergman har säkert med glädje tagit itu med historien, för att den passat hans nuvarande strävan till förenkling. Den har gett honom tillfälle att uttrycka sig nästan uteslutande genom några få människors ansikten. Han använder ingen musik. Och sparsamma ljudeffekter. Allt hänger på skådespelarna."

Nina Widerberg (2017)

 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Rådgivare
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Rekvisita
Kostymör
Smink
Perukmakare
B-ljud

Medverkande

Eva Dahlbeck Stina Andersson
Ingrid Thulin Cecilia "Cissi" Ellius
Bibi Andersson Hjördis Pettersson
Barbro Hiort af Ornäs Brita, avdelningssköterska
Erland Josephson Anders Ellius, Cecilias man, läroverkslärare
Inga Landgré Greta Ellius, Anders syster
Gunnar Sjöberg doktor Nordlander, överläkare
Max von Sydow Harry Andersson, Stinas man
Ann-Marie Gyllenspetz Gran, kurator
- Ej krediterade:
Sissi Kaiser Marit, sjuksköterska
Margaretha Krook doktor Larsson
Lars Lind doktor Thylenius
Monica Ekberg Hjördis väninna
Gun Jönsson nattsköterskan
Maud Elfsiö Maud, sjuksköterskeelev
Kristina Adolphson sjukvårdsbiträde
Gunnar Nielsen läkare
Inga Gill fru Jönsson, nybliven mor
Bengt Blomgren fader med skadat barn

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1958
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017

Handling

En ambulans anländer till ett sjukhus. Cecilia Ellius förs in på bår. Hennes man Anders går bredvid. Vill du ha det här barnet? frågar hon. Överlämna det till läkarna, säger han. Kan barnet räddas, kommer de att rädda det.

Cecilia skrivs in. Hon berättar att hon är i tredje månaden.

Cecilia förlorar sitt barn. Det skulle ha gått galet, även om ni kommit tidigare, säger en läkare och förbereder henne på en skrapning. Det ska bli rent och fint till nästa gång. Jag tror inte det blir någon nästa gång, säger hon.

Cecilia vaknar ur narkosen. Syster Brita finns vid hennes sida. Rumskamraterna Stina Andersson och Hjördis Pettersson håller sig i bakgrunden. Cecilia börjar tala. Barnet var inte önskat, säger hon till syster Brita. Pappan ville inte ha det, och hon var inte stark nog att älska det själv. Hon har vetat att hon inte skulle duga - varken som hustru eller mor.

Så nära livet kommer jag aldrig mer, säger hon till sist.

Cecilia hade sovit. När hon vaknar, börjar Stina tala vänligt med henne. Stina berättar om sig själv och presenterar Hjördis. Stinas problem är att barnet hon bär inte vill komma ut någon gång.

Cecilia får besök av sin man, Anders. Hon är bitter, när hon talar med honom. Han erkänner att han kanske inte var så glad han borde över barnet. Han hade velat vara klar med sin avhandling först och ha lite fastare mark under fötterna. Men barnets död tar han inte på sig.

Cecilia börjar tala om skilsmässa. Hon vill ge honom fri. Han värjer sig. Hon vill att han inte besöker henne mer. Han är förvirrad och upprörd, när han går.

I en telefonhytt i en korridor ringer Hjördis upp Tage Lindin. Hon vill ha besök av honom, men han är ointresserad. Vad ska jag säga till de andra? undrar hon. Det ordnar sig, säger han. Upp med humöret!

Kurator Gran har kallat till sig Hjördis och talar om den hjälp en ogift mor kan få i dag. Hon erbjuder sig att tala med Hjördis' föräldrar. Hon säger något om glädjen att ha ett barn. Ni tänker tvinga mig att föda! skriker Hjördis gråtande och rusar i väg.

Syster Brita berättar för Hjördis att kuratorn har haft flera missfall och inte kan få barn.

Det närmar sig besökstid och Hjördis kammar Stinas hår. Stina berömmer Hjördis anlag. Hon skulle kunna bli hårfrissa och försörja sitt barn.

Hjördis får besök av en väninna, Stina av sin man, Harry. Hjördis berättar för vänninan om de abortförsök hon gjort på egen hand, innan hon kom in på sjukhuset. Harry och Stina samtalar kärleksfullt. Han har idéer om hur man ska ordna det med barnbad hemma. Det är kväll. Stina har börjat känna att hennes barn är på väg. "Du gamla, du fria " ljuder i radion, när nattsköterskan kommer och hämtar henne.

Medan Stina ligger på förlossningsbordet, talar Cecilia och Hjördis med varandra. Hjördis berättar om sin mamma. Kom inte hemdragande med en unge - det var det sista mamma sa. Och Hjördis berättar om barnafadern. Han är inte någon riktig pappa. Han vill bara ta bort barnet. Cecilia råder henne att trots allt tala med sin mamma.

Stina har en mycket svår förlossning - och hennes barn dör. Cecilia och Hjördis får beskedet, när Stina nästa dag förs tillbaka till rummet.

Det är rond. Överläkaren säger till Cecilia att pröva på att stiga upp i dag. Han säger till Stina att han känner sig lika hjälplös som hon. Det är inget fel på henne, och det var inget fel på pojken, men han överlevde inte värkarbetet. Och han säger till Hjördis att henne vågar de nog släppa nu.

Hjördis ringer hem till sin mamma. Syster Brita låter henne låna telefonen. Hjördis berättar att hon är med barn och vill behålla det. Och mamman hälsar henne välkommen hem. Då kommer jag i morgon, säger Hjördis.

Syster Brita lånar Hjördis pengar till tågbiljetten. Cecilia har besök av sin svägerska, när Hjördis kommer in på rummet. Svägerskan frågar om Cecilia är skapt för ett liv i ensamhet. Jag tror det, svarar hon.

Hjördis berättar att hon ska resa hem. Hon tar adjö av Cecilia och ber om en hälsning till Stina som sover.

När Hjördis gått, säger svägerskan att Cecilia och Anders måste tala med varandra. Ska jag säga åt honom att komma i kväll?

Be honom komma, svarar Cecilia. Om han vill. Om han orkar.

Censur / granskning

Censurnummer 91741
Datum 1958-03-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2310 meter
Längd efter klipp 15 meter
Kommentar Aktlängder: 505-580-530-510-185 = 2310 meter - 84 minuter. Aktlängder: 505, 580, 530, 510, 185.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2310 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Staffan Tjerneld i Expr karakteriserade Nära livet som ett konstnärligt missfall, och Kurt Salomonson i Arbetaren invände starkt mot filmens skrämseltendens. Men i övrigt mottogs filmen entusiastiskt i Stockholmspressen. Enligt exempelvis C B-n i DN hade Bergman nu gjort sin bästa film, och Nils Beyer i MT såg filmen som en av Bergmans sannaste, renaste och vackraste.

DN (C B-n): "Nära livet är Ingmar Bergmans bästa film. En av de bästa filmer som svensk film över huvud taget har åstadkommit.

Ingmar Bergman har den här gången haft det vett som han inte alltid haft: han har associerat sig med en förstklassig manuskriptförfattare. Ulla Isaksson har lämnat honom ett utomordentligt manuskript, ur vilket hans regi plockat fram ett maximum av effekter. Inga konstruerade effekter utan sanna berättelser ur livet. I denna film känner man i varje ögonblick livets egen närhet. Och fast den alltigenom spelar på ett sjukhus och i ett sjukrum, så är det en film som doftar friskt. Därför att den är fri från alla schabloner, fri från glamour, fri från förljugenhetens skam.

Fri inte minst från den förljugenhet som vi sedan gammalt är vana att förknippa med s.k. sjukhusfilmer, dessa monstruösa historier om 'män i vitt', pittoreskt piruetterande kring 'moderskapets kval och lycka'. Ingmar Bergman tar sjukhuset för vad det verkligen är: en livets egen verkstad, där arbetet ingenting annat är än en fråga om rent fysiska omständigheter. (-)

Med små detaljer, små små detaljer förankrar Ingmar Bergman denna film i en med ömhet skildrad vardag. En liten docka som i filmens första scener hänger på en stolskarm i sjukhusets väntrum slår från första ögonblicket an ett ackord som länge dröjer kvar. Läkarrondernas vitklädda spökparader är iakttagna med en ironisk glimt i ögonvrån. Det finns så många olika sätt att uppvakta med blommor på sjukhus. Alldeles underbar är Ingmar Bergmans presentationer av de skilda blomsteruppvaktningarna, av besökstimmarnas växelspel. (-)

För Ingrid Thulin är hennes Cecilia hennes andra stora genombrott - med bara ett par månaders mellanrum. Hennes hysteriska helgon har i filmens begynnelse några alldeles magnifika utbrott, men hon intresserar faktiskt lika mycket när hon sedan i fortsättningen dämpar ned sig, blir resonabel, öser ur fonder av mjuk klokhet. Eva Dahlbeck är härligt positiv och vardagsklok, frustande av robust familjelycka, en färgklick i allt det vita. Medan Bibi Anderssons spätta på tjocken är ett alldeles förtjusande litet troll som, all sin beska förtvivlan till trots, till sist tar hem spelet. Segrar livet? Ja, visst gör det det. Livet segrar ju till sist alltid. Och här är det genom Bibis spätta som det segrar. Lägg så till Barbro Hiort av Ornäs vänliga auktoritet som översköterskan och Ann Marie Gyllenspetz kurator, talande som en hel årgång Socialpolitiska meddelanden, så är den lyckliga femklövern fullständig."

StT (Robin Hood): "Åter har Ingmar Bergman gjort en utomordentlig film. Helt olik hans tidigare. Smultronstället var olik Det sjunde inseglet, och Nära livet är olik Smultronstället. (-) Nära livet är i c k e filmad teater. Vad Bergman verkligen vill säga uttrycks i bild, inte i ord. I stora närbilder av ansikten. Det är T V -t e k n i k. Det är Tolv edsvurna män.

Bristen på filmisk fantasi, instängdheten, koncentrationen på några få personer och berättelsens kronologiska framflytande, beror dock inte på Bergman. Ty manuskriptet är inte hans, utan Ulla Isakssons. För första gången på länge gestaltar han i film ett manus, han inte själv skrivit. Och som det är Ulla Isakssons första filmförsök, kan man inte vänta någon äktfilmisk flykt.

Men den TV-intresserade Bergman har säkert med glädje tagit itu med historien, för att den passat hans nuvarande strävan till förenkling. Den har gett honom tillfälle att uttrycka sig nästan uteslutande genom några få människors ansikten. Han använder ingen musik. Och sparsamma ljudeffekter. Allt hänger på skådespelarna.

Nära livet är skenbart ytterligt enkel till formen, men så enkelt kan bara den filmare berätta, som suveränt behärskar de filmiska uttrycksmedlen, och vet hur litet det i själva verket behövs för att framkalla stark dramatisk spänning på vita duken, om det görs rätt."

Expr (Staffan Tjerneld): "Egentligen är den ett reportage från en förlossningsavdelning. Doktorer, systrar, värkar, spyor, allt finns med i Ingmar Bergmans minutiösa skildring. Som dock inte har den vanliga bildmässiga virtuositeten.

Men konstnärligt är filmen ett missfall. Dramatiskt är den ofullgången och det psykologiska underlaget förvånansvärt magert. Skalar man bort utanverket finner man tre s.k. kvinnoöden.

Den första kvinnan, gestaltad av Ingrid Thulin, lider av otillräcklighetskänslor. Varför förstår man inte riktigt. Den andra är i stället alltför livskraftig. I Eva Dahlbecks påbredda skildring kryddad med buskdialekt blir hon i soligaste laget. Men hon får ett dödfött barn. Varför? Ja, doktorn kan inte ge besked. Vad menar författarinnan Ulla Isaksson? Är det bara en slump? Livets allmänna jävlighet?

Den tredje kvinnan är en gravid flicka som Bibi Andersson spelar utsökt. Och tack vare henne blir filmen i alla fall sevärd. Här finns den livsnära mänsklighet som filmen i övrigt, ämnet till trots, har ganska litet av. (-)

Är Nära livet riktigt hederlig? Är den inte en spekulation i en miljö som man vet lockar en viss publik? Jag är nog böjd för att sätta ett kryss för det senare alternativet."

Kommentar Svensk filmografi

Förutom "Du gamla, du fria", som hörs från en radio, saknar Nära livet musik.

Nära livet blev trefaldigt prisbelönad vid filmfestivalen i Cannes 1958. Ingmar Bergman fick regipriset, Eva Dahlbeck, Ingrid Thulin, Bibi Andersson och Barbro Hiort af Ornäs delade på det kvinnliga skådespelarpriset och Ulla Isaksson fick pris för sitt manuskript.

I samband med en visning av Nära livet på Filminstitutets filmklubb gav Ingmar Bergman själv denna karakteristik av filmen: "Nära livet är en beskedlig och något fjollig ragu, som nog ansågs bra på sin tid. I dag är den alldeles omöjlig och helt föråldrad. Efter all den kompakta kvinnlighet som jag levde med under sju inspelningsveckor beslöt jag mig för att aldrig mer ha med kvinnor att göra vare sig i konsten eller livet."

Ett antal pressklipp vittnar om att Nära livet, åtminstone när filmen var ny, hade chockverkan på delar av publiken. På flera håll i landet svimmade åskådare, och ibland måste föreställningar avbrytas. En notis i Borlänge Tidning (18.10.1958) berättar att filmen var chockartad även för den norska biopubliken:

"Ingmar Bergman-filmen Nära livet har tagits från programmet i Bergen. Anledningen är att en eller flera biobesökare har svimmat på varje föreställning och har måst bäras ut. Rekordet var åtta, och biochefen tycker att det blir för många.

Vi tål se människor mejas ned av kulsprutor, men att vara vittne till hur livet blir till, tål vi alltså inte, anmärker norska tidningar."

Ulla Isakssons (1916-2000) noveller "Det vänliga, värdiga" och "Det orubbliga" ingår i novellsamlingen "Dödens faster" som utkom 1954. Ulla Isakssons filmmanuskript utkom i bokform 1958 med titeln "Nära livet"; i boken ingår även novellen som manuset bygger på. Robin Hoods antagande (se Pressreaktion) att filmen var Ulla Isakssons första som manusförfattare var felaktigt; tidigare hade hon skrivit manus till Hampe Faustmans Kvinnohuset (1953), efter sin egen roman med samma titel. (Se även Kommentar till Kvinnohuset.)

Ingmar Bergman har regisserat två filmer på manus av Ulla Isaksson. Ett par år efter Nära livet kom Jungfrukällan (1960). Efter Jungfrukällan regisserade Bergman endast egna manus ända fram till tv-filmatiseringen av Mozarts Trollflöjten (1975).

Förlaga

Originaltitel Det vänliga, värdiga (Novell)
Författare Ulla Isaksson


Originaltitel Det orubbliga (Novell)
Författare Ulla Isaksson


Inspelning

1957 1957
Svenska AB Nordisk Tonefilm Stockholm Sverige (ateljé)
Karolinska sjukhuset Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1958-03-31 Röda Kvarn Stockholm Sverige 84 min
TV-visning 1968-03-22 Sverige 81 min
1976-02-20 TV1 Sverige 81 min
1989-01-17 TV3 Sverige 81 min
1999-07-13 SVT1 Sverige 81 min
Urpremiär 1958-03-31 Fontänen Stockholm Sverige 84 min
1958-03-31 Röda Kvarn Stockholm Sverige 84 min
Annan visning 1960 Warszawa Polen
Dvd-release 2007-09-05 Sverige 81 min
Sverigepremiär 1958-03-31 Fontänen Stockholm Sverige 84 min
Annan visning 1959-11-07 New York City, New York USA 84 min
Festivalvisning 2018-01-27 Biopalatset 8 Göteborg Sverige Göteborg Filmfestival 2018
Annan visning 2018-02-01 Janus Films New York USA
FIAF-visning 2018-05-11 Jerusalem Cinematheque Jerusalem Israel
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-08-23 Taipei Golden Horse Film Festival Taipei Taiwan
FIAF-visning 2018-07-03 Filmoteca de Catalunya Barcelona Spanien
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-07-12 Babylon Berlin Tyskland
2018-08-06 Metropolis Hamburg Tyskland
FIAF-visning 2018-02-20 British Film Institute London Storbritannien
2018-05-10 Filmoteca Española Madrid Spanien
2018-12-01 La Cinemathèque québécoise Montreal Kanada
2018-08-01 Norsk Filminstitutt Oslo Norge
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-08-23 CinematekET Pl Trondheim Norge
Cinemateksvisning 2018-08-15 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Du gamla, du fria
Kompositör Trad (traditionell svensk folkvisa)
Textförfattare Richard Dybeck (1844)
Arrangör Jonas Hörnqvist


Utmärkelser

Festivalpris Cannes 1958 Ingrid Thulin (kollektivt skådespelarpris)
Cannes 1958 Ingmar Bergman (bästa regi)
Cannes 1958 Bibi Andersson (kollektivt skådespelarpris)
Cannes 1958 Eva Dahlbeck (kollektivt skådespelarpris)
Cannes 1958 Barbro Hiort af Ornäs (kollektivt skådespelarpris)
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Nära livet (1958)

Ämnesord

Abortförsök
Främlingskap
Förlossningar
Förnedring
Graviditeter
Kuratorer
Läkare
Missfall
Samvetskval
Sjukhus
Sjuksköterskor
Stockholm/Karolinska sjukhuset
Utomäktenskapliga barn
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2300


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2284


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2305


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel NÄRA LIVET
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel NÄRA LIVET
Tryckeri Allkopia


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Ingmar Bergman's LIVETS UNDER (Nära livet)
Tryckeri A-S Rasmussen & Nilsson
Affischdesign [?] Gaston


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel U PROGU ZYCIA
Affischdesign Liliana Baczewska


Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Proche de la vie
Omfång 28 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel Filmmanus av Ulla Isaksson.
Omfång 123 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 156 s. + 10 s. scen- och spelplan.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialogliste. Dem Leben nahe.
Omfång 34 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 24 s.
Språk Spanska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 39 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Nära livet. Regi: Ingmar Bergman.
Omfång 62 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Close to Life. Directed by Ingmar Bergman. Transl. Claus Laurén and John Mair.
Omfång 46 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Nederländska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Flera språk


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Längd i minuter 85 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud


Typ Digitalt ljud


Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?