Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Llegaron dos hombres
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1960-03-07

Medverkande

Francisco Rabal
polischef

Ulla Jacobsson
Laura, lärarinna

Christian Marquand
Pablo Morales, desperado

Marcel Mouloudji
Ángel García, desperado

Fernando Sancho
Gregorio

Félix Dafauce
polislöjtnant

Visa alla medverkande

Handling

Det hörs skottlossning i mörkret. En skåpbil blir stående på vägen nära en liten spansk stad. I staden råder hög stämning. Man firar en helgonfest. Men festen störs snart av...

Visa hela handlingen

Press

Mottagandet av Det kom två män blev negativt efter den svenska urpremiären i Eskilstuna, Linköping och Malmö. Endast i Kvällsposten fick filmen beröm. Påpekas bör att filmen i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionschef
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Regiassistent
Rådgivare
Biträdande regissör
Scripta
Synopsis
Kameraoperatör
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Scenografiassistent
Smink
Frisyrer
Sminkassistent
Klippassistent

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Molino Producciones Cinematográficas
Samproduktionsbolag AB Terrafilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1960 (Sverige)
Laboratorium Madrid Film SA
Övrigt bolag Paramount Films de España S.A. 1959 (distributör i Spanien 1959)

Handling

Det hörs skottlossning i mörkret. En skåpbil blir stående på vägen nära en liten spansk stad.

I staden råder hög stämning. Man firar en helgonfest. Men festen störs snart av nyheten om bilen som hittats övergiven och som visar sig vara ett fångtransportfordon. Fångarna som transporterades i den, två farliga förbrytare, är borta. Vakterna hittas döda.

Stadens polis spanar efter rymlingarna hela natten -- utan resultat. Däremot framkommer det att de två lyckats stjäla dynamit.

Nästa dag kommer barnen i en skolklass till sitt klassrum, trots att de egentligen har ledigt. De kommer för att ta farväl av sin lärarinna, Laura, som ska lämna skolan. De har köpt en present åt henne, en uppstoppad fågel.

Plötsligt visar sig två män i klassrummet -- de förrymda fångarna. De är blodiga och verkar desperata. Och de är beväpnade med pistoler och dynamit.

Fångarna heter Pablo och Angel.

Ett par skott ljuder och föder oro i staden. Folk börjar samlas på torget utanför skolan. Pablo tänder eld i kaminen i klassrummet och ropar ut mot torget att varje försök till angrepp, varje hot utifrån, kommer att besvaras med att dynamiten kastas i kaminen.

Poliserna, som finns bland folket på torget, förhåller sig avvaktande. Polischefen har tagit sprängningshotet på allvar. Prickskyttar har placerats ut i strategiska positioner. Också de väntar.

Polisen lovar våldsmännen fri lejd, om barnen släpps fria. Men männen vågar inte lita på löftet. Plötsligt skriker stadens borgmästare ut ett anbud till männen. Han vill köpa sin son fri.

För en portfölj med 480 000 pesetas släpps borgmästarsonen ut på torget.

En annan fader följer borgmästarens exempel. Han friköper sina barn, en pojke och en flicka, med sin bil. Inne i klassrummet har en av Lauras elever, en flicka, i ett obevakat ögonblick lyckats få tag i dynamiten. Hon står nu med den nära kaminen. Pablo, Angel och Laura stirrar på henne.

Laura börjar tala lugnande till flickan och går fram mot henne. Och flickan överlämnar dynamiten till Laura -- som genast rusar till fönstret och kastar ut den.

De senaste händelserna leder till en konfrontation mellan männen. Angel drar kniv mot Pablo. I nästa ögonblick faller Angel ihop, träffad av en prickskytts skott.

Pablo kommer ut ur skolan bärande på Angels döda kropp. Med skjutklara pistoler iakttar poliserna Pab!los förflyttning över torget. Plötsligt kastar en man en sten mot Pablo som träffas och faller. Folket närmar sig hotfullt Pablo, men polisen tar hand om honom och räddar honom in i polisbilen.

Nu kommer barnen springande ut från skolan. Hatet mot Pablo glöms bort. Föräldrar och barn kramar om varandra. Hela torget utstrålar återföreningens glädje.

Laura kommer ut på skolans trappa. Hon sätter sig på den och börjar gråta. Polischefen kommer fram till henne. De tittar varandra i ögonen. De börjar le. Han räcker henne handen, och hon tar den. De vandrar bort tillsammans.

Han lägger armen om henne och drar henne till sig. De fortsätter att gå gatan fram.

Censur / granskning

Censurnummer 95554
Datum 1960-02-27
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2245 meter
Kommentar Speltid: 82 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2245 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Mottagandet av Det kom två män blev negativt efter den svenska urpremiären i Eskilstuna, Linköping och Malmö. Endast i Kvällsposten fick filmen beröm.

Påpekas bör att filmen i recensionerna nästan genomgående behandlas såsom regisserad av Arne Mattsson, vilket rimligen har sin grund i namnangivelserna vid den svenska lanseringen. I förtexterna skiljs dock tydligt på filmens regissör, Eusebio F Ardavín, och produktionens "supervisor" (konstnärlige ledare och/eller rådgivare), Arne Mattsson.

Kvällsposten (VINC): "Upptakten för tanken till Stanley Kramers Sheriffen, när man väntar på att mördarna skall dyka upp. Man vet bara inte riktigt var och när. Upptäckten kommer som en befriande chock. (-)

Regissör Arne Mattsson har all anledning att vara nöjd med sin skapelse, som utan tvekan är av mycket god kvalitet. Även fotot i svart-vitt hjälper till att 'bygga upp' det dramatiska skeendet. Huvudrollen som lärarinna uppbärs med den äran av Ulla Jacobsson. Som de båda banditerna ser man Christian Marquand och Mouloudji. En liten anmärkning dock. Det 'lyckliga slutet' mellan poliskaptenen och lärarinnan var fullständigt onödigt och blev något av en antiklimax på en i övrigt utmärkt biokväll."

Folket (Satina): "Varför måste Arne Mattsson ge sig i väg till Spanien och göra film? Hans nya, internationella thriller kommer inte på långa vägar upp till samma klass som hans svenska filmer. Den är inte direkt misslyckad men intetsägande. Ulla Jacobsson tvingas tala med gester och uttryck, eftersom -- förmodligen -- hennes spanska vokabulär är begränsad."

Skånska Dagbladet (Sven Swensson): "Det står att Arne Mattsson haft sin hand med i denna prövande segdragna historia om ett par förrymda straffångars terror i en skola, så man får väl lita på texten, men annars finns det ingenting i framställningen som skulle kunna få en att misstänka något sådant. Om det finns något ännu mer prövande än själva handlingen och dess utformning i denna film, skulle det vara Ulla Jacobssons framställning av lärarinnan som står mellan barnen och förbrytarna. Till hennes försvar må anföras att rollen är därefter."

Kommentar Svensk filmografi

Det kom två män bygger på en omskriven verklig händelse i Italien 1956 då två bröder på permission från ett sinnessjukhus intog en skola i en liten stad och med skolans lärarinna och elever som gisslan utövade utpressning på stadens invånare.

Inspelning

Sevilla Films SA Madrid Spanien (ateljé)
Campo Real Madrid Spanien

Visningar

Sverigepremiär 1960-03-07 Röda Kvarn Eskilstuna Sverige 82 min
1960-03-07 Skandia Linköping Sverige 82 min
1960-03-07 Capital Malmö Sverige 82 min
Urpremiär 1959-06-22 Roxy B Madrid Spanien 82 min

Ämnesord

Borgmästare
Dråp
Dynamit
Förrymda fångar
Gisslan
Lärare
Polis
Skolelever
Skolor
Spanien
Spanien/Campo Real
Vapenhot

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2251


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2249


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2250


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Thriller-sensationen DET KOM TVÅ MÄN
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Arne Mattssons thriller-sensation DET KOM TVÅ MÄN Äntligen frisläppt av den utländska cencuren!
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign H. Gullberg


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Omfång 253 s.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 13
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?