Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Den blodiga tiden
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1960-04-27

Medverkande

Hermann Göring
Reichmarschall, Oberbefehlshaber der Luftwaffe

Paul von Hindburg
Reichspräsident

Joseph Goebbels
Reichsminister für Volksaufklärung und Propaganda

Friedrich Ebert
Reichspräsident

Walter Rathenau
Reichsaussenminister

Visa alla medverkande

Handling

Filmen berättar om Hitler och hans rike genom att skildra nazismens väg till makten i Tyskland, till europeiskt herravälde och till katastrofen. Medan tidigare dokumentärfilmer om nazismen...

Visa hela handlingen

Press

Mottagandet av filmen påverkades i viss mån av de politiska värderingar som präglade enskilda kritiker. I slutet av Staffan Tjernelds recension i Expressen stod det till...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Musik
Klippning
Rådgivare
Effektläggning
Mixning
Speaker

Medverkande

- Medverkande i arkivbilder:
Adolf Hitler
Hermann Göring Reichmarschall, Oberbefehlshaber der Luftwaffe
Paul von Hindburg Reichspräsident
Joseph Goebbels Reichsminister für Volksaufklärung und Propaganda
Friedrich Ebert Reichspräsident
Walter Rathenau Reichsaussenminister
Jörg Lanz von Liebenfels antisemitischer Publizist
Rudolf Heß Hitlers ställföreträdare
Franz von Papen tysk diplomat i Wien och Ankara
Julius Streicher Gauleiter
Karl Liebknecht KDP:s grundare
Erich Ludendorff general
Wolf-Heinrich Graf von Helldorf SA-Obergruppenführer
Joachim von Ribbentrop Reichsaussenminister
Erwin von Witzleben Generalfeldmarschall, motståndskämpe
Heinrich Himmler Reichsführer SS, inrikesminister
Reinhard Heydrich chef för Reichssicherheitshauptamt
Benito Mussolini Il Duce
Adolf Eichmann chef för den judiska avdelningen (Judenreferat)
Edvard Beneš Tjeckoslovakiens president
Engelbert Dollfuß österrikisk kansler och diktator
Kurt von Schleicher Reichskanzler
Hans Frank Generalgouverneur des Generalgouvernments
Vladimir Ilitj Lenin
Francisco Franco
Franz Ritter von Epp Reichsstatthalter
Alfred Frauenfeld österrikisk nazistledare
Franz Pfeffer von Salomon SA-kommendant
Heinrich Brüning rikskansler
Ernst Thälmann kommunistledare

Bolag

Produktionsbolag Minerva Film AB
Distributör i Sverige (35 mm) Minerva Film AB 1960
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Filmen berättar om Hitler och hans rike genom att skildra nazismens väg till makten i Tyskland, till europeiskt herravälde och till katastrofen. Medan tidigare dokumentärfilmer om nazismen endast varit hopklippta av journalstumpar, följer denna film en klar linje, den vill svara på frågorna: Vad hände? Hur kunde det ske?

Så gott som samtliga avsnitt bygger på okänt material, där någon filmning inte varit möjlig. T.ex. när det gäller Hitlers ungdom, har originalfoton och andra rariteter letats fram. Det mest sensationella avsnittet är en bildsvit från Warszawas ghetto i början av 1940-talet som Goebbels egna fotografer tagit men inte vågat använda i sin propaganda. Bilderna från upproret i Warszawas ghetto är tagna ur det privata fotoalbum som efter kriget beslagtogs hos SS-generalen Stroop som genomförde aktionen. Andra dramatiska höjdpunkter är det autentiska materialet från det riksdagssammanträde som gjorde Hitler till diktator, scenerna från oroligheterna i Österrike 1934, de monumentala stridsscenerna från östfronten samt den systematiska förstörelsen av Warszawa.

Polen, det land som lidit mest under nazismens ockupation, får åskådliggöra den fruktansvärda verkligheten bakom Hitlers program om Europas nyordning och representerar alla länder som skövlats av hans krigsmaskin.

Man känner hela tiden att man är nära verkligheten, att även de mest otroliga scenerna är autentiska och får dessa scener insatta i tidigare okända sammanhang. Bilden får tala direkt, texten ger en saklig och lågmäld komplettering och bildernas intensitet gör det onödigt för speakern att höja rösten.

Textens underkastelse under bilden, verklighetsprägeln i filmen som helhet och dess strävan efter enkelhet ligger bakom greppet att spela ut autentiska texter mot autentiska bilder. Vi hör Hitler förklara vid krigsutbrottet att han aldrig lärt känna ordet kapitulation och hör dessa ord igen när Berlin kapitulerar för ryssarna. (Minerva Films presentation.)

Censur / granskning

Censurnummer 95760
Datum 1960-04-04
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3255 meter
Kommentar Granskningskopians speltid: 119 minuter. De utsläppta kopiornas längd var 3225 m - 118 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3255 meter
Längd i minuter 119 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Mottagandet av filmen påverkades i viss mån av de politiska värderingar som präglade enskilda kritiker. I slutet av Staffan Tjernelds recension i Expressen stod det till exempel:

"Karaktären av propaganda skärps genom att Leiser hämtat så mycket från de polska propagandainstituten. Där borde en hel del av de hemskaste gettobilderna ha klippts hårdare, om inte för annat så för rytmens skull. Att Sovjet tilldelas en lika nobel som tillbakadragen roll i andra världskriget gör också att "Den blodiga tiden" blivit i första hand propaganda och i andra ett historiskt dokument."

Det fanns också en känsla av att Erwin Leiser försökt komprimera alltför mycket material i filmen: "Leiser skildrar Weimarrepubliken; han kunde likaväl ha börjat 1933. Han vill omfatta allt, och då blir det en skolbok." (Jörn Donner, BLM.) Man hade också vissa invändningar mot Leisers rutin som klippare - få kritiker talade om de insatser för filmen som gjordes av producenten Tore Sjöberg och filmens egentliga klippare. I slutet av Robin Hoods recension i Stockholms-Tidningen formulerades en kritik som uttryckte ambivalensen inför filmen.

"Helhetsintrycket blir nu oklart och ryckigt, och Hitler-skildrandet från år till år går för det mesta så snabbt, att man bara ytligt snuddar vid företeelserna och speakern Willy Peters knappast hinner med.

Men själva kärnan, Warszawareportaget, kommer man aldrig att kunna skaka av sig. Det är kanske en av de ohyggligaste bilder, som någonsin visats på en filmduk."

Den övervägande reaktionen var dock mycket positiv, det är flera kritiker som uppehåller sig vid tre partier i filmen, beskrivna i G.U.:s recension i Svenska Dagbladet:

"Den första härrör från en Hitlerinspektion av arbetstjänsten och ger en uppskakande bild av den besinningslösa fanatism, med vilken Hitler lyckades förgifta den tyska ungdomen. Den andra är naturligtvis den redan berömda filmen från gettot i Warszawa, som Leiser av en slump lyckats komma över: en oförglömlig skildring av den nästan ofattbara grymhet människor kan visa varandra. Den tredje och sista är bilderna från rättegången mot 30-julimännen; en apoteos över nazismens pöbelvälde - justitiemordet, lynchmentaliteten i domarkåpa."

Kommentar Svensk filmografi

I det norska programhäftet (1968) för "Den blodiga tiden" har Erwin Leiser skrivit en presentation av filmen. Den återges här i sin helhet:

"Nazisttiden var ett skede som många inte längre vill bli påminda om, många var obehagligt berörda av tanken att de skulle rättfärdiga sitt handlingssätt, skolböckerna är summariska och som läxa är framställningen av den blodiga tiden ingen realitet för det nya släktet. Jag ville då skildra denna epok genom att låta bilderna tala direkt, publiken skulle uppleva denna tid utan mellanhand. Autentiska bilder skulle tala om vad ingen kommentar får fram.

I händelsernas centrum ställdes människan, både den kända och den okända, ledaren och den vilseförda, medlöparen och offret, de ansvariga och de förnedrade. Statistiken blöder inte, men bilden av människan i de situationer hon tvingats in under ett mörkt skede är oförglömlig. Man kan inte övervinna ett mörkt förflutet om man inte tar ställning till det. Sår läks inte om man låtsas att de inte finns. Bilderna av människans tragedi i vår tid manas fram för att påminna om ett namnlöst lidande som skulle vara förgäves om det inte hos ett nytt släkte grundlade en känsla för att det finns ting som människor inte får göra mot andra människor, och att varje människa har rätt att leva som människa.

Filmen vill inte ge en fullständig bild av händelserna utan peka på avgörande eller typiska episoder, för att visa var skeendet hade kunnat hejdas om man hade varit på sin vakt mot Hitler - och därmed manar den till vaksamhet mot de totalitära tendenserna i dagens värld. Filmens syfte är inte att berätta andra världskrigets historia utan att visa kriget som följd av Hitlers politik och att illustrera krigets brutala monotoni.

För att kunna göra en film på två timmar gick filmens producent Tore Sjöberg och jag igenom 200 km dokumentariskt filmmaterial. Där filmer inte förelåg sökte och fann vi dokument och stillbilder, bitvis av helt okänt material, som förtydligade framställningen av förspelet till nazismens väg till makten. Många av de filmer vi såg var hemligstämplade, de var tänkta som propagandamaterial men inte utnyttjade ännu, de var avsedda att endast visas i närvaro av Hitler, Himmler eller Goebbels. Det var hela tiden min avsikt att låta nazisternas egen propaganda avslöja ihåligheten i deras värld, att ställa programmet mot verkligheten, att blotta frasens förljugenhet på ett sätt som låter publiken dra egna slutsatser. Därför förlades en stor del av arbetet till Goebbels forna arkiv i Berlin, som i dag förvaltas av östtyskarna, och där hittade vi ett antal filmrullar som Goebbels fotografer tagit i Warszawas ghetto för att använda dem i sin antisemitiska propaganda.

Bilder som visade hur en stadsdel gradvis förvandlas till ett helvete och normala människor till utmärglade trashankar, bilder som även nazisterna upplevde som så pass skakande dokument om människans förnedring att de aldrig vågade släppa ut dem. Tillsammans med material som hämtats från amerikanska, engelska, franska, polska och ryska arkiv talar de nu till oss, och det som skulle glömmas blir en påminnelse om vad som har hänt och skulle hända, en varning till de levande och en hyllning till dem som offrades."

Visningar

Stockholmspremiär 1960-05-02 Park Stockholm Sverige 118 min
Urpremiär 1960-04-25 Göteborg Sverige 118 min
Annan visning 1961 Warszawa Polen
TV-visning 1976-02-23 TV2 Sverige 114 min
Annan visning 1960-07-29 Västtyskland
Urpremiär 1960-04-27 Plaza Göteborg Sverige 118 min
Sverigepremiär 1960-04-27 Plaza Göteborg Sverige 118 min
1960-04-27 Royal Göteborg Sverige 118 min
Urpremiär 1960-04-27 Royal Göteborg Sverige 118 min

Musikstycken

Originaltitel Adashen Adoshen
Kompositör Marcel Lorand


Originaltitel Rosch Chodesh
Kompositör Marcel Lorand


Utmärkelser

Syrena Warszawska Warszawa 1961 (bästa utländska film)
Filmbewertungsstelle (Wiesbaden) Wiesbaden 1960 (prädikat: besonders wertvoll)
Golden Gate San Francisco 1960 (bästa dokumentärfilm)

Ämnesord

Andra världskriget
Dokumentärfilm
Ghetton
Hitler, Adolf (1889-1945)
Nationalsocialism
Tjugondejuli-kuppen
Warszawa
Weimarrepubliken

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Sanningen om hakkorset DEN BLODIGA TIDEN
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Sanningen om hakkorset DEN BLODIGA TIDEN En dokumentärfilm om hur Adolf...o.s.v.
Tryckeri Tabs tryck
Affischdesign Walter Bjorne


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sanningen om hakkorset. Minervafilm visar en dokumentärfilm om Hitler och nazismens terror.
Omfång 29 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mein Kampf. The truth about the swastika. A documentary picture. Written and directed by: Erwin Leiser.
Omfång 25 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Erwin Leiser: synopsis till en dokumentärfilm om Adolf Hitler.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Typ Dialoglista
Manustitel Textlista Den blodiga tiden.
Omfång 11 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The bloody years (Mein Kampf).
Omfång 6 s. (digitala ex. komplett, 7 s.)
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Die blutigen Jahre. Ein Dokumentarfilm über Hitler und sein Reich von Erwin Leiser.
Omfång 34 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den blodiga tiden.
Omfång 47 s, Trailer (2 s.) på svenska ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Den blodiga tiden.
Omfång 13 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Den blodiga tiden. Trailertext.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Mein Kampf. Trailer.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Mein Kampf. Trailertext.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Mein Kampf.
Omfång 12 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den blodiga tiden. Sanningen om hakkorset. En dokumentärfilm om Hitler och nazismmens terror. Redigering: Erwin Leiser.
Omfång 52 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The bloody years. Supplementary text.
Omfång 3 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Japanska


Typ Övrigt tryck
Språk Japanska


Typ Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Övrigt tryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?