Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel När seklet var ungt : En filmkavalkad 1897-1914
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1961-01-09

Handling

Filmens berättelse bygger helt på gamla journalfilmer ur SF:s arkiv samt delar av gamla spelfilmer. Den börjar med Stockholmsutställningen 1897, där bl a Oscar II förekommer, och...

Visa hela handlingen

Press

Mottagandet var nästan översvallande. Man fäste sig vid det unika i de bilder som visades. Det ansågs unikt på många olika sätt: "Vårt första intryck blir: Vilken ful tid! Allt var...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1961
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Filmens berättelse bygger helt på gamla journalfilmer ur SF:s arkiv samt delar av gamla spelfilmer.

Den börjar med Stockholmsutställningen 1897, där bl a Oscar II förekommer, och löper vidare genom historien fram till första världskrigets utbrott 1914. I filmen förekommer också avsnitt ur dåtida svenska spelfilmer, såsom Ingeborg Holm (1913), Agaton och Fina (1911), Gustaf III och Bellman (1908) osv.

Censur / granskning

Censurnummer 96674
Datum 1960-10-27
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2845 meter
Kommentar Speltid: 104 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2845 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Mottagandet var nästan översvallande. Man fäste sig vid det unika i de bilder som visades. Det ansågs unikt på många olika sätt: "Vårt första intryck blir: Vilken ful tid! Allt var fult, män kvinnor, villor, kläder, gator, dans, flygplan, maratonsegrare. Fulast blev männen och kvinnorna när de tog av sig kläderna och badade sambad i Mölle. Det enda vackra i epoken tycks ha varit storfurstinnan Maria, prins Wilhelms gemål."

Detta skrev Robin Hood i Stockholms-Tidningen, och fortsatte senare, i en uppräkning av ting han fäst sig vid:

1. Siamkungen Chulalonkorns besök i Stockholm 1897 och prins Carls förmälning.

2. Charles Magnussons reportage kring Göta Elfs förlisning.

3. Kung Haakons ankomst till Oslo i dimman.

4. Den första större svenska spelfilmen "Gustaf III och Bellman" 1908.

5. Farsen "Agaton och Fina".

6. Nya scener ur filmen med Karl Gerhard och Lili Ziedner som mannekäng. Sahlberg uppger den vara regisserad av Stiller!

Men det finaste fyndet torde dock vara bilderna av den gamle Leo Tolstoj. Sahlberg nämner det inte men de togs troligen av ryssen Drankov 1909."

Ett fenomen som hänger samman med filmens tillblivelse nämndes av Staffan Tjerneld i Expressen, som slutavsnitt på hans recension:

"Det är ingen tillfällighet att den här krönikan just nu blivit färdig. Filmjournalerna som samtidsskildrare har slutat, televisionen tar vid. Vi hoppas dels att det unika materialet i SF-arkivet tas om hand på bästa tänkbara sätt i fortsättningen - ett rejält statsbidrag vore befogat - dels att Sahlberg får möjlighet att redigera ännu några delar av krönikan."

Kommentar Svensk filmografi

(Ur en artikel av Gardar Sahlberg i Chaplin 17/2/1961):

I detta sammanhang kan det vara på sin plats att ära den som har största förtjänsten därav. SF:s journalfilmarkiv vårdades under många år ömt av den numera bortgångne tjänstemannen Knut Lindeberg. Han var ingen skolad arkivarie och mot hans metodik kan systematikern rikta många anmärkningar. Registerkorten ger ibland tyvärr alldeles för knapphändiga upplysningar. Men han ägde samlarens medfödda avsky mot att kasta bort gamla slitna kopior och negativstumpar. Att så mycket trots allt har smält ner, kan han inte lastas för. Till det förkomna materialet måste man med beklagande räkna reportagen från de sociala konflikterna i seklets början och från ryske tsarens Stockholmsbesök.

Under mitt arbete med kavalkadfilmen gick jag flera gånger igenom detta "lindebergska" arkiv och plötsliga upptäckter tvang mig ideligen redigera om filmen. Låt oss ta ett exempel. En rulle märkt "Ludvig II av Bajern" verkade inte särskilt lockande men visade sig innehålla ett avsnitt om mobiliseringen den 1 augusti 1914. Därifrån har de unika bilderna med de lövprydda gevärspiporna hämtats. För att inte spränga ramen fick ett i och för sig värdefullt material ratas. I arkivet finns bilder av Leopold II av Belgien. Om inte filmen legat färdigredigerad, då Kongokrisen utbröt, hade jag nog försökt få med den gamle storkolonisatören. Bland andra reportage kan nämnas ett när Emanuel Swedenborgs stoft hemförs till Sverige och ett annat från Gustaf Frödings likfärd från Gröndal på Djurgården. Detta filmreportage gjordes emellertid under så ogynnsamma väderleksförhållanden, att det inte kan mäta sig med det briljanta Strindbergsreportaget. För filmhistorikerna torde det vara av intresse att veta, att ett Barnens Dagsreportage från år 1905 finns bevarat. Det lär vara Charles Magnussons första journalreportage.

Knut Lindeberg fick ibland också tag i gamla kopior av spelfilmer och införlivade dem med sitt arkiv, där de sedan dess legat ouppmärksammade i många år. Där befann sig kopiorna av 1909 års filmer Värmlänningarna och Bröllopet på Ulfåsa och större delen av 1908 års film Gustaf III och Bellman. Men ytterligare en unik film kan nämnas. Det är den lilla ljudfilmen Sjömansdansen som spelades in på hösten 1908 med Axel Ringvall och Inga Berentz.

Svenska Biografteatern utsattes år 1918 för svår konkurrens av det nybildade Filmaktiebolaget Skandia, som var en sammanslagning av Hasselblads Fotografiska AB i Göteborg, biografkedjan Victoria och Pathé Frères Stockholmsfilial. Ett år senare sammanslogs i sin tur Skandiabolaget med Svenska Biografteatern till AB Svensk Filmindustri. Detta medförde att Skandias journalarkiv så småningom hamnade i Filmstadens kassematter. Men också bland dessa journalfilmer - till största delen bestående av kulturhistoriska reportage från svenska bygder - finner man många spelfilmer.

Två svenska Pathéfilmer är bevarade. Axel som turist eller Ringvall på äventyr är en liten bagatell med den populära komikern i huvudrollen och med Georg af Klercker som regissör. Den spelades in redan år 1913. Den andra Pathéfilmen, Patriks äventyr (1915), regisserades av Arvid Engling och bygger på kattgrevens bravader.

Visningar

Sverigepremiär 1961-01-09 Sture Stockholm Sverige 104 min
Urpremiär 1961-01-09 Sture Stockholm Sverige 104 min
TV-visning 1989-01-15 Kanal 1 Sverige 100 min
1993-01-15 Kanal 1 Sverige 100 min
1997-12-16 SVT1 Sverige 100 min

Ämnesord

Bellman, Carl Michael (1740-1795)
Bondetåget 1914
Dokumentärfilm
Första världskriget
Gustaf III, kung av Sverige (1746-1792)
Ingeborg Holm
Journalfilm
Kungligheter
Mölle
Olympiska spel
Oscar II, kung av Sverige (1829-1907)
Parader
Sjöström, Victor (1879-1960)
Stockholm
Stockholmsutställningen 1897
Storstrejken 1909
Strindberg, August (1849-1912)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2843


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel NÄR SEKLET VAR UNGT
Tryckeri Allkopia
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel NÄR SEKLET VAR UNGT
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Bernsfilmen. Treatment av Gardar Sahlberg.
Omfång 90 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?