Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Får jag låna din fru?
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1959-06-22

Medverkande

Sven Lindberg
Bertil Lund, tjänsteman

Elsa Prawitz
Ulla Ejners

Edvin Adolphson
Fredrik Fredriksson, direktör

Annalisa Ericson
Fanny Håkansson, sekreterare

Bengt Brunskog
Thorbjörn Ejners, arkitekt, Ullas man

Mona Malm
Ingrid Fredriksson, Fredriks dotter

Visa alla medverkande

Handling

Bertil Lund är en lojal, flitig och effektiv medarbetare i grossistfirman Allt för baby. Hans chef, direktör Fredrik Fredriksson, funderar på att utnämna honom till vice direktör -- men...

Visa hela handlingen

Press

Stockholms-kritikerna var tämligen ense om att manuset till Får jag låna din fru? lämnade mycket övrigt att önska. Men därefter blev det spridning på uppfattningarna. Enligt exempelvis...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Musikarrangör
Kläder
Speaker

Medverkande

Sven Lindberg Bertil Lund, tjänsteman
Elsa Prawitz Ulla Ejners
Edvin Adolphson Fredrik Fredriksson, direktör
Annalisa Ericson Fanny Håkansson, sekreterare
Bengt Brunskog Thorbjörn Ejners, arkitekt, Ullas man
Mona Malm Ingrid Fredriksson, Fredriks dotter
Nils Hallberg Kurre Bergman, försäljare
Lena Granhagen Stella Sandell, hotellvärdinna
Sif Ruud Kurres fru
Torsten Winge Husander, präst
Maritta Marke fru Antonsson
John Norrman Hansson, kamrer
- Ej krediterade:
Curt Löwgren bartender
Birgitta Ander kontorist
Gun-Britt Öhrström växeltelefonist
John Melin portier
Ludde Juberg kusk
Ellika Mann middagsgäst hos Fredriksson

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1959
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Bertil Lund är en lojal, flitig och effektiv medarbetare i grossistfirman Allt för baby. Hans chef, direktör Fredrik Fredriksson, funderar på att utnämna honom till vice direktör -- men tvekar. Bertil är nämligen ogift, ett allvarligt handikapp i babybranschen. På den punkten har hans konkurrent om avancemanget, försäljare Kurre Bergman, helt andra meriter. Kurre är inte bara gift utan också far till elva barn.

Bertils vänner Thorbjörn och Ulla Ejners föreslår Bertil att han ska låtsas vara gift, men han avvisar idén. Han vill inte dras in i en härva av lögner.

Thorbjörn ringer till Allt för baby. Han får tala med Fredrik och framför meddelandet att Bertil ska träffa sin fru på NK klockan sex.

När Bertil kommer till jobbet nästa dag, möts han av leverop för sig och sin hittills hemliga fru. Och Fredrik bjuder hem honom på middag -- naturligtvis med fru.

Bertil beklagar sig för Thorbjörn som genast har en lösning på problemet. Han tar fram sin lilla svarta bok och börjar ringa runt till dambekanta från ungkarlstiden för att låna en fru åt Bertil. Men ringandet är resultatlöst. Räddningen blir i stället Thorbjörns egen fru. Ulla tar själv initiativet till att spela äktenskapskomedi med Bertil.

Middagen, där Bertil har Fredriks dotter Ingrid till bordet, blir lyckad. Ulla väcker Fredriks förtjusning. Ulla och Bertil återvänder på natten, berusade och uppspelta, hem till Thorbjörn och berättar om en ny inbjudan från Fredrik. En del av personalen hos Allt för baby ska inom kort resa till Gävle -- och nu har Fredrik bett Bertil ta med sig Ulla på resan. Beskedet gör Thorbjörn synbart svartsjuk.

På hotellet i Gävle, där Bertil och Ulla sett till att få var sitt enkelrum, dyker också den orolige Thorbjörn upp. Hotellet är fullbelagt, men han råkar känna hotellvärdinnan, Stella, och hon kan ordna honom ett rum genom vissa omdispositioner -- med påföljd att Ulla och Bertil trots allt får dela rum.

På natten byter Bertil och Thorbjörn rum. Thorbjörn går in till sin fru.

In till Bertil i Thorbjörns mörka rum kommer en lättklädd Stella. Hon går fram till sängen.

Morgonen därpå är det dags för avfärd. Stella kommer fram till Thorbjörn. Inte visste jag att du var så underbar, säger hon.

Till råga på Thorbjörns elände har Fredrik bjudit hela sällskapet vidare till sitt lantställe. Men den här gången får Thorbjörn i alla fall följa med. Fredrik ska bygga om huset, och Thorbjörn, som är arkitekt, skulle kunna stå till tjänst med viss rådgivning.

Installerade i huset visar det sig snart att Fredrik och Thorbjörn har svårt att dra jämt. Däremot sker nästan lika snart en äktenskaplig nytändning mellan Thorbjörn och Ulla. Och samtidigt har Bertil insett att han är djupt förälskad i Ingrid, Fredriks dotter.

Ingrid vill dock inte veta av Bertils uppvaktning. Hon har inget till övers för en man som inte kan vara sin fru trogen.

När så småningom sanningen avslöjas om vem som är gift med vem och vem som egentligen är ogift, friar Bertil till Ingrid, och Fredrik ger de tu sin välsignelse.

Fredriks yoga-intresserade sekreterare, Fanny, passar på att utnyttja ett ögonblick av svaghet hos sin chef. Hon tillgriper sina hypnotiska talanger och får honom att uttala orden: Jag vill gifta mig med dig!

Bertil och Ingrid är ute på promenad med en barnvagn.

Thorbjörn och Ulla promenerar med en tvillingbarnvagn.

Fanny vallar Fredrik som är försedd med handklovar.

Censur / granskning

Censurnummer 93996
Datum 1959-06-10
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2850 meter
Kommentar Speltid: 104 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Transversalton
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2850 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholms-kritikerna var tämligen ense om att manuset till Får jag låna din fru? lämnade mycket övrigt att önska. Men därefter blev det spridning på uppfattningarna. Enligt exempelvis Robin Hood i StT gjorde regi och spel filmen njutbar. Enligt exempelvis Alf Montán i Expr förmådde inte regi och spel att rädda filmen.

StT (Robin Hood): "(-) Där finns långsamma partier, krystade partier, alltför grova partier. Men där finns också festliga situationer och vändningar. Det roliga överväger, det gjorde det inte alltid på 30-talet. Regin är glimtvis briljant (där finns något att göra regi av). Och huvudsaken: det s p e l a s så mycket bättre nu.

Handlingen är konstruerad och vill inte vara annat -- det hör till genren. (-)

Det är svårt att konstruera orimligheter, och med sämre skådespelare, en sämre regissör och en sämre fotograf (Sven Nykvist) hade det nog blivit en slät pannkaka. Nu får skådespelarna i Mattssons regi och Nykvists foto stundtals pannkakan att lyfta sig, pösa upp och sväva som en färgstark ballong mot lekfullhetens himmel.

Det spelas verkligen bra. Observera försummade arkitekthustrun Elsa Prawitz' förtjusning att få spela lättfotad, likörälskande fru åt godtemplaren Bertil, och sedan hennes förskräckelse när absolutisten -- upptänd av likör -- tycks ämna ta 'äktenskapet' och dess plikter på allvar.

Observera Lena Granhagen i hennes lilla roll. Observera den neddämpade, genomsympatiska yoga-praktiserande sekreteraren Annalisa Ericson. Observera Mona Malm.

Men bäst är dock Sven Lindberg. Han kan betecknas som lysande."

Expr (Alf Montán): "Filmen vill väl vara en omoralisk komedi. Men hur än de journalistiskt drivna författarna Lars Widding och Eva Seeberg tvinnat trådarna, och hur än regissör Arne Mattsson sökt krama varje uns av komik ur situationerna, så tappar den i andra halvlek stilen.

Då blir det plötsligt Reeperbahn med avklädningsscen i silhuett mot en genomskinlig duk. Och ett inslag av svensk musikfilm à la 30-talet. Det går tuggummi i karusellen, och somligt är inte ett dugg roligt som t ex Annalisa Ericsons yogafånerier. Ett och annat farsigt ögonblick kan inte dölja att melodin försvunnit, och att den elegans, som en erotisk kurragömmalek helst bör ha, saknas.

Duktiga komediaktörer som Edvin Adolphson och Sven Lindberg tar hem alla poäng och några till. Bengt Brunskog gör också vad han kan, och Elsa Prawitz är inte bara ett fördelaktigt yttre. I kanten gör Lena Granhagen en krumelur och är Mona Malm stilfull."

DN (C B-n): "Åsa-Nisse i cellofanförpackning. Åsa-Nisse omkostymerad för Nedre Östermalms-publiken. Åsa-Nisse uppflyttad från Olympiabiografen till Royal.

Det finns inte många försonande drag i denna film, vars tillskyndare -- manusförfattarna Lasse Widding och Eva Seeberg samt regissören Arne Mattsson -- dock redan från början presenterar en brasklapp genom att utge det hela för vad det onekligen också är: en alldeles otrolig historia. (-)

Vad som börjat som komedi, blir rena slapsticken, en enda orgie i enkla muntrationer, otroliga sensationer, intermezzon som hör hemma i rena buskteatern."

Kommentar Svensk filmografi

Enligt förtexterna till Får jag låna din fru? bygger filmen på den danske författaren Erik Poupliers (f. 1926) roman "Lån mig din kone" som utkom 1957. Enligt filmens manus är underlaget "en idé av Erik Pouplier".

Romanen filmatiserades redan 1957 i Danmark under titeln Lån mig din kone (produktion: Aage Stentoft och Werner Hedman hos ASA, regi: Preben Neergaard och Anker Sørensen, manus: Fleming Lynge och Preben Neergaard) och därefter 1958 i Norge under titeln Lån meg din kone (produktion: Carlmar Film, regi: Edith Carlmar, manus: Fleming Lynge och Otto Carlmar). Får jag låna din fru? var Eva Seebergs debut som filmmanusförfattare.

Förlaga

Originaltitel Lån mig din kone (Roman)
Författare Erik Pouplier


Inspelning

1958 1958
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1959-06-22 Royal Stockholm Sverige 104 min
TV-visning 1996-06-21 TV4 Sverige 100 min
1997-06-14 TV4 Sverige 100 min
2001-01-11 SVT1 Sverige 100 min
2006-01-16 SVT1 Sverige 100 min
Urpremiär 1959-06-22 Royal Stockholm Sverige 104 min
TV-visning 2007-04-16 SVT1 Sverige 100 min
2011-07-26 SVT1 Sverige
2013-04-22 SVT1 Sverige
2015-12-01 SVT1 Sverige
2018-11-20 SVT1 Sverige
2018-11-20 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Carmen
Kompositör Georges Bizet (1875)
Textförfattare Henri Meilhac (1875)
Ludovic Halévy (1875)


Originaltitel Svarta och vita tangenter
Kompositör Jules Sylvain
Textförfattare Gösta Rybrant


Ämnesord

Arkitekter
Direktörer
Falska identiteter
Frierier
Förnedring
Försoning
Försäljare
Grosshandel
Gävle
Hotell
Hotellvärdinnor
Hypnos
Kamrerer
Präster
Samvetskval
Sekreterare
Stockholm
Svartsjuka
Tjänstemän
Yoga
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FÅR JAG LÅNA DIN FRU
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FÅR JAG LÅNA DIN FRU?
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Shamrock studio


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Får jag låna din fru? En moralisk komedi av Lars Widding - Eva Seeberg efter en idé av Erik Pouplier.
Omfång 146 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Får jag låna din fru? En moralisk komedi av Lars Widding - Eva Seeberg efter en idé av Erik Pouolier.
Omfång 169 s. Personförteckning, interiör- och exteriörlista (7 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Får jag låna din fru? En moralisk komedi av Lars Widding - Eva Seeberg efter en idé av Erik Pouplier.
Omfång 169 s. Rollista och miljölista (7 s.) ingår + 4 s. tillägg instucket i ett ex.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?