Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Flottans överman
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1958-09-02

Medverkande

Nils Poppe
Fabian Bom

Harriet Andersson
Linnea Berg

Yvonne Lombard
Gullan Polander, socialkurator

Sigge Fürst
Karlsson, högbåtsman

Git Gay
Vera Cavalcante, född Blomgren

Gösta Bernhard
Eduardo Cavalcante, Veras man, ordförande i Barcelonas handelskammare

Visa alla medverkande

Handling

Fabian Bom ska som utsänd av Exportrådet resa till Spanien för att göra en marknadsundersökning. Han ska följa med ett svenskt krigsfartyg till Barcelona. Före avresan gör...

Visa hela handlingen

Press

Jerome i DN och Alf Montán i Expr hade riktigt roligt åt Flottans överman. Svalare beröm förekom i SvD och Arbetaren, medan Karl Ekwall i AB, Nils Beyer i MT och Movie i StT fann filmen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Orkesterledare
Rekvisita
B-ljud
Mixning

Medverkande

Nils Poppe Fabian Bom
Harriet Andersson Linnea Berg
Yvonne Lombard Gullan Polander, socialkurator
Sigge Fürst Karlsson, högbåtsman
Git Gay Vera Cavalcante, född Blomgren
Gösta Bernhard Eduardo Cavalcante, Veras man, ordförande i Barcelonas handelskammare
Sven-Eric Gamble matros
Georg Adelly matros
Sten Gester Harry Sandberg, journalist
Fritiof Billquist Reling, kommendörkapten
Rolf Botvid löjtnant
Jaime Avellán Diego Manolo, tjurfäktare
Einar Axelsson Rossling, direktör i Exportrådet
Svea Holst fröken Svensson, socialvårdare
Bellan Roos spansk affärskvinna
Siv Järrel flygvärdinna
Sten Ardenstam en av Manolos män
Tore Bengtsson en av Manolos män
Rune Ottoson en av Manolos män
Torsten Sjöholm en av Manolos män
Alexander von Baumgarten krogvärd på Los Caracoles
Michèle Apfelbaum flicka på Los Caracoles
Birgitta Grönwald flicka på Los Caracoles
Davyla Lewenbruk flicka på Los Caracoles
Yvonne Brosset dansös på Los Caracoles
Chris Wahlström uppasserska på Los Caracoles
Sven Melin gäst på Los Caracoles
Georg Skarstedt hovmästare på Los Caracoles
Göthe Grefbo kypare
Einar Hirsch en man

Bolag

Produktionsbolag AB Komiska Teatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1958
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Fabian Bom ska som utsänd av Exportrådet resa till Spanien för att göra en marknadsundersökning. Han ska följa med ett svenskt krigsfartyg till Barcelona.

Före avresan gör Fabians fästmö slut. Han är redan gift, säger hon. Med Exportrådet. Men Fabian vill inte acceptera hennes beslut. Han förblir henne obrottsligt trogen.

Fabians ex-fästmö heter Gullan och är socialkurator. Hon uppvaktas av en journalist, Harry Sandberg.

Fabian hinner också göra en ny bekantskap, innan han reser. Det är en bohemisk flicka, Linnea. Hon har ingen bostad och tar dagen som den kommer. Och hon tycker synd om den övergivne Fabian.

En tid senare får Gullan ett bevekande vykort från Fabian, och hon beslutar sig för att resa till Barcelona. Harry reser med för att skriva en artikel.

I Barcelona träffar Fabian ordföranden i stadens handelskammare, Cavalcante, och hans svenska fru Vera.

Till sin stora förvåning träffar Fabian också Linnea. Hon berättar att hon arbetat som städerska på en lastbåt. Och i Barcelona bor hon som hemma, dvs här och där. Fabian ger henne 200 pesetas till ett hotellrum.

Fabian visar sig vara en dubbelnatur. Han smyger sig ut i hamnkvarteren där han byter om från korrekt byråkratmundering till sjömanskläder.

Fabian dansar och lever om på en krog. För att läska sig beställer han dock mjölk. Plötsligt får han syn på Linnea. Han läxar upp henne och beordrar henne att gå till sitt hotell.

Vera, Cavalcantes fru, visar sig på krogen i sällskap med den berömde tjurfäktaren Manolo. Fy skäms! säger Fabian till henne. Bakom er mans rygg! Medan han med ett par effektiva grepp tvingar ned Manolo på golvet, bönfaller hon om att hennes man ingenting ska få veta.

Det är stort party hos Cavalcante. Fabian är där i sällskap med Gullan och Harry som nyligen anlänt till Barcelona. Manolo är också där, och han berättar för Harry om Fabians vilda krogbesök. Harry för den intressanta informationen vidare till Gullan.

Harry och Gullan lämnar Barcelona. De ska flyga vidare till Casablanca.

Också Fabian ska resa från Barcelona. Det är en halvtimme kvar till båtens avgångstid, när Vera söker upp honom. Hon är förtvivlad. Manolo hotar med massmord, om hon inte lämnar sin man. Fabian lovar tala förstånd med tjurfäktaren.

När Fabian kommer hem till Manolo, drar denne sabel. Inte heller fäktning är dock Fabian främmande, och han går segrande ur bataljen. Han lämnar Manolo iförd dennes granna yrkesklädsel.

På väg till båten blir Fabian överfallen av Manolos män. De släpper honom inte förrän han befinner sig mitt i tjurfäktningsarenan -- tillsammans med en tjur. Fabian får finna sig i att fäktas med tjuren, innan han så småningom kan återvända till hamnen.

Fabian har blivit akterseglad. Tillsammans med Linnea beger han sig ut på fotvandring till båtens nästa hamn.

De hinner ikapp båten som planerat. Fabian tar farväl av Linnea som han de senaste dagarna levt så nära. Hon säger att hon ska gå till svenske konsuln för att få hjälp med hemresan.

Fabian har inte varit länge ombord, när han i en garderob i sin hytt hittar -- Linnea. Jag vill så gärna vara med dig, säger hon.

Det börjar gå rykten på båten om att Fabian har en kvinna gömd i sin hytt. Kaptenen undersöker saken och finner att ryktet talat sanning. Linnea sätts i land på den franska kusten.

Genom en orädd insats lyckas Fabian oskadliggöra en förlupen torped från franska flottan, och han kommer hem till Sverige som en hjälte. Han träffar Gullan och Harry som kommit fram till att de älskar varandra. Fabian önskar dem lycka till och lämnar dem. Han ska gå hem, säger han.

Fabian går in under en presenning i hamnen. Där inne väntar Linnea.

Censur / granskning

Censurnummer 91728
Datum 1958-03-14
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2380 meter
Kommentar Aktlängder: 555-575-565-500-185 = 2380 meter - 87 minuter. Aktlängder: 555, 575, 565, 500, 185.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (AgaScope)
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2380 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Jerome i DN och Alf Montán i Expr hade riktigt roligt åt Flottans överman. Svalare beröm förekom i SvD och Arbetaren, medan Karl Ekwall i AB, Nils Beyer i MT och Movie i StT fann filmen dum och tråkig.

DN (Jerome): "Poppes nya film seglar med förliga vindar så gott som alltigenom. Om man nu kan tala om segla då man större delen av filmen befinner sig ombord på Kungl. flottans 'Tre Kronor'. Det är här Fabian Bom dyker upp i filmens värld igen, spänstig, vital och sprallig i sina clownerier och mimiska bravader. Manuskriptet är signerat av Poppe själv och Per Schytte; finns här inte mycket av originalitet och sprudlande fantasi, så finns här i alla fall åtskilligt av omväxlande situationskomik i välkänd Poppestil. Det bär en god bit, i synnerhet som en så flyhänt man som Stig Olin stått för regin.

Man måste också säga att det spanska äventyret har sin charm, 'Tre Kronor' kommer nämligen till Barcelona, och det ger Fabian Bom en om också något sökt anledning till en färd i det spanska landskapet. (-)

I Barcelona får man också uppleva en tjurfäktningsföreställning med Fabian som huvudagerande, den burleska komiken får sin klimax kring denna och kring en matador av den föregivet kvinnofarliga sorten. Filmstandarden här är god, Poppe och Olin har samarbetat effektivt och Martin Bodins kamera gör också sitt. Det bloddrypande lyser gudskelov med sin frånvaro, men i stället är Poppes bak kanske något för mycket i farozonen.

Utom de redan nämnda står Sigge Fürst, Fritiof Billquist, Yvonne Lombard, Sten Gester (varför inte mera och bättre utnyttjad som älskare i svensk film?) och Git Gay i kameragluggen. De bidrog samtliga till publikunderhållningen, som var oemotsäglig."

SvD (Höken): "En ny Poppefilm hör ju till årets återkommande folkliga högtider och med Strindberg vill man utropa: -- Banna icke julen! (-)

Filmen är mycket vårdat gjord av Stig Olins kultiverade hand. Färgen är anmärkningsvärt välbehandlad och fotografen Martin Bodin är värd en hel rad stjär!nor. Som vanligt sönderfaller Poppes verk i en rad fristående sketcher varav de bästa är en spegeldialog mellan Boms bättre och sämre jag samt en fäktning mot arg matador i spanskt kök, där han får upp ett fint tempo. Det stora tjurfäktningsavsnittet med Bom som matador mot sin vilja är skickligt hopkommet. Och scenerna med den om allt ont ovetande lille Bom suveränt balanserande på en stridsladdad torped och viftande med vit näsduk kan uppfattas precis så symboliskt man har lust med.

Som helhet är filmen fräsch och fri från plump och klump."

AB (Karl Ekwall): "Till Poppes förtjänst måste man säga att han arbetar hårt, för att få fram ett maximalt antal gags och lustigheter. (-)

Det är bra, duktigt, styvt och vad som helst, men så mycket med filmkomik har det tyvärr inte att göra. Snarare med någon slags arbetsterapi för semestrande komiker.

Grundfelet med den här filmen är att den inte hänger ihop det minsta. Poppes konst ligger på det intima planet och inte på det globala. Han verkar vilsen på Spaniens tjurfäktningsarenor och drunknar i de magnifika vidscenerna på spanska höglandet.

Allt detta är autentiskt och vackert i och för sig men när det sedan kommer till interiörerna blir det platt fall ner till kulissernas brokiga och tråkiga värld."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Flottans överman påbörjades 30.8.1957 och avslutades 30.11.1957; exteriörinspelningen i Spanien påbörjades 4.10.1957 och avslutades 28.10.1957.

Med Flottans överman avslutade Stig Olin sin karriär som filmregissör. Det blev hans tionde film. Han debuterade med I dur och skur (1953). Se vidare Kommentar till denna film.

Efter den årliga serien om perfektionisten Fabian Bom, Soldat Bom (1948), Pappa Bom (1949), Tull-Bom (1951), Flyg-Bom (1952) och Dumbom (1953), fick huvudpersonen ta igen sig under några år. Men han återkom i två filmer, bägge gångerna dock utan namnet Bom i titeln. Den första var Flottans överman, den andra var Bara en kypare (1959), som också blev den sista, där farsfiguren Fabian Bom med de små, runda svarta mustascherna fick gyckla fritt. Men efter sju filmer kring samma typ av huvudperson var fantasin t.o.m. hos författarfirman Schütz & Baudisch uttömd.

Inspelning

Spanien 1957-10-04 1957-10-28
Sverige 1957-08-30 1957-11-30
Benicarló Valencia Spanien
Peñíscula Valencia Spanien
Kryssaren Tre Kronor Sverige
Stockholm Sverige
Bylehamn Sverige
Torö Sverige
Hårsfjärden Sverige
Barcelona Spanien
Filmstaden Råsunda Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1958-09-15 China Stockholm Sverige 87 min
1958-09-15 Fontänen Stockholm Sverige 87 min
TV-visning 1970-10-11 TV1 Sverige 83 min
1971-03-01 TV1 Sverige 83 min
1989-07-09 TV2 Sverige 83 min
1996-06-18 SVT1 Sverige 83 min
2000-05-25 SVT1 Sverige 83 min
Urpremiär 1958-09-02 Cosmorama Göteborg Sverige 87 min
TV-visning 2007-10-02 SVT1 Sverige 83 min
2008-05-27 SVT1 Sverige 83 min
2010-11-08 SVT1 Sverige 83 min
Sverigepremiär 1958-09-02 Cosmorama Göteborg Sverige 87 min
TV-visning 2013-02-18 SVT1 Sverige
2014-10-06 SVT1 Sverige

Musikstycken

Ämnesord

Barcelona
Fester
Flottan
Fripassagerare
Journalister
Kryssare/Tre Kronor
Kuratorer
Marknadsundersökningar
Officerare
Otrohet
Restauranger
Socialarbetare
Socialkuratorer
Spanien/Benicarló
Spanien/Peñíscula
Stockholm
Stockholms skärgård/Bylehamn
Stockholms skärgård/Hårsfjärden
Stockholms skärgård/Torö
Svartsjuka
Tjurfäktare
Tjurfäktning
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2372


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2399


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FLOTTANS ÖVERMAN
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FLOTTANS ÖVERMAN
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel STIERKÄMPFER WIDER WILLEN


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel En Fabian Bom-film av Nils Poppe och Per Skytte.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 238 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Poppe-manuskript.
Omfång 262 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 11
Dia 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?