Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Linje sex
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1958-09-08

Medverkande

Margit Carlqvist
Louise Berg

Åke Grönberg
Charlie, långtradarchaufför

Inger Juel
Margareta, Charlies fru

Bengt Brunskog
Björn, lastbilschaufför, Charlies kompis

Sten Gester
Ernie

Carin Lundquist
Björns mor

Visa alla medverkande

Handling

Det är i Göteborg. Louise promenerar i natten -- och blir vittne till ett överfall. Hon känner våldsverkarna väl. Det är hennes egen syster Berit och Ernie. Lite senare gör denne klart...

Visa hela handlingen

Press

Linje sex spolades med något varierande tonfall. Att ambitionen med filmen trots allt stod i strid med titelvalet noterades på ett par håll. Ny Dag (Z): "Svenska filmproducenter har...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Kameraoperatör
Kameraman
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Margit Carlqvist Louise Berg
Åke Grönberg Charlie, långtradarchaufför
Inger Juel Margareta, Charlies fru
Bengt Brunskog Björn, lastbilschaufför, Charlies kompis
Sten Gester Ernie
Carin Lundquist Björns mor
Jessie Flaws servitris
Sven-Olof Bern Flodin, läkare
Gösta Prüzelius kontorschef
Ludde Juberg Åkeriägare
Ulla-Britta Frölander Berit, Louises syster
Evert Granholm man som antastar Louise
Bengt Blomgren man i park
Bibi Carlo jitterbuggare
Lasse Kühler jitterbuggare
Joakim Bonnier

Bolag

Produktionsbolag AB Fortuna Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film 1958

Handling

Det är i Göteborg. Louise promenerar i natten -- och blir vittne till ett överfall. Hon känner våldsverkarna väl. Det är hennes egen syster Berit och Ernie. Lite senare gör denne klart för Louise att hon ska hålla tyst med det hon sett.

Louise kommer resande med tåg till Stockholm. Hon söker upp sin väninna Margareta som är gift med en lastbilschaufför, Charlie. Margareta säger att det är ett år sedan Louise skrev och berättade om Ernie och systern. Det var en hemsk historia. Louise säger att det inte bara är systern han har utnyttjat.

Louise stannar tills vidare hos Margareta och Charlie. Hon söker ett jobb på ett kontor och får platsen men lämnar den hastigt, när chefen för på tal att han förutsätter ett visst "tillmötesgående".

Charlie irriterar sig på Louise och hennes närvaro i hemmet. Men hans arbetskamrat Björn blir intresserad av henne redan första gången han träffar henne. Han uppvaktar och bjuder ut henne.

På väg hem en kväll passerar Louise och Björn några prostituerade. Jag förstår inte att en kille vill ta i sådana där, säger han.

Charlie har kommit överens med sin chef om att börja köra långtradare. Det ger mer pengar. Men Margareta är emot det. Nu kommer hon att få se ännu mindre av honom.

Jobbet har fört Charlie till Göteborg. På ett café träffar han en servitris som han följer med hem, och hon vet berätta att Louise har gått på gatan. Ernie hette hennes kille.

När Charlie kommit hem igen, berättar han vad han har fått veta och kör Louise på porten. Egentligen är det synd om henne, säger Margareta sedan Louise gått.

Louise träffar Björn, när hon kommer bärande på sina väskor. Hon berättar att hon har blivit utkörd. Varför? frågar han. Jag vet inte, svarar hon.

Han tar henne med sig hem till sig och sin mamma och går sedan för att säga Charlie ett sanningens ord.

Charlie tar emot Björns utskällning utan att säga något ofördelaktigt om Louise. När Björn gått, undrar Margareta varför Charlie inte berättat något. Han är ju kär, säger Charlie.

Björns mamma blir sjuk. Louise hjälper till att sköta henne.

Charlie ringer till Louise och säger att också Margareta är sjuk. Louise lovar att komma över.

När Louise kommer till Charlie, är han berusad och ensam hemma. Margareta är i Göteborg, berättar han. Och strax därpå ringer telefonen. Det är Ernie som vill komma upp. Charlie tycker att Louise ska komma och göra det trivsamt för honom i soffan så länge. Han försöker också driva igenom sin vilja med våld -- men hejdar sig strax.

Louise möter Ernie, när hon kommer ut genom porten.

Björn har fått ett brev från Louise. Hon skriver att deras förhållande var dömt att misslyckas. Hon kommer aldrig att glömma honom. Men hon ber honom att glömma henne.

Björn bjuder Charlie på skjuts i sin lastbil. Charlie börjar berätta om Louises bakgrund -- och om Ernie.

Försöker du få ut henne på gatan igen? frågar Björn upprört. Där hon hör hemma, säger Charlie. Sedan börjar de slåss.

Björn får telefon från Margareta. Hon har just haft besök av Louise och Ernie. Nu ger de sig av i bil till Göteborg -- mot Louises vilja.

Björn tar upp förföljandet i sin lastbil.

Vid en bensinmack lyckas Louise skruva av hatten till ventilen på ett däck på Ernies sportbil -- utan att Ernie märker något.

Björn minskar hela tiden försprånget, medan det saboterade däcket blir allt plattare. Till sist stannar Ernie och hoppar ur sin bil. Då är Björn i kapp. Det blir slagsmål, och Björn slår ned Ernie.

Björn ber Louise följa med honom. Det blir trassligt, säger han. Men vi kan ju försöka.

De kysser varandra. Sedan kör de iväg i lastbilen.

Censur / granskning

Censurnummer 92547
Datum 1958-08-05
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2640 meter
Kommentar Speltid: 96 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2640 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Linje sex spolades med något varierande tonfall. Att ambitionen med filmen trots allt stod i strid med titelvalet noterades på ett par håll.

Ny Dag (Z): "Svenska filmproducenter har en olycklig dragning till huvudstadens nattliv och prostitution -- vilket givetvis dikteras av spekulation i den rafflande miljön. Men temat är i själva verket mycket trist och dess utformning i Bengt Blomgrens tröga regi följer i stort sett gamla schabloner. Därför är det svårt för åskådaren att helhjärtat engagera sig i den fallna flickans kamp för att komma loss från träsket. Hon spelades av Margit Carlqvist med mörkt brinnande ögon men det räcker inte med skådespelerskans ambition för att få oss att tro på henne som f d gatflicka. Intressantare var ett par andra rollskapelser. Inger Juel ser visserligen också väl 'damig' ut för att framställa en arbetarhustru, men hon hade i alla fall några smittande folkliga tonfall och åthävor. Åke Grönberg spelar alltjämt över ibland, och brer på för mycket i sina repliker, men det var kraft och intensitet i hans gestaltning av en långtradarchaufför som är god kompis, småtyrannisk i hemmet och fullständigt oförstående för det kvinnliga olycksödet, som han hotar att ytterligare förvärra med sina brutala ingripanden. Men han uppträder mera försonande än vad rollen bör kräva. Alldeles utmärkt var Bengt Brunskog som hans unge kamrat, vars kärlek slutligen räddar flickan."

DN (Perpetua): "'Spring i lapplådan' skulle man kunna sätta som rubrik på Bengt Blomgrens manus och regi. Han har friskt gripit för sig bland standardsituationerna och radat upp dem runt alla klichéers drottning, den nobla skökan. Hjälten har trofast blick och inskriptionen 'ädel' på pannan, men varje annan karl blir ett liderligt monstrum i den fallnas närhet. (-)

Skådespelarna sköter sig bättre än man har rätt att begära. Inger Juel träter temperamentsfullt med Grönberg, och den genompräktige får av Bengt Brunskog en kraftig hygglighet som verkar uppfriskande. (-)

Filmens namn antyder att man är ute för att förtjäna pengar. Främjas verkligen detta syfte av att den görs så oartistisk som möjligt?"

SvD (Jolanta): "Det är nästan otroligt. När man sett Linje sex -- manus och regi: Bengt Blomgren -- tar man sig om huvudet och prövar en enkel kalkyl över hur mycket pengar den svenska filmnäringen egentligen kan ha att slänga omkring sig. Man får en obetvinglig lust att uppmana alla de utan tvivel ansvarskännande idealister som då och då träder fram och höjer sin röst för statssubventioner åt svensk film: Gå och se Linje sex. Pröva sen er ståndpunkt en gång till!

Det är inte det att Bengt Blomgren valt att behandla ett väl begagnat tema efter en väl begagnad mall. Sådant kan mycket väl låta sig göra, låt vara att man inte skapar filmhistoria på det viset. Allt behöver inte gå till eftervärlden. Men också av det som görs för stunden kan man rimligen kräva åtminstone primära kvaliteter: ett uns, i varje fall, av en sorts yrkesmässig anständighet som inte uteslutande är ute i den ytterst olovliga avsikten att bedra den stora publiken. Linje sex är till 99 procent en dum och okunnig spekulation i vad som populärt kallas 'publiksmak'."

Kommentar Svensk filmografi

Linje sex är den enda film Bengt Blomgren skrivit manuskript till. Filmen lanserades i programmet som en svensk Linje Lusta/A Streetcar Named Desire. Skall man döma av kritiken får nog parallellen till Elia Kazans berömda film från 1951 stå för Svea Films reklammän.

Inspelning

Metronome Studios Stocksund Sverige
Göteborg Sverige
Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1958-10-06 Plaza Stockholm Sverige 96 min
1958-10-06 Roxy Stockholm Sverige 96 min
1958-10-06 Victoria Stockholm Sverige 96 min
Urpremiär 1958-09-08 Gnistan Göteborg Sverige 96 min
1958-09-08 Göta Göteborg Sverige 96 min
1958-09-08 Saga Göteborg Sverige 96 min
Sverigepremiär 1958-09-08 Gnistan Göteborg Sverige 96 min
1958-09-08 Göta Göteborg Sverige 96 min
1958-09-08 Saga Göteborg Sverige 96 min

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Originaltitel Kärleksvisa
Kompositör Bengt-Arne Wallin
Textförfattare Carl Gyllenberg


Originaltitel Stay with Me
Kompositör G. Frogman
Textförfattare G. Frogman


Ämnesord

Förnedring
Försoning
Göteborg
Hallickar
Kaféer
Kontor
Kontorschefer
Lastbilschaufförer
Läkare
Långtradarchaufförer
Prostitution
Samvetskval
Servitriser
Sjukdomar
Stockholm
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2640


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2640


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel LINJE SEX
Tryckeri Wicksells tryckeri


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?