Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Det svänger på slottet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1959-03-09

Medverkande

Alice Babs
Inga "Trollet" Larsson, sångerska

Sven Lindberg
Svante Lamander, Ingas fästman, konservator

Yvonne Lombard
Sophie "Fifi" Gesping

Gunnar Björnstrand
Agne C:son Stressberg, psykiater

Karl-Arne Holmsten
Conke Lundberg, orkesterledare

Lars Lönndahl
Lars Anders "Kurre" Ström, orkestermedlem

Visa alla medverkande

Handling

Inga Larsson och Svante Lamander, sångerska resp konservator, går och väntar på att kunna gifta sig. Problemet är att ordna bostad. Alla försök till byte går i stöpet. Svantes lilla...

Visa hela handlingen

Press

Det svänger på slottet fick ett övervägande svalt mottagande. Musikunderhållningen fick högre betyg än dårfinkeri-intrigen. AB (Karl Ekwall): "Det är ett verkligt halsbrytande...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Kameraman
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud

Medverkande

Alice Babs Inga "Trollet" Larsson, sångerska
Sven Lindberg Svante Lamander, Ingas fästman, konservator
Yvonne Lombard Sophie "Fifi" Gesping
Gunnar Björnstrand Agne C:son Stressberg, psykiater
Karl-Arne Holmsten Conke Lundberg, orkesterledare
Lars Lönndahl Lars Anders "Kurre" Ström, orkestermedlem
Simon Brehm Simon, orkestermedlem
Hjördis Petterson Madame Rochelle
Georg Funkquist Blide, konservator, Svantes chef
Bullan Weijden friherrinnan Gesping, Sophies mor
Sif Ruud fru Brick, föreståndarinna för hyresförmedlingen "Hus och Hem"
Lena Granhagen Adelaide, hushållselev
Ulf Johanson amanuens Sixten Fyltegård, konservator
John Norrman baron Gesping, Sophies farfar
Ulrik Neumann Ulrik Neumann
Little Gerhard Little Gerhard
- Ej krediterade:
Ingvar Kjellson prästen
Ann-Marie Gummesson Anna, hushållselev
Inger Taube Barbro, hushållselev
Torun Moberg Ann-Christin, hushållselev
Eva-Britt Johnson Elisabeth, hushållselev
Lilian Elgö Desiré, hushållselev
Lena Lidén Ada, hushållselev
Monica Ekberg Charlotte, hushållselev
Gun Hellberg Stina, hushållselev
Yvonne Berlin Stina II, hushållselev
Rolf Johansson Burret, orkestermedlem
Rolf Berg gitarristen i orkestern
Georg Björklund orkestermedlem
Johnny Eek orkestermedlem
Jessie Flaws Grynet, Sixtens fru
Göthe Grefbo Erik Borg
Inga Gill fru Borg
Stig Johanson herr Askeryd, man på hyresförmedlingen
Astrid Bodin fru Askeryd
Curt Löwgren herr Kaskegård, man på hyresförmedlingen
Ludde Juberg ingenjör Klax, man på hyresförmedlingen
John Melin major Klacke, man på hyresförmedlingen
Margit Andelius fru Bråvik, kvinna på hyresförmedlingen
Marrit Ohlsson kvinna på hyresförmedlingen
Hanny Schedin kvinna på hyresförmedlingen
Frithiof Bjärne portvakten
Arthur Fischer Svensson, betjänt
Torsten Lilliecrona chauffören
Sten Ardenstam skivproducenten
Bo Samuelson sjömannen på hyresförmedlingen
Eva Alw äldre kvinna på hyresförmedlingen

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1959
Laboratorium FilmTeknik AB
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Inga Larsson och Svante Lamander, sångerska resp konservator, går och väntar på att kunna gifta sig. Problemet är att ordna bostad. Alla försök till byte går i stöpet. Svantes lilla lägenhet är visserligen billig i hyra -- men den är också omodern (primitiv) och lyhörd (rena resonanslådan för husets brusande rör). Ingen vill efter närmare besiktning byta till sig den.

Inga övertalas av orkesterledaren Conke Lundberg att följa med på en turné under en månad -- trots att hon tänkt unna sig semester med Svante. Conke lovar henne två nya klänningar, som hon får låta sy var hon vill -- bara hon ställer upp.

Svante går i sömnen, när det är fullmåne. Han brukar då vakna ute på taket, många våningar över marken, och denna återkommande, ofrivilliga lek med döden får honom att söka hjälp hos en psykiater, Stressberg. Denne lovar att stanna över natten hos Svante nästa gång det är fullmåne.

Svantes chef underhandlar med Sophie Gesping. Det gäller ett stort uppdrag på hennes familjs slott. Kanske det skulle kunna genomföras för det föreslagna priset, 5000 kr, om Svante skickas till slottet och får bo där under arbetsperioden.

Svante håller på att övertalas att åta sig uppdraget, när Sophie plötsligt kommer på att hon måste i väg till madame Rochelles modehus. Hon drar med sig Svante som smakråd.

Inga är hos madame Rochelle för att välja klänningar, när hon får syn på Svante tillsammans med den för henne okända Sophie. Lurk! säger Inga till Svante och går sin väg.

Svante försöker förgäves komma i kontakt med Inga. Hon vägrar tala med honom.

Det är åter fullmåne, och Svante går i sömnen. Stressberg är hemma hos honom som övervakare. Svante tar sig ut på taket. Stressberg skriker varnande, Men Svante vaknar inte förrän han gjort en saltomortal och dråsat ett stycke nedför taket -- och då får han rädda Stressberg som fallit över takkanten och håller fast sig med händerna. Stressberg vill vara med vid nästa fullmåne för att göra om det nu misslyckade experimentet. Nej! säger Svante.

Inga reser i väg på turnén. På grund av trafikstockning hinner inte Svante till tåget för att vinka av henne.

Svante anländer till det gespingska slottet och påbörjar sitt arbete. Efter en tid kommer Inga och Conkes orkester till Strandbaden i närheten.

Svante beger sig till Strandbaden, men han får inte sitta ensam länge vid sitt bord i matsalen. Strax kommer Sophie och slår sig ned bredvid honom, och när Inga sedan gör entré och börjar sjunga, går hon fram till dem. På bordet framför Svante lägger hon sin förlovningsring.

Inga får syn på en tidningsrubrik, "Celebert bröllop stundar", och en bild av Svante. Hon får en ingivelse. Vill ni hjälpa mig med en sak? frågar hon killarna i orkestern.

Hela orkestern med Conke och Inga i spetsen dyker upp på slottet och presenterar sig som Svantes matlag från studietiden. Alla inbjudes stanna på slottet.

Ett antal nattliga förvecklingar hindrar inte att Svante och Sophie nästa dag planenligt står inför prästen i kyrkan. Vigselakten störs dock av Svantes "matlag" som i sång uppmanar honom att inte säga Ja, när han menar Nej. Och strax därpå kommer Stressberg instörtande i kyrkan. Jag förbjuder detta äktenskap, ropar han. Det är brottsligt att Svante gifter sig, innan det är klargjort vad han har för sig på taket vid fullmåne.

Det blir fullt kaos i kyrkan.

Det är en mörk vinterkväll. En byteskedja har till sist gått i lås. Inga och Svante har fått en lägenhet, och de anländer nygifta till ett nybygge. Byggnadsställningarna står kvar, och hissen är ännu inte inkopplad. Svante bär Inga uppför trapporna -- till sextonde våningen.

Stressberg hastar fram i snön. Det är fullmåne. Han klättrar uppför en byggnadsställning och uppe på taket får han syn på Svante -- som gör en helt lyckad saltomortal.

Stressberg faller men får tag i ett rep och blir hängande. Svante tar sig nöjd tillbaka in till Inga i lägenheten.

Stressberg hänger upp och ned i sitt rep. Mycket intressant! Äntligen ser jag problemet i rätt perspektiv, säger han och tittar in genom Svantes och Ingas sovrumsfönster.

Censur / granskning

Censurnummer 93528
Datum 1959-02-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2620 meter
Kommentar Aktindelning: 480-575-445-580-540 = 2620 m - 96 minuter. Aktlängder: 480, 575, 445, 580, 540.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (AgaScope)
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2620 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det svänger på slottet fick ett övervägande svalt mottagande. Musikunderhållningen fick högre betyg än dårfinkeri-intrigen.

AB (Karl Ekwall): "Det är ett verkligt halsbrytande manuskript som Hasse Ekman och Stig Olin svängt ihop. En musikalisk crazy, bitvis sirapstjockt sentimental och bitvis en provkarta på all världens filmkomik. Egentligen kan man bara gratulera regissören Alf Kjellin att inte ha brutit nacken i svängarna. Mycket har han lyckats göra roligt och återstoden oförargligt.

Sven Lindberg är ju som alltid en överdådig komediaktör och har förmånen att agera naturligt. Karl-Arne Holmsten håller också måttet, medan stackars Gunnar Björnstrand är utklutad till oigenkännlighet.

När det svänger i svensk film är Alice Babs med på ett hörn, men nog har det runnit mycket luft i trumpeterna sedan hon med framgång kunde föreställa en ung, kärlekskrank vokalist."

StT (Nils Beyer): "Det är alldeles tydligt vad som föresvävat Stig Olin och Hasse Ekman, de bägge författarna till det musikspel, som nu presenteras för stockholmspubliken under titeln Det svänger på slottet.

De vet, att det absurda dramat är på modet. Och så har de i det traditionella svenska filmlustspelets larvighet haft en inhemsk grund att bygga på. Skärp larvigheten ännu några grader -- och simsalabim, vi har det geniala dårfinkeriet!

Tanken är god men den har inte lyckats. Det beror både på att författarnas fantasi har sina gränser och på att Alf Kjellin som regissör inte riktigt förstår sig på den surrealistiska tokenskapen. Det som skulle ha varit en vansinnig lek i det blå blir kompakt och fyrkantigt. (-)

Men är filmen som film inte mycket att komma med, så är den desto förnämligare som musikunderhållning. Alice Babs har gjorts till vokalist i en orkester, och med glädje hör man henne sjunga sina visor -- hon är oändligt charmfull, fastän hon ju alls inte är någon skådespelerska och för resten aldrig gett sig ut för att vara det. Och runt omkring sig har hon en rad populära artister såsom Lars Lönndahl, Simon Brehm och Little Gerhard, vilka nog skall sörja för att åtmins!tone en ungdomlig publik kommer att sentera filmen.

Vid ett enda tillfälle smälter musiken och handlingen ihop till en god poäng i den anda, som varit avsedd i filmen men inte kunnat genomföras. Det är i slottskapellet, där Sven Lindberg håller på att bli gift med Yvonne Lombard och kören sjunger sin varningsvisa -- under prästens förtvivlade försök att få ett svar på sina frågor. Ingvar Kjellson gör prästen, och han är en av de få som har fattat stilen."

DN (C B-n): "Om Spegelns musikfilm Det svänger på slottet anmälde måndagskvällens premiärpublik på det hörbaraste en diametralt motsatt mening mot recensenten. Publiken var praktiskt taget hela tiden med på noterna -- noter också i ordets bokstavliga betydelse -- den vrålade av skratt, den höll sig för knäna. Men hos recensenten: inte ett leende. Inte en enda gång rörde sig mungiporna i mitt hästansikte. (-)

Allt, absolut allt, är här en enda härva av galenskaper, en stimmig, orolig film, som i varje ögonblick tycks vara besatt av ängslan för att det inte ska hända tillräckligt i den, för att det inte ska bråkas oavbrutet. (-)

Filmens oro accentueras ytterligare av dess båda kvinnliga artister, Alice Babs och Yvonne Lombard, alltid lika leende, alltid lika uppsluppna, inte ett enda ögonblick av stillhet, av meditation. Man känner sig tröttad av deras oavbrutna kvitter, man vill uppsöka en lugn vrå av slottsparken."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Det svänger på slottet påbörjades 24.3.1958 och avslutades 12.6.1958.

Inspelning

1958-03-24 1958-06-12
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)

Visningar

Stockholmspremiär 1959-06-29 Spegeln Stockholm Sverige 96 min
Sverigepremiär 1959-03-09 Palladium Borås Sverige 96 min
1959-03-09 Röda Kvarn Östersund Sverige 96 min
TV-visning 1995-07-13 Kanal 1 Sverige 92 min
2001-08-28 SVT1 Sverige 92 min
2006-10-24 SVT1 Sverige 92 min
Urpremiär 1959-03-09 Palladium Borås Sverige 96 min
1959-03-09 Röda Kvarn Östersund Sverige 96 min
TV-visning 2008-05-31 SVT1 Sverige 92 min
Sverigepremiär 1959-03-09 Palladium Borås Sverige 11 min
TV-visning 2012-05-07 SVT1 Sverige
2014-01-27 SVT1 Sverige
2015-12-07 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel My Darling Rosalie
Kompositör Little Gerhard (1958)
Textförfattare Alf Kjellin (1958)
Sångare Little Gerhard


Originaltitel Home With You
Kompositör Willy Albimoor
Textförfattare Eric Sandström (svensk text)
Clay Benny
Sångare Alice Babs
Lars Lönndahl


Originaltitel Si, si, señorita
Kompositör Joe Dante
Textförfattare Albert Gamse (engelsk text)
Sångare Alice Babs
Ulrik Neumann


Originaltitel Det tvivlar jag en aning på
Kompositör Bengt Hallberg (1958)
Textförfattare Beppe Wolgers
Sångare Alice Babs


Originaltitel Tevisan
Kompositör Bengt Hallberg (1958)
Textförfattare Hans Alfredson (1958)
Tage Danielsson (1958)
Sångare Yvonne Lombard (dubbad av ?)
Monica Ekberg
Ann-Marie Gummesson
Lilian Elgö
Lena Lidén
Torun Moberg
Lena Granhagen
Gun Hellberg
Yvonne Berlin
Eva-Britt Johnson
Inger Taube


Originaltitel Sa Oscar
Kompositör Bengt Hallberg (1958)
Textförfattare Tage Danielsson (1958)
Sångare Alice Babs
Lars Lönndahl
Rolf Johansson
Simon Brehm
Karl-Arne Holmsten


Originaltitel Ordleken
Kompositör Bengt Hallberg (1958)
Textförfattare Hans Alfredson (1958)
Tage Danielsson (1958)
Beppe Wolgers (1958)
Sångare Simon Brehm
Alice Babs
Rolf Berg
Georg Björklund
Johnny Eek
Lars Lönndahl
Rolf Johansson


Originaltitel Ragga-da-bang
Kompositör Bengt Hallberg (1958)
Textförfattare Hans Alfredson (1958)
Tage Danielsson (1958)
Sångare Alice Babs
kör


Originaltitel Ingen är som du
Kompositör Bengt Hallberg (1958)
Textförfattare Hans Alfredson (1958)
Tage Danielsson (1958)
Sångare Alice Babs


Originaltitel Det svänger på slottet
Kompositör Bengt Hallberg (1958)
Textförfattare Hans Alfredson (1958)
Sångare Alice Babs


Originaltitel Vi är en grupp
Kompositör Bengt Hallberg (1958)
Textförfattare Stig Olin (1958)
Sångare Alice Babs
Lars Lönndahl
Simon Brehm
Karl-Arne Holmsten
Rolf Johansson
Rolf Berg
Georg Björklund
Johnny Eek


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Originaltitel Säg inte ja
Kompositör Bengt Hallberg (1958)
Textförfattare Stig Olin (1958)
Sångare Lars Lönndahl
Karl-Arne Holmsten
Simon Brehm
Rolf Johansson
Georg Björklund
Johnny Eek
Rolf Berg


Ämnesord

Adel
Bostadsbrist
Bostadsbyten
Förlovningar
Försoning
Giftermål
Hushållselever
Konservatorer
Modehus
Musiker
Orkesterledare
Orkesterturnéer
Orkestrar
Psykiater
Svartsjuka
Sångerskor
Sömngångare
Vokalister

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2661


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DET SVÄNGER PÅ SLOTTET
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DET SVÄNGER PÅ SLOTTET
Tryckeri Allkopia
Affischdesign Bertil Ranke


Bestånd Arkivalier

Typ Övrigt


Typ Kostym
Arkivalietitel Det svänger på slottet
Omfång Klänning i lila ull med pepitakavaj (2 delar)


Typ Kostym
Arkivalietitel Det svänger på slottet
Omfång Klänning i vitt med broderat liv


Typ Kostym
Arkivalietitel Det svänger på slottet
Omfång Klänning i vit bomull med vävda ränder


Typ Kostym
Arkivalietitel Det svänger på slottet
Omfång Klänning i grönrutig bomullsbatist


Typ Kostym
Arkivalietitel Det svänger på slottet
Omfång Klänning i gult med organzaisättning


Typ Kostym
Arkivalietitel Det svänger på slottet
Omfång Klänning i blårutig bomull med vit krage


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Akrobat, aj! En film av Hasse Ekman och Stig Olin efter en idé av Stig Olin och Hasse Ekman.
Omfång 135 s. Inspelningsplan.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Akrobat, aj! En film av Hasse Ekman och Stig Olin.
Omfång 137 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Akrobat, aj! En film av Hasse Ekman och Stig Olin.
Omfång 144 s. Handskriven rollista. Skisser för kulisser (3 s.) ingår. Tillägg.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 37 s. Produktionsuppgifter (3 s.) samt trailer (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 5
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?