Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Fridolfs farliga ålder
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1959-09-28

Medverkande

Douglas Håge
Fridolf Olsson, kontorschef på Kolonialvarubolaget

Hjördis Petterson
Selma Olsson, Fridolfs fru

Siv Ericks
fru Grillhagen

Inga Gill
Maggan Palm, Fridolfs och Selmas dotter

Kerstin Dunér
Inger Gullström, expedit i juvelerarbutiken

Marianne Nielsen
Agatha, Selmas väninna

Visa alla medverkande

Handling

Selma och hennes väninna Agatha tittar på TV. De ser en film från TV-teatern. Efteråt börjar Agatha tala om äldre karlar -- om deras farliga ålder. Selma kan inte tänka sig att sådant...

Visa hela handlingen

Press

Oförargligt! Det var en genomsnittsuppfattning bland kritikerna om Fridolfs farliga ålder. Endast Perpetua i DN var riktigt hård i omdömet: spekulation i enfald. Expr (Staffan...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Scenario
Inspicient
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Douglas Håge Fridolf Olsson, kontorschef på Kolonialvarubolaget
Hjördis Petterson Selma Olsson, Fridolfs fru
Siv Ericks fru Grillhagen
Inga Gill Maggan Palm, Fridolfs och Selmas dotter
Kerstin Dunér Inger Gullström, expedit i juvelerarbutiken
Marianne Nielsen Agatha, Selmas väninna
Jan Molander disponent Grillhagen
Georg Rydeberg ingenjör Crook, kassaskåpstekniker
Sture Ström Holger Ström
Gösta Prüzelius doktor Privén, ordförande i Kolonialvarubolagets styrelse
Ingrid Backlin kontorist
Olle Hilding Nilsson, bokhållare
Rune Halvarsson Pihl, kassör
Leif "Burken" Björklund Kalle Andersson, kontorspojke
Lilian Elgö kontorist
- Ej krediterade:
Eric Stolpe Arnold Gustafsson
Astrid Bodin fru Gustafsson
Hanny Schedin fröken Kvist, kontorist
Maud Elfsiö Grillhagens sekreterare
Bellan Roos Kalles mormor
Louise Hermelin kontorist
Ann-Marie Adamsson hallåflicka i tv
Gösta Holmström polis
Gunnar Nielsen polis
Ivar Wahlgren kamrer Gustavsson
Bo Thörner Lillen, Maggans son
Per-Olof Ekvall Arvo Andersson, juvelerare
Carl Andersson Kalles morfar
Håkan Serner kamrat till Kalle Andersson

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1959
Distributör i Sverige (DVD) Klubb Super 8 AB 2012

Handling

Selma och hennes väninna Agatha tittar på TV. De ser en film från TV-teatern. Efteråt börjar Agatha tala om äldre karlar -- om deras farliga ålder. Selma kan inte tänka sig att sådant prat äger giltighet om hennes Fridolf.

Fridolf tillfrågas av sin chef, disponent Grillhagen, och hans fru vad de ska ge Selma på hennes 60-årsdag den sextonde. Fridolf blir smått bestört över beskedet, att Selma snart fyller 60, men försöker hålla god min.

Grillhagen talar också med Fridolf om Kolonialvarubolagets lokalproblem. Det bästa vore att få grannen, ingenjör Crook, att flytta, men denne vill inte höra talas om något sådant. Om Fridolf hittar en lösning på problemet, kommer han att bli rikligen belönad.

Fridolf besöker en juvelerarbutik för att välja ett halsband till Selma. Han får hjälp av expediten, Inger Gullström, som för övrigt bor i Kolonialvarubolagets hus. För halsbandet behöver hon Selmas halsmått.

Kolonialvarubolagets kassör ska resa på semester, och inom kort ska också hans medarbetare Holger Ström ha semester. Därför måste Fridolf ta ansvaret för kassan, när Holger börjar sin ledighet.

Det är natt. Selma sover. Fridolf försöker med händerna ta hennes halsmått. Med ett skrik reser hon sig i sängen.

Selma låter strax lugna sig, men ett telefonsamtal med Aga!tha nästa dag väcker oron på nytt. Måtte jag slippa se dig som en svart tidningsrubrik, säger Agatha. Och när Selma och Fridolf på en promenad möter den för henne okända Inger, som med händerna gör ett stryptecken, är måttet rågat. Selma försvinner hemifrån. Hon gömmer sig hos Agatha.

Det är till en djupt oroad Fridolf som Holger överlämnar ansvaret för Kolonialvarubolagets kassa. Fridolf får nyckeln till kassaskåpet och lönepengarna, 23 000 kr, som han lägger i kassaskåpet. Sedan ringer han Agatha. Agatha säger att hon inte vet var Selma är.

Fridolf kommer tillbaka till kassaskåpet. Nyckeln har han glömt i låset -- och pengarna är borta.

Fridolf besöker Inger i juvelerarbutiken och berättar om stölden. Hon, som nyligen lärt känna Holger och blivit riktigt förtjust i honom, undrar förskräckt om det kan vara Hol . . ., herr Ström. Jag vet bara att det måste vara någon på kontoret, säger Fridolf.

Inger möter Holger på gatan. Han berättar att han har fått sina pengar. Nu ska han äntligen ha semester. Det har han aldrig haft råd med förut.

Selma flyttar hem igen. Fridolf ska få en ny chans, sedan han annonserat efter henne i tidningen under rubriken Personligt. De strypliknande gesterna hon har undrat över förklarar han som rörelser i en form av hals-yoga.

Inger skaffar Fridolf en vätska att stryka på kassaskåpet. Får man vätska på sig, framträder fläckar som inte går att tvätta bort.

Fridolf gör i ordning en sedelbunt och sprider sedan ut på kontoret att det ligger 60 000 kr i kassaskåpet. En stund senare är skåpet tomt. Samtidigt är de flesta på kontoret fläckiga -- vilket har sin naturliga förklaring. Fridolf har spillt vätska.

Inger får en ny ingivelse: Någon har tagit sig in i kassaskåpet bakvägen! Och på andra sidan väggen finns ingenjör Crook -- som dessutom är kassaskåps!expert.

Hon berättar för Fridolf vad hon kommit fram till, och tillsammans gör de ett regelrätt inbrott hos Crook -- som dock tar dem på bar gärning och inte kommer sig för med annat än att bara köra i väg dem.

Inger ser på egen hand till att få Selmas halsmått. Samtidigt har Fridolf satt en kontorspojke, Kalle Andersson, i arbete med att skugga Crook, och skuggningen, som sker med smalfilmskamera som dokumentationsinstrument, ger resultat. Crook och Holger tycks stå i maskopi med varandra.

Fridolf kallar på polisen. Både Crook och Holger säger sig inte ha en aning om det Fridolf vill lägga dem till last.

Crook ber att få titta på kassaskåpet. Det är hans eget patent, konstaterar han så fort han ser skåpet. Sedan trycker han på en knapp, och det visar sig att skåpet har ett lönnfack som är försett med hissanordning.

Här är ju pengarna, säger Crook.

I och med detta har Crook fått nog. Han går in till disponent Grillhagen och säger: Ni vinner. Jag flyttar.

Holger och Inger reser bort på semester tillsammans.

Det är Selmas födelsedag. Fridolf uppvaktar med ett halsband, Grillhagens med en uppsättning eleganta gafflar.

När jag blir så här uppvaktad i dag, säger Selma, hur ska det då inte bli nästa år, när jag fyller 60.

Censur / granskning

Censurnummer 94624
Datum 1959-09-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2100 meter
Kommentar Aktindelning: 510-515-490-585 = 2100 meter - 77 minuter. Aktlängder: 510, 515, 490, 585.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2100 meter
Längd i minuter 77 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Oförargligt! Det var en genomsnittsuppfattning bland kritikerna om Fridolfs farliga ålder. Endast Perpetua i DN var riktigt hård i omdömet: spekulation i enfald.

Expr (Staffan Tjerneld): "Jämför man Fridolfs farliga ålder med andra svenska filmlustspel ligger det en bit över medelvattnet. Och långt från botten.

Framför allt är spelet bättre än brukligt. Jan Molander gör en riktigt skojig lustspelskurre och Kerstin Dunér har mera humör än lustspelsflickor i allmänhet. Fridolf och hans maka är sig lika. Något annat skulle väl inte publiken tolerera."

SvD (B H-m): "Ytterligare ett folklustspel om det strävsamma serieparet Selma och lille Fridolf, där allting är precis så enkelt och harmlöst som det brukar vara och där man blott alltför ofta sitter och undrar om man inte sett alltsammans förut. (-)

Frånsett filmens slutpoänger är överraskningarna lika med noll och de befriande skratten ytterst sällsynta. Ska det bli en film till i serien, borde nog författaren anstränga sig l i t e mera, annars är det väl fråga om inte också den mest lättroade publikens skratt övergår i gäspningar. Men skådespelarna med Douglas Håge och Hjördis Petterson i spetsen gör sitt bästa, och utöver det gamla gardet noteras söta och piggögda Kerstin Dunér, som bestämt är ämne till en bra filmkomedienne."

DN (Perpetua): "Det finns filmer som jobbar i våld. Andra sätter sin lit till sex. Lille Fridolf spekulerar i enfald. När manusförfattaren -- Rune Moberg -- har hittat ett tillräckligt enkelt puts så kastar sig regissören -- Torgny Anderberg -- över det och töjer och tänjer och segar. Kontorschefen ska ge sin dotterson en gunghäst och prövar den på ämbetsrummet. Länge. Så kommer en högre uppsatt och mera högtidlig man. Han gungar också. Och så kommer en ändå högre etc. etc. (-)

Det är synd om goda skådespelare som måste förstora upp och trolla med effekter som knappast finns. Stackars Douglas Håge har till och med gått med på en repris av matlagningsscenen, han steker ägg. Hjördis Petterson har varit värre ute tidigare; inte har Selmas repliker vare sig charm eller humor, men hon behöver i alla fall inte gå omkring med brödkavel i handen. Siv Ericks lyckas på något obegripligt sätt alltid vara skojig och trevlig -- tänk om det är hon som inger somliga manusförfattare idén att det är alldeles överflödigt att hitta på något!"

Kommentar Svensk filmografi

Rune Mobergs (1912-1999) radioserie "Lille Fridolf och jag" började sändas hösten 1955.

Se även Kommentar till Lille Fridolf och jag (1956).

Förlaga

Originaltitel Lilla Fridolf och jag (Radioprogram)
Författare Rune Moberg


Inspelning

1959-05 1959-06
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Stockholm Sverige (exteriörer)
Bromma flygplats Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1959-10-24 Plaza Stockholm Sverige 77 min
1959-10-24 Roxy Stockholm Sverige 77 min
1959-10-24 Victoria Stockholm Sverige 77 min
Sverigepremiär 1959-09-28 Folkan Arboga Sverige 77 min
1959-09-28 Metropol Boden Sverige 77 min
1959-09-28 Centrum Eskilstuna Sverige 77 min
1959-09-28 Draken Göteborg Sverige 77 min
1959-09-28 Figaro Halmstad Sverige 77 min
1959-09-28 Grand Katrineholm Sverige 77 min
1959-09-28 Royal Umeå Sverige 77 min
1959-09-28 Roxy Örebro Sverige 77 min
TV-visning 1969-08-15 TV Sverige 74 min
1974-11-08 TV1 Sverige 74 min
1987-04-26 TV2 Sverige 74 min
1991-09-15 TV3 Sverige 74 min
1993-05-04 TV2 Sverige 74 min
1996-05-28 SVT2 Sverige 74 min
1999-04-14 SVT1 Sverige 74 min
2005-12-06 SVT1 Sverige 74 min
Urpremiär 1959-09-28 Folkan Arboga Sverige 77 min
1959-09-28 Metropol Boden Sverige 77 min
1959-09-28 Centrum Eskilstuna Sverige 77 min
1959-09-28 Draken Göteborg Sverige 77 min
1959-09-28 Figaro Halmstad Sverige 77 min
1959-09-28 Grand Katrineholm Sverige 77 min
1959-09-28 Royal Umeå Sverige 77 min
1959-09-28 Roxy Örebro Sverige 77 min
TV-visning 2007-08-28 SVT1 Sverige 74 min
Dvd-release 2012-05-30 Sverige

Musikstycken

Ämnesord

Disponenter
Expediter
Födelsedagar
Försoning
Ingenjörer
Juvelerarbutiker
Kassörer
Kontor
Lönnfack
Oskyldigt misstänkta
Samvetskval
Skuggning
TV-program
TV-teater
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2100


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2100


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fridolfs farliga ålder.
Omfång 115 s. Bilaga (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fridolfs farliga ålder.
Omfång 124 s. Miljölista och bilaga (10 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?