Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Mannekäng i rött
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1958-12-19

Medverkande

Karl-Arne Holmsten
John Hillman, privatdetektiv

Annalisa Ericson
Kajsa Hillman, Johns fru

Nils Hallberg
Freddy Sjöström, Johns assistent

Lena Granhagen
Sonja Svensson, expedit på modehuset La Femme, Freddys fästmö

Anita Björk
Birgitta Lindell, chefsmannekäng på La Femme

Lillebil Ibsen
Thyra Lennberg, ägare till La Femme

Visa alla medverkande

Om filmen

 Hitchcock-inspirerad, spännande och virtuos thriller om deckarparet Hillman som tar sig an fallet med en mördad modell från ett modehus. Makalöst färgfoto av Hilding Blad,...

Visa hela texten

Handling

Kapten John Hillman, privatdetektiven, hjälper poli!sen att sätta fast en utpressare. Efter det lyckade kapet kommer kommissarie Sune Öhrgren att nämna ett aktuellt, olöst fall -- den...

Visa hela handlingen

Press

Thrillern Mannekäng i rött uppskattades av de flesta kritikerna som en hygglig spänningsskapare, även om en del spökeffekter ansågs väl lättköpta. På flera håll gavs...

Visa all press


Relaterat

Om filmenHitchcock-inspirerad, spännande och virtuos thriller om deckarparet Hillman som tar sig an fallet med en mördad modell från ett modehus. Makalöst färgfoto av Hilding Blad, kostymer av Mago och med Arne Mattsson som regissör.

Kapten tillika privatdeckaren John Hillman får höra om ett aktuellt och olöst fall kring den försvunna mannekängen Katja Sundin. Johns fru Kajsa tar anställning på modehuset där mannekängen arbetade, för att undersöka fallet och hålla ett öga på personalen. I skyltfönstret på modehuset upptäcker de att en skyltdocka faller ihop. "Skyltdockan" visar sig vara den försvunna mannekängen. Hon är död och en dolk sitter i ryggen. Polisen tillkallas. Det uppenbaras att mannekängen bedrev utpressning i stor skala, och hennes anteckningsbok är fylld av högt uppsatta personers namn.

 

Det som följer är en bitvis komplicerad historia. Stilmässigt påminner filmen om en blandning av Hitchcock och italienska Giallofilmer. Mannekäng i rött verkar ha inspirerat filmskaparen Mario Bava och dennes Gialloklassiker Blood and Black Lace från 1964.

Mannekäng i rött är den andra filmen i Arne Mattssons ”färgserie”, där man följer paret Hillmans deckaräventyr. Det gjordes fem filmer i Hillman-serien och huvudkaraktärerna spelas av Karl-Arne Holmsten och Annalisa Ericson, som löser mordfall ihop med assistenten Freddy (Nils Hallberg) och dennes fästmö Sonja (Lena Granhagen), som komiska sidekicks. Varje film hade en färgkoppling i titeln. Folke Mellvig och Lars Widding skrev manusen och förebilden verkar ha varit de engelska filmerna om den gäckande skuggan (The thin man) med William Powell och Myrna Loy som deckarparet Nick och Nora Charles.

Arne Mattsson var en hyperproduktiv, mångsidig och tekniskt väldigt duktig regissör. Han rörde sig mer eller mindre genreobehindrat och blandade komedier med Strindbergfilmatiseringar, tyngre dramer med kriminalfilmer, och var kanske mest känd för filmen Hon dansade en sommar, en stor publik- och kritikersuccé. Mattson visste dessutom hur man skrämde slag på publiken. Många vågade inte gå och se den första Hillmanfilmen, Damen i svart, eftersom det sades att folk svimmade i salongerna.

Mannekäng i rött är en utpräglad genrefilm, där inte bara intrigen handlar om ytliga miljöer. Själva filmen verkar härma sin egen handling och är intressant i sin nästan parodiska avsaknad av djup. Den är oerhört stiliserad och artificiell, kanske just för att kunna visa upp världen den behandlar. 

Det är inte bara Mattsson som är i sitt esse i den här filmen. Han valde att samarbeta med filmsveriges stora namn, som satte prägel på filmen. Mattsson, förtjust i komplicerade kamerarörelser, samarbetade med fotografen Hilding Bladh, känd inte minst för Gycklarnas afton. Kameraarbetet är fantasifullt och överskuggar bitvis filmens handling. Bibi Lindström, en av Sveriges mest anlitade scenografer, ansvarade för filmens uppfinningsrika utseende, medan Mago (Max Goldstein), sin tids kanske mest fantasifulla kostymmakare, ansvarade för kläddesignen.

Filmen uppskattades av de flesta kritikerna, som såg den som en hygglig spänningsskapare, även om en del spökeffekter ansågs väl lättköpta. På flera håll gavs miljöskildringen särskilt beröm.

Sanjin Pejkovic (2015)

 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Kameraman
Musikarrangör
Kläder

Medverkande

Karl-Arne Holmsten John Hillman, privatdetektiv
Annalisa Ericson Kajsa Hillman, Johns fru
Nils Hallberg Freddy Sjöström, Johns assistent
Lena Granhagen Sonja Svensson, expedit på modehuset La Femme, Freddys fästmö
Anita Björk Birgitta Lindell, chefsmannekäng på La Femme
Lillebil Ibsen Thyra Lennberg, ägare till La Femme
Bengt Brunskog Robert "Bobbie" Nordahl, Thyra Lennbergs fosterson
Lennart Lindberg Rickard von Hook, Thyra Lennbergs systerson
Gio Petré Gabriella von Hook, Thyra Lennbergs systerdotter
Kotti Chave Sune Öhrgren, kriminalkommissarie
Torsten Winge Oskar Lindkvist, vaktmästare
Lissi Alandh "Peter" Morell, modeskapare
Silvija Bardh Märta Falk, chefssömmerska
Eivor Landström damen med katten
Elsa Prawitz Katja Sundin, mannekängen i rött
Kerstin Dunér Anette, mannekäng
Anita Lindblom Monika, mannekäng
Maritta Marke Elsa Magnusson, hushållerska
Carl-Olof Alm mekaniker hos Bobbie Nor!dahl
John Norrman Johansson, slottsvaktmästare
John Melin Westman, slottsvaktmästare
Georg Skarstedt kyrkogårdsvaktmästare
Bellan Roos lärarinna på museet
Ludde Juberg museivaktmästare
Dora Söderberg överstinnan, kund på La Femme
Manne Grünberger Thyra Lennbergs chaufför
Björn Gustafson Pettersson-Starck, utpressare
Rune Carlsten kommersråd, utpressaroffer
Curt Löwgren vakt
Olle Grönstedt polis
Ellika Mann nyfiken dam på La Femme
Gustaf Hiort af Ornäs herre i plommonstop
Erik Strandell präst
Brita André mannekäng
Monica Björkman mannekäng
Birgitta Grönwald mannekäng
Gerd Hystad mannekäng
Anne-Marie Machnow mannekäng
Monica Steier mannekäng
Birgitta Wennström mannekäng
Margareta Wästerstam mannekäng
Sissi Kaiser receptionist på modehuset
Birgitta Ander mannekäng
Siegfried Fischer besökare på slottet
Leif Nilsson blomsterbudet

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1958
Distributör i Sverige (DCP) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2008
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2015
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2008

Handling

Kapten John Hillman, privatdetektiven, hjälper poli!sen att sätta fast en utpressare. Efter det lyckade kapet kommer kommissarie Sune Öhrgren att nämna ett aktuellt, olöst fall -- den försvunna röda mannekängen, Katja Sundin.

Hemkommen finner John ett bandinspelat meddelande från sin fru Kajsa. Hon har begivit sig till ett möte på modehuset La Femme -- röda mannekängens arbetsplats.

På La Femme samtalar Kajsa med Thyra Lennberg, modehusets rullstolsbundna ägare. De är överens om att Kajsa ska börja som mannekäng på modehuset -- med egentlig uppgift att hålla ett öga på personalen.

John anländer till La Femme med sin assistent Freddy Sjöström. I ett skyltfönster ser de en skyltdocka falla ihop. "Skyltdockan" visar sig vara den röda mannekängen. Hon är död. En dolk sitter i ryggen. Polisen tillkallas.

Följande dag kommer fru Lennbergs fosterson Bobbie Nordahl till La Femme. Han har ett samtal med modehusets chefsmannekäng Birgitta Lindell, vilket visar att de står varandra nära, innan han får träffa sin fostermor. Han behöver pengar, 40 000 kr. Han vill utveckla sitt intresse för bilar till riktig affärsverksamhet. Men fostermodern säger blankt nej, och de börjar gräla.

När Bobbie går, passerar han Rickard och Gabriella van Hook, fru Lennbergs systerson resp systerdotter.

Det visar sig att den röda mannekängen bedrev utpressning i stor skala, och hennes anteckningsbok är fylld av högt uppsatta personers namn. Ett av dem är Rickard von Hook.

John söker upp Rickard på hans arbetsplats, Nor!diska museet. Men Rickard säger sig inte begripa varför hans namn finns i röda mannekängens anteckningsbok.

På kvällen åker John och Kajsa ut för att besöka fru Lennberg i hennes hus. Hennes förlamning är psykiskt betingad och beror på en bilolycka för några år sedan, berättar Kajsa i bilen.

Hemma hos fru Lennberg ser John en dolk hänga på väggen, ett syskon till mordvapnet. Dolken, som är från 1600-talet, finns i fyra exemplar, berättar fru Lennberg. Av de återstående tre har Bobbie, Rickard och Gabriella var sitt.

Sedan John och Kajsa givit sig av, överraskas fru Lennberg av eld i huset.

En hand ses ta ned dolken från väggen.

Nästa dag återstår endast svartbrända ruiner av huset. Fru Lennberg hittas död och förkolnad i ruinerna.

På La Femme försöker Gabriella välja ut en sorgklänning, när hon plötsligt får syn på en katt -- fru Lennbergs katt. Hon blir skrämd. En okänd, mörkklädd dam kommer fram och tar hand om katten.

Freddy har hittat en intressant annons om en bil till salu, en MG. Det är Bobbie som har annonserat.

Freddy kommer tillsammans med John till Bobbies rätt ensligt belägna stuga. Ingen är hemma, men de stiger på. Plötsligt visar sig också Bobbie. Han har ett gevär i handen. Han kör ut besökarna.

Bobbie kommer till La Femme och beklagar sig för sin kära Birgitta. Hur ska han kunna bevisa för polisen att han var ensam hemma under mordbranden?

Någon dag senare är Birgitta på Ulriksdals galoppbana i sällskap med John och Kajsa. Tillsammans beger de sig till La Femme, där Birgitta ska träffa Gabriella. På en byggarbetsplats i anslutning till modehuset hänger en docka i en galge. Den har fullt mänskliga proportioner. Plötsligt upptäcker de att dockan inte är en docka. Det är Gabriella som hänger i galgen.

Rickard söker upp John hemma och berättar att han faktiskt var utsatt för utpressning av den röda mannekängen. Det gällde en växelhistoria under studenttiden. Han förfalskade fru Lennbergs namnteckning.

Birgitta, som givit Bobbie alibi för mordbranden, bekänner för Kajsa att hon ljugit för att hjälpa honom. Ring polisen! säger Kajsa.

Polisen kommer hem till Bobbie för att anhålla honom. Han lyckas dock fly i en bil.

La Femmes personal har dragit ut till ett gammalt slott för att hålla modevisning i dess teater. Den desperate Bobbie söker upp Birgitta på slottet. Han ber om både pengar för att fly till Sydamerika och bevis på hennes kärlek. Hon ger honom ingetdera.

En stund senare hittas Bobbie död på slottsteaterns scen. Han är skjuten. I handen håller han en pistol.

Det är begravning.Vid ett träd står den mörkklädda, okända kattdamen. Rickard kommer fram till Birgitta och ställer sig bredvid henne.

Modevisningen genomförs på slottsteatern. Klädd som brud gör Birgitta själv entré på scenen. I publiken får hon syn på kattdamen och verkar plötsligt skräckslagen.

Efter visningen håller Rickard tal till La Femmes personal. Som modehusets ägare kommer han att överlåta dess skötsel helt åt sin blivande hustru -- Birgitta.

John och Freddy söker igenom Bobbies stuga. I ett lönnfack finner de ett blodigt brev.

På La Femme kysser Rickard och Birgitta varandra. Sedan går han.

I det mörka modehuset kommer en gnisslande rullstol mot Birgitta. I den sitter -- fru Lennberg.

Tack för sömnmedlet, säger fru Lennberg. Det gjorde det lättare för Bobbie att mörda mig. Men den kropp polisen fann var en gammal mumie, och jag gömde mig hos min enda vän. Bobbie var ert redskap, er väg till chefskapet. Men sedan blev Rickard en bättre väg.

Birgitta frågar efter bevis. Hon kan förresten döda fru Lennberg också.

Då reser sig fru Lennberg ur rullstolen. Vid branden släppte den psykiska förlamningen. Vid krönet på en trappa försöker hon strypa Birgitta.

John och Kajsa kommer in i modehuset. Stopp! ropar han. Birgitta faller över räcket på trappavsatsen. Hon slår hårt i golvet. John konstaterar att hon är död.

Fru Lennberg ringer polisen.

Birgitta ligger orörlig på golvet.

Censur / granskning

Censurnummer 93213
Datum 1976-11-18
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2970 meter
Längd efter klipp 2964 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 93213
Datum 1958-12-09
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2970 meter
Längd efter klipp 2964 meter
Kommentar I akt 1: närbild av lik med kniv i ryggen (3 m); i akt 4: andra och tredje bilden av den mördade flickan i "galgen" (totalt 3 m). Aktindelning före censurklipp: 515-555-560-565-540-235 = 2970 m - 109 minuter. Aktindelning efter censurklipp: 512-555-560-562-540-235 = 2964 m - 108 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2970 meter
Längd i minuter 111 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Thrillern Mannekäng i rött uppskattades av de flesta kritikerna som en hygglig spänningsskapare, även om en del spökeffekter ansågs väl lättköpta. På flera håll gavs miljöskildringen särskilt beröm.

AB (Filmson): "En svensk deckare blir nödvändigtvis hårt konstruerad. Vår olustiga verklighet omfattar oftast enklare dråp och okomplicerade sexualdåd. Folke Mellvig och Lasse Widding har dock i stort sett lyckats göra en elegant sofistikerad thriller i internationell klass. (-) Man vill ogärna dröja vid ofrånkomliga svagheter i en deckare ty då stör man ju ytterligare nöjet för dem som gärna vill låta sig luras. Så mycket må dock invändas att det blir lite för mycket kyrkogårdskusligheter och vindspökerier när fabuleringsförmågan tryter -- att en så despotisk perfektionist som modehusets lama chef skulle nöja sig med en så osmord och gnisslande rullstol som komplement till sin Rolls Royce är helt orimligt. Men det är detaljer som vägs upp av lysande om än mindre trovärdiga infall som taklagsölets makabra galgdocka och den döda mannekängen i skyltfönstret. Och indiciekedjan med de mystiska knivarna förs metodiskt fram samtidigt som de många misstänkta exponeras i snabba glimtar.

Hillmans är charmanta och självklart klipska i vardagselegans i Karl Arne Holmstens och Annalisa Ericsons obesvärade uppenbarelser medan Nisse Hallberg som deras faktotum stammar och grimaserar lite väl mycket; han har tillräcklig personlighet att roa i alla fall. Rena fyndet är Lillebil Ibsen som centralfiguren, den hårda hänsynslösa modehuschefen med metall i rösten och stickande svarta ögon."

DN (C B-n): "Mitt intresse för deckare och deckarfilmer är minimalt. Jag har aldrig kunnat finna det uppseendeväckande om -- i en värld där så många människor förtjänar att gå till förgängelsen -- en eller annan förpassas dit en smula tidigare än vad den gode guden avsett. (-)

Alltså: genren ogillas. Men sen detta är sagt ska det gärna erkännas att Arne Mattssons film om den röda mannekängen är en deckare av flera förtjänster. Jag föreställer mig att den som är road av sådana här filmer över huvud taget, ska finna denna films mordutredning ganska spännande; åtminstone har den en avslutning som överraskar, som äger chockverkan. Man kan säga om matematik: Jag är inte road av matematik. Men man kan ändå säga: Problemet är roligt uppbyggt, verkar logiskt löst. Ekvationen är hyggligt hyfsad.

Det bästa med filmen är dess miljö. Den har verkligen fångat modehusets atmosfär, mannekängernas vardag, glamourn hos de agerande, den charmant tryfferade överfettningen hos kundkretsens överstinnor och direktörsfruar. Och man tänker: Att det alltid ska vara fel människor som ska har råd att vara vackert klädda! Det är om ett rörligt liv den berättar. Även om handlingen då och då verkar en smula segdragen, så rör sig dock dess omvärld på lätta fötter."

SvD (Lill): "Det ska vara en thriller i år och helst en skräcksak, läser man i bladen. Och den första Hillman-deckaren på film förra året blev en publiksuccé av stora mått -- vad är då naturligare än att Sandrews låter Arne Mattsson fortsätta serien, i färg den här gången och i flott modehusmiljö. Damen i svart i det lilla brukssamhället har blivit en lysande mannekäng i rött och storstadsram. Redan i första scenen sitter hon lik i skyltfönstret med en kniv i ryggen . . .

I alla avseenden brokigare, hetsigare, rörligare och mer förbryllande är Mannekäng i rött, vilket inte är detsamma som att det är en bättre film. Virtuos utan tvivel, ett klatschigt, kulört och kuriöst bildmontage kring ej mindre än fyra stycken mord, det sista på mördaren -- utom den från början drabbade titelfiguren. Detta är nog aningen för mycket på en gång. Över huvud taget är det för mycket av det mesta i filmen, för mycket folk, för mycket poserande och agerande, för många interiörer, för många mystifikationer. Ofta framkallar överdrifterna ett ingalunda avsett drag av parodi och man fnissar i stället för att rysa. (-)

Bildmässigt är filmen briljant gjord av Arne Mattsson, och Hilding Bladhs färgfoto når i sina bästa ögonblick, t ex en sekvens från kyrkogården med mjukt silande solljus genom lövverket, en lyrisk kvalitet alldeles utanför sammanhanget. Till de visuella effekterna hör också Magos uppsättning av eleganta modekreationer, chockartat vackra eller bara chock!artade, och Bibi Lindströms uppsättning av flotta interiörer.

Om filmen trots alla samverkande goda krafter inte slår, så beror det på att den slår för hårt, poängterar i stället för antyder, serverar knalleffekter i stället för smygande skräck."

Kommentar Svensk filmografi

"Mannekäng i rött" utgavs som roman av Folke Mellvig (1913-1994) 1959.

Se även Kommentar till Damen i svart (1958).

Inspelning

(sensommaren) 1958-08 1958-09
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Tidö Slott Västerås Sverige (exteriörer)
Gävle teater Gävle Sverige
Nordiska museet Stockholm Sverige
Ulriksdals galoppbana Solna Sverige
Forumvaruhuset Uppsala Sverige
Örbyhus slott Tierp Sverige
S:t Pers ruin Sigtuna Sverige
Gamla kyrkogården Uppsala Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1958-12-19 Royal Stockholm Sverige 108 min
TV-visning 1990-03-13 TV2 Sverige 104 min
1996-01-14 TV4 Sverige 104 min
1997-06-14 TV4 Sverige 104 min
2001-01-07 SVT2 Sverige 104 min
2002-03-18 SVT1 Sverige 104 min
2003-04-15 SVT1 Sverige 104 min
Urpremiär 1958-12-19 Royal Stockholm Sverige 108 min
Dvd-release 2008-10-01 Sverige 104 min
TV-visning 2010-12-07 SVT1 Sverige 104 min
2014-05-19 SVT1 Sverige
2017-04-11 SVT1 Sverige
2019-11-25 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Monsieur Williams
Kompositör Léo Ferré (1950)
Textförfattare Bo-Ivan Petersson (svensk text 1958)
Jean-Roger Caussimon (fransk text 1950)
Sångare Monica Nielsen (dubbar Gio Petré sång)


Originaltitel It's Up to You
Kompositör Angy Palumbo (1940)
Textförfattare Arthur Beale (1940)


Originaltitel Serenad, stråkar, K. 525, G-dur
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1787)


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Minns Ni? (1993) Citat ingår från Mannekäng i rött (1958)

Ämnesord

Begravningar
Detektiver
Falskta alibin
Fosterbarn
Förlamning/psykosomatisk
Gävle teater
Hushållerskor
Kriminalkommissarier
Mannekänger
Modehus
Modevisningar
Mord
Mordbränder
Polis
Privatdetektiver
Sjukdom/förlamning
Slott
Slottsteater
Stockholm/Nordiska museet
Teatrar
Ulriksdals galoppbana
Uppsala
Utpressning
Vaktmästare
Örbyhus slott

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2981


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2970


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MANNEKÄNG I RÖTT
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MANNEKÄNG I RÖTT
Tryckeri Ewes O.B. -tryck
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MANNEKÄNG I RÖTT
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MANNEKÄNG I RÖTT
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel MANNEQUIN IN ROT
Tryckeri Ewes tryckeri AB
Affischdesign H. Limmer


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel MANNEQUIN IN ROT
Tryckeri Druck: Alfried Holle


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Mannequin in rot
Tryckeri Piller Druck


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostym
Arkivalietitel Mannekäng i rött?
Omfång Klänning i crèmefärgat pliserat siden


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mannekäng i rött. Scenario till en Hillmanthriller av Folke Mellvig och Lars Widding.
Omfång 204 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mannekäng i rött en Hillmanthriller. Manus: Folke Mellvig - Lars Widding.
Omfång 208 s. Rollista och produktionsuppgifter (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mannekäng i rött. Scenario till en Hillmanthriller av Folke Mellvig och Lars Widding.
Omfång 206 s. Rollista (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Mannekäng i rött. Januar 59.
Omfång 14 s.
Språk Danska


Typ Dialoglista
Manustitel Modelo en rojo. Trailer - versión castellana.
Omfång 4 s.
Språk Spanska


Typ Dialoglista
Manustitel Mannekäng i rött. Svensk trailerlista.
Omfång 4 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Mannekäng i rött. (Mannequin in rot). Deutsche Trailerliste.
Omfång 5 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Mannekäng i rött.
Omfång 56 s. + 2 s. sångtext i ett ex.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Mannekäng i rött. Mannequin in rot. (Dialogliste).
Omfång 55 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Mannekäng i rött. Versión castellana.
Omfång 18 s.
Språk Spanska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Dia 8
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 111 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?