Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Jangada : En brasiliansk rapsodi
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1958-08-11

Handling

Brasilien-expeditionen startar från hamnstaden Belém vid Amazonflodens mynning och går inåt landet, bl a till spökstaden Manaus mitt inne i djungeln, där det märkliga operahuset beses...

Visa hela handlingen

Press

Någon framgång, jämförlig med filmteamets tidigare succé Anaconda (1954/21) blev inte Jangada, därtill fann kritiken uppläggningen av den senare filmen alltför rapsodisk och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Idé
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Kommentarförfattare
Musikarrangör
Övrig medarbetare
Speaker

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1958

Handling

Brasilien-expeditionen startar från hamnstaden Belém vid Amazonflodens mynning och går inåt landet, bl a till spökstaden Manaus mitt inne i djungeln, där det märkliga operahuset beses och kommenteras av speakern som beskriver dess tillkomst under gummikolonisationens grymmaste tid.

På flodön Bananal i Rio Araguaya besöker man indianstammen carajá, vars vardagsliv med bågskyttejakt och fiske presenteras tillika med mer festliga dansritualer. Vid Rio das Mortes i Mato Grosso vinner man de skräckinjagande xavanteindianernas vänskap och dokumenterar deras levnadsformer.

Efter ett besök i Rio de Janeiro med dess väldiga kontraster ställs slutligen färden till atlantkusten vid Portaleza, där fiskarbefolkningen fortfarande använder en primitiv fiskeflotte, "jangada", för sina långa och farofyllda fångstfärder till havs. Filmen skildrar bl a hur bykollektivet mister en av sina unga fiskare som omkommer ute på havet. (Bearbetning av reklamblad och recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 92411
Datum 1958-07-11
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2185 meter
Kommentar Aktindelning: 475-535-555-520-100 = 2185 m - 80 minuter. Aktlängder: 475, 535, 555, 520, 100.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (AgaScope)
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2185 meter
Längd i minuter 80 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Någon framgång, jämförlig med filmteamets tidigare succé Anaconda (1954/21) blev inte Jangada, därtill fann kritiken uppläggningen av den senare filmen alltför rapsodisk och okoncentrerad. "Lite fakta här och var, en massa struntprat dessemellan och ett verkligt tjusigt färgfoto" skrev Karl Ekwall i AB. Därmed sammanfattade han rätt väl andan bakom de flesta recensionerna, även om merparten av kritikerna valde att betona den magnifika kolorismen och den charmfulla och humana tonen. Av de många inslagen förefaller skildringen av spökoperan Manaus mitt inne i djungeln att ha fascinerat mest.

"Torgny Anderbergs och Rolf Blombergs Brasilienfilm är en dokumentärfilm, en lång kortfilm med mycken skönhet och charm. Den är en stolt och vänlig upplevelse, en upptäcktsresa i granna närbilder. Vad man kan anmärka mot den är egentligen det att den pysslar litet för mycket med expeditionen själv, dess familjära förehavanden, dess husdjur och nojs. Man har en apa med sig och en snok, man tar hand om en liten tvättbjörn. Apan stjäl en rakborste ibland och tvålar in sig om nosen. Ja, sånt kan ju vara lustigt för åsyna vittnen, men det bör ju vara någon måtta på fotograferandet.

En myllrande rik film med human tendens, med färgstarka berättelser om en samlevnad människor emellan i vänlighetens och toleransens tecken." (C B-n i DN)

"Torgny Anderberg har inte haft någon riktig idé för sin film, som därför i reklambroschyren kallas en brasiliansk rapsodi och i förtexterna en dokumentärfilm. Det förra är det riktiga. Vad som bjuds är ett intressant men ganska splittrat kringströvande. För att dölja denna brist på linje har han lockats att överdramatisera vissa avsnitt som i själva verket inte alls är dramatiska. Och bitvis hamnat i sentimentalitet och flåspatos. Till råga på allt har Gunvall skrivit en s k litterär text, som av Gunnar Sjöberg framsägs från djupet av Dramatiska teaterns källare." (Staffan Tjern!eld i Expr).

"Torgny Anderberg har med sin brasilianska rapsodi också velat hylla en idé -- den om alla rasers och alla livsformers likaberättigande -- att 'leva och låta leva'. Kanske har han förletts till något rousseauansk romantik och till en viss skönmålning av andan i 'det nya Brasilien', men man bör vara den svenska filmexpeditionen tacksam för att den i sin hänförda och många gånger hänförande skildring av Brasiliens tropiska natur och undangömda naturfolk framhävt likställigheten mellan raserna som ett bärande mänskligt ledmotiv." (Per-Olov Zennström i Ny Dag)

Kommentar Svensk filmografi

1954 hade Nordisk Tonefilm fått en stor framgång här hemma och utomlands med expeditionsfilmen Anaconda (1954). Jangada var ett försök att upprepa succén med en ny sydamerikansk dokumentär kring forskningsresande Rolf Blomberg med Torgny Anderberg som regissör, med i stort sett samma filmteam och med apan Laban även denna gång som clown och mascot. Jangada gavs större tekniska resurser med scope och färg, men någon stor attraktion blev filmen inte.

Rolf Blombergs bok "Xavante - historien om en svensk filmexpedition i Brasilien", som utgavs 1958 skildrar inspelningsfärden i text och bilder. Där antyds att apan Laban i själva verket knappast var identisk med apan i Anaconda.

Filmen blev nöjesskattebefriad enligt beslut 7.3.1959.

Inspelning

1956 1957
Bananal Rio Araguaia Brasilien
Rio das Mortes Brasilien
Portaleza Brasilien (städer och flodområden)
Rio de Janeiro Brasilien
Manaus Brasilien
Belém Brasilien

Visningar

Sverigepremiär 1958-08-11 Grand Stockholm Sverige 80 min
TV-visning 1991-01-08 TV2 Sverige 76 min
1995-02-21 TV2 Sverige 76 min
1998-01-12 SVT1 Sverige 76 min
1991-01-08 TV2 Sverige 76 min
Urpremiär 1958-08-11 Grand Stockholm Sverige 80 min

Musikstycken

Originaltitel Finlandia
Kompositör Jean Sibelius (1899; omarbetad 1900)


Ämnesord

Amazonfloden
Brasilien
Bågskytte
Dans
Dokumentärfilm
Fiske
Indianer
Manaus
Mato Grosso
Opera
Ritualer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2200


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2203


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2185


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2185


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2185


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2185


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2185


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 11
Dia 11
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?