Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Alla vi barn i Bullerbyn
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1960-12-17

Medverkande

Kaj Andersson
Bosse, bor i Mellangården

Jan Erik Husbom
Olle, bor i Sörgården

Tomas Johansson
Lasse, Bosses bror, bor i Mellangården

Elisabeth Nordkvist
Anna, bor i Norrgården

Lena Wixell
Lisa, Lasses och Bosses syster, bor i Mellangården

Kim Åsberg
Britta, Annas syster, bor i Norrgården

Visa alla medverkande

Handling

Filmen består av tre avsnitt:1. Olle har en lös tand.2. Det spökar på höskullen.3. Vi sköter Olles lillasyster.En av Olles tänder måste dras ut. Barnen...

Visa hela handlingen

Press

Mottagandet var övervägande mycket positivt. En anmärkning som inte återfinns i andra recensioner kan dock utläsas ur Bengt Forslunds kritik i Chaplin:"Astrid Lindgrens...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Episodtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Sångtextförfattare
Musikarrangör
Mixning
Berättare

Medverkande

Kaj Andersson Bosse, bor i Mellangården
Jan Erik Husbom Olle, bor i Sörgården
Tomas Johansson Lasse, Bosses bror, bor i Mellangården
Elisabeth Nordkvist Anna, bor i Norrgården
Lena Wixell Lisa, Lasses och Bosses syster, bor i Mellangården
Kim Åsberg Britta, Annas syster, bor i Norrgården
Tove Hellbom Kerstin, Olles lillasyster, bor i Sörgården

Bolag

Produktionsbolag Artfilm AB
Distributör i Sverige (35 mm) Artfilm AB 1960
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Filmen består av tre avsnitt:

1. Olle har en lös tand.

2. Det spökar på höskullen.

3. Vi sköter Olles lillasyster.

En av Olles tänder måste dras ut. Barnen kommer på att om tanden fästes vid ett snöre som fästes vid ett rep som fästes vid hästen som betar så kommer hästen så småningom att göra en rörelse och Olle blir av med sin tand. Detta kallas den "automatiska tandutdragaren Svea".

Flickorna går till handelsboden, de glömmer att köpa flera saker och måste gå tillbaka igen. De får karameller och chokladbollar till alla barnen av handelsmannen.

Barnen väntar på att Svea ska dra ut tanden, men Svea är nästan orörlig. Slutligen kommer flickorna med chokladbollarna och Olle springer till dem, och märker inte att tanden blir utdragen.

Två av barnen metar vid bryggan i inledningen till "Det spökar på höskullen". Olle somnar och trillar i sjön när han vaknar.

Pojkarna skrämmer flickorna som lagt sig för att sova i höet på höskullen.

I "Vi sköter Olles lillasyster" åker alla för att fira prästens födelsedag. Småflickorna får stanna hemma och vakta lilla Kerstin. Det blir en jobbig förmiddag. Bland annat smörjer Kerstin in sig hel och hållen med skokräm.

Censur / granskning

Censurnummer 96854
Datum 1960-12-01
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2035 meter
Kommentar Speltid: 74 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2035 meter
Längd i minuter 74 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Mottagandet var övervägande mycket positivt. En anmärkning som inte återfinns i andra recensioner kan dock utläsas ur Bengt Forslunds kritik i Chaplin:

"Astrid Lindgrens okonventionella manuskript lyckas frammana dramatik ur det mesta (en tandutdragning, en vandring till handelsboden, en bångstyrig lillasyster). Olle Hellbom tycks också ha ovanligt god hand med barn. Ja, jag vet faktiskt ingen svensk regissör som så helt kan underordna sig stoff och en stil - det må sen gälla skol-, beställnings-, konst-, spel- eller barnfilm. Han behärskar allt.

Vad man kan anmärka mot filmen är dess litet väl idylliska miljö- och människoskildring. Jag tror inte det skadar med en liten gnutta vardagstragik i en f.ö. så realistisk barnskildring. Men kanske kommer detta."

I filmens handling dominerar det berättade innehållet. Om detta skrev Robin Hood i Stockholms-Tidningen:

"Vad filminnehållet beträffar menar Nordemar att de handlings- och sensationsmättade Disney-filmerna är barnpsykologiskt fel. Barnfilmerna skall förvisso innehålla dramatik, men inte vad vi vuxna finner spännande och dramatiskt, utan dramatik efter barnens sinne. För dem kan de enklaste vardagshändelser, såsom ett besök i handelsboden eller utdragningen av en tand, vara höggradig dramatik.

De tre nummer i den planerade Bullerby-serien, som nu visas på Sergel, är byggda på sådana vardagshändelser. Bäst är nog den första episoden - med växlingen mellan pojkens vånda över en lös tand och flickornas glömska besök i butiken. En "primitiv", effektiv upprepningsteknik. Den andra episoden är för något äldre barn, de små vet knappast vad "spöke" är. Den tredje - där småflickorna skall sköta en baby - är roligast för de vuxna genom de dråpliga närbilderna av den grinande, viljestarka, uppstudsiga babyn.

Nordemar och Hellbom är nog inne på rätt väg."

Kommentar Svensk filmografi

Alla vi barn i Bullerbyn och den efterföljande Bara roligt i Bullerbyn bygger på Astrid Lindgrens böcker "Alla vi barn i Bullerbyn" (1946), "Mera om oss barn i Bullerbyn"(1949) och "Bara roligt i Bullerbyn"(1952).

De kortfilmer om barn som inspelades under den gemensamma rubriken om Bullerbyn gjordes ursprungligen med tanke på tv, men visades först som biograffilmer. Sammanlagt var det 13 avsnitt, av vilka alltså 3 sammanfördes under rubriken Alla vi barn i Bullerbyn.

Enligt Olle Hellbom var det tv:s ovilja att köpa filmerna som gjorde att producenterna, som gjort filmerna på egen risk, tvingades gå ut på biomarknaden. Vad som här sagts gäller också den andra Bullerbyfilmen av Olle Hellbom.

Alla vi barn i Bullerbyn visades emellertid i tv som seriefilm 1962, 1966 och 1976.

Filmerna saknar helt synkronljud.

I en artikel i Röster i Radio (33/1962) Astrid Lindgren om verkligheten bakom Bullerbyn, efter att i inledningen ha refererat till Constance Hultin, en prästdotter från Småland, som var barnboksförfattarinna. Hundra år efter Hultin bodde Astrid Lindgren i samma hus, och utan att veta om Hultins berättelser skrev Lindgren böckerna om Bullerbyn:

"Finns Bullerbyn? Jag får ständigt brev från barn som enträget begär besked om den saken ... finns Bullerbyn? I så fall vill de nämligen flytta dit och det genast. Åtminstone finns det en liten flicka i Wien som är orubbligt beslutsam på den punkten; hon förklarar för sin mamma att det vore idiotiskt att bo kvar i Wien, när det finns en plats som Bullerbyn. För den finns väl, undrar hon oroligt? Det är svårt att svara på ett sådant brev. Vad den späda brevskriverskan begär är naturligtvis att det skall finnas en liten by med tre gårdar alldeles intill varann, husen ska ligga så nära ihop att man kan klättra från södra vindsrummet i Mellangården tvärs genom en lind till norra gavelrummet i Sörgården, och där ska bo sex barn i byn, Lasse, Bosse och Olle, Lisa, Britta och Anna, och så en liten extra unge, Olles lillsyster Kerstin.

Ska jag nu svara den lilla brevskriverskan alldeles ärligt, så blir hon väl inte glad. Inte blir hon nöjd, om jag svarar så här:

Bullerbyn fanns en gång, men det är länge sedan. Inte var det precis som det står i böckerna - det är det aldrig - men barnen fanns, lekarna fanns, hagarna fanns fulla av stenrös och smultron, Bullerbybarnen sprang där på bara fötter och byggde lekstugor och kojor och trädde smultron på strån. Höskullen fanns, Bullerbybarnen sov där ibland och gjorde sig många grottor i höet. Uggleträdet fanns, där Bullerbyns Bos- se en gång la ett hönsägg och lät ugglorna kläcka en kyckling åt sig, sorkeriet fanns, "Bullerbyns sorkeri", fast sorkarna rymde redan första natten ... till stor grämelse för Bullerbyns Lasse.

Vårstället i diket fanns, där Bullerbyns Anna och Lisa satt bakom skymmande hägg och "inte visste själva vad dom gjorde", gullvivsängarna fanns och vitsippsställena, där de första vitsipporna växte, den kloka märren Svea fanns och var precis så klok som det står i boken, den arga baggen fanns, och den snälla farfar, som gav barna i Bullerbyn bröstsocker och sa "håhåjaja", han fanns också, jo då, hela Bullerbyn fanns, och Bullerbyns Lisa bodde i ett gammalt rött hus med vita knutar och en rund blomsterrabatt framför.

Det röda huset står kvar än i dag. Men det kan knappast vara någon tröst för de där som skriver och frågar: "Finns Bullerbyn?"

Det Bullerbyn som de menar är borta och kan aldrig komma igen ... håhåjaja! Men under höstens lördagskvällar kan de få se i tv något som ganska mycket liknar det."

Förlaga

Originaltitel Alla vi barn i Bullerbyn (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Originaltitel Mera om oss barn i Bullerbyn (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Originaltitel Bara roligt i Bullerbyn (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Inspelning

1960 1960
Österlisa Norrtälje kommun Sverige
Väddö Norrtälje kommun Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1960-12-17 Sergel Stockholm Sverige 74 min
TV-visning 1962-09-08 Sverige (serie, del 1 av 13)
1962-12-22 Sverige (del 13)
1966-09-18 Sverige (serie, del 1 av 13)
1967-01-15 Sverige (del 13)
1969-10-05 Sverige (serie, del 1 av 13)
1969-11-16 Sverige (del 13)
1976-06-19 TV1 Sverige (serie, del 1 av 13)
1976-09-25 TV1 Sverige (del 13)
1983-04-11 TV1 Sverige (serie, del 1 av 13)
1983-05-18 TV1 Sverige (del 13)
Urpremiär 1960-12-17 Sergel Stockholm Sverige 74 min

Utmärkelser

Premie från Statens Filmpremienämnd Stockholm 1961 (bidrag om 100.000 kr)

Ämnesord

Barnfilm
Barnvakter
Bondgårdar
Fiske
Handelsbodar
Hästar
Tandutdragning

Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ALLA VI BARN I BULLERBYN
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Arkivalier

Typ Noter
Storlek 2 kapslar


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vi har roligt nästan jämt.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Vi har roligt nästan jämt.
Omfång 4 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Vi har roligt nästan jämt.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Vi har roligt nästan jämt.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Vi har roligt nästan jämt.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Vi har roligt nästan jämt.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Näcken.
Omfång 9 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Näcken.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Näcken.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Handelsboden + Olles lösa tand.
Omfång 8 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Olle har en lös tand.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Handelsboden + Olles lösa tand. Preliminär textlista.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Olle har en lös tand.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Olle har en lös tand. Textlista.
Omfång 13 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vi ligger på höskullen.
Omfång 8 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel De spökar på höskullen.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel De spökar på höskullen.
Omfång 4 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel De spökar på höskullen.
Omfång 4 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel De spökar på höskullen.
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Spooks in the hay-loft. (Ghosts in the hay-loft. Tit for tat.
Omfång 8 s. Eftertexter (1 s.) och sångtexter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Spooks in the hay-loft. (Ghosts in the hay-loft. Tit for tat).
Omfång 9 s. Eftertexter (1 s.) och sångtexter (2 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Film 3. Alla vi barn i Bullerbyn.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vi sköter Kerstin.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Vi sköter Olles lillasyster.
Omfång 4 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Vi sköter Olles lillasyster.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Vi sköter Kerstin.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Alla vi barn i Bullerbyn.
Omfång 13 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Anna och Lisa tänker rymma.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Lisa får en lammunge.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Lisa får en lammunge.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Lisa får en lammunge.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Midsommar i Bullerbyn.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Synopsis TV-serie "Alla vi barn i Bullerbyn". Avsnitt 8. Manuskript: Astrid Lindgren.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Synopsis TV-serie "Alla vi barn i Bullerbyn". Avsnitt: 8. Manuskript: Astrid Lindgren.
Omfång 29 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Midsommar i Bullerbyn.
Omfång 6 s. + 1 s. sångtext
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Midsommar i Bullerbyn.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Midsommar i Bullerbyn.
Omfång 4 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel April, april...
Omfång 4 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel April april.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Lasse trillar i en vak. Slutgiltig text.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Lasse trillar i en vak. Slutgiltig textlista.
Omfång 8 s. Sångtexter (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Olle får en hund. Slutgiltig text.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Olle får en hund.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Olle får en hund.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kalas hos moster Jenny. Slutgiltig text.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kalas hos moster Jenny.
Omfång 9 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kalas hos moster Jenny.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kalas hos moster Jenny.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Året om i Bullerbyn. Slutgiltig text.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Året om i Bullerbyn.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?