Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Fly mej en greve
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1959-07-16

Medverkande

Carl-Gustaf Lindstedt
Carl-Gustaf Ledig

Sigge Fürst
Karl Kilian Ledig, Carl-Gustafs far

Ullacarin Rydén
Ulla-Carin Knaake, skulptris

Sif Ruud
Agda, Ulla-Carins rika faster

Nils Hallberg
Ville Illmar

Visa alla medverkande

Handling

Skulptrisen Ullacarin Knaake håller på att producera en operettföreställning till förmån för behövande konstnärer. Hon har själv skrivit verket, "Zigenarfurstinnan", som ska spelas av...

Visa hela handlingen

Press

Pressen vände tummen ner för manusunderlaget till Fly mej en greve. Men flera uppskattade regissören Torgny Anderbergs handlag och berömde även några av skådespelarna. DN (C...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Scenario
Inspelningsledare
B-foto
Musikarrangör
Dirigent
Kläder
Smink

Medverkande

Carl-Gustaf Lindstedt Carl-Gustaf Ledig
Sigge Fürst Karl Kilian Ledig, Carl-Gustafs far
Ullacarin Rydén Ulla-Carin Knaake, skulptris
Sif Ruud Agda, Ulla-Carins rika faster
Barbro "Lill-Babs" Svensson Lill
Nils Hallberg Ville Illmar
Hans Lindgren Lindgren, betjänt hos Ulla-Carin/Hagge Torgskräck, Karl Kilians kamrat
Jan Molander konsul Oscar Sluggstedt
Ulf Lindqvist Uffe, Ulla-Carins kusin
- Ej krediterade:
Siv Ericks Siv Sluggstedt, Oscars fru
Hanny Schedin Elin, faster Agdas hembiträde
Olle Hilding violinist
Sigvard Törnqvist ridläraren
Sten-Thorsten Thuul balettmästaren
Sangrid Nerf partygäst
Sten Gester kandidat till rollen som greve i "Zigenarfurstinnan"
Sture Ström baron i "Zigenarfurstinnan"
Jessie Flaws baronessa i "Zigenarfurstinnan"
Tommy Jacobson löjtnant i "Zigenarfurstinnan"
Åsa Hermansson balettflicka
Gösta Holmström ena busen
Curt Löwgren pianist
Marianne Törnqvist ung kvinna i ridhuset
Marie Ahlstedt medverkande i "Zigenarfurstinnan"
Wiveca Parneby medverkande i "Zigenarfurstinnan"
Sirocco häst hästen i ridhuset
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Olof Thunberg sångläraren
Stig Grybe fiskare, Karl Kilians kamrat (utbytt mot Hans Lindgren i den slutliga filmen)

Bolag

Produktionsbolag AB Triangelfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1959

Handling

Skulptrisen Ullacarin Knaake håller på att producera en operettföreställning till förmån för behövande konstnärer. Hon har själv skrivit verket, "Zigenarfurstinnan", som ska spelas av amatörer. Men mitt under pågående repetition överges hon av den man som skulle ha spelat den viktiga rollen som greve.

Samtidigt tar sig två tjuvar in i Ullacarins mörka lägenhet. Det är Karl Kilian Ledig och hans son Carl-Gustaf.

Ullacarin kommer hem och tas emot av sin betjänt Lindgren. Hon påminns om att hon också har en skulptur som måste göras färdig. Hon tar telefonen och rekvirerar en manlig modell.

Något ögonblick senare får Ullacarin syn på Carl-Gustaf och hans far. Så bra att ni kunde komma så snart, säger hon och undrar sedan vem den äldre mannen är. Carl-Gustaf presenterar sin far som farsan.

Carl-Gustaf erbjuds 12 kr i timmen plus tillägg för obekväm arbetstid och får sedan posera klädd i lagerkrans och vit svepning.

Poseringen avbryts av Ullacarins kusin Uffe som gör entré med några vänner, däribland konsul Sluggstedt och en röstbegåvad ung kvinna, Lill. Sedan Lill sjungit en låt, erbjuder Ullacarin henne en roll i Zigenarfurstinnan.

Ullacarin talar med Sluggstedt om sitt greve-problem. Men hon kan göra en greve av vem som helst, påstår hon. Sluggstedt föreslår då ett vad. Han pekar på Carl-Gustaf. Kan hon göra en greve av "den där" på 14 dagar, är hon 50 000 kr rikare. Ullacarin antar vadet.

Carl-Gustaf och hans farsa går med på Ullacarins greve-idé, sedan farsan utverkat att de tills vidare bor kvar hos henne och får fickpengar -- 100 kr i veckan.

Carl-Gustaf inleder greve-träningen. Han får bland annat ridlektioner och balettlektioner.

Det ringer i Ullacarins telefon. Carl-Gustaf svarar. Det är faster Agda, Ullacarins välgörare -- och Carl-Gustaf lyckas förolämpa henne grovt.

Faster Agda funderar nu allvarligt på att dra in sitt underhåll till Ullacarin som förstår att det gäller att handla snabbt. Hon inbjuder faster till ett party på lördag, och det partyt måste bli lyckat -- för faster. Redan då måste Carl-Gustaf kunna uppträda som en greve. Hans hittills inte särskilt framgångsrika träning intensifieras.

Partyt börjar bra. Carl-Gustaf gör gott intryck på faster Agda, och hans farsa gör om möjligt ännu bättre intryck. Sluggstedt, som med sin fru finns bland gästerna, oroas av Carl-Gustafs fina sätt. Vadet kan gå förlorat. Men Ville, Sluggstedts sammansvurne, har en idé.

Fru Sluggstedt dansar med Carl-Gustaf -- när hon plötsligt "upptäcker" att hennes halsband är borta. Hon hade inte halsbandet på sig! protesterar faster Agda. Men Ville "hittar" det i Carl-Gustafs ficka. Ullacarin ber Carl-Gustaf gå, och han avlägsnar sig tillsammans med farsan. Faster Agda går också.

Ullacarin förstår snart att hon har behandlat Carl-Gustaf orätt. Hon ångrar sig djupt. Och hon inser att hon också tycker mycket om honom.

Rykten om att Ullacarin är olycklig når Carl-Gustaf. Han söker upp henne -- och hon förvandlas. Du kom! utropar hon.

Repetitionerna går vidare, men de störs av akuta ekonomiska bekymmer. Ullacarin behöver 5 000 kr. Carl-Gustafs farsa lovar fixa saken -- mot att han får en liten roll i operetten.

Sedan talar han med faster Agda.

Det är just dags för premiär, när Ullacarin kidnappas. Det har Ville ordnat. Hon förs bort i bil av två män. Men Carl-Gustaf tar upp förföljandet på en motorcykel och lyckas snart befria henne.

Föreställningen kan komma i gång. Allt går inte som planerat. De skrattar på fel ställe, beklagar sig Ullacarin för faster Agda. Huvudsaken är att de skrattar, säger faster.

Sluggstedt talar hotfullt med Ville.

Ullacarin och Carl-Gustaf kysser varandra, när Sluggstedt kommer för att erkänna sig besegrad.

Uffe och Lill har kommit varandra nära den senaste tiden. De kysser varandra.

Och Carl-Gustafs farsa och faster Agda kysser varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 94064
Datum 1959-06-26
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2385 meter
Kommentar Aktindelning: 535-550-550-490-260 = 2385 m - 87 minuter. Aktlängder: 535, 550, 550, 490, 260.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2385 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Pressen vände tummen ner för manusunderlaget till Fly mej en greve. Men flera uppskattade regissören Torgny Anderbergs handlag och berömde även några av skådespelarna.

DN (C B-n): "För den som en gång i världen var med och arrangerade ett Konserthusmöte om den svenska filmens kulturfara vore det lätt att konstatera: Rune Mobergs spektakel Fly mej en greve är kulturfaror på löpande band (och går givetvis som sådana omedelbart hem hos publiken). (-)

Och ändå! Fly mej en greve är -- också -- något annat. Främst tack vare Torgny Anderbergs regi. Man har en känsla av att här hela tiden stå inför en regissör som genomskådar sina egna gräsligheter, som uppförstorar dem på ett sätt så att de -- åtminstone då och då -- blir acceptabla som groteska karikatyrer. Han sätter en accent aigu över själva kulturfaran, sticker ideligen små brasklappar under den. Här finns också fart och snärt och ett artisteri i serverandet av de mest bullrande muntrationerna, ett mjukt handlag med det mänskliga materialet.

I roll-listan två artister av fin kvalitet, vad man sedan än må tycka om deras spektakel: Sigge Fürsts Rinaldo Rinaldino från Styckjunkaregatan och Carl-Gustaf Lindstedts bortkomne greveelev med labbar som våffelläggar, lugg som en efterlyst och ögon som en efterbliven hjort. En rysligt söt, sångbegåvad flicka: Lill-Babs. En charmant: Ullacarin Rydén. Ur det konsuliga spökgalleriet från övre Östermalm: Sif Ruud och Jan Molander. En Tarzan från Vällingby: Nils Hallberg."

AB (Filmson): "Rune Moberg har lärt av Kar de Mumma hur man kan slå mynt av enfalden genom att låtsas karikera den och i Torgny Anderbergs fingerfärdiga regi har den här bottenbilliga upplagan av Pygmalion trots allt blivit ett någorlunda njutbart sommarlustspel. (-)

Carl Gustaf Lindstedt har som alla vet en avväpnande charm och Sigge Fürst kan länge än nöta på sin rutin. Ulla-Carin Rydén är lika förtjusande i bildrutan som på scenen -- Nisse Hallberg, Sif Ruud och Siv Ericks gör vad dom kan göra och Jan Molander spelar än en gång Jan Molander.

'Spextakel' verkar en aning pretentiöst, men en egendomlig blandning är det. Hur var det han Eng!ström sa: Kaffe utan konjak, det är en jävla blandning. Här är det dessutom dåligt kaffe."

Expr (Kaj Nohrborg): "Den gamla hederliga slap!sticken i ohederlig reproduktion. Ett valhänt och framför allt charmlöst spektakel. Ett och annat avsnitt är väl kanske inte så illa ment. En och annan replik tål att skrattas åt. Men helheten är hjärtlös och uddlös. Att vara kvick är inte så lätt som många tycks tro.

Naturligtvis handlar det väsentligen om Carl-Gustaf Lindstedt, fattas bara annat. I någon mån dessutom om Sigge Fürst, som utan vidare är den roligare av de två."

Kommentar Svensk filmografi

Sånglustspelet "Fly mej en greve" av Rune Moberg (1912-199) och Carl-Gustaf Lindstedt (1921-1992) hade premiär på Nöjeskatten i Stockholm 19.9.1958. Fly mig en greve måste betraktas som en av många varianter på temat i G.B. Shaws "Pygmalion".

Förlaga

Originaltitel Fly mej en greve (Pjäs)
Författare Rune Moberg
Carl-Gustaf Lindstedt


Originaltitel Pygmalion. A Romance in Five Acts (Pjäs)
Författare George Bernard Shaw


Originaltitel My Fair Lady (Musikal)
Sångtextförfattare Alan Jay Lerner
Kompositör Frederick Loewe


Inspelning

1959-02 1959-04
Svenska AB Nordisk Tonefilms ateljéer Stockholm Sverige
Djurgården Stockholm Sverige
Riksbron Stockholm Sverige
Norrström Stockholm Sverige
Appoloniateatern, Nybrogatan 53 Stockholm Sverige
Slussen Stockholm Sverige
Äppelvikens ridhus, Bromma Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1959-07-16 Sergel Stockholm Sverige 87 min
TV-visning 1969-06-06 Sverige 83 min
1974-11-29 TV1 Sverige 83 min
1987-07-20 TV1 Sverige 83 min
1991-08-31 TV3 Sverige 83 min
1991-12-03 TV2 Sverige 83 min
1997-11-25 SVT1 Sverige 83 min
Urpremiär 1959-07-16 Sergel Stockholm Sverige 87 min

Musikstycken

Originaltitel Calypso till månen
Kompositör Ulf Peder Olrog (1959)
Textförfattare Rune Moberg (1959)
Sångare Lill-Babs


Originaltitel Faderittan satt på taket
Sångare Carl-Gustaf Lindstedt


Originaltitel Ge mej din hand
Kompositör Ulf Peder Olrog (1959)
Textförfattare Rune Moberg (1959)
Sångare Lill-Babs
Ulf Lindqvist
Jessie Flaws (repris)


Originaltitel En tango får det bli
Kompositör Ulf Peder Olrog (1959)
Textförfattare Ulf Peder Olrog (1970)
Rune Moberg (1959)
Sångare Carl-Gustaf Lindstedt


Originaltitel Han kommer
Kompositör Roland Edling (1959)
Textförfattare Rune Moberg (1959)
Sångare kör
kör (första repris)
kör (andra repris - här: Boven kommer)


Originaltitel Vi dansar
Kompositör Ulf Peder Olrog (1959)
Textförfattare Rune Moberg (1959)
Sångare kör


Originaltitel Trink, trink, Brüderlein trink
Kompositör Wilhelm Lindemann (1927)
Fritze Bollmann (tysk text 1927)
Textförfattare Karl-Ewert (svensk text)
Sångare kör


Ämnesord

Amatörteatrar
Balett
Förnedring
Försoning
Föräldrar och barn
Hembiträden
Inbrott
Inbrottstjuvar
Kidnappning
Konstnärer
Konstnärsmodell
Konsuler
Operetter
Oskyldigt misstänkta
Repetitioner/operett
Ridlektioner
Samvetskval
Skulptörer
Stockholm
Stockholm/Appoloniateatern
Stockholm/Bromma/Äppelvikens ridhus
Stockholm/Djurgården
Stockholm/Norrström
Stockholm/Slussen
Tjuvar
Vadslagning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2385


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2385


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2385


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FLY MIG EN GREVE
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FLY MIG EN GREVE
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 138 s. Miljölista (6 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?