Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Sängkammartjuven
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1959-12-26

Medverkande

Jarl Kulle
Johan Jacob Wenkel, kallad Johnny, författare

Gaby Stenberg
Madeleine Messing, generalkonsulinna

Lena Söderblom
Lola Hallberg, Madeleines sekreterare

Holger Löwenadler
Kurt Månstedt, advokat

Lars Ekborg
Anders Månstedt, Kurts son

Douglas Håge
Eriksson, Madeleines betjänt

Visa alla medverkande

Handling

På flygplanet mellan Köpenhamn och Stockholm får Madeleine Messing plats bredvid en sovande man. Hon är nybliven änka efter en mångmiljonär. Den sovande vaknar till och visar sig vara en...

Visa hela handlingen

Press

Enligt Robin Hood i StT och Lill i SvD lyckades Göran Gentele lika bra med Sängkammartjuven som med Fröken April (1958). Övriga kritiker höll inte med. Framför allt manuskriptet ansågs...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Medverkande

Jarl Kulle Johan Jacob Wenkel, kallad Johnny, författare
Gaby Stenberg Madeleine Messing, generalkonsulinna
Lena Söderblom Lola Hallberg, Madeleines sekreterare
Holger Löwenadler Kurt Månstedt, advokat
Lars Ekborg Anders Månstedt, Kurts son
Douglas Håge Eriksson, Madeleines betjänt
Björn Gustafson Don Roberto, alias Robert Hallberg, Lolas bror
Hjördis Petterson juvelprydd partygäst
Rune Halvarsson Carlsson, Madeleines chaufför
Birgitta Andersson journalist
Inga Gill barservitris
Helena Reuterblad Millan Larsson, Johnnys granne
- Ej krediterade:
Sven Holmberg man på invigningen av Alfred Messing Foundation och partygäst
Sven Nilsson man på invigningen av Alfred Messing Foundation och partygäst
Yvonne Brosset Marie, flicka på restaurangen
Sonja Karlsson Annalisa, flicka på restaurangen
Wiveka Ljung Kiki, flicka på restaurangen
Yvonne Sjöberg Margo, flicka på restaurangen
Kari Sylwan Sofie, flicka på restaurangen
Gösta Prüzelius poliskommissarien
Gösta Holmström polis
Christina Schollin flygvärdinna
Anita Hägglund flygvärdinna
Sten Gester journalist
Tommy Johnson journalist
Gösta Krantz journalist
Olle Marnéus journalist
Sune Mangs journalist
Mona Geijer-Falkner en kvinna på gården
Curt Ericson polis på polisstationen
Åke Harnesk polis på polisstationen
Carl Andersson man på invigningen av Alfred Messing Foundation
Wiveka Alexandersson partygäst
Iwar Wiklander brevbärare

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Europa Film 1959
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

På flygplanet mellan Köpenhamn och Stockholm får Madeleine Messing plats bredvid en sovande man. Hon är nybliven änka efter en mångmiljonär. Den sovande vaknar till och visar sig vara en man ur hennes förflutna, författaren Johan Jacob Wenkel. Han berättar att han håller på att skriva memoarer.

På Bromma flygplats möts Madeleine av ett uppbåd nyfikna journalister. Hon råkar snubbla och hamnar i Johan Jacobs lämpligt tillgängliga famn. Hon förnekar all bekantskap med sin räddare, men tidningarna har fått tillräckligt stoff för feta rubriker.

Miljonärska föll i fattig författares famn! kan man läsa nästa dag.

Medan Madeleine deltar i invigningen av sin framlidne makes sista donation, Alfred Messings institut för industriell forskning, får Johan Jacob berätta fritt om sitt liv för en journalist. Nu vill läsarna veta mer om honom.

I sin palatsliknande villa tar Madeleine emot sin advokat, Kurt Månstedt, och dennes son Anders. Madeleines sekreterare, Lola Hallberg, tar med sig Anders ut i trädgården, varpå Madeleine går rakt på sak. Ryktena om en romans med Johan Jacob Wenkel måste dementeras. Kurt lovar att genast ta itu med problemet.

I trädgården förklarar Anders Lola sin kärlek. Hon är reserverad, men han lyckas ändå stjäla en kyss.

Kurt kommer hem till Johan Jacobs enkla lägenhet. Huset genljuder av sång och gitarrackord från en granne. Johan Jacob är genast beredd att göra Kurt till viljes och formulerar ett tillkännagivande där han förnekar all bekantskap med Madeleine - och för övrigt tillbakavisar alla påståenden om giftermålsplaner.

Madeleine skäller ut Kurt efter att ha läst tillkännagivandet i tidningen. Hon beslutar strunta i en exklusiv middagsbjudning och beger sig i stället till en restaurang.

När Madeleine sitter på restaurangen, kommer en uppspelt Johan Jacob in. Han ser henne inte, och uppmuntrad av flickorna i lokalen börjar han skryta med sin erövring av henne. Han sjunger också om sin framgång, "Hon får betala".

Då ger sig Madeleine till känna. Hon betalar och lämnar restaurangen. Men Johan Jacob skyndar efter och hakar sig på. Han ger henne inte en chans att undkomma.

Sent på natten kommer de hem till hennes villa, och hon upptäcker nu att hon glömt sin nyckel. Betjänten, Eriksson, vill hon inte väcka. De får ta sig in genom ett fönster.

Samtidigt håller en mystisk tredje person på att bereda sig tillträde till huset.

Eriksson, som vaknat och anat oråd, oskadliggör en inträngling - Johan Jacob. Eriksson har också tillkallat polisen och går ut för att öppna grindarna.

Under tiden släpar Madeleine i väg med Johan Jacob som är alldeles groggy. Hon lämnar honom på sängen i sitt sovrum.

Någon kommer in i sovrummet, tar Johan Jacobs kläder och försvinner ut genom fönstret.

När Eriksson och ett par poliser senare kommer in i huset, finner de Madeleine bunden. De befriar henne, och en polis finner ett smycke på golvet. Det är sängkammartjuven som varit framme, konstaterar polisen.

Till sist kan Madeleine förena sig med Johan Jacob i sovrummet. I natt får han stanna, säger hon. Men i morgon måste han försvinna - osedd. De kysser varandra.

På morgonen är Lola Hallberg inte ensam i sitt rum. Där finns också hennes bror, Roberto kallad, gitarrist och sångare och för övrigt även granne till Johan Jacob. Dessutom är det han som är sängkammartjuven. Hans senaste byte är ett glittrande halsband. Lola vill genast ha det återlämnat till Madeleine.

Madeleine tittar ut genom fönstret. Johan Jacob har just gått. Nu ser hon honom (fast det är Roberto i stulna kläder) tillsammans med Lola. De verkar väl familjära.

Madeleine har kallat till sig Lola och säger att hon vet allt. Hur länge har det pågått? Två, tre år, svarar Lola.

Johan Jacob får ett brev från Madeleine: "Vill du supera med mig?"

Lola ringer Roberto. Han måste komma på onsdag för att återlämna halsbandet. Madeleine vet allt.

Den intima supé Johan Jacob ställt in sig på visar sig vara en storslagen fest. I vimlet syns bl.a. Roberto och Lola samt Kurt och Anders Månstad.

Plötsligt ropar Madeleine ut ett meddelande till gästerna. Johan Jacob och Lola ska förlova sig. Anders upphäver ett protestrop, och Lola verkar lika förskräckt. Kaoset tilltar, när en dam skriker att hon blivit bestulen.

Oförmärkt stoppar Roberto ett halsband i Johan Jacobs ficka, och en stund senare blir Johan Jacob visiterad och därefter förd till polisen.

Det dröjer dock inte länge förrän Roberto grips, och Johan Jacob släpps fri.

Medan Madeleine förbereder sig för att resa till Italien, får Kurt ett förslag av sin son och Lola. Om de får gifta sig, kan de också ordna så att Kurt får behålla sitt advokatuppdrag för Madeleine.

Anders och Kurt söver ner Johan Jacob och för honom till Madeleines, där de låter henne hitta honom i det ögonblick han vaknar. Madeleine och Johan Jacob börjar gräla, men efter en stunds skrikande släpper de fram sina känslor av kärlek och förenas i en kyss. De befinner sig i en stor, dåligt upplyst salong.

Scenen betraktas av Kurt, Anders, Lola och betjänten Eriksson.

Madeleine och Johan Jacob fortsätter att kyssas och dansar med varandra. Också Lola och Anders kysser varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 95165
Datum 1959-12-26
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2605 meter
Kommentar Den ursprungligen granskade kopians längd anges på censurkortet till 2605 m - 95 minuter. För samtliga distribuerade kopior anges dock längden till 2540 m - 93 minuter. Granskningskopians aktlängder: 500-495-620-565-425 = 2605 m - 95 minuter. Visningskopiornas aktlängder: 500-495-555-565-425 = 2540 m - 93 minuter. Aktlängder: 500, 495, 620, 565, 425.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2540 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Enligt Robin Hood i StT och Lill i SvD lyckades Göran Gentele lika bra med Sängkammartjuven som med Fröken April (1958). Övriga kritiker höll inte med. Framför allt manuskriptet ansågs göra Sängkammartjuven blekare än föregångaren.

StT (Robin Hood): "Sängkammartjuven sprack i n t e. Man gick till Saga med hjärtat halvvägs upp i halsgropen. Var Fröken April ett lyckokast, en lycklig engångsföreteelse? (-)

Sängkammartjuven är annorlunda. I Fröken April var det ett antal spontana, högroliga påhitt och scener, som nödtorftigt murades ihop av mindre roligt rutinmurbruk. Fröken April var ett bergslandskap, höga berg och halvplatta dalar. Något av en spirituell improvisation, med inspirationens charm och - svagheter.

Sängkammartjuven är säkrare i kompositionen. Jämnare, mognare. Rolig alltigenom. Med genomförda personer. En riktig musikkomedi.

Man överraskar sig ideligen med att sitta och tänka på den gyllene Lubitsch-Mamoulianepoken i Hollywood kring paret Jeanette MacDonald och Chevalier. (-)

Gentele är inte alls rädd att ösa ur komediföregångarnas skattkammare. Han lånar guld, men präglar det själv med sin egen bild på mynten, och de blir lika gångbara som föregångarnas. (-)

Jarl Kulle är nr 1. All teatraliskhet har runnit av honom. Han har tonfall ibland av Gösta Ekman, men är filmiskt lös och ledig, beundransvärt naturlig - både i spel, sång, dans och vara.

Gaby Stenberg kommer inte långt efter. Vacker har hon alltid varit, men här lyckas hon göra en levande, kännande människa av en musikkomedifigur. Och när hon söker rädda en svår situation (i filmhandlingen) och uppträder som sitt forna kabaréjag, gör hon det d å l i g t! Man måste vara mycket skicklig för att kunna spela d å l i g artist så bra - samtidigt som man parodierar sig själv.

I en film som Sängkammartjuven spelar bifigurerna en stor roll, och Löwenadler, Rune Halvarsson, Hjördis Petterson, Håge m.fl. är ypperliga."

AB (Jurgen Schildt): "Ett intressant misslyckande; med tonvikten jämnt fördelad på intressant och misslyckande. (-)

Intrigen är en ren och tunn bagatell; men en bagatell kan som bekant vara en god sak om den tryfferas med kvickhet och matas fram i högt tempo.

Där ligger misslyckandet. Gentele strör omkring sig situationer och s.k. lustiga episoder, arbetar över huvud taget upp sig till en entusiasm som kan förefalla betvingande om man bortser från att de lustiga episoderna inte är överdrivet lustiga och replikerna mal tomning. Det är kort sagt inte nämnvärt spirituellt den här gången, snarare mycket väsen för ingenting. Filmen erinrar om en tvåtaktsmotor; den puffar och väsnas mellan varven, spinnandet uteblir.

Men vad som brustit vid skrivbordet har i viss mån kompenserats i regissörsstolen; stycket är läckert och fantasifullt iscensatt inom möjligheternas gräns, och här finns föga eller intet som klickar i fråga om smak. F.ö. tycks Gentele besitta en viss kraftreservoar som personinstruktör, vilket medfört att några av figurerna blivit betydligt roligare än de pappdockor de föreställer."

Kommentar Svensk filmografi

I Sängkammartjuven gjorde Douglas Håge sin sista filmroll. Han hade då sen debuten med Vi som går köksvägen (1932) avverkat ett hundratal roller inom svensk film. Sin stora popularitet nådde han som Lille Fridolf i Rune Mobergs serie för både film och radio.

Sängkammartjuven var Sveriges bidrag vid filmfestivalen i Berlin 1960.

Inspelning

1959-08 1959-10
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Bromma flygplats Stockholm Sverige
Liljevalchs konsthall Stockholm Sverige
Lidingö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1959-12-26 Saga Gävle Sverige 93 min
1959-12-26 Aveny Göteborg Sverige 93 min
1959-12-26 Saga Jönköping Sverige 93 min
1959-12-26 Mohriska Linköping Sverige 93 min
1959-12-26 Grand Norrköping Sverige 93 min
1959-12-26 Grand Nyköping Sverige 93 min
1959-12-26 Saga Nässjö Sverige 93 min
1959-12-26 Saga Stockholm Sverige 93 min
1959-12-26 China Sundsvall Sverige 93 min
1959-12-26 Saga Umeå Sverige 93 min
1959-12-26 Grand Uppsala Sverige 93 min
1959-12-26 Saga Örebro Sverige 93 min
TV-visning 1988-07-23 TV2 Sverige 90 min
1988-07-25 TV2 Sverige 90 min
1991-07-03 Kanal 1 Sverige 90 min
1996-07-14 SVT2 Sverige 90 min
1999-09-08 SVT1 Sverige 90 min
Urpremiär 1959-12-26 Saga Gävle Sverige 93 min
1959-12-26 Aveny Göteborg Sverige 93 min
1959-12-26 Saga Jönköping Sverige 93 min
1959-12-26 Mohriska Linköping Sverige 93 min
1959-12-26 Grand Norrköping Sverige 93 min
1959-12-26 Grand Nyköping Sverige 93 min
1959-12-26 Saga Nässjö Sverige 93 min
1959-12-26 Saga Stockholm Sverige 93 min
1959-12-26 China Sundsvall Sverige 93 min
1959-12-26 Saga Umeå Sverige 93 min
1959-12-26 Grand Uppsala Sverige 93 min
1959-12-26 Saga Örebro Sverige 93 min
TV-visning 2013-08-26 SVT1 Sverige
2016-05-09 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Lippen schweigen. Ur Die lustige Witwe
Kompositör Franz Lehár (1905)
Textförfattare Björn "Nalle" Halldén (svensk text 1907)
Leo Stein (tysk text 1905)
Victor Léon_DUBBLETT (tysk text 1905)


Originaltitel Spansk sång
Kompositör Harry Arnold (1959)
Textförfattare Joe Naster (1959)
Sångare Björn Gustafson (sjunger på spanska)


Originaltitel La paloma
Kompositör Sebastián Yradier (1859)
Textförfattare Sebastián Yradier (spansk text 1859)
Ernst Wallmark (svensk text)
Sångare Björn Gustafson (sjunger på spanska)


Originaltitel Hon får betala
Kompositör Harry Arnold (1959)
Textförfattare Hello (1959)
Sångare Jarl Kulle
kör
Dansare Yvonne Brosset
Sonja Karlsson
Wiveka Ljung
Yvonne Sjöberg
Kari Sylwan


Originaltitel Vackra Vanda
Kompositör Harry Arnold (1959)
Textförfattare Hello (1959)
Sångare Gaby Stenberg


Originaltitel Längtan till landet
Kompositör Otto Lindblad (1839)
Textförfattare Herman Sätherberg (1839)


Ämnesord

Advokater
Betjänter
Chaufförer
DK Komedi
Dementi/romansrykte
Donation/forskningsinstitut
Flygresor
Författare
Försoning
Inbrott
Inbrottstjuvar
Invigning/forskningsinstitut
Journalist
Miljonärer
Oskyldigt misstänkta
Polis
Restauranger
Sekreterare
Stockholm/Bromma flygplats
Stölder
Svartsjuka
Utelåsning/villa
Änkor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2540


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2540


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2580


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 43


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2603


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SÄNG KAMMAR TJUVEN
Tryckeri Bok-lito AB
Affischdesign Thord Sundquist


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SÄNGKAMMARTJUVEN
Tryckeri Ewes Offsettryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SÄNGKAMMARTJUVEN
Tryckeri Ewes Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel SOVEKAMMER TYVEN
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtryckkeri A/S


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostym
Arkivalietitel Sängkammartjuven
Omfång Klänning i vit organza


Typ Kostym
Arkivalietitel Sängkammartjuven
Omfång Kjol i lager av orange tyll med broderad besparing


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hjärtevännen. Av Göran Gentele.
Omfång 157 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hjärtevännen. Film 2/59. Av Göran Gentele.
Omfång 157 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Der sclafzimmerdieb + kompletteringar.
Omfång 50 s. Produktionsuppgifter (2 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel + kompletteringar.
Omfång 51 s. Produktionsuppgifter (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel El ladron de alcobas.
Omfång 23 s.
Språk Spanska


Typ Dialoglista
Manustitel El ladron de alcobas.
Omfång 23 s.
Språk Spanska


Typ Dialoglista
Manustitel Le detrousseur d'alcoves.
Omfång 43 s. Produktionsuppgifter (2 s.) ingår.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Der Sclafzimmerdieb.
Omfång 35 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 6
Färg papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?