Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Lek på regnbågen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1958-08-25

Medverkande

Mai Zetterling
Vanja Ringqvist, socialkurator

Alf Kjellin
Björn Rådström, student

Birger Malmsten
Hasse Eriksson

Gunlög Hagberg
Barbro Axelsson

Isa Quensel
Björns mor

Claes Thelander
Hannes Holmén, notarie

Visa alla medverkande

Handling

Det är Lucia-dans på kårhuset i Stockholm. Björn och Vanja är där -- var och en för sig. De möts inte. Vanja dansar en dans med Hannes. Han pläderar för sin uppfattning att...

Visa hela handlingen

Press

En ambitiös film som tar sina rollfigurer och deras problem på allvar, men samtidigt en film som inte helt förmår leva upp till ambitionerna -- det var en genomgående uppfattning om Lek...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Orkesterledare
B-ljud

Medverkande

Mai Zetterling Vanja Ringqvist, socialkurator
Alf Kjellin Björn Rådström, student
Birger Malmsten Hasse Eriksson
Gunlög Hagberg Barbro Axelsson
Isa Quensel Björns mor
Claes Thelander Hannes Holmén, notarie
Else-Marie Brandt Björns tillfälliga älskarinna
Inga Landgré Björns tidigare fästmö
Gunnar Sjöberg åklagare
Lars Egge domare
Märta Dorff vigselförrättare
Håkan Serner filmstudioordförande
Hans Dahlberg gäst vid eftersläckning
Leif Hallberg skäggig filmstudiomedlem
Bo Samuelson Sven-Erik Karlsson
Bellan Roos telefonist
Lars Stevenfeldt Lasse Holmström, filmskapare
Charlotta Höök lucia på kårhuset
Björn Gustafson student
Kerstin Widgren studentska
Nils Jacobsson expedit i herrekipering
John Norrman hjälpsökande sjöman på Vanjas kontor
Tor Borong ölgubbe

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1958
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Det är Lucia-dans på kårhuset i Stockholm. Björn och Vanja är där -- var och en för sig. De möts inte.

Vanja dansar en dans med Hannes. Han pläderar för sin uppfattning att kvinnans plats är i hemmet.

Vanja kommer hem till Barbro, som hon delar bostad med, och klagar över sin förfärliga kväll. Lite senare berättar Vanja, som är socialkurator, att hon tänker söka ett stipendium. Hon vill resa ut i världen.

På en telefonstation försöker en ung man, Hasse, ringa till någon. Han får inget svar.

Björn, Hannes och ett par unga män till ägnar sig åt nattlig eftersläckning. Björn får telefon från en flicka som övergivit honom och som nu i sin tur blivit övergiven. Björn har ingen tröst att ge. En dag blir du riktigt kär, säger hon. Men du kommer aldrig att ge dig hän.

Björn och Vanja träffas i samband med ett filmstudiomöte. När hon har gett sig av hem, försöker han hinna i fatt henne, och han finner henne vid en spårvagnshållplats. De börjar gräla om något han sagt om fängelser tidigare på kvällen. Hon vet minsann bättre. Hon har själv jobbat tre månader på Långholmen.

De avbryter grälet, och därmed inleder de en intensiv gemenskap.

Det är redan långt fram på våren, när Vanja berättar för Björn om det stipendium hon sökt. Det gäller ett år i Amerika. Hade hon träffat honom 14 dagar tidigare, skulle hon aldrig ha sökt det. Men hon vet att hon inte får det, säger hon.

Det är 1 maj, långt fram på dagen, när Björn och Vanja vaknar hemma hos honom. Du är den första människa jag inte behövt ta hand om, säger hon. Jag har aldrig vågat låta någon ta hand om mig.

Hon har nyss försökt berätta om en kille hon kände för nio år sedan, men Björn har vägrat att lyssna. Nu säger hon i alla fall att hon såg killen senast för ett och ett halvt år sedan. Han hade fått villkorlig dom.

Hasse har liftat till Stockholm för att få tag i Vanja. I hennes bostad träffar han bara Barbro som säger att hon inte vet var Vanja är.

Vanja gör ett besök hemma. Hon återvänder till Björn och berättar att hon fått stipendiet. Han säger att han är stolt. Är du inte rädd för att släppa i väg mig? frågar hon. Kan du inte bli svartsjuk? Jo, svarar han, men jag skulle aldrig drömma om att försöka binda dig.

Det fortsätter som ett gräl. Björn tror inte på garantier. Han tror inte på äktenskap. Och Vanja vill inte ha hans frihet.

Vanja går ut. Hon möter Hasse. Hjälp mig! vädjar han. Björn söker upp Vanja på hennes jobb på Karolinska sjukhuset. Jag älskar ingen annan, säger han. Hon säger att hon går med på hans krav om den ömsesidiga friheten.

Vanja är hemma i Björns lägenhet igen. De tvättar och hänger tvätten att torka uppe på taket. Det är en idyll fylld med varm kärlek -- som störs, när hans mor kommer på hastigt besök. Hon tittar snett på Vanja. Kvinnorna växlar knappast ett ord, innan Björn följer modern ut till en bil.

Därefter återupptar Björn och Vanja sitt gamla gräl, och snart lämnar hon lägenheten.

Björn och Vanja möts som hastigast. Han ska strax gå upp och tentera. Jag reser om två månader, säger hon. Jag tänker inte träffa dig under den tiden. Björn hör knappt vad hon säger.

Efter överstånden tentamen ringer Björn på dörren hemma hos Vanja. När hon öppnar, ser han Hasse ett stycke bakom henne. Synen träffar honom som ett slag.

Inne hos Vanja försöker Hasse övertala henne att låna honom pengar.

Björn har sökt tröst i sin kärlekssorg hos en kvinnlig studiekamrat. De har just stigit upp ur den säng de delat, när telefonen ringer. Det är Hannes som meddelar Björn att Vanja ska upp i ett brottmål i dag.

Det är Hasse som står inför rätta. Han har stulit postanvisningar av Vanja. Han hade förfalskat namnteckningar på sitt arbete i Smedjebacken och måste skaffa tillbaka 2 500 kr.

Hasses tidigare villkorliga dom förklaras förverkad. Totalt blir det nu tio månaders fängelse.

Det är en upprörd Björn som träffar Vanja efter rättegången. Det Hasse behöver är ju någon som tycker om honom. Tänk att det skulle dröja så länge, innan vi kunde tala med varandra, säger Vanja.

Björn tar farväl av Vanja på Bromma flygplats. Han ber henne gifta sig med honom, när hon kommer tillbaka. De utbyter några ord om tillit, innan hon måste rusa till sitt plan.

Han springer ikapp henne och de utväxlar en sista kyss.

Hon går ombord på planet.

Planet lyfter.

Censur / granskning

Censurnummer 91915
Datum 1958-04-23
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2510 meter
Kommentar Speltid: 92 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2510 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En ambitiös film som tar sina rollfigurer och deras problem på allvar, men samtidigt en film som inte helt förmår leva upp till ambitionerna -- det var en genomgående uppfattning om Lek på regnbågen i stockholmspressen, både i berömmande och mer negativa recensioner. Några kritiker pekade på Vilgot Sjömans manus som filmens svaga punkt.

SvD (Lill): "Någonting rätt ovanligt: en svensk film som vill göra ett debattinlägg. Klokt, genomtänkt, analyserande, kultiverat -- utpräglat intellektuellt alltså. Och debatten gäller den för hundratusentals unga -- och även mindre unga -- människor plågsamt aktuella frågan om fri kärlek och fritt äktenskap. (-)

Lek på regnbågen har skrivits, direkt för film, av Vilgot Sjöman, en författare som alltsedan debutboken 'Lektorn' tillvunnit sig respekt för sitt allvarliga sanningssökande in mot väsentliga samlevnadsproblem och sitt engagemang i framför allt unga människors känslotrassel, deras försök att reda ut erotiska, etiska och moraliska komplikationer. Att han denna gång alltså skrivit från början med filmen som medium framgår av den mjuka rytmen, den osökt glidande bakgrundsmiljön och den smidigt uttrycksfulla bild!effekten. Men han har inte kunnat undgå att göra en i kanske alltför hög grad resonerande film. Dialogen är hela tiden understödd och fördjupad av bilden, av ansiktenas levande spel i skiftningar som ofta säger mer än orden, men likafullt har diskussionen och replikerna blivit det väsentliga. Skeendet får inte verka direkt, det benas upp, analyseras sönder även i de ömmaste och mest omedelbara kärleksscenerna. (-)

Författaren har haft förmånen att samarbeta med en regissör som förenar intresse för människor och idédebatt med känsligt handlag och driven teknik. Och Lars-Eric Kjellgren har haft förmånen av två artister på samma våglängd för de krävande huvudrollerna, Mai Zetterling och Alf Kjellin. De presterar ett samspel på hög nivå, en oavbruten och ständigt engagerad lek på känslornas regnbåge utan att därför ett enda ögonblick tappa kontakten med det nyktra resonemangets terra firma."

Arbetaren (Viveka Heyman): "Vilgot Sjöman har debuterat som filmförfattare i Lek på regnbågen, regisserad av Lars-Eric Kjellgren; och samtidigt med filmpremiären har han givit ut manuskriptet i bokform (Norstedts, 12:50). Dessvärre är det befogat, bara alltför befogat, ty berättelsen ger mera vid läsning än vid skådande. (-)

Annars rymmer manuskriptet många fina kvaliteter och ännu finare syftningar. Vilgot Sjöman hör till de rörande samvetsömma yngre författare, som i jämlikhetsnit vill omfatta kvinnosaken med större värme än kvinnosakskvinnorna själva; och här söker han alltså gå tillrätta med den bekvämt självförsjunkna maskulina egoism, som talar om frihet och menar frihet från hänsyn och ansvar. Skada bara att han i de bästa avsikter har renodlat fallet så att Alf Kjellin som Björn inte har mycket mer att göra än se hjälplöst sammanbiten ut, under det att Vanja med alla sina förskruvade skuldkänslor fått ett drag av överspänt helgon. Mai Zetterling gjorde henne i alla fall med den finaste, mest glittrande nyansering -- och manuskriptet gav henne dock rikliga möjligheter att le och leka och le genom tårar och le tappert och gråta övergivet.

Lars-Eric Kjellgren har uppenbarligen varit hämmad av Sjömans brist på visuell fantasi. Det var något vingklippt över mästaren till den betagande filmsagan Nattens ljus. Där var Stockholm ett förtrollat land, där allt kunde hända; här verkar det mest medkommet i besparingssyfte för att knappa in på atelierkostnaderna. Men visst var han sig värdig. Och visst är Lek på regnbågen värt alla de lovord som man pliktskyldigast måste skänka ett fint och ambitiöst försök."

Expr (Staffan Tjerneld): "Vilgot Sjömans kärlekshistoria är långt ifrån banal och rör levande människor. Hans dialog har många kloka ord.

Lars-Eric Kjellgren är en ambitiös regissör som verkligen vill söka friska bilduttryck. Och som ofta också lyckas med det.

Mai Zetterling har skicklighet och sensibilitet i lika delar. Möjligen visar hon numera en tendens till överspel, som blir rätt besvärande i de partier av filmen där det leks på regnbågen.

Det stycke stockholmskt studentliv, slutligen, som man ser är hårt karikerat, men onekligen roligt skildrat. Särskilt nöje har man av en cineastisk seans.

Som sagt, detaljerna är bra. Men det har inte blivit någon riktigt bra film.

Trots en stark intimitet är alltsammans långt borta. Man rycks inte med. Troligen ligger felet i att Sjömans historia är en typisk romanintrig. Människorna analyserar sig själva och varandra, men de företar sig nästan ingenting."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Lek på regnbågen påbörjades 16.10.1957 och avslutades 3.12.1957. Manuskriptet till Lek på regnbågen är det första som Vilgot Sjöman skrivit direkt för film. Tidigare hade han manus till Trots (1952/15) efter sin egen roman "Lektorn".

Manuskriptet till Lek på regnbågen utgavs i bokform 1958 i anslutning till filmens premiär.

Inspelning

1957-10-16 1957-12-03
Filmstaden Råsunda Sverige
Bromma flygplats Stockholm Sverige
Kårhuset, Holländargatan Stockholm Sverige (m.fl. miljöer i Stockholm)

Visningar

Urpremiär 1958-08-25 Fontänen Stockholm Sverige 92 min
1958-08-25 Röda Kvarn Stockholm Sverige 92 min
Sverigepremiär 1958-08-25 Fontänen Stockholm Sverige 92 min
1958-08-25 Röda Kvarn Stockholm Sverige 92 min

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval (kontakta redaktionen för detaljer om enskilda filmer)


Originaltitel Cool Cucumber
Kompositör Bert Graves


Originaltitel Rocking with Seven
Kompositör Bert Graves


Originaltitel De fyra årstiderna
Kompositör Antonio Vivaldi (1725)


Originaltitel Lonely Bay
Kompositör Joyce Cochrane


Originaltitel Downcast Mood
Kompositör Hans May


Originaltitel Mambo Originale
Kompositör Allan Gray


Originaltitel L'Internationale
Kompositör Pierre Degeyter (1887)
Textförfattare Henrik Menander (svensk text 1902)
Eugène Pottier (fransk text 1871)


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg


Originaltitel We Never Part
Kompositör Tolle Ramstedt
Textförfattare Knut Ramstedt


Originaltitel Kristallen den fina


Utmärkelser

Festivalpris Cork 1960

Ämnesord

Dans
Domare
Domstolar
Filmstudior
Flygresor
Frierier
Främlingskap
Fängelser
Förfalskningar
Förnedring
Försoning
Föräldrar och barn
Kuratorer
Liftning
Luciafirande
Rättegångar
Samvetskval
Socialarbetare
Stockholm
Stockholm/Bromma flygplats
Stockholm/Karolinska sjukhuset
Stockholm/Kårhuset
Studenter
Stölder
Svartsjuka
Åklagare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2492


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2498


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel LEK PÅ REGNBÅGEN
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel LEK PÅ REGNBÅGEN
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Bertil Ranke


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lek på regnbågen. Av VIlgot Sjöman. Filmmanuskript.
Omfång 240 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 21 s. + 2 s. trailer.
Språk Spanska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?