Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Musik ombord
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1958-10-23

Medverkande

Alice Babs
Ulla Wickström/Ulla Winther

Sven Lindberg
Rolf Wickström, Ullas man

Lena Nyman
Yvonne Wickström, Ullas och Rolfs dotter

Micky Bohlin
Ulf Wickström, Ullas och Rolfs son

Ulrik Neumann
Hansen

Visa alla medverkande

Handling

Ångbåten Frigga III kommer tuffande mot ett villasamhälle. Det är hennes sista dag i tjänst. Vid rodret står en ung man, Lennart. Han tutar, när båten passerar en viss villa. I...

Visa hela handlingen

Press

Musik ombord är en vänlig film, skrev kritikerna samfällt och behandlade också filmen vänligt. Detta gäller även de två mest negativa kritikerna, Per-Olof Wredlund i MT och C B-n i DN....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Musikarrangör

Medverkande

Alice Babs Ulla Wickström/Ulla Winther
Sven Lindberg Rolf Wickström, Ullas man
Lena Nyman Yvonne Wickström, Ullas och Rolfs dotter
Micky Bohlin Ulf Wickström, Ullas och Rolfs son
Svend Asmussen Jensen
Ulrik Neumann Hansen
Lena Granhagen Gittan, Ullas syster
Tage Severin Lennart
Douglas Håge Charles Frick, impressario
Paul Kuhn Heinz Wolff
Ove Tjernberg Johnny
Rolf Johansson Berra
Monica Ekberg Agneta
Erik Strandell herr Bjarnehed
Eivor Landström fru Bjarnehed
Torsten Winge skeppsmäklare
Birgitta Tegelberg konstfacksflicka
Siv Ericks växeltelefonist
John Norrman Frykan, f.d. kapten
Synnøve Strigen Sonja
Kotti Chave Samuelsson
Ragnar Sörman Andersson, tjänsteman på rederiet
Sten Ardenstam berusad restauranggäst
Göthe Grefbo kypare
Curt Löwgren stadsbud
Birger Sahlberg stadsbud
Bibi Carlo rock'n'roll-dansare
Lasse Kühler rock'n'roll-dansare
Jan Tiselius kille i gänget
Gunilla Sundberg flicka i gänget
Arthur Fischer hjälpsam äldre herre
Per-Axel Arosenius Samuelssons kollega

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1958
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2011
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Ångbåten Frigga III kommer tuffande mot ett villasamhälle. Det är hennes sista dag i tjänst. Vid rodret står en ung man, Lennart. Han tutar, när båten passerar en viss villa.

I villan finns Lennarts kära Gittan. Hon är yrvaken, nyss väckt av sin äldre syster Ulla Wickström. Ulla är gift med Rolf, och de har två barn, Yvonne och Ulf.

Yvonne går till skolan och Ulf till lekskolan. Rolf skyndar till sitt jobb i stan. Han är anställd hos Söderström och Ek, skeppsmäkleri.

Två danska musiker, Hansen och Jensen, visar prov på sitt kunnande för en impressario, Charles Frick. Denne är helt nöjd med deras musik, men de har inget namn. För en internationell turné, som det nu är fråga om, krävs ett namn -- Ulla Win!ther till exempel.

I samma ögonblick får Frick telefon från Ulla Winther, alias Ulla Wickström. Men hon tänker inte lämna sin tillvaro som hemmafru och göra come back. Nej, hon ringer för att tala väl om en tysk, Heinz Wolff, en stor musikalisk begåvning som av ekonomiskt nödtvång tagit anställning som hembiträde hos en grannfamilj. Frick lovar att ta emot Wolff.

För Hansen och Jensen gör Frick klart att han ska ordna turnén -- om de får Ulla Winther med sig. Men det går hennes man aldrig med på. Hans enda svaghet är båtar. Han är en f d sjöman -- styrman, närmare bestämt -- som gått i land för familjens skull.

På kvällen kommer Lennart hem till Wickströms och frågar efter Gittan, men hon är ute med en annan kille, den tuffare Johnny.

Hansen och Jensen flyttar in i en tom villa nära Wickströms som de snart också bekantat sig med. Att övertala Ulla till ens en aldrig så liten och tidsbegränsad come back visar sig vara precis som Frick sagt -- omöjligt. Hansen och Jensen ändrar därför taktik och beger sig i stället på Rolf. De är mycket intresserade av sjön. I själva verket är de gamla styrmän, säger de.

Rolf visar Frigga III och berättar att hon ska skrotas. Då får Hansen och Jensen en idé: Frigga III skulle kunna bli en flytande ungdomsgård. Idén väcker genast anklang hos samhällets ungdomar.

Men för att Frigga III ska kunna bli ungdomsgård krävs det pengar. 9 000 kr sägs hon kosta. Gittan föreslår att man ordnar en kabaré för att få in pengarna. Och strax tar förslaget fastare form: Med Ulla Winther som stjärna skulle kabarén kunna ge tillräckligt med intäkter.

Rolf är benhård motståndare till Ullas medverkan i kabarén, och den närmaste tiden utsätts han för en rad övertalningsförsök i både vädjande och hotfull form. Till sist ger han med sig. Kabarén kan genomföras och blir en stor succé.

Efter detta går Hansen och Jensen till Rolf med en ny idé. De föreslår en resa Östersjön runt med Frigga III. Rolf ska förstås vara kapten. Och så kunde man ha en del artistframträdanden på platser man anlöper. Nu har Rolf inga invändningar. Han föreslår i stället att Hansen och Jensen ska vara hans närmaste män. De har ju skepparexamen.

Frick skriver kontrakt med Ulla om konserter i Hamburg, Köpenhamn och Malmö -- en i varje stad.

Hansen och Jensen är oroliga inför båtresan. De överlägger om vad de ska ta sig till. De vet att det står i kontraktet att resan ska ske med tåg, om den inte kan företas med båt.

Dagen för avresan är inne. Resenärerna kommer på morgonen till hamnen -- och finner att Frigga III är spårlöst borta. Så småningom hittas hon dock i en undanskymd vik, och den försenade resan kan påbörjas.

En bit på väg överlämnar Rolf kommandot till Hansen och Jensen. Reultatet blir kaos. Frigga III gör allt utom att följa kursen. Hon går t o m baklänges.

Hansen och Jensen degraderas till eldare.

På bryggan står Ulla, Rolf och deras barn. De sjunger. Gittan och Lennart sjunger också, lyckligen återförenade. Hela båten sjunger.

Censur / granskning

Censurnummer 92289
Datum 1958-10-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2645 meter
Kommentar Aktlängder: 535-570-545-525-470 = 2645 m - 97 minuter. Aktlängder: 535, 570, 545, 525, 470.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2645 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Musik ombord är en vänlig film, skrev kritikerna samfällt och behandlade också filmen vänligt. Detta gäller även de två mest negativa kritikerna, Per-Olof Wredlund i MT och C B-n i DN. De kallade filmen "trög och tung i själva utformningen" resp "menlös". Men därutöver var de påfallande snälla.

StT (Robin Hood): "Alice Babs är en fin artist. Svend Asmussen och Ulrik Neuman är fina artister. Den tyske grammofonsångaren och pianisten Paul Kuhn är en god artist.

De är fina alla fyra, bäst i sina avrundade små 'varieténummer'. En film med dem kan gå långt, om någon lyckas binda ihop numren till en någotsånär acceptabel helhet.

Det har manusförfattaren Matz Widstrand lyckats med. Naturligtvis går storyn på styltor -- det gör alla historier i alla filmer av detta musikaliska slag. Men också styltor kan trakteras på olika sätt, uppstyltat eller ledigt. Matz Widstrand rör sig ovanligt ledigt och trampar inte i klaveret, ej ens när detta ligger på marken som i en scen här. (-)

Redan förtexterna är vänligt spralliga, och tonen hålls hela filmen igenom -- via jazz och kalypso och joddling och tutande hundar och vita möss.

Sven Lindberg är bra som kaptenen, och inte oäven som censurofarlig regissör. Han arbetar med leende barnasinne i en flytande, traditionell, man ville säga 'österrikisk' stil. Ibland kommer han med effektfulla filmiska påhitt. Han tycks passa bra för den här sortens film (litet mindre socker och litet mera salt i gröten skulle dock inte skada).

Alice Babs har svårt att helt frigöra sig från estrad!rutinen, men Asmussen och Neumann rör sig desto friare, ett komikerpar som med moderna medel ledigt slår ut landsmännen Fyrtornet och Släpvagnen.

'Enkla' filmer som Musik ombord brukar lida av att de dramatiska smårollerna läggs i svaga och billiga händer. Men Sandrews har aktat sig: Siv Ericks, Torsten Winge, Håge, John Norrman (och Lena Granhagen, allt bättre och bättre) bildar den stabila köl, som garanterar Musik ombord en säker seglats ut i världen -- till dess mindre kräsna biografer."

Ny Dag (Ola): "Det var en riktigt trevlig sommarfilm med ungdom, djur, showmusiker, en trulig sjökapten och en Noaks Vaxholms-ark och hur den blir teaterbåt. Roligast var det i början med familjerea!lismen hemma hos kapten, i några drag var sedan filmen tradig, men när filmens bästeman på plan ursjömannen Sven Lindberg smickras i sin manliga fåfänga och när Svend Asmussen och Ulrich Neumann gagsar var det roligt igen.

Sångerna tillhör de svagare sidorna i filmen och därför kom Alice Babs något i bakgrunden. (-)

Trots färgsystemet, som gör alla läppar lila visade regissör Sven Lindberg goda idéer, när det gällde att sätta piff på ett ledsamt manuskript. Redan i texterna i början får han publiken på gott humör."

DN (C B-n): "En sommarfilm, en ungdomsfilm, en musikfilm av koncentrerad svensk själlöshet och naivitet. Utan humor också, utan kvickhet och ironi. Men samtidigt så trohjärtad och menlös att man inte riktigt nänns gräla på den. Ett beskedligt filmbarn som aldrig skulle stå ut med en rejäl avhyvling.

Sommar och skärgård . . . och det är nu det bästa i filmen: soliga sommardagar, var man nu kan ha snott fatt på dem, lyckliga skärgårdsvillor och den vita båten i sundet. Mamma (Alice Babs) har sjungit en gång i världen, varit världsstjärna till och med, men pappa (Sven Lindberg) har förmått henne att lägga upp och ägna sig åt villa, barn och matlagning i stället. (-)

Världsstjärna verkar nu Alice Babs i den här filmen minst av allt, snarare då 'sjung med oss, mamma'. Sven Lindberg är som pappan hur gullig som helst, Svend Asmussen och Ulrik Neuman upprepar artistiskt sina revynummer, Tage Serverin är spänstigt rar och Lena Granhagen mulligt rar etc etc etc hur länge som helst i den långa och snälla rollistan.

Säsongens barntillåtnaste film."

Kommentar Svensk filmografi

Musik ombord är den enda långfilm som Edvard Matz och Kerstin Matz (två tredjedelar av trion bakom pseudonymen Matz Widstrand) skrivit manus till.

Inspelning

1958 1958
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Urpremiär 1958-10-23 Grand Stockholm Sverige 97 min
Sverigepremiär 1958-10-23 Grand Stockholm Sverige 97 min
TV-visning 2010-08-23 SVT1 Sverige 93 min
Dvd-release 2011-06-08 Sverige (ingår i boxen Alice Babs - Fem klassiska favoriter)
TV-visning 2011-12-27 SVT1 Sverige
2014-02-04 TV1 Sverige
2017-03-21 SVT1 Sverige
2019-05-14 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Humlan
Kompositör Bengt Hallberg (1958)
Textförfattare Eric Sandström (1958)
Sjungs av Alice Babs


Originaltitel Metronomen
Kompositör Bengt Hallberg (1958)
Textförfattare Alice Babs (improvisation)
Sjungs av Alice Babs


Originaltitel Vi tar det bästa porslinet
Kompositör Bengt Hallberg (1958)
Textförfattare Eric Sandström (1958)
Sjungs av Alice Babs
Paul Kuhn


Originaltitel Sing - sing - sing
Kompositör Paul Kuhn
Textförfattare Paul Kuhn
Sjungs av Paul Kuhn


Originaltitel Tänk så mycket skoj vi haft
Kompositör Bengt Hallberg (1958)
Textförfattare Eric Sandström (1958)
Sjungs av Alice Babs
Lena Granhagen
Lena Nyman
Mikael Bohlin
Sven Lindberg


Originaltitel Texas-Dixie
Kompositör Bengt Hallberg


Originaltitel Rock'n'Roll
Kompositör Bengt Hallberg


Originaltitel Ut i naturen
Kompositör Svend Asmussen (1958)
Textförfattare Eric Sandström (1958)
Sjungs av Alice Babs
Svend Asmussen
Ulrik Neumann
Paul Kuhn


Originaltitel Hansen & Jensen
Kompositör Svend Asmussen (1958)
Ulrik Neumann (1958)
Textförfattare Svend Asmussen (1958)
Ulrik Neumann (1958)
Sjungs av Svend Asmussen
Ulrik Neumann


Originaltitel Maryland


Originaltitel Old Sent Skiffle
Kompositör Ulrik Neumann
Framförs av Svend Asmussen
Ulrik Neumann


Originaltitel Nina
Kompositör Paul Kuhn
Textförfattare Paul Kuhn
Sjungs av Paul Kuhn


Originaltitel Alte Fritz
Sjungs av Alice Babs
Svend Asmussen
Ulrik Neumann


Originaltitel Barock, barock
Kompositör Svend Asmussen (1958)
Ulrik Neumann (1958)
Framförs av Svend Asmussen
Ulrik Neumann


Originaltitel Det tror jag
Kompositör Bengt Hallberg (1958)
Textförfattare Gösta Rybrant (1958)
Sjungs av Tage Severin
Lena Granhagen


Originaltitel Nu ska vi gå till sjöss
Kompositör Ulrik Neumann (1958)
Textförfattare Eric Sandström (1958)
Sjungs av Alice Babs
Sven Lindberg
Lena Nyman
Mikael Bohlin
kör


Ämnesord

Eldare/ångbåt
Föräldrar och barn
Hembiträde/manligt
Impressario
Kabaréer
Kontrakt
Musiker
Skeppsmäklare
Tjänstemän
Turnéer
Villasamhällen
Äktenskap
Ångbåt/Waxholm II

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2659


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2680


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2680


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2680


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2680


Typ Duplikatpositiv Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MUSIK OMBORD
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MUSIK OMBORD
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Melodi ombord.
Omfång 186 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Musik ombord.
Omfång 186 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Musik ombord. Regie: Sven Lindberg. Deutsche Dialogliste.
Omfång 44 s.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial


Typ Dialoglista
Manustitel Musik ombord - trailerlista.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Musik ombord. Regi: Sven Lindberg. Svensk dialoglista.
Omfång 44 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Danska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?