Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Himmel och pannkaka
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1959-11-02

Medverkande

Sickan Carlsson
Lovisa Sundelius, läkare

Hasse Ekman
Villy Lorens, ledare för tv-programmet "Land i sikte", Lovisas man

Gunnar Björnstrand
Ernst C:son Kruuse, major, överuppsyningsman på bananbåten Hispaniola

Lena Granhagen
Susanna "Suss" Wikander, tv-värdinna

Sigge Fürst
Frans Björkeby, tv-författare

Stig Järrel
Sture "Ture" Turesson, tv-producent

Visa alla medverkande

Handling

Lovisa Sundelius och Willy Lorens lever i ett lyckligt äktenskap. Hon är läkare, han folkkär radiopratare. Men nu ska han inleda en ny fas i sin karriär. Han ska leda ett...

Visa hela handlingen

Press

Robin Hood i StT hade nöje av Himmel och pannkaka. Övriga fann anrättningen tunn. StT (Robin Hood): "Det är en utmärkt reklamfilm för bananbolag och bananätning, och som all...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspicient
B-foto
Fotoassistent
Musikarrangör
Dirigent
Rekvisita
Kläder
B-ljud

Medverkande

Sickan Carlsson Lovisa Sundelius, läkare
Hasse Ekman Villy Lorens, ledare för tv-programmet "Land i sikte", Lovisas man
Gunnar Björnstrand Ernst C:son Kruuse, major, överuppsyningsman på bananbåten Hispaniola
Lena Granhagen Susanna "Suss" Wikander, tv-värdinna
Sigge Fürst Frans Björkeby, tv-författare
Stig Järrel Sture "Ture" Turesson, tv-producent
Sif Ruud Franceska Larsson
Hugo Björne Manfred Fredriksson
Hjördis Petterson fru Jägerström, journalist på tidningen Vi Kvinnor
Ulf Johanson Alvar Sund, byråråd, äktenskapsmedlare
Bellan Roos Inez, Lovisas och Villys hushållerska
- Ej krediterade:
Hanny Schedin fru Fredriksson
Sune Mangs Torbjörn Lindelöf, fotograf för Vi Kvinnor
Gösta Prüzelius kapten på bananbåten
Claes Esphagen maskiningenjör på bananbåten
Marrit Ohlsson Alvar Sunds sekreterare
Mona Andelius servitrisen på den italienska restaurangen
Sven-Axel "Akke" Carlsson ena pressfotografen
Leif Hallberg andra pressfotografen
Anders Andelius studiomannen
Frithiof Bjärne deltagare i tv-frågetävlingen
Fredrik Ohlsson deltagare i tv-frågetävlingen
Charles Redland orkesterledaren i tv
Sture Ström en man i tv-publiken

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1959
Laboratorium FilmTeknik AB
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Lovisa Sundelius och Willy Lorens lever i ett lyckligt äktenskap. Hon är läkare, han folkkär radiopratare. Men nu ska han inleda en ny fas i sin karriär. Han ska leda ett underhållningsprogram i TV, "Land i sikte". Det ska sändas i 16 delar, och varje del ska handla om ett visst land. Frågesport ska bli ett viktigt inslag varje gång.

Vid sin sida får Willy en programvärdinna, Susanna Wikander, Suss kallad.

Några delar av "Land i sikte" är avverkade, när programmet sänds från Göteborg. Willy framträder klädd som arabisk shejk. Efter sändningen vädjar Suss till honom att följa med hem till hennes pappa som fyller år. Hon vågar inte åka ensam, säger hon.

Willy och Suss åker bil på en nattligt ödslig landsväg -- och drabbas av bensinstopp. De får söka nattlogi i första bästa hus och knackar på hos ett äldre par, herr och fru Fredriksson. Willy och Suss är gifta, påstår Suss. Men de vill ha skilda rum, säger Willy.

När Willy morgonen därpå kommer hem, undrar Lovisa över hans sena ankomst. Han snärjer in sig i motsägelsefulla förklaringar.

Willy och Lovisa sitter på restaurang. De firar sin treåriga bröllopsdag. Vid ett annat bord sitter herr och fru Fredriksson som är på Stockholms-besök.

Herr Fredriksson kommer fram och hälsar och hör sig för om hur det står till med lilla fru Suss. Vi talar ofta om herrskapets övernattning, säger han.

Lovisa anser äktenskapet med Willy avslutat. Hon genomdriver omedelbar hemskillnad. Ett besök hos en medlare är bara en formsak, likaså väntetiden fram till äktenskapets formella upplösande.

Den fjortonde delen av "Land i sikte" handlar om Guatemala. En kvinna, Franceska Larsson, svarar rätt på tre frågor om landet och vinner en resa dit. Sedan framträder en expert, major Ernst C:son Kruuse, överuppsyningsman på en bananbåt. Han utbreder sig vältaligt om bananer, väl vältaligt.

Nästa dag skriker tidningarnas löpsedlar om reklamdébâcle och Willy Lorens' bristande omdöme.

Bananexperten Ernst, som är gammal fästman till Lovisa, övertalar henne att följa med på en bananbåtsresa till Guatemala för att få den trista skilsmässan på lite avstånd.

Radiochefen beslutar att i förtid lägga ned "Land i sikte", och i samma veva får Willy vetskap om Lovisas resplaner.

När Ernst och Lovisa stigit ombord på bananbåten, finner de Willy sittande i en salong. Min läkare har ordinerat luftombyte, säger han. Och en stund senare gör också Suss entré. Något ska man väl göra, när de lägger ned programmet, säger hon.

Överresan sker utan märkbara förändringar av personrelationer. Efter framkomsten till Guatemala åker Ernst och Lovisa vidare med flyg, bl a för att titta närmare på en bananplantage. Willy och Suss ger sig ut i landet i bil.

Willy och Suss tittar på ruiner, när hon avslöjar en hemlighet. Det var ingen tillfällighet att bensinen tog slut på väg från Göteborg.

I en stad tar Willy och Suss in på ett hotell. När de sitter i baren, visar sig överraskande Ernst och Lovisa. Också de bor på hotellet.

Lovisa kan inte längre dölja att mycket av hennes kärlek till Willy faktiskt består. Men än en gång hindrar missförstånd henne från att kapitulera. Till sist tar Willy ett drastiskt steg. Utklädd till indian enleverar han Lovisa mitt framför ögonen på en förskräckt Ernst. Hon identifierar snart Willy på grund av brister i hans maskering. Men hon håller god min och försvinner från hotellet med "indianen".

Ernst och Suss sitter i hotellbaren med var sitt avskedsbrev. Han skriver att han älskar henne, säger Suss. Det skriver hon med, säger Ernst. Varför rövar ingen bort mig? undrar Suss. Skulle ni tycka om det? säger Ernst intresserat.

Lovisa och Willy tittar på ruiner. Förälskat kramar de om varandra.

Himmel och pannkaka! säger en papegoja.

Censur / granskning

Censurnummer 94856
Datum 1959-10-26
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2515 meter
Kommentar Aktlängder: 550-515-555-550-345 = 2515 meter - 92 minuter (längden på akt 5 inkluderar ej slutmusik - ca 50 meter - 2 minuter). Aktlängder: 550, 515, 555, 550, 345.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (AgaScope)
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2515 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Robin Hood i StT hade nöje av Himmel och pannkaka. Övriga fann anrättningen tunn.

StT (Robin Hood): "Det är en utmärkt reklamfilm för bananbolag och bananätning, och som all utmärkt reklam är den underhållande.

Ekman måtte själv ha känt att han vid denna inspelning dragit på sig en reklamchefs kåpa -- åtmins!tone till hälften -- och biter huvudet av skammen genom att öppet göra 'otillåten reklam' till filmens drivmotor. Det är finurligt. (-)

De muntra situationerna föder sig själva. Man har intrycket att en kvintett behagliga människor skådespelare leker, improviserar, kåserar fram en film. Kultiverat sällskapsspektakel.

Men i själva verket är ingenting improviserat. Författaren-regissören blandar ihop ingredienserna mycket skickligt och säkert för att få fram den avsedda lekfulla, opretentiösa tonen."

AB (Karl Ekwall): "Nog tål väl TV att skämtas med, och nog kan man skratta åt dessa inte speciellt förfinade skämt som Hasse Ekman har snurrat ur sig som inledning till Himmel och pannkaka.

Men sedan har han fastnat i smeten och blir inte ens familjeunderhållare av TV-klass. Man får gå tillbaka till det allra fattigaste i svensk film för att hitta en sådan totalbankrutt, när det gäller idéer. Det har inte ens hjälpt att åka till Guatemala och ta färgplanscher i bästa turiststil. Vinden viner lika ödsligt i tomrummet."

Expr (Kerstin Matz): "Att fara så långt för så lite!

Hasse Ekmans Himmel och pannkaka är till största delen inspelad i Guatemala och enda behållningen av den filmresan har blivit en räcka sköna bilder. Fotografen Martin Bodin har frossat i Mayafiltar, bananklasar, luriga indianungar och bländande katedraler.

Men det var inte en reklamfilm om Guatemala man gick att se utan en glad Sickan-komedi. Trodde man alltså. Men Hasse Ekman har kokat soppa på en banan och anrättningen har blivit därefter: tunn. Ett manus gjort med vänster hand mellan några av de andra jobben, en enklare fortsättning på den tidigare Sjunde himlen. (-)

Regissören Hasse Ekman är flyhänt. Han gör en sådan här historia på rutin. Men som skådespelare verkar han mest svettig och jagad och det är inte utan att det smittat av sig på Sickan Carlsson, men så har hon heller inte många glada stunder i filmen. Lena Granhagen spelar en söt och bortskämd liten fjolla och Gunnar Björnstrand kan helt enkelt inte göra något dåligt hur enfaldig rollen än är."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Himmel och pannkaka skedde dels 22.3.1959-11.5.1959 under en båtresa till och från Guatemala med en tids vistelse i landet, dels 21.5.1959-10.7.1959 i Sverige.

Huvudpersonerna i Himmel och pannkaka är till stor del identiska med huvudpersonerna i Sjunde himlen (1956). (Se även Kommentar till denna film.)

I en förhandsrecension i Expressen (6.7.1973) inför en tv-visning av Himmel och pannkaka berättar Bernt Eklund om det reklambråk som uppstod kring filmen:

"Det var nämligen så att Banankompaniet stod för resan (till Guatemala) och filmen fick skäll för bananreklam.

Reklamfilmbyråernas förening skrev till biografägareförbundet och förklarade sitt ogillande. De påpekade att de hade ensamrätt på produktionen av reklamfilm.

I en intervju tyckte direktör Axel Frisk i Banankompaniet att propagandan i filmen var bra och förmodade att effekten på bananförsäljningen borde bli gynnsam.

Direktör Sven Salén fick själv rycka ut och förklara att om nu filmtruppen fick resa billigt så var det en sak som inte hade mycket att göra med filmen. Att en och annan banan förekom i sammanhanget påverkade inte den saken."

Fler upplysningar om den påstådda bananreklamen ges av Sven G. Winquist i tidningen Show Business (nr 20/1959):

"Direktionen för Banankompaniet har förklarat sig vara mer än nöjd med den banan-propaganda som görs medan filmens regissör och författare, Hasse Ekman, förklarar att det där med reklam behöver man inte ta så allvarligt. Banankompaniet bjöd på resan till Guatemala (vilket kostade cirka 40 000:-) men därutöver hade man ingenting med firman att göra. Ingen inblandning i filmens innehåll eller något sådant har varit förbundet med 'förmånerna' Banankompaniet lämnat. Och, fortsätter regissör Ekman, Sveriges handelsförbindelser med den lilla republiken Guatemala inskränker sig faktiskt huvudsakligen till bananer, så vad skulle man egentligen låta filmen handla om, om inte just bananer."

Himmel och pannkaka var den sista film som Gösta Stevens (Hasse Ekmans medförfattare) skrev manus till.

Inspelning

(ateljé i Sverige) 1959-05-21 1959-07-10
(båtresan till och från Guatemala samt i Guatemala) 1959-03-22 1959-05-11
Guatemala
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)

Visningar

Sverigepremiär 1959-11-02 Spegeln Gävle Sverige 92 min
1959-11-02 Odéon Norrköping Sverige 92 min
1959-11-02 Fontänen Stockholm Sverige 92 min
1959-11-02 Röda Kvarn Stockholm Sverige 92 min
TV-visning 1973-07-06 TV1 Sverige 88 min
1985-04-09 TV2 Sverige 88 min
1991-02-04 Kanal 1 Sverige 88 min
1994-08-29 Kanal 1 Sverige 88 min
2000-09-03 SVT1 Sverige 88 min
Urpremiär 1959-11-02 Spegeln Gävle Sverige 92 min
1959-11-02 Odéon Norrköping Sverige 92 min
1959-11-02 Fontänen Stockholm Sverige 92 min
1959-11-02 Röda Kvarn Stockholm Sverige 92 min
TV-visning 2016-04-25 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel I sjunde himlen
Kompositör Georg Enders (1927)
Textförfattare Nils-Georg = Nils Perne & Georg Eliasson (1927)
Sångare Sickan Carlsson


Originaltitel Bananas
Kompositör Francis Charles


Ämnesord

Bananer
Bananplantager
Bröllopsdagar
Båtresor
Fartyg
Flygresor
Fotografer
Frågesport/TV
Förklädnader
Försoning
Guatemala
Göteborg
Hemskillnad
Hushållerskor
Journalister
Läkare
Officerare
Programledare/TV
Reklam
Restauranger
Svartsjuka
TV-producenter
TV-program
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2412


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2563


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HIMMEL OCH PANNKAKA
Tryckeri Allkopia
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HIMMEL OCH PANNKAKA
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostym
Arkivalietitel Himmel och pannkaka
Omfång Svart förkläde med rosa skoning


Typ Kostym
Arkivalietitel Himmel och pannkaka
Omfång Blus i svart ull med vitt dekorband


Typ Kostym
Arkivalietitel Himmel och pannkaka
Omfång Blus i svart ull med vitt dekorband (kopia av SFM nr 240)


Typ Kostym
Arkivalietitel Himmel och pannkaka
Omfång Klänning i blå bomull med vita dekorationer


Typ Kostym
Arkivalietitel Himmel och pannkaka
Omfång Dräkt i svart ull med broderi (2 delar)( identisk med sfm nr 331)


Typ Kostym
Arkivalietitel Himmel och pannkaka
Omfång Cape i starka färger med applikationer


Typ Kostym
Arkivalietitel Himmel och pannkaka
Omfång Jacka i svart ull med silverdekoration i halsen


Typ Kostym
Arkivalietitel Himmel och pannkaka
Omfång Krona i metall med fransar


Typ Kostym
Arkivalietitel Himmel och pannkaka
Omfång Mössa i svart fuskpersian


Typ Kostym
Arkivalietitel Himmel och pannkaka
Omfång Dräkt i svart ull m broderi (2 delar)(identisk med SFM nr 243)


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Himmel och pannkaka! Ett lustspel för filmen av Hasse Ekman. Manusmedarbetare: Gösta Stevens.
Omfång Ca 150 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Himmel och pannkaka med Sickan Carlsson Hasse Ekman.
Omfång 28 s. + 1 s. produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Himmel och pannkaka. Trailer.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?