Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Bara en kypare
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1959-08-28

Medverkande

Nils Poppe
Fabian Bom, kypare

Marianne Bengtsson
Annie Olsson, kallskänka

Git Gay
Matilda Roos, sångerska

Karl-Arne Holmsten
Birger Norberg, hovmästare på Järnvägshotellet

Adolf Jahr
Tilly, kaféinnehavare

Emy Hagman
Selma, kokerska på Järnvägshotellet

Visa alla medverkande

Handling

Fabian Bom är kypare på Österköpings järnvägshotell. Där arbetar också den unga kallskänkan Annie Olsson. Ett amerikaarv är på väg till henne, och hon tänker använda sitt nyvunna...

Visa hela handlingen

Press

Fyra av fem stockholmskritiker var besvikna på Bara en kypare. Endast Staffan Tjerneld i Expr var nöjd med filmen: "I Bara en kypare visar Poppe sina bästa sidor. Han har ransonerat...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Nils Poppe Fabian Bom, kypare
Marianne Bengtsson Annie Olsson, kallskänka
Git Gay Matilda Roos, sångerska
Karl-Arne Holmsten Birger Norberg, hovmästare på Järnvägshotellet
Adolf Jahr Tilly, kaféinnehavare
Emy Hagman Selma, kokerska på Järnvägshotellet
Sigge Fürst chef för Cabaret Blå Katten
Curt Masreliez Gösta Susenberg, Matilda Roos manager
Sven-Eric Gamble Andersson, målare
Ragnar Klange källarmästaren på Järnvägshotellet
Carl-Gunnar Wingård gäst på Ritz
- Ej krediterade:
Hanny Schedin Aina, Tillys fru
Lars Kåge Harry
Carl-Axel Elfving målare
Ronne Aul dansör på Ritz
Maria Carmen dansös på Ritz
Karl Jonsson källarmästare på Ritz
Sven Holmberg hovmästare på Ritz
Tor Isaksson kypare på Ritz
Gösta Prüzelius personalchef på Ritz
Börje Nyberg artistchef på Ritz
Rolf Larsson pianist på Ritz
Göthe Grefbo gäst i Järnvägshotellets matsal
Curt Randelli gäst i Järnvägshotellets matsal
Ludde Juberg pilsnergubbe i teaterkällaren
Georg Skarstedt pilsnergubbe i teaterkällaren
Per-Axel Arosenius konduktör
Sören Söderberg hovmästare i restaurangvagnen
Gunnar "Knas" Lindkvist kypare i restaurangvagnen
Carl Reinholdz herrn med ulstern på tåget
Wilma Malmlöf portvaktsfru
Sonja Kolthoff fru Svensson
Monica Björkman Matilda Roos husa
Walter Larsson kompositören
Svea Holst Matildas sömmerska
Arthur Fischer Johansson, polis
Sten Mattsson fotograf
Frithiof Bjärne stadsbud
Claes Esphagen stadsbud
Nils Jerring speaker i TV
Vincent Senise-Bjurström smörgåsnisse på Järnvägshotellet
Carl Andersson beundrare vid flygplanstrappan
Erik Liebel gäst i matsalen på Järnvägshotellet
Wiveca Parneby dam i restaurangvagnen

Bolag

Produktionsbolag AB Komiska Teatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1959
Laboratorium FilmTeknik AB
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Fabian Bom är kypare på Österköpings järnvägshotell. Där arbetar också den unga kallskänkan Annie Olsson. Ett amerikaarv är på väg till henne, och hon tänker använda sitt nyvunna kapital till att öppna en egen hotellrörelse. Hon är uppenbart förälskad i Fabian och försöker intressera honom för sina planer, men han önskar henne bara kamratligt lycka till.

Annie å sin sida förhåller sig kallsinnigt avvisande till hovmästaren Birger Norberg och hans ihärdiga försök att uppvakta henne.

En kväll efter arbetet ser Annie Fabian smyga fram genom den lilla staden. Hon följer efter. Och sedan får Birger i sin tur syn på Annie, när hon skuggar Fabian.

Förföljandet leder Annie till en synbarligen övergiven järnvägsvagn. Men inne i den finns en scen, teatertekniskt väl utrustad, samt en massa rekvisita. Och här spelar Fabian teater i sin ensamhet.

Annie ger sig nu till känna för Fabian, och han finner för gott att berätta om sitt dubbelliv. Efter stängningsdags är han inte längre kypare. Då lever han sitt liv på scenen.

Utanför vagnen lyssnar Birger till Fabians ord.

Den världsberömda sångerskan Matilda Roos återvänder till hemlandet och passar på att besöka sin barndomsstad Österköping. Hon kommer in på Järnvägshotellet och återser sin gamle barndomsvän -- Fabian.

Hemma hos Fabian visar han Matilda sin klippsamling. Hela hennes karriär har han omsorgsfullt dokumenterad. De talar amatörteater-minnen och börjar dansa tillsammans. Du borde ha blivit artist, säger hon.

Fabian verkar helkär, säger Birger till Annie i Järnvägshotellets kök.

Fabian sitter sent på kvällen och väntar i sin järnvägsvagn. Han har stämt möte med Matilda. Men i stället kommer Birger. Han har med sig ett meddelande. Matilda har måst resa. Men hon hälsar Fabian välkommen att besöka henne i Stockholm.

Fabian säger genast upp sig på Järnvägshotellet och beger sig till Stockholm. Han söker upp Matilda som han dock har svårt att få träffa och som behandlar honom mycket kort.

Fabian försöker på egen hand skaffa sig engagemang i storstaden -- men förgäves. En dag möter han oväntat Annie som är på Stockholms-besök. Hon får en idé och beslutar hjälpa honom.

En tid senare kan Fabian i en källare under ett ölcafé ha premiär på Fabiano Bomsky Show. I den lilla salongen sitter bl a Matilda, särskilt inbjuden av Fabian, och hennes manager Gösta Susenberg. Men när Fabian har framfört en fotgängarsång, dyker en polis upp i lokalen och avbryter föreställningen. Fabian har inte sökt tillstånd för att spela teater i källaren.

Annie har rest tillbaka till Österköping, när Fabian kallas till den eleganta restaurangen Ritz där Matilda uppträder. På Ritz finner Fabian att hans fotgängarsång stulits. En av Ritz' artister uppträder med den. Han finner också att det jobb, som Susenberg ordnat åt honom, är ett jobb som kypare. Och han finner att hans älskade Matilda är kär i Susenberg.

Fabian säger upp sig från kyparjobbet. Men innan han lämnar Ritz, bestämmer han sig för att ta chansen. Han kastar sig in i ett dansnummer på Ritz' scen.

Efter numret vänder sig Fabian bugande mot publiken. Det är dödstyst. Men när han strax därpå, i en av sina sista insatser som kypare på stället, snubblar och vräker en kyckling över en gäst, blir det applåder.

I Österköping har Annie beslutat glömma den ouppnåelige Fabian. Hon svarar ja på Birgers frieri.

Annies planer på en egen hotellrörelse håller på att gå i lås. Ett motell ska det bli, och det står snart färdigt. Hon tar tåget för att titta till motellet.

Fabian är kypare i restaurangvagnen. Han får syn på Annie, när han vandrar genom tåget för att ropa ut andra lunchen. Snabbt överger han sina yrkesplikter och försöker maskera sig till oigenkännlighet. Utstyrsel "lånar" han av passagerare i närheten. Men Annie känner igen honom, och han börjar skrodera om sina framgångar på scenen och hos kvinnor.

Också Matilda finns ombord på tåget. Hon är på väg till kontinenten med Susenberg. Hon får syn på Fabian men hinner inte växla många ord med honom. Han flyr. Han har genom sitt uppträdande skapat kaos på tåget och jagas nu av konduktör, hovmästare och uppretade passagerare.

Matilda och Annie talar ut med varandra om Fabian och får sanningen om honom klar för sig.

Tåget stannar i Kålsund. Annie stiger av. Fabian kastas av.

Hon ropar på honom. Han svarar med att fria till henne.

Tillsammans vandrar de bort mot motellet, Annies Oas.

Censur / granskning

Censurnummer 94131
Datum 1959-07-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2415 meter
Kommentar Aktindelning: 585-585-445-555-245 = 2415 meter - 88 minuter. Aktlängder: 585, 585, 445, 555, 245.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2415 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Fyra av fem stockholmskritiker var besvikna på Bara en kypare. Endast Staffan Tjerneld i Expr var nöjd med filmen:

"I Bara en kypare visar Poppe sina bästa sidor. Han har ransonerat det hjärteknipande barnsliga och siktar på det direkt roliga. Och för det mesta är han kolossalt underhållande. Hans plastiska gags har aldrig varit så genomarbetade som här.

Över huvud taget är filmen i Alf Kjellins regi en snygg show i det lilla formatet -- och det är ett format som passar våra resurser. Nu börjar tydligen också Poppe inse att en god ensemble är en hjälp och inte något farligt. Marianne Bengtsson är alldeles förtjusande och Git Gay, Sigge Fürst och Adolf Jahr ritar lustiga figurer. Martin Bodins färgfoto är slutligen föredömligt sobert."

DN (Carl Björkman): "Bara en kypare kan verkligen inte med bästa vilja i världen betecknas som någon bra Poppefilm. Den är konstruerad och tjatig, dess skämtsamhet rör sig på något sätt i ett alldeles lufttomt rum. Den är obarmhärtig mot Poppe själv därför att den avslöjar svagheten i hans talang. Sin tillgång har filmen i några isolerade muntrationer, i ett par tre stycken putslustiga gags.

Nils Poppe visade ju en gång i världen att han i sin konst hade ett litet Chaplinfrö. Han har ju alltid varit en virtuos artist, och medvetet imiterade han Chaplin -- med sin hjälplöshet och bortkommenhet, med sitt vädjande till ömheten, ingen visste riktigt varifrån hans väg kom och vart den gick. Och också han hade en hopplös förälskelse i rampljuset, drömmen om de förborgade talanger som skulle upptäckas i dess sken.

Men sedan dess har Poppe upprepat sig endast alltför flitigt, och man börjar känna tvekan om hur mycket hjärta som verkligen ryms i alla dessa, innerst inne ganska lika, roller. (-)

Förfärligt omständligt behandlar Alf Kjellins regi denna historia; den är tungrodd, har massor av besvärliga utvikningar, verkar ta sin egen skämtsamhet på allvar. Då och då glimtar det till av något litet pikanteri, filmen saknar inte alldeles sina överraskande moment -- men heller inte generande enkla situationer, snudd på buskis."

StT (Robin Hood): "Filmen har 100 gags, av dem är kanske 5 roliga. Och dock ser man hellre Poppe som gagsare än som 'allvarlig' aktör.

Eftersom han är hjälten i stycket och får flickan, och flickan är Marianne Bengtsson, måste han vara allvarlig ibland. Det är meningen att man skall gripas av medlidande med den lille kyparen, som är besatt av olycklig kärlek till teaterkonsten och tror han är en stor artist, gör fiasko, och inte förstår att han gör fiasko. Men man sitter kall, ty Poppe kan inte uppbringa någon känsla -- som t ex Chaplin och Harry Langdon, ja Buster Keaton och Fridolf Rhudin kunde. Han är tom och kylig som en utsugen cocacolabutelj. (-)

Alf Kjellin har regisserat, och han har med fotografen Martin Bodins hjälp gett Kyparen en viss utvärtes hyfs (fast restaurangen är så skarpt belyst att all atmosfär försvunnit). Men det här är inte Kjellins område, och samordna skådespelarna har han inte förmått."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Bara en kypare påbörjades 4.11.1958 och avslutades 23.12.1958.

Bara en kypare blev den sjunde och sista filmen med Nils Poppe i rollen som Fabian Bom. Se även Kommentar till Soldat Bom (1948).

För Poppe är manuskriptet till Bara en kypare hans sista filmmanuskript. Detsamma gäller medförfattaren Paul Baudisch (ena halvan av pseudonymen Per Schytte).

Inspelning

(kompletteringar våren 1959) 1958-11-04 1958-12-23
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)

Visningar

Stockholmspremiär 1960-09-05 Fontänen Stockholm Sverige 88 min
1960-09-05 Skandia Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 1970-10-02 TV1 Sverige 85 min
1989-07-23 TV2 Sverige 85 min
1993-03-16 TV2 Sverige 85 min
1996-11-12 SVT1 Sverige 85 min
2000-05-19 SVT1 Sverige 85 min
Urpremiär 1959-08-28 Skandia Norrköping Sverige 88 min
Sverigepremiär 1959-08-28 Skandia Norrköping Sverige 88 min
TV-visning 2016-01-12 SVT1 Sverige
2018-10-15 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Auf dem Wasser zu singen
Kompositör Franz Schubert (1823)
Textförfattare Friedrich Leopold Reichgraf zu Stolberg-Stolberg


Originaltitel Byssan lull
Textförfattare Evert Taube (1919)
Arrangör Evert Taube (musikbearbetning 1919)
Sångare Nils Poppe
Git Gay


Originaltitel En pressad ros
Kompositör Hans Schreiber (1959)
Textförfattare Gösta Rybrant (1959)
Sångare Git Gay


Originaltitel We Go Together Hand in Hand
Kompositör Walter Larsson (1959)
Textförfattare Walter Larsson (1959)
Sångare Git Gay
Lars Kåge
Nils Poppe


Originaltitel Öde ö
Kompositör Hans Schreiber (1959)
Textförfattare Hans Alfredson (1959)
Tage Danielsson (1959)
Sångare Nils Poppe


Originaltitel Tarzan
Kompositör Hans Schreiber (1959)
Textförfattare Hans Alfredson (1959)
Tage Danielsson (1959)
Sångare Nils Poppe


Originaltitel The Fairy Dance


Originaltitel Gångtrafikanten
Kompositör Hans Schreiber (1959)
Textförfattare Hans Alfredson (1959)
Tage Danielsson (1959)
Sångare Nils Poppe


Originaltitel Tonerna
Kompositör Carl Sjöberg (1892, publ. 1901)
Textförfattare Erik Gustaf Geijer (1834)


Originaltitel Kan man tänka
Kompositör Hans Schreiber (1959)
Textförfattare Gösta Rybrant (1959)
Sångare Git Gay
kör


Ämnesord

Amatörteatrar
Arv
Dans
Frierier
Förklädnader
Förnedring
Försoning
Hotell
Hovmästare
Järnvägshotell
Kabaréer
Kallskänkor
Kypare
Manager
Motell
Polis
Restauranger
Småstäder
Stockholm
Teatrar
Tåg
Uppsägningar
Ölkaféer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2422


Typ Lågkontrastkopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2418


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Poppe BARA EN KYPARE
Tryckeri Allkopia
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Poppe BARA EN KYPARE
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Bara en kypare. En Poppe film. Filmberättelse.
Omfång 52 s. Rollista (1 s.) ingår
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Bara en kypare. En Poppe film. Filmberättelse.
Omfång 50 s. + 10 s. tillägg. Rollista (1 s.) ingår
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Komiska teatern visar Nils Poppe i Bara en kypare.
Omfång 31 s. + 1 s. produktionsuppgifter + 2 s. trailer.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Bara en kypare. En Fabian Bom-film. Manus.
Omfång 217 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Bara en kypare.
Omfång 242 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Bara en kypare.
Omfång 242 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 4
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?