Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Ryttare i blått
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1959-10-16

Medverkande

Annalisa Ericson
Kajsa Hillman

Nils Hallberg
Freddy Sjöström, Kajsas assistent

Gunnel Broström
Elly Weinestam, godsägarinna på Ribersvik

Bengt Brunskog
Douglas Weinestam, ryttmästare, Ellys halvbror

Björn Bjelfvenstam
Henrik Löwe, löjtnant

Mona Malm
Kerstin Renman

Visa alla medverkande

Handling

Originalet Rutger von Schöffer, Blå ryttaren kallad, blir under en sen ridtur vittne till hur en person med piskslag misshandlar en häst och sedan försvinner från platsen. Piskan lämnas...

Visa hela handlingen

Press

Ryttare i blått är egentligen inte mycket till kriminalfilm. Det var en genomgående uppfattning i pressen som dock till viss del hade behållning av andra inslag i berättandet än själva...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Kameraoperatör
Musikarrangör
Kläder
Övrig medarbetare

Medverkande

Annalisa Ericson Kajsa Hillman
Nils Hallberg Freddy Sjöström, Kajsas assistent
Gunnel Broström Elly Weinestam, godsägarinna på Ribersvik
Bengt Brunskog Douglas Weinestam, ryttmästare, Ellys halvbror
Björn Bjelfvenstam Henrik Löwe, löjtnant
Mona Malm Kerstin Renman
Gio Petré Git Malmström, veterinärstuderande
Erik Hell Kurt Forsberg, ryttmästare
Lauritz Falk Axel Weber, överstelöjtnant, chef för Strömsholm
Olof Huddén Rutger von Schöffer, ''Blå ryttaren''
Lennart Lindberg Nelson, löjtnant
Kotti Chave Sune Öhrgren, kriminalkommissarie
Lena Granhagen Sonja Svensson, Freddys fästmö
Karl-Arne Holmsten John Hillman, Kajsas man, privatdetektiv
Tommy Nilson Andersson, fänrik
Olle Grönstedt Olle, bataljonsveterinär
Ellika Mann Olles fru
Inger Liljefors Eva, Blå Stjärna
Karl Erik Flens Jonsson, stallföreståndare
Bengt Gillberg Palm, stallmästare
Curt Löwgren Parat, stallmästare
John Melin Åberg, stallgubbe på Ribersvik
Solveig Ternström hembiträde på Ribersvik
Erik Strandell Samuelsson, rättsobducent
Björn Gustafson Boman, poliskonstapel
Eva-Britt Johnson Blå Stjärna
Gunilla Nachmanson Blå Stjärna
Brita Ponsbach Blå Stjärna
Pia Rydwall Blå Stjärna
Bellan Roos Vivianne, servitris
Hanny Schedin kokerska
Sigvard Törnqvist ryttmästare
Birger Åsander taxichaufför
Gerd Hystad flygvärdinna
Sven Wollter pressfotograf på flygplatsen
Ulla-Britt Gregemark
Artur Andersson
Percy Wallgren
Kerstin Albihn
Ewa Strömberg
Catarina Ihre

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1959
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2010

Handling

Originalet Rutger von Schöffer, Blå ryttaren kallad, blir under en sen ridtur vittne till hur en person med piskslag misshandlar en häst och sedan försvinner från platsen. Piskan lämnas kvar.

Ryttmästare Douglas Weinestam kallas till stallet vid Strömsholms slott, dit arméns rid- och körskola är förlagd. Git Malmström, veterinärstuderande med praktikarbete på Strömsholm, berättar att hästen Champion blivit illa slagen. Någon måste ha piskat honom.

I sin stuga undersöker Blå ryttaren den piska han hittat. Han använder förstoringsglas.

Det är stor fest på Strömsholm. Douglas är där med Kerstin Renman som han nyligen har förlovat sig med. Där finns också löjtnant Henrik Löwe som för några år sedan hade sällskap med Kerstin och som nu inte kan dölja sitt missnöje över hennes nya kärlek. Och på festen finns även Elly Weinestam, Douglas' halvsyster och härskarinna över godset Ribersvik. Hon ser Douglas' förlovning som ett hot mot sin ställning på godset.

Elly vandrar en stund ensam i slottsparken. Där finner hon Blå ryttaren -- synbarligen mördad. Hon slår larm, men ingen av de tillkallade kan finna liket. Och plötsligt är det någon som pekar ut Blå ryttaren. På avstånd ses han rida i väg på sin vita häst.

Kajsa Hillman tar på Bromma farväl av sin man, privatdetektiven John. Som kriminalexpert har han åtagit sig ett utlandsuppdrag. Kajsa själv ska resa till Strömsholm. Hon är Blå Stjärna och har kallats till en repetitionskurs.

När också Kajsa har rest, får Freddy Sjöström, Johns assistent, ett telefonsamtal från Ribersvik. Det är Elly som vill ha hjälp med undersökningen av ett mord som ingen tror på. Freddy åtar sig fallet, trots att han lovat John att inte ta några nya uppdrag under dennes bortovaro.

När Freddy kommer till Ribersvik, har Kajsa installerat sig på Strömsholm där hon bl a träffar en gammal beundrare, ryttmästare Kurt Forsberg. Plötsligt får hon syn på en vit häst med sadel men utan ryttare.

Det ordnas skallgång efter Blå ryttaren. Git Malm!ström är den som hittar liket -- inne i ett förfallet, öde hus.

Freddy har snabbt kommit på god fot med Elly. Samtidigt har dock Kajsa upptäckt att han smitit från sin post på Hillmans detektivbyrå.

Freddy undersöker den plats där Elly säger sig ha sett Blå ryttarens lik. I en hålighet i en trädrot finner han en piska gömd. Kajsa kommer ridande förbi, och hon hittar i närheten, på en plats där mördaren kan ha stått, en tomhylsa, kaliber 9 mm -- samma ammunition som används på Strömsholm.

Kommissarie Öhrgren, som kommit till slottet för att utreda mordet, börjar samla in tjänstevapen för teknisk undersökning.

Elly berättar för Freddy att hon har fått en ny jungfru. Fru Hillman har hjälpt henne. Jungfrun visar sig vara Sonja Svensson -- Freddys fästmö.

En kväll ser Kajsa och Kurt Forsberg en blåklädd ryttare på en vit häst. Jag tror inte på spöken, säger hon.

Douglas Weinestam får någon dag senare syn på Freddy som bär på ridspöt han hittade på den förmodade mordplatsen. Douglas tar hand om spöt. Det råkar vara mitt, säger han.

En grupp unga kvinnor badar i en forsande å. Kerstin Renman befinner sig mitt i den strida strömmen. Hon håller sig fast i ett rep spänt tvärs över ån. Plötsligt går repet av, och Kerstin förs i väg med strömmen. Hon räddas så småningom av Kurt.

Det är Douglas som är den blåklädde spökryttaren. Han erkänner det för Henrik Löwe. Douglas säger också att han nu vet vem som är mördaren.

Douglas har stämt möte med mördaren i ridhuset. Kommissarie Öhrgren och Kajsa kommer dit. En blåklädd ryttare lämnar huset. Och på golvet ligger Douglas klädd i sin uniform -- död.

Kerstin sörjer sin fästman. Gråtande gör hon en skrämmande upptäckt i sin egen säng. Under kudden ligger en pistol -- Douglas' pistol som varit försvunnen en tid.

Öhrgren kan snart berätta att både Blå Ryttaren och Douglas dödades med den återfunna pistolen.

Det är ryttartävling i terrängen nära Strömsholm. Kerstin deltar. På långt håll blir Kajsa vittne till hur hon anfalls av en blåklädd ryttare. Hon dras omkull. Kajsa skyndar fram, och den okände ryttaren försvinner utan att göra Kerstin mer skada.

Kerstin får ett telefonsamtal till sitt rum. Sedan hon lagt på luren, vänder hon sig till någon, som sitter skymd i en fåtölj. Det var Kurt, säger hon. Han ville möta mig i slottskapellet.

Kerstin ser sig om i slottskapellet. Hon klättrar upp i klocktornet. Någon stänger en dörr. Något ögonblick senare står hon öga mot öga med mördaren -- Git.

Gubben Blå fick skylla sig själv, berättar Git. Han såg mer än han borde ha sett. Och Douglas hade förstått vad som egentligen var på färde -- att Git försökte oskadliggöra Kerstin för att återvinna Henrik Löwe.

Han har alltid varit min! säger Git. Tills du kom emellan.

Nu tänker Git döda Kerstin.

Plötsligt visar sig Öhrgren som övermannar Git. Kajsa kommer också fram ur ett gömställe.

Vad hon måste ha hatat mig, säger Kerstin.

Kerstin rider förbi sin gamle fästman Henrik Löwe. Också han sitter till häst. Han gör honnör. Sedan rider han bort.

Censur / granskning

Censurnummer 94754
Datum 1959-10-09
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3010 meter
Kommentar Speltid: 110 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (AgaScope)
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3010 meter
Längd i minuter 110 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ryttare i blått är egentligen inte mycket till kriminalfilm. Det var en genomgående uppfattning i pressen som dock till viss del hade behållning av andra inslag i berättandet än själva mördarjakten.

StT (Robin Hood): "Man ser att Arne Mattsson och fotografen Hilding Bladh förälskat sig i den tjusiga miljön. De ger en nästan dokumentär skildring av Strömsholm, och arkitekten Bibi Lindströms ateljéinteriörer smälter bra ihop med bilderna tagna 'på plats', magnifika att skåda på nya Astorias väldiga Agascope-duk.

I miljön rör sig våra skådespelare i uniformer av äldre och yngre modell, så hemvant och militäriskt, att inte ens militärerna av facket torde ha något att anmärka. (-)

Nisse Hallberg är en festlig prick -- när han inte stammar och yvar sig för mycket. Här har han hållits stramt, men getts en stor roll som Hillmans medhjälpare, jobbande på egen hand. Resultatet är att den utmärkta Strömsholmsskildringen fått ett rikligt tillskott av komedi, inte av det spirituellaste slaget, men rolig. Hallbergs mellanhavanden med glada änkan Gunnel Broström i sadel och badkar, och svartsjuka vattenspruterskan Lena Granhagen, skördade två applåder för öppen ridå vid generalrepet.

Men -- är inte Ryttare i blått en t h r i l l e r? Jovisst, där förekommer både mord, spökhus, hysteriska skrik och mystiska händer stickande fram pistoler ur gardiner. Men där blottar sig vår notoriska svenska oförmåga -- hittills -- att tvinna en vettig kriminalhandling som verkligen får tag om en. Ett par av författarreplikerna är rent löjliga i sin amatörmässighet.

I thrillers brukar miljön och de roliga poängerna bara bilda bakgrund till kriminalhandlingen. Här är det tvärtom: det kriminella är endast -- ibland irriterande -- pepparkorn i en i övrigt så njutbar anrättning."

Ny Dag (E L): "Den nya Hillman-thrillern radar upp granna tavlor från Strömsholms slott och markerna däromkring. Fin turistpropaganda för mälarbygderna! Kanske också för rekryteringen till Blå Stjär!nan, eftersom publiken får se de kvinnliga eleverna vid en av dess kurser (?) inte bara syssla med hästsjukvård utan även gå omkring och pussa grant utstyrda kavalleriofficerare. Varjämte de svänger om med samma slags karlfolk i böljande wienervalser i slottsgemaken.

Någon bra kriminalfilm är det däremot inte. Man får sig en väldig massa häst till livs innan det blir något av på det brottsliga gebitet och mystiken kring 'blå ryttarn' är en konstruktion, tydligen fixad för att ge färgfotot chansen att komma till sin rätt. Hillman själv bara skymtar i filmen och hans adjutant Nils Hallberg glider omedelbart ner i lågkomiken. Upplösningen är dramatisk men lämnar en del frågor obesvarade.

Av de agerande vill vi nämna Gunnel Broströms säkra balansgång mellan komedi och fars och Mona Malms mjuka unga flicka. Lena Granhagen är rolig men Anna-Lisa Ericson har inte mycket att göra."

SvD (Lill): "(-) Det är en farlig och ganska olustig genre, denna muntra mordmaskerad utan mänsklig förankring. På samma gång barnslig och pervers i all sin yttre virtuositet. Jag vet inte om färgfotot med flit givits högst osannolika och överdrivna toner, med en över alla gränser spenatgrön grönska i fält och ängar, men det bidrar i alla händelser till det artificiella intrycket. Sedan skall villigt erkännas att kalejdoskopet glittrar och roar med sina ständiga kast och överraskningar, sina spökerier både i flackande ljus och flödande solsken, mängden av välfunna bilddetaljer och ett högt uppjagat, aldrig hejdat tempo. Arne Mattssons skicklighet är så iögonfallande, att man för ho vet vilken gång i ordningen suckar och tänker: när skall han få ett fullvärdigt manuskript att arbeta med?"

Kommentar Svensk filmografi

Folke Mellvig (1913-1994) utgav "Ryttare i blått" som roman 1960.

Se även Kommentar till Damen i svart (1958).

Inspelning

1959 1959
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Strömsholms slott Hallstahammars kommun Sverige
Bromma flygplats Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1959-10-16 Astoria Stockholm Sverige 110 min
TV-visning 1990-03-20 TV2 Sverige 105 min
1996-06-26 TV4 Sverige 105 min
1997-06-08 TV4 Sverige 105 min
2000-06-23 SVT1 Sverige 105 min
2002-03-25 SVT1 Sverige 105 min
2003-04-22 SVT1 Sverige 105 min
Urpremiär 1959-10-16 Astoria Stockholm Sverige 110 min
Annan visning 1959-10-15 Astoria Stockholm Sverige 110 min (förhandspremiär)
Dvd-release 2010-10-07 Sverige 105 min
TV-visning 2010-12-14 SVT1 Sverige 105 min
2013-08-19 SVT1 Sverige
2013-09-23 SVT1 Sverige
2016-08-22 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel American Patrol
Kompositör Frank W. Meacham (1885)
Textförfattare Karin Wollgast (svensk text 1954)


Originaltitel An der schönen blauen Donau, op. 314
Kompositör Johann Strauss, d.y. (1867)


Originaltitel Annen-Polka, op. 117
Kompositör Johann Strauss, d.y. (1852)


Originaltitel G'schichten aus dem Wienerwald, op. 325
Kompositör Johann Strauss, d.y. (1868)


Originaltitel It's Up to You
Kompositör Angy Palumbo (1940)
Textförfattare Arthur Beale (1940)


Originaltitel Kavaljersvisa från Värmland
Textförfattare Sten Selander (delvis)
Sjungs av Erik Hell


Originaltitel New Century
Kompositör Henry Steele


Originaltitel Libiamo ne' lieti calici. Ur La Traviata
Kompositör Giuseppe Verdi (1853)
Textförfattare Francesco Maria Piave (italiensk text 1853)
Ernst Wallmark (svensk text 1868)


Originaltitel Sonat, piano, nr 14, op. 27:2, ciss-moll, "Månskenssonaten"
Kompositör Ludwig van Beethoven (1802)
Spelas av Gio Petré (piano - dubbad av ?)


Ämnesord

Blå Stjärnan
Detektiver
Djurplågeri
Förklädnader
Gods
Godsägarinnor
Mord
Mordförsök
Officerare
Polis
Polis/kriminalkommissarie
Slott/Strömsholm
Stockholm/Bromma flygplats
Strömsholm
Svartsjuka
Veterinärer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 3010


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 3010


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Den nya Hillman-thrillern RYTTARE I BLÅTT
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Den nya Hillman-thrillern RYTTARE I BLÅTT
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel RYTTARE I BLÅTT
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Arkivalier

Typ Kostym
Arkivalietitel Ryttare i blått
Omfång Baddräkt i tvärrandig bomull


Typ Kostym
Arkivalietitel Ryttare i blått
Omfång Klänning i grönblommigt siden med vit krage


Typ Kostym
Arkivalietitel Ryttare i blått?
Omfång Klänning i grön guldbrokad med rosett på magen


Typ Kostym
Arkivalietitel Ryttare i blått
Omfång Klänning med beigerutig taftkjol och ljusblått crèpeliv


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 196 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manus: Folke Mellvig-Lars Widding.
Omfång 204 s. Roll- och miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 203 s. Miljölista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 58 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 58 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 51 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 51 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Dia SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Tyska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?