Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel A Matter of Morals
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1960-03-21

Medverkande

Maj-Britt Nilsson
Anita Andersson

Mogens Wieth
Erik Walderman

Eva Dahlbeck
Eva Walderman, Eriks fru

Patrick O'Neal
Alan Kennebeck

Claes Thelander
Björnson

Lennart Lindberg
Sven Arborg

Visa alla medverkande

Handling

En ung amerikansk banktjänsteman, Alan Kennebeck, kommer till Stockholm på uppdrag av sin arbetsgivare för att undersöka bakgrunden till en låneansökan som gjorts av den mystiske svenske...

Visa hela handlingen

Press

Det kritiska mottagandet var överlag nästan helt negativt. Sven Nykvists foto och Bibi Lindströms interiörer prisades dock, likaså Maj-Britt Nilsson och Mogens Wieth. Som ett exempel på...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Maj-Britt Nilsson Anita Andersson
Mogens Wieth Erik Walderman
Eva Dahlbeck Eva Walderman, Eriks fru
Patrick O'Neal Alan Kennebeck
Claes Thelander Björnson
Lennart Lindberg Sven Arborg
Vernon Young Henderson
Doreen Denning Mrs. Henderson
Gösta Cederlund Curt Eklund, finansman
Erik "Hampe" Faustman Kronstad
Lena Madsén Karin Enwall
Birger Lensander taxichaufför
Per-Axel Arosenius taxichaufför
Stefan Duhs en liten pojke
Allan Sundwall radiopolis
Göte Melin radiopolis
Tord Peterson nattvakten

Bolag

Produktionsbolag Fortress Productions S.A.
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1960

Handling

En ung amerikansk banktjänsteman, Alan Kennebeck, kommer till Stockholm på uppdrag av sin arbetsgivare för att undersöka bakgrunden till en låneansökan som gjorts av den mystiske svenske finansmannen Eklund, som sedan länge är bosatt utom-lands. Eklund har erbjudit inteckningar i hans svenska företag som säkerhet för lånet.

Kennebeck kontaktar VD för Eklunds svenska företag, Erik Walderman, som uppenbarligen under en längre tid bedragit sin arbetsgivare. Trots varningar från några av sina medarbetare är Walderman övertygad om att brott och försnillning lönar sig.

Kennebeck blir förälskad i Waldermans svägerska Anita Andersson, och det är delvis under inflytande av denna kärleksaffär som Kennebeck försöker stanna så länge som möjligt i Sverige. Walderman lyckas bryta ner Kennebecks moraliska motstånd och amerikanen blir så småningom anställd hos honom. Waldermans yttersta avsikt är att låta mörda Eklund vars liv han försäk- rat för en miljon dollar i Kennebecks bank i USA.

Eklund återvänder till Sverige, men innan Walderman har hun- nit förverkliga sina planer dör Eklund för egen hand. Waldermans kriminella planer går om intet.

Censur / granskning

Censurnummer 95239
Datum 1959-12-30
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2640 meter
Kommentar Aktindelning: 515-570-575-515-465 = 2640 m - 96 minuter. Aktlängder: 515, 570, 575, 515, 465.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (AgaScope)
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2640 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det kritiska mottagandet var överlag nästan helt negativt. Sven Nykvists foto och Bibi Lindströms interiörer prisades dock, likaså Maj-Britt Nilsson och Mogens Wieth. Som ett exempel på mottagandet citeras här Staffan Tjernelds recension i Expressen i sin helhet: "Det mesta är mystiskt i den här filmen, men en fråga tränger sig före de andra: Vad är det som hänt den gode regissören John Cromwell i Stockholm? Har han blivit förtrollad av den nordiska sommarnatten och dess huldror?

Hans film är nämligen inte ens dålig. Det finns inte upp eller ned på den. Historien består bara av några osammanhängande stumpar om en stor svensk finansiär och några svekfulla medarbetare i hemlandet. De lockar en präktig amerikansk revisor in i dåligheter och det hela slutar på ett sätt som skulle komma även den slöaste B-filmregissör att rodna. Större delen av speltiden upptas av ett genant enkelt kåserande om skålseden och den svenska kvinnan medan den ena livlösa utsikten avlöser den andra.

Skådespelarna är helt lämnade på egen hand och det är beundransvärt att Maj-Britt Nilsson och Eva Dahlbeck klarar sig igenom eländet så pass. Då de dessutom har sin skolengelska att tänka på. Den enda som lyckats tota till en gubbe är dansken Mogens Wieth. Medan däremot den importerade amerikanen Patrick O'Neal är monumentalt obegåvad."

Kommentar Svensk filmografi

Detta är en amerikansk film helt inspelad i Sverige 1959. Efter premiären i New York 31.5.1961 fick den ett mottagande av de amerikanska recensenterna som närmast påminde om de svenska recensenternas. Howard Thompson i The New York Times (1.6.1961) ansåg inte att Broadwayskådespelaren Patrick O'Neal gjorde någon insats att tala om medan de skandinaviska skådespelarna fick övervägande beröm. Maj-Britt Nilsson och Eva Dahlbeck refererades till som "two Ingmar Bergman troupers".

Inspelning

1959 1959
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Urpremiär 1960-03-21 Grand Stockholm Sverige 96 min
Sverigepremiär 1960-03-21 Grand Stockholm Sverige 96 min
Annan visning 1961-05-31 New York USA 90 min

Ämnesord

Banker
Gamla stan
Millesgården
Stockholm
Svindel
Thriller
USA

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2633


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Mästerregissören John Cromwell's nya amerikanska film inspelad i Sverige DE SISTA STEGEN "A matter of morals"
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel A matter of morals. Screenplay by John D. Hess.
Omfång 142 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 11
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?