Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Kvinna i leopard
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1958-09-08

Medverkande

Harriet Andersson
Marianne Croneman

Ulf Palme
Arvid Croneman, Mariannes man

Erik Strandmark
Lennart Hägg, läkare

Sture Ström
Hans Lundin, skådespelare

Renée Björling
Mathilde Croneman, Arvids mor

Georg Funkquist
Jörgen Bengtsson, advokat

Visa alla medverkande

Handling

I en luxuös villa i Stockholm bor Arvid Croneman med sin hustru Marianne, sin syster och svåger och sin mor. Arvid är sjuk. I närvaro av Marianne undersöks han av sin läkare...

Visa hela handlingen

Press

Fem av åtta inventerade recensioner innehöll nyckelordet pekoral eller någon än mer dräpande synonym. Ola i Ny Dag och Movie i StT var vänliga mot åtminstone regissören Jan Molander....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Negativklippning
Musikarrangör
Orkesterledare
Smink
Mixning

Medverkande

Harriet Andersson Marianne Croneman
Ulf Palme Arvid Croneman, Mariannes man
Erik Strandmark Lennart Hägg, läkare
Sture Ström Hans Lundin, skådespelare
Renée Björling Mathilde Croneman, Arvids mor
Georg Funkquist Jörgen Bengtsson, advokat
Siv Ericks Birgitta, Arvids syster
Curt Masreliez Curt, Birgittas man
Mona Malm Anita, skådespelerska
Torsten Lilliecrona Sigge, skådespelare
Gösta Cederlund teaterchef
Wiktor "Kulörten" Andersson herr Olsson
Tekla Sjöblom fru Olsson
Birgitta Andersson Anna Högman, sjuksköterska
Carl-Gunnar Wingård farbror Oscar
Sven Holmberg kriminalkommissarie
Gösta Holmström rättskemist
Gunnar Olsson rättskemist
Curt Löwgren portier
Carl-Axel Elfving kypare
Hanny Schedin hotellstäderska
Sangrid Nerf ung dam på festen
Ella Sahlberg ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1958
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

I en luxuös villa i Stockholm bor Arvid Croneman med sin hustru Marianne, sin syster och svåger och sin mor.

Arvid är sjuk. I närvaro av Marianne undersöks han av sin läkare Lennart Hägg. Lennart, som anser att Arvid snart kommer att vara på benen igen, tar i avskildhet adjö av Marianne. Du vet att jag bara tänker på dig, säger han.

Senare på kvällen träffar Marianne skådespelaren Hans Lundin i baren på ett hotell. När de så småningom går till ett rum på hotellet, överlämnar portiern veckoräkningen till henne.

Arvid, som mår allt bättre och ser fram emot att få sista sprutan i Lennarts kur, har beställt ett förslag till testamente av sin advokat. Han verkar nöjd med förslaget och vid en lunch i familjekretsen ber han Marianne att få titta i hennes bankbok och checkräkningsnoteringar -- för att skaffa sig lite överblick. Det ska han få, lovar hon, så fort hon har betalat en ny päls.

När Marianne kommer hem sent en kväll, verkar Arvid obalanserad, misstänksam och svartsjuk.

Dagen därpå köper Marianne en leopardpäls i en elegant butik. Hon fastnar också för ett vackert svart tyg. Hon säger att hon nog behöver en svart dräkt.

Dagen före Arvids födelsedag finner Marianne vid middagen en "för tidig present" från Arvid på sin tallrik -- en av honom upphittad, avslöjande hotellnota.

Marianne och Arvid träffas i enrum. Han ska fundera tills i morgon på vad han ska göra, säger han.

Marianne besöker Lennart. När han talar i telefon, tar hon en flaska ur hans medicinskåp. Han ser inte vad hon gör.

På natten byter Marianne ut en flaska i Arvids medicinskåp mot den stulna flaskan. Hon byter också etikett.

Dagen därpå får Arvid en ny spruta av Lennart. Den resulterar i ett svårartat anfall. Lennart luktar på den flaska han tagit injektionen ur. Det är inte sant! säger han till Marianne efter att ha sett till att kunna tala ostört med henne. Ryck upp dig! säger hon, för min skull.

Lennart förklarar Arvid död. Hjärtat orkade inte. Det blir begravning. Och det blir sedan dags för öppning av Arvids testamente. All kvarlåtenskap tillfaller Marianne.

Marianne fortsätter att umgås med Hans Lundin som förut. Lennart träffar hon mer pliktskyldigt och framför allt kyskt. Men Lennart luskar ut att hon träffar en annan man, och konfronterad med faktum erkänner hon. Det finns en annan man -- som hon träffade efter begravningen. Arvids död har skilt henne och Lennart åt, men bara för en tid.

Marianne reser till Medelhavet med Hans. Hemkommen igen presenterar hon honom för Arvids släktingar som en tillkommande. Samtidigt konfronteras hon med en obehaglig överraskning -- en räkning på en sorgdräkt. Och den är beställd dagen före Arvids död.

En behandskad hand tar en flaska ur ett medicinskåp.

En rättskemist analyserar ett insänt prov och konstaterar att det innehåller gift.

Marianne har försökt få Hans att finna sig till rätta i sitt hem men tvingas konstatera att han känner sig rastlös. Han längtar till teaterlivet. Hon vidtar en drastisk åtgärd. Hon bestämmer att Arvids mor, syster och svåger ska flytta, liksom husets trotjänare. Men Hans tar för lågt gage engagemang på en teaterturné. Tal om giftermål påverkar inte hans beslut.

Lennart får veta att det i Arvids medicinskåp står en flaska märkt "gift". Han träffar Marianne och berättar detta för henne. Du kastade fel flaska, säger han. Du måste hjälpa mig! säger hon -- och han låter sig övertalas.

På natten väcks Marianne av främmande ljud. Hon stiger upp och vandrar runt i huset. Hon hittar ett papper där det står att Arvids grav ska öppnas. Hans kropp ska obduceras.

Marianne flyr till Lennart. Hon säger att hon vill resa bort med honom. Då måste hon ta sitt straff, säger han. Han kan vänta.

Medan Marianne väntar i en bil går Lennart till en telefonkiosk för att ringa polisen. Han vill veta resultatet av obduktionen som redan ska vara klar. Han får veta att obducenterna inte funnit något onaturligt i Arvids kropp.

När Lennart kommer ut ur telefonkiosken, ser han Marianne i hög fart försvinna i bilen.

Mariannes bil blir jagad av polisen. Till sist saknar hon flyktvägar. Hon kör över en kajkant.

Bilen och Marianne förblir uppslukade av vattnet.

Censur / granskning

Censurnummer 92697
Datum 1958-08-21
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2735 meter
Kommentar Annan längduppgift: 2290 m. Denna kortare längd är angiven på censurkortet för den senast (1963) utsläppta kopian. Uppgiften är noterad utan kommentar. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2735 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Fem av åtta inventerade recensioner innehöll nyckelordet pekoral eller någon än mer dräpande synonym. Ola i Ny Dag och Movie i StT var vänliga mot åtminstone regissören Jan Molander.

Den som hade allra störst behållning av Kvinna i leopard var dock Staffan Tjerneld i Expr:

"En svensk thriller som inte saknar förtjänster. Den är sober, snygg i bilderna och har en tämligen vårdad personteckning. Bitvis är den också ganska spännande.

Men spänningen vinns mest med effekter och mystifikationer av ganska ålderdomligt slag. Alltså tassande fötter, krossade glas, blixt och dunder.

Regissören Jan Molander har tydligen känt att författaren Jan Molander inte fått ihop en tillräckligt stark intrig och har därför tagit till dessa enkla knep, samtidigt som han klippt sig fram till ett rasande tempo.

Över huvud taget verkar nog detta sätt att göra film rätt främmande nu för tiden. Sekvenserna är ett tiotal sekunder långa och de flesta innehåller bara entréer av olika slag, bilar som stannar, fönster, dörrar, fasader och skyltar. De verkliga spelscenerna med mer än ett par repliker är lätt räknade. Metoden kanske kan kallas 'filmatisk' men tröttar i längden.

Harriet Andersson är duktig. Hon rör sig lika säkert i leopardpäls i familjechâteau vid Villagatan som i socialgrupp tre, där vi tidigare mest mött henne."

AB (Filmson): "En svensk thriller brukar ofta bli skrämmande fast inte på det sätt som avsetts. Jan Molanders debutfilm som författare och regissör är ett flott men skrattretande pekoral som visar i hur hög grad den granna Harriet Andersson är beroende av en personinstruktör. Hur en skicklig karaktärskomiker som Jan Molander med all sin ärftliga belastning och mångåriga erfarenhet och med en massa utmärkta skådespelare till buds så totalt lyckats missa allt som är filmiska effekter tillhör de gåtor som kan göra en filmanmälare gråhårig, men det är inte den enda gåta som lämnas obesvarad i hans försök att skildra ett djävulskt hondjur i högreståndsmiljö, där giftmörderskan röjer sig genom att beställa sorgdräkten en dag i förväg. (-)

Ibland sitter man och undrar hur i all världen begåvade skådespelare som Renée Björling, Ulf Palme, Erik Strandmark och Curt Masreliez funnit sig i att bli så missbrukade; fotograferna har tydligen haft fullt upp med att göra snygga bilder, mest av folk som ligger till sängs eller sitter till bords och i alla lägen är lika tråkiga."

MT (Nils Beyer): "Är det så att Jan Molander, som både skrivit och regisserat Kvinna i leopard, velat göra en parodi på thrillern som genre, så har han misslyckats så till vida som parodin inte är tillräckligt rolig.

Men antagligen ligger det betydligt värre till. Han har gud hjälpe oss menat allvar, hans avsikt har varit att göra något skrämmande, fascinerande och djupborrande i stil med Lillian Hellmans Kvinna utan nåd. Resultatet har blivit katastrofalt. (-)

Vad som föranlett Europafilm att inspela detta pekoral är antagligen att bolaget tänkt sig något på en gång flott och rafflande - med mondän stockholmsmiljö inramande ett odjur i kvinnohamn. Leopardkvinnan är ett sexigt monstrum sådant som endast en riktigt ofördärvad yngling kan tänka sig det. En lång rad förnämliga skådespelare alltifrån den kräsne Ulf Palme har också engagerats för filmen och visar vad de kan åstadkomma av en handfull platta repliker.

Harriet Andersson är kvinnan som mördar sin man, och gör sitt bästa för att verka demonisk. Hon klarar det dåligt. Hon är till och med illa fotograferad, stackars flicka, som råkat så ut."

Kommentar Svensk filmografi

Kvinna i leopard är den enda film Jan Molander (f 1920) har regisserat. Det är också den enda film han egenhändigt har författat manuskriptet till. På 40-talet gjorde han dessutom manusarbeten för Supé för två (1947/10) och Smeder på luffen (1949/7). Jan Molander har främst varit verksam som skådespelare.

Inspelning

1957 1957
Europa Studio Sundbyberg Sverige
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1958-09-08 Saga Stockholm Sverige 100 min
TV-visning 1992-05-23 TV2 Sverige 96 min
1996-09-20 SVT1 Sverige 96 min
1999-11-22 SVT1 Sverige 96 min
Urpremiär 1958-09-08 Saga Stockholm Sverige 100 min
TV-visning 2016-05-24 SVT1 Sverige
2016-06-21 SVT1 Sverige
2018-12-18 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Liebestraum, piano, nr 3, op. 62
Kompositör Franz Liszt (1850)


Originaltitel Sonat, piano, op. 35, b-moll, "Sorgmarschsonaten". Sats 3 "Marche funèbre"
Kompositör Frédéric Chopin (1837)


Originaltitel Happy Birthday to You
Kompositör Mildred J. Hill (1893)
Patti Smith Hill (1893)
Textförfattare Mildred J. Hill (1893)
Patti Smith Hill (1893)


Originaltitel Överallt
Kompositör Harry Arnold
Textförfattare Olle Helander


Ämnesord

Advokater
Födelsedagar
Hotell
Läkare
Mord
Otrohet
Polis
Sjukdom
Sjuksköterska
Skådespelare
Stockholm
Svartsjuka
Teatrar
Testamenten
Turné/teater
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2345


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KVINNA I LEOPARD
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KVINNA I LEOPARD
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Jan Molanders raffinerede thriller i elegant Stockholmer miljø KVINDEN I LEOPARD


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Thriller. Jan Molander.
Omfång 177 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Thriller. Av Jan Molander.
Omfång 167 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 167 s. + ca 150 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Thriller. Av Jan Molander.
Omfång 177 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Louise. Skiss. Av Jan Molander baserad på en novell av Bertil Malmberg.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 29 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 28 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The woman in the leopard-skin-coat.
Omfång 27 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 3
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?