Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Den kära leken : En fyrfärgsbild av ett äktenskap
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1959-09-30

Medverkande

Bibi Andersson
Lena/fröken Blå, fröken Grön, fröken Vit, fröken Röd

Sven Lindberg
Sven, arkitekt, Lenas man

Lars Ekborg
Pelle, vännen i huset

Sigge Fürst
Adolf Gusander, en nattlig vandrare, filmvisare

Sif Ruud
telefonisten

Handling

I en sommarstuga vid havet grälar Lena och hennes man Sven. Grälet leder till att hon packar en väska för att ge sig av. Hon tänker ta tåget från Båstad. Längs stranden kommer...

Visa hela handlingen

Press

Karl Ekwall i AB utnämnde Den kära leken till höstens stora svenska filmhändelse, medan övriga kritiker höll tillbaka entusiasmen. Bättre uppslag än utförande, menade Robin...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Kläder
Smink
Speaker

Medverkande

Bibi Andersson Lena/fröken Blå, fröken Grön, fröken Vit, fröken Röd
Sven Lindberg Sven, arkitekt, Lenas man
Lars Ekborg Pelle, vännen i huset
Sigge Fürst Adolf Gusander, en nattlig vandrare, filmvisare
Sif Ruud telefonisten

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1959

Handling

I en sommarstuga vid havet grälar Lena och hennes man Sven. Grälet leder till att hon packar en väska för att ge sig av. Hon tänker ta tåget från Båstad.

Längs stranden kommer en man, Pelle, vandrande. Han är klädd och utrustad för friluftsliv. Han kommer till stugan och ger sig till känna för Sven. Pelle är en vän som hade tänkt stanna hos Sven och Lena en tid -- så länge han trivs.

Under tiden passar Lena på att osedd ge sig i väg med sin väska.

Pelle förstår att Sven och Lena har grälat. Tur att jag kom, säger han. Jag ska ställa allt till rätta.

Sedan upptäcker Sven och Pelle att Lena inte är kvar i stugan.

Det har blivit kväll, när det knackar på dörren. Men det är inte Lena som Sven först tror. Det är Adolf Gusander, kringresande filmförevisare. Han har parkerat sin bil i närheten och frågar om detta möter några hinder.

Gusander bjuds in på kaffe och övertalas sedan att visa en film. Det blir "Ett restaurangbesök" som är alldeles ny:

En man, mycket lik Sven, kommer in på en krog. Han tas emot av en vitklädd hovmästarinna, ser och hör en blåklädd kvinnlig pianist spela och köper cigarretter av en rödklädd cigarrettflicka (som går för att växla hans hundralapp), alla tre mycket lika Lena. Och även den grönklädda servitrisen, som visar sig härnäst, påminner starkt om Lena.

Filmen slutar abrupt. Den är inte helt färdiginspelad, säger Gusander.

Tänk om Lena vore lite mer romantisk! säger Sven, och Gusander laddar projektorn med en film som han händelsevis har med sig, "Viol":

En man kommer hem till sin fru som är klädd i ljuvaste blått. De liknar Sven resp Lena, och i dag är det deras bröllopsdag som de firar med små presenter och massor av romantisk ömhet. Men han verkar allt mer lidande och utbrister: Jag är trött på att fira bröllopsdag en gång i månaden! Hon börjar gråta, och grälet växer.

Efter den filmen kommer Sven att tänka på att slitstark vardag kanske är att föredra. Gusander säger att han redan har laddat med den filmen, "Pelargonia":

En man kommer hem till middagen och sin fru som är husligt grönklädd. (Han liknar Sven och hon liknar Lena.) Hon pysslar om och passar upp honom. Hon föreslår bio i kväll, men han är inte intresserad. När han förstrött försöker mata sköldpaddan Oskar med en av hennes krukväxter, blir hon arg. Grälet hinner inte ta sig, innan hon rusar ut ur lägenheten.

En nidbild! anser Sven om filmen. Han efterlyser bildning, moral och en mer jämbördig samvaro. Gusander visar filmen "Orkidé":

En kvinna i vit rock arbetar vid ett ritbord, kanske på ett arkitektkontor. (Hon liknar Lena.) En man kommer in. (Han liknar Sven.) Han kritiserar hennes prestation och erbjuder sig hjälpa till. Strax därpå gör han ett närmande som hon avvisar, varpå han visar sitt missnöje. Sedan ångrar hon sig, och de kysser varandra. Men, säger hon efteråt, de har blivit så främmande för varandra. Det känns så frånstötande. Utan kärlek finns bara förnedring. Du söker felet hos mig, säger han. Jag ska gå nu, säger hon, och tårögd lämnar hon honom.

Efter filmen kommer ett nattligt telefonsamtal. Sven svarar och får höra Lena fråga hur han mår. En stund senare grälar de. Lena får tala med Pelle och avslöjar att hon är i Nässjö. Hon ber honom också tala lite med Sven.

Nu vill Sven titta på något mer sensuellt, och Gusander visar "Törnrosor:"

En man (lik Sven) och en kvinna (lik Lena) befinner sig på ett hotellrum. Hon har just duschat och klär sig i rött. Sedan går hon -- till posten, har hon sagt. När han blivit ensam, rivs han av en svart katt som hastigt dykt upp. Han börjar leta i hennes väska och finner ett brev som tänder hans svartsjuka. Han går ut och kommer till posten som visar sig vara stängd. Han får syn på henne på stranden men förlorar henne sedan ur sikte. Han återvänder till hotellrummet -- som är låst. Men dörren går sedan upp, och han kan stiga in i det tomma rummet. Han öppnar en ny dörr och kommer in i det "vita" kontoret med ritbordet. Han går genom flera dörrar och passerar det "gröna" hemmet och det "blått" romantiska rummet, innan han hamnar på krogen. Det är dags att stänga nu, och en manlig hovmästare vill ha betalt. Men cigarrettflickan har inte kommit tillbaka med växeln på hundralappen. Alla har gått hem, säger hovmästaren. Då blir det att sitta kvar tills någon kommer och hjälper er.

Det är morgon efter den filmiska natten. Pelle råder Sven att åka till Stockholm och hämta hem Lena. Men Sven tycker det är meningslöst. Då åker jag själv, säger Pelle och ger sig strax i väg. Gusander har också lämnat stugan.

Lena kommer hem till Sven. Hon har åkt taxi från Nässjö. Nu föreslår hon skilsmässa. Det mesta i vårt äktenskap är fel. Jag förstår att du ser det så, säger Sven. Men frågan är: Älskar vi varandra?

Det enda riktiga är att vi skiljs, vidhåller Lena. Men det enda rätta är att vi inte gör det. De kramar om varandra.

Pelle talar (vänd mot kameran): Jag förstod att det var Lena som kom, när jag hörde bilen. Nu när allt är ställt till rätta, kan jag sticka.

Censur / granskning

Censurnummer 94620
Datum 1959-09-22
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2490 meter
Kommentar Aktlängder: 545-490-560-455-440 = 2490 meter - 91 minuter. Aktlängder: 545, 490, 560, 455, 440.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit och färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2490 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Karl Ekwall i AB utnämnde Den kära leken till höstens stora svenska filmhändelse, medan övriga kritiker höll tillbaka entusiasmen.

Bättre uppslag än utförande, menade Robin Hood i StT. Elegant men naivt, ansåg C B-n i DN.

AB (Karl Ekwall): "Till Ingmar Bergmans formella elegans har han (Kenne Fant) visserligen inte nått upp men det finns så mycket i den som är överraskande och fint att man utan tvekan kan slå fast, att detta är den stora svenska filmhändelsen i höst. (-)

I Den kära leken är det mannen som filosoferar kring sitt äktenskap och sin kärlek och försöker få sitt ideal att ta gestalt. Någon påtaglig handling har alltså manuskriptet inte utan det består egentligen bara av ett antal roller som kräver utsökta skådespelare. Det är väl Kenne Fants största förtjänst att han skaffat ett par sådana och sedan är det dessa som gjort, att filmens helhet blivit så fin.

Sven Lindberg excellerar som den äkta mannen med små mimiska effekter och här om någonsin dokumenterar han sig som vår kanske främste komediaktör. Man hittar aldrig en falsk ton eller något onaturligt i hans spel, och i Bibi Andersson har han ett fullt värdigt svar.

Hon ger sina olika karaktärer ett betydligt djup, men tappar aldrig kontakten med den lätta och lekfulla komeditonen i ytplanet. Perfekt och riktig rakt igenom.

Lars Ekborg och Sigge Fürst bidrar också till det goda helhetsintrycket och fotografen Max Wilén har under årens lopp blivit lika säker i färg som svartvitt."

StT (Robin Hood): "Filmuppslaget härstammar från Lars Helgesons pjäs, och det bästa i Den kära leken är det sätt, på vilket Helgeson (och Kenne Fant) förstått att utnyttja filmens -- och färgfilmens -- uttrycksmedel.

På teatern var det fyra olika skådespelerskor, som åskådliggjorde de fyra kvinnotyperna, i filmen spelar hustrun Bibi Andersson själv dem alla fyra. Och de karakteriseras inte bara genom ord, spel, rörelser, kläder och mask, utan också i färg: den romantiska går i blått, den sterila yrkeskvinnan i vitt, sexvarelsen i rött osv. (-)

Uppslaget är så fyndigt att filmen får luft under vingarna och lyfts en bit över den platta marken. Någon himlaflykt blir det dock inte. Uppslaget är bättre än utförandet. Kenne Fants område är nog mera dramat än komedin.

Sven Lindberg gör sig förträffligt, också i färg. Men Bibi Andersson saknar täckning för vampgestalterna -- i färg. Max Wilén är en utmärkt färgfotograf -- det märks i landskapsbilderna -- men färgfotografera Bibi Andersson har han inte gått i land med. Hon är bra och förtjusande, i svartvittavsnitten, men verkar utlakad och vulgär i färgfoto, i synnerhet i burrig röd peruk.

Lars Ekborgs konstifike vän i huset förstår man sig inte på. Han är revy, inte film."

DN (C B-n): "Den kära leken är en ofarlig muntration om farligheter. Ett oförargligt spel om förargelser. Den väger fjäderlätt i repertoaren men är elegant mitt i all sin naivitet. Lars Helgeson har för filmens räkning till oigenkännlighet gjort om ett teateruppslag av vars allvar inte mycket blivit kvar i filmen. Nej -- den kära leken är verkligen inte alls identisk med den allvarsamma leken. (-)

Det är naturligtvis för de små färgfilmade sketcherna som filmen kommit till. Och här är verkligen Bibi Andersson helt förtjusande. Artistiskt gestaltar hon en ung hustru som leker Tintomara, som spelar fyra roller vilka inte behöver söka en författare, lika trovärdig eller föga trovärdig i dem alla. Men naturligtvis är det som den romantiska flickan hon mest övertygar. Blått är Bibis färg.

Sven Lindberg är nu som så många gånger förr själva drömfiguren för den idealiske äkta mannen, ett mönster av omtänksam hygglighet i cheviot. (-)

Den kära leken är som sagt en bagatell, men en bagatell med fantasi. Och till filmens glittrande fantasieffekter bidrar inte minst Magos kostymer, överraskande, sofistikerade, av internationell klass. Finns det ingen Oscar för filmens kostymtecknare? I så fall är Mago nu mogen för den.

Kommentar Svensk filmografi

I Den kära leken blandas färg och svartvitt. Det är "filmerna i filmen" som har färg, medan omgivande partier är svart-vita.

Teaterpjäsen "Babels torn" av Lars Helgesson, pseudonym för Lars Berglund (1921-2002), hade premiär på Dramaten i Stockholm 22.1.1955.

Manuskriptet till Den kära leken, som är en mycket fri bearbetning av "Babels torn", blev Lars Helgessons debut som filmförfattare. Därefter skrev han manus till Bröllopsdagen (1960/11), även den regisserad av Kenne Fant, och Lyckodrömmen (1963/8) som regisserades av Hans Abramson.

Förlaga

Originaltitel Babels torn (Pjäs)
Författare Lars Helgesson


Inspelning

(inspelningen avslutad i mitten av maj 1959) 1959-04-01 1959-05
Svenska AB Nordisk Tonefilms ateljéer Stockholm Sverige
Båstad Sverige
Mölle Sverige
Tylösand Sverige
Visby Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1959-09-30 Sergel Stockholm Sverige 91 min
TV-visning 1987-10-24 TV1 87 min
1989-08-01 TV3 87 min
1993-04-28 Kanal 1 87 min
1996-08-24 SVT1 87 min
1999-12-01 SVT1 87 min
Urpremiär 1959-09-30 Sergel Stockholm Sverige 91 min
Annan visning 1962 Warszawa Polen

Ämnesord

Arkitekter
Bröllopsdagar
Båstad
Cigarrettflickor
Film i filmen
Filmmaskinister
Filmvisningar
Förnedring
Försoning
Hovmästare
Mölle
Nässjö
Restauranger
Servitriser
Sommarnöjen
Svartsjuka
Telefonister
Tylösand
Visby
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DEN KÄRA LEKEN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DEN KÄRA LEKEN
Tryckeri Allkopia
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel GRA ZWANA MIKOSCIA
Affischdesign [?] Bodnar


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DEN KÄRA LEKEN


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Omfång 70 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 45 s. + 10 s. tillägg.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång Ca 62 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång Ca 125 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den kära leken - fyrfärgsbild av ett äktenskap av Lars Helgesson.
Omfång 147 s. Rollista och förord (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den kära leken - fyrfärgsbild av ett äktenskap av Lars Helgesson.
Omfång 153 s. Rollista och miljölista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den kära leken - fyrfärgsbild av ett äktenskap av Lars Helgesson.
Omfång 143 s. + 6 s. tillägg.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den kära leken - fyrfärgsbild av ett äktenskap av Lars Helgesson.
Omfång 152 s. Miljölista och rollista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den kära leken - fyrfärgsbild av ett äktenskap av Lars Helgesson.
Omfång 152 s. + 5 s. tillägg. Rollista och miljölista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?