Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Djävulens öga
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1960-10-17

Medverkande

Jarl Kulle
Don Juan, den från Helvetet utsände

Bibi Andersson
Britt-Marie. 20 år

Stig Järrel
Satan

Nils Poppe
kyrkoherden, Britt-Maries far

Gertrud Fridh
fru Renata, Britt-Maries mor

Sture Lagerwall
Pablo, Don Juans betjänt

Visa alla medverkande

Om filmen

Mörkrets furste Stig Järrel har en vagel i ögat för att Bibi Andersson går omkring på jorden med oskulden i behåll, och Jarl Kulles Don Juan, som...

Visa hela texten

Handling

Filmens motto: En ung kvinnas oskuld är en vagel i Djävulens öga.Don Juan har tillbringat trehundra år i helvetet, då chefen för detta "inverterade pastorat" får en vagel i ögat....

Visa hela handlingen

Press

Mottagandets allmänna syn kan kanske karakteriseras med ett citat om Ingmar Bergman i Jurgen Schildts recension i Aftonbladet: "Med sina mellanstick av förkrossande banalitet är han ändå...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Mörkrets furste Stig Järrel har en vagel i ögat för att Bibi Andersson går omkring på jorden med oskulden i behåll, och Jarl Kulles Don Juan, som lägrat kvinnor i helvetet i trehundra år, skickas upp ur underjorden.

"Livet blir så trist om man inte ljuger." (Den unga oskulden)

Gunnar Björnstrand vänder sig till oss i publiken. Han har en pekpinne i handen. "Mina damer och herrar! Jag beklagar, men vi måste nu helt kort tala om helvetet. Helvetet är som en strut. Längst ner sitter de första syndarna, är kanske snart klara med sina plågor, vad vet jag. Sen är det nya helveten ovanpå varandra och sen allra högst opp närmast jorden ligger vårt eget inferno, konstruerat av kristenhetens skarpaste hjärnor och värsta högfärdsblåsor. [...]"

Och så börjar "vår komedi". Stig Järrels Satan ser ut som en företagsledare vid sitt väldiga skrivbord, i mörk kostym och med höga lågor bakom sig. Han har en vagel i ögat för att Bibi Andersson är oskuld. Hon går omkring på jorden "vacker som en vårdag, frisk, intelligent" med "god fysik, bra tänder... " och har ändå dygden i behåll. Satans vapen är Jarl Kulles Don Juan, i vita puffbyxor och jätterosetter på skorna. Detta till trots får han omkull vem han vill. Som den dödligt svartjuka, med kniv beväpnade Kristina Adolpson, som blir till gelé av repliken "Mitt bröst ska öppna sig med samma beredvillighet för er lilla dolk, som ert sköte öppnat sig för min kärlek." Man tror inte det är sant. Och det är det förstås inte – Don Juan har varit i helvetet i trehundra år, och hans straff är att spela samma scen om och om igen.

Men nu ska han skickas upp i soljuset genom en sinad brunn. Med sig har han sin betjänt, dynamon Sture Lagerwall, som ska njuta "som en dåre njuter av sina inälvor. Jag ska dia livet, smacka det, svina ner mig så mycket jag hinner." Det ska inte Jarl Kulle. Det udda paret vacklar solblinda omkring i gräset när Nils Poppe får motorstopp vid deras fötter. Den entusiastiske kyrkoherden är med på vad som helst. När han kör hemåt med sina nya gäster sitter det en demon på kofångaren.

"Vår komedi" kallar Björnstrand skådespelet. Men det här är inget att skratta åt. Det handlar om lögn och straff och skuld, och om kampen mellan det goda och det onda. Gillar man ironi blir man inte besviken.

"Bolaget [SF] hade köpt en dammig dansk komedi som hette 'Don Juan kommer tillbaka'. Dymling och jag ingick en skamlig överenskommelse. Jag ville iscensätta 'Jungfrukällan' som han avskydde. Han ville att jag skulle ta mig an 'Djävulens öga' som jag avskydde. Vi var båda mycket belåtna med vår överenskommelse och ansåg att vi hade lurat varandra. I själva verket hade jag bara lurat mig själv."

Filmen var den sista Bergman gjorde med Gunnar Fischer, som fotograferade tolv av regissörens filmer på lika många år, från den neorealistiska Hamnstad över de expressionistiska Sjunde inseglet och Smultronstället till den teatrala Djävulens öga.

Jurgen Schildt, Aftonbladet: "Med sina mellanstick av förkrossande banalitet är [Bergman] ändå ojämförlig här i landet."

Nina Widerberg (2016)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Fotoassistent
Rekvisita
Kläder
Smink
B-ljud
Specialeffekter, ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Jarl Kulle Don Juan, den från Helvetet utsände
Bibi Andersson Britt-Marie. 20 år
Stig Järrel Satan
Nils Poppe kyrkoherden, Britt-Maries far
Gertrud Fridh fru Renata, Britt-Maries mor
Sture Lagerwall Pablo, Don Juans betjänt
Georg Funkquist greve Armand de Rochefoucauld
Gunnar Sjöberg markis Giuseppe Maria de Macopanza
Torsten Winge en gammal elak demon
Axel Düberg Jonas, Britt-Maries fästman, agronom, 25 år
Kristina Adolphson den beslöjade damen, en av Don Juans älskarinnor
Allan Edwall örondemonen
Ragnar Arvedson vaktdemonen
Gunnar Björnstrand skådespelaren - kommentatorn
- Ej krediterade:
John Melin skönhetsdoktorn
Sten-Thorsten Thuul skräddaren
Arne Lindblad skräddarassistenten
Svend Bunch förvandlingsexperten
Börje Lundh frisören
Lenn Hjortzberg lavemangsdoktorn
Tom Olsson massören
Inga Gill husan hos kyrkoherden
Käbi Laretei cembalistens händer

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1960
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2004
Laboratorium FilmTeknik AB
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Filmens motto: En ung kvinnas oskuld är en vagel i Djävulens öga.

Don Juan har tillbringat trehundra år i helvetet, då chefen för detta "inverterade pastorat" får en vagel i ögat. Detta beror på, att en ung flicka tjugo år gammal, vacker som en vårdag och dessutom förlovad, vandrar på jorden med sin jungfruliga dygd i behåll.

Don Juan får i uppdrag att i sällskap med sin betjänt Pablo besöka det jordiska paradiset för att råda bot på detta beklagliga missförhållande.

Han träffar den dygdiga flickans far som är kyrkoherde på landet. Denne bjuder Don Juan och Pablo till prästgården, där de träffar hans dotter och även prästfrun Renata. Under den ovädersnatt som följer, ägnar sig Don Juan åt prästdottern medan Pablo utsätter prästfrun för sina skamlösa attacker. Den världsfrånvände kyrkoherden upptäcker Pablo tillsammans med sin hustru. Han förlåter henne, och de kommer överens om att börja ett nytt liv tillsammans.

När Don Juan och Pablo återvänder till helvetet, är Don Juan förälskad, vilket betyder ett nederlag för de onda makterna. Kyrkoherdens försoning med sin hustru betyder också ett nederlag. Djävulen får emellertid veta, att den unga flickan ljuger för sin man under bröllopsnatten. Detta är ändå en liten seger för helvetet, och vageln i djävulens öga försvinner. (SF:s presentation.)

Censur / granskning

Censurnummer 96569
Datum 1960-10-08
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2385 meter
Kommentar Speltid: 87 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2385 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 4 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Mottagandets allmänna syn kan kanske karakteriseras med ett citat om Ingmar Bergman i Jurgen Schildts recension i Aftonbladet: "Med sina mellanstick av förkrossande banalitet är han ändå ojämförlig här i landet."

Därmed antydes att recensionerna överlag var mycket högaktningsfulla, såsom framgår av ett stycke ur Robin Hoods recension i Stockholms-Tidningen:

"Bergman är här så sublimt lätt på handen. Ingenting ansträngt. Och denna skenbart så sorgfria lek äger rum kring en allvarlig kärna. Kvinnokännaren Bergman ger oss två av de vackraste, sannaste kvinnoporträtt, som skapats i film. Han har den - i vår tid otroliga - djärvheten att låta godheten, renheten segra. Både Britt-Marie och fru Renata faller, men förblir rena. Ja, de blir renare, de renas, mognar, får resning. "Djävulens öga" är djup, inte kulturknutte-djupsinnig, utan mänskligt djup."

Typiskt för mottagandet är också följande stycke ur Staffan Tjernelds recension i Expressen: "Ingmar Bergmans komedi är inte av den skrattlystna sorten. Men man trivs. Man känner sig som en äldre gentleman med ett glas sherry och en klassisk sedeskildring i skinnband."

Carl Björkman i Dagens Nyheter kallade filmen "ett lusthus, byggt i en svensk prästgårdspark".

Kommentar Svensk filmografi

I "Bergman om Bergman" (Stockholm 1970) har Ingmar Bergman angett att han fick löfte av Carl Anders Dymling att göra den film som sedermera blev Jungfrukällan om han lovade att göra en komedi efteråt. Den komedin är Djävulens öga.

Förlaga

Originaltitel Don Juan vender tilbage (Hörspel)
Författare Oluf Bang


Inspelning

1960 1960
Filmstaden Råsunda Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1960-10-17 Fontänen Stockholm Sverige 87 min
1960-10-17 Röda Kvarn Stockholm Sverige 87 min
TV-visning 1978-04-08 TV2 Sverige 83 min
1990-12-08 Kanal 1 Sverige 83 min
2000-05-21 SVT1 Sverige 83 min
Urpremiär 1960-10-17 Fontänen Stockholm Sverige 87 min
1960-10-17 Röda Kvarn Stockholm Sverige 87 min
Annan visning 1964 Polen (endast filmstudios)
Sverigepremiär 1960-10-17 Spegeln Gävle Sverige 87 min
1960-10-17 Skandia Norrköping Sverige 87 min
1960-10-17 Röda Kvarn Örebro Sverige 87 min
Urpremiär 1960-10-17 Spegeln Gävle Sverige 87 min
1960-10-17 Skandia Norrköping Sverige 87 min
1960-10-17 Röda Kvarn Örebro Sverige 87 min
Dvd-release 2004-04-28 Sverige
Annan visning 2018-02-01 Janus Films New York USA
FIAF-visning 2018-05-14 Jerusalem Cinematheque Jerusalem Israel
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-08-23 Taipei Golden Horse Film Festival Taipei Taiwan
2018-07-15 Babylon Berlin Tyskland
2018-08-06 Metropolis Hamburg Tyskland
FIAF-visning 2018-02-24 British Film Institute London Storbritannien
2018-05-16 Filmoteca Española Madrid Spanien
2018-09-14 Filmmuseum München München Tyskland
Cinemateksvisning 2018-09-05 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Sonat, K. 23, D-dur
Kompositör Domenico Scarlatti
Spelas av Käbi Laretei (piano)


Originaltitel Sonat, K. 262, B-dur
Kompositör Domenico Scarlatti
Spelas av Käbi Laretei (piano)


Originaltitel Sonat, K. 433, G-dur
Kompositör Domenico Scarlatti
Spelas av Käbi Laretei (piano)


Utmärkelser

Premie från Statens Filmpremienämnd Stockholm 1961 (premie om 250 000 kr)
Svenska Filmkritikerförbundets pris Stockholm 1961 (1:a plats i Scen & Salongs och Svenska Filmkritikerförbundets omröstning)
Chaplin-priset Stockholm 1960 Bibi Andersson (roller i denna film och i Bröllopsdagen)

Ämnesord

Biljard
Don Juan
Förförelse
Helvetet
Prästgårdar
Satan

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2371


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2388


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2382


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DJÄVULENS ÖGA en komedi av Ingmar Bergman
Tryckeri Allkopia
Affischdesign H. Gullberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Ingmar Bergmans DJÄVULENS ÖGA till stor förnöjelse för publik och press


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Un rondo' capriccioso di Ingmar Bergman L'OCCHIO DEL DIAVOLO
Tryckeri Zinografica Forentina


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DJÄVULENS ÖGA en komedi av Ingmar Bergman
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EL OJO DEL DIABLO
Tryckeri Establ. Grafico oeste Tacuari 980 Rs. Mejia


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostymskiss
Arkivalietitel Beslöjade kvinnan I
Teknik tusch
Storlek 24 x 35


Typ Kostymskiss
Arkivalietitel Pablo
Teknik gouache
Storlek 24,5 x 35


Typ Kostymskiss
Arkivalietitel Don Juan
Teknik gouache & tusch
Storlek 24 x 35


Typ Kostym
Arkivalietitel Djävulens öga?
Omfång Hatt i lila med plymer och muff i päls (2 delar)


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Djävulens öga. Arbetsmanuskript av Ingmar Bergman.
Omfång 202 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Djävulens öga. Komedi av Ingmar Bergman.
Omfång 172 s. + 1 s. inspelningsschema samt 20 s. miljölista löst i manus.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Djävulens öga. Komedi av Ingmar Bergman.
Omfång 171 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Djävulens öga. Komedi av Ingmar Bergman.
Omfång 165 s. Personförteckning (1 s.) och förord (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk Filmindustri presenterar Djävulen öga. Ett rondi capriccioso av Ingmar Bergman.
Omfång 39 s. Rollista och produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Djävulens öga. English translation.
Omfång 67 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 3
Dia 6
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Längd i minuter 88 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?