Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Rymdinvasion i Lappland
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1959-08-19

Medverkande

Sten Gester
Erik Engström, geolog

Barbara Wilson
Diane Wilson

Robert Burton
doktor H. Vance Wilson, geolog, hennes farbror

Åke Grönberg
doktor Henrik, geolog

Bengt Blomgren
Robert Bottiger, flygöverste

Gösta Prüzelius
doktor Walter Ullman, medlem av Vetenskapsakademien

Visa alla medverkande

Handling

Ett främmande, flygande föremål -- klotformat och lysande -- visar sig i det vintriga Lappland. Föremålet landar i ödemarken. De okända rymdklotet blir förstasidesstoff...

Visa hela handlingen

Press

Norrköpings-tidningarnas kritiker visade sig mycket kallsinniga till Rymdinvasion i Lappland. Norrköpings Tidningar-Östergötlands Dagblad (Enra): "En underlig tingest landar...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i distribution hos någon annan än Filminstitutet. För bokning av filmen, kontakta aktuell distributör direkt. Se längre ned på sidan under rubriken ”Bolag”.

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
Kameraoperatör
B-foto
Fototeknisk konsult
Musikarrangör
Sångare
Rekvisita
Kostymör
B-ljud
Övrig medarbetare

Medverkande

Sten Gester Erik Engström, geolog
Barbara Wilson Diane Wilson
Robert Burton doktor H. Vance Wilson, geolog, hennes farbror
Åke Grönberg doktor Henrik, geolog
Bengt Blomgren Robert Bottiger, flygöverste
Gösta Prüzelius doktor Walter Ullman, medlem av Vetenskapsakademien
Doreen Denning Anna, Ullmans sekreterare
Göran Asserlind sergeant
Ittla Frodi flicka i sportbil
Lars Åhrén monstret
Brita Borg sångerska
Allan Johansson vibrafonist
Gustaf Unger flygpassagerare med solglasögon
Carin Jakobsson skidåkande stand-in för Barbara Wilson
- Medverkande i amerikansk version:
John Carradine berättare
Katherine Victor Dianes mor
Fred Hoffman läkare
George Mitchell Dianes psykiater

Bolag

Produktionsbolag Gustaf Unger Films
AB Fortuna Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Iris-Film 1959
Distributör i Sverige (DCP) Klubb Super 8 Video 2019

Handling

Ett främmande, flygande föremål -- klotformat och lysande -- visar sig i det vintriga Lappland. Föremålet landar i ödemarken.

De okända rymdklotet blir förstasidesstoff i tidningarna.

Dr Wilson, en geolog från USA, kommer resande till Sverige. Tillsammans med de svenska geologerna Erik Engström och dr Henrik fortsätter han norrut till Riksjärvi för att undersöka rymdföremålet. De får en första titt på detta från luften, innan deras plan landar i Riksjärvi.

I Riksjärvi befinner sig Wilsons brorsdotter Diane. Erik hinner bekanta sig med henne och beundra hennes färdigheter på skridskor, innan han av en händelse får veta att hon är en berömd olympisk stjärna.

Diane följer med, när vetenskapsmännen ledda av överste Robert Bottiger i en vessla ger sig av för att studera ett inrapporterat, otäckt fynd. De kommer till en massa rivna renar och intill dem finns jättelika fotspår. Den varelse, som avsatt sådana spår, måste vara minst 6 meter hög.

När Bottiger och vetenskapsmännen nästa dag flyger till rymdföremålet, hittas Diane gömd i planet. Wilson blir upprörd, men hon får följa med på expeditionen.

Planet landar nära föremålet. De vandrar den sista biten. Föremålet, som ryker, har åstadkommit en djup grop i snön, och Erik, Wilson och Bottiger måste använda sig av en repstege för att komma riktigt nära.

Inne i rymdföremålet sitter en varelse och iakttar deras förehavanden på en TV-skärm.

Ett skott hörs. Dr Henrik lämnas i närheten av föremålet. De övriga skyndar tillbaka till planet -- som de återfinner helt demolerat. Erik och Diane, de bästa skidåkarna, skickas i väg till en sameby för att hämta hjälp.

Under tiden har Henrik bestämt sig för att undersöka föremålet på egen hand. Men inne i föremålet trycker en varelse på en knapp, och Henrik faller ihop.

Wilsons och Bottigers belägenhet upptäcks av några samer som passerar med renar och ackjor.

Diane har fallit och skadat knät, och Erik har hjälpt henne till en ensligt belägen stuga där han plåstrar om henne. Sedan ger han sig av. Någon måste ju hämta hjälp.

När Diane lämnats ensam, hör hon plötsligt underliga ljud. Sedan får hon syn på ett stort monster. Hon skriker högt.

Erik hör skriket och återvänder till stugan. Men när han är tillbaka hos Diane, sätter monstret i gång ett snöskred, som begraver stugan, och försvinner sedan med Diane.

Erik vaknar upp i en säng. Wilson är hos honom och berättar att Henrik är död och att några samer nu letar efter Diane.

Monstret har fört Diane till rymdföremålet, varifrån varelser kommer ut och fram till henne. Hon svimmar.

När Erik, Wilson och Bottiger landar med ett plan nära de spanande samernas läger, går monstret till anfall. Planet och ett par intilliggande byggnader förstörs.

Monstret återvänder till rymdföremålet och plockar upp Diane igen. Hon skriker vilt. Men Erik och en grupp samer med facklor har följt efter. Monstret drar sig till ett stup där det lägger Diane på marken. Strax därpå träffas det av en kastad fackla, börjar brinna och störtar utför stupet.

I rymdföremålet trycker varelserna på diverse knappar, och sedan lyfter det från marken.

Erik, Diane, Wilson och Bottiger ser föremålet röra sig över himlen. Jag undrar om de fick veta vad de ville, säger Wilson.

Erik och Diane vandrar bort med armarna om varandras axlar.

(Redigerad 2019-03-21)

Censur / granskning

Censurnummer 93850
Datum 1959-04-24
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1970 meter
Kommentar Speltid: 72 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1970 meter
Längd i minuter 72 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Norrköpings-tidningarnas kritiker visade sig mycket kallsinniga till Rymdinvasion i Lappland.

Norrköpings Tidningar-Östergötlands Dagblad (Enra):

"En underlig tingest landar ute i fjällvärlden uppåt Riksgränsen. Detta måste undersökas och sedan är karusellen i gång med ett minst fem meter högt monster i raggig päls, som ställer till med allt möjligt elände. (-)

Om det inte vore för vackra bilder med lockande skidåkning från fjälltrakterna kring Abisko och Riksgränsen -- bör vara god turistreklam -- är det hela en ganska onödig film."

Östergötlands Folkblad (-eg): "Filmmakarna får ingen ro för rymdfärder och levande varelser från andra planeter. Ibland förefaller det som om de kände sig tvingade att behandla detta ämne på celluloid!remsan även om de har en mager story. Någon enstaka gång lyckas man göra en intressant film, men för det mesta blir rymdfantasierna åtskilligt slätstrukna. Den här filmen hör avgjort till den senare gruppen. Det hjälper föga att fjälltrakterna kring Abisko och Riksgränsen släpper till sin skönhet -- mer än en ytlig rundmålning blir det inte."

Kommentar Svensk filmografi

Monstret i Rymdinvasion i Lappland spelas av Lars Åhrén, även delägare i det svenska produktionsbolaget Fortuna Film. Om monstret berättas mer i ett inspelningsreportage av signaturen Gadd i StT (22.4.1958):

"Monstret i filmen, denna arma skapelse som sänts till jorden som ett slags försöksdjur, väntar man sig mycket av. Lars Åhrén, göteborgsjournalist, 2-metersman och delägare i filmbolaget, kreerar vidundret som i filmen på trickväg når fulla sex meters längd. Han är lika rädd varje gång det drar ihop sig till tagning. Det tar fyra timmar att lägga masken, en klethistoria som sitter som fastvuxen i skinnet och han hatar den innerligt. (-)

Lasse ser hopplöst beskedlig ut och fulla skräckinjagande proportioner når han inte förrän han nere på Torne träsks is lutar sig över den lappby man där byggt upp i en tredjedels skala. Det ser kusligt ut t.o.m. i verkligheten."

Regissören till Rymdinvasion i Lappland, Virgil W. Vogel, var länge verksam som filmklippare. Som sådan arbetade han med bl.a. Douglas Sirks Okänd u-båt siktad (Mystery Submarine, 1950), King Vidors Mannen utan öde (Man without a Star, 1955) och Orson Welles En djävulsk fälla (Touch of Evil, 1958). Vogel har också arbetat med tv som regissör och producent.

Trots att Rymdinvasion i Lappland gjordes som en samproduktion mellan Sverige och USA, kom filmen aldrig att visas i USA i sitt ursprungliga skick (vilket dock skedde i England). Först 1962 noterades USA-premiären för Invasion of the Animal People, som är en helt ny version av Rymdinvasion i Lappland.

Det filmografiska verket American Film Institute Catalog (AFIC) anger speltiden för USA-versionen till 55 minuter, vilket är 17 minuter kortare än den svenska versionen. Samtidigt innehåller USA-versionen nyinspelade avsnitt regisserade av Jerry Warren, och det uppges att i dessa spelar John Carradine Dr. Wilson medan Robert Burton (Dr. Wilson i den svenska versionen) spelar Wilsons assistent.

Det är oklart hur långt dessa nyinspelade avsnitt gått ut över de svenska skådespelarnas medverkan i USA-versionen. Det korta innehållsreferatet i AFIC ger inte mycket vägledning på den punkten. Detta referat skiljer sig dock påtagligt från innehållsreferatet av Rymdinvasion i Lappland ovan.

Referatet av Invasion of the Animal People återges därför i sin helhet:

"Diane Wilson irrar omkring på gatorna i ett chocktillstånd, när hon tas om hand av polisen. Sedan hon undersökts av läkare, som inte kunnat finna något fel på henne, reser hon till norra Sverige för att besöka sin amerikanske farbror, geologen dr Frederick Wilson. Under besöket kommer rapporter om en underlig meteor som upptäckts i den lappländska fjällvärlden. Trots att Diane vägrats delta i en undersökningsexpedition med hennes farbror och hans assisstent Erik Engström, gömmer hon sig i expeditionens flygplan. När de kommer till meteoren, upptäcker de att den i själva verket är ett främmande rymdskepp, och det är omgivet av jättelika fotavtryck. Erik och Diane ger sig av för att hämta hjälp, men Diane infångas av rymdmonster. För att försöka rädda henne sätter dr Wilson och Erik i gång ett snöskred. De skrämda monstren släpper henne. Med knapp nöd klarar de sig undan skredet och kan fly i rymdskeppet."

Inspelning

(våren) 1958 1958
Metronome Studios Stocksund Sverige
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Abisko Sverige
Björkliden Sverige
Torne träsk Sverige
Bromma flygplats Stockholm Sverige (m.fl. miljöer i Stockholm)

Visningar

Sverigepremiär 1959-08-19 Rialto Norrköping Sverige 72 min
Urpremiär 1959-08-19 Rialto Norrköping Sverige 72 min
Annan visning 1962-05-03 Hartford, Connecticut USA 55 min

Musikstycken

Originaltitel Don't Let It Mean Goodbye
Kompositör Allan Johansson (1944)
Textförfattare George Vernon (1944)
Sjungs av Brita Borg


Originaltitel Midnight Sun Lament
Textförfattare Gustaf Unger (svensk text 1959)
Frederick Herbert (engelsk text 1959)
Sjungs av The Golden Gate Quartet


Ämnesord

Abisko
Björkliden
Bortrövande
Geologer
Idrottskvinnor/alpin skidåkning
Lappland
Monster
Nationella minoriteter, samer
Officerare
Rymdskepp
Rymdvarelser
Samer
Sciencefictionfilm
Skidåkning
Snöskred
Stockholm
Stockholm/Bromma flygplats
Torne träsk
Underofficerare
Vetenskapliga expeditioner
Vetenskapsmän/geologer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 786


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 18


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Extra! RYMDINVASION I LAPPLAND
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel RYMD-INVASION I LAPPLAND Terror in the midnight sun
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel TERROR IN THE MIDNIGHT SUN
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Walter Bjorne


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Skräckdrama i midnattssolen. Story och scenario av Arthur C. Pierce.
Omfång 131 s. Rollista (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Hastighet 24
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd H264


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?