Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Änglar, finns dom?
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1961-01-30

Medverkande

Jarl Kulle
Jan Froman

Christina Schollin
Margareta Günther

Edvin Adolphson
Viktor Günther, Margaretas far

Sigge Fürst
Bert Hagson, bankvaktmästare

Isa Quensel
Louise Günther, Margaretas mor

Gunnar Sjöberg
Karl-Evert Raeder

Visa alla medverkande

Om filmen

Otålig societetsflicka knäpper upp en extra blusknapp för att få omkull tafatt bankbiträde i internationell succé med klimax på skärgårdsö. "Knäpp knappen...

Visa hela texten

Handling

Jan Froman har inte gjort mycket nytta i livet. Men en dag kommer han över boken "Vägen till framgång".Han söker en plats i Allmänna Banken som assistent till förste vaktmästaren...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick ett övervägande mycket positivt mottagande, flera kritiker frågade sig rentav om den svenska filmen höll på att förändras, bli lättare i tonen. Man fann i Lindgrens handlag...

Visa all press


Relaterat

Om filmen


Otålig societetsflicka knäpper upp en extra blusknapp för att få omkull tafatt bankbiträde i internationell succé med klimax på skärgårdsö.

"Knäpp knappen Margareta!" ropar amiralens hustru efter dottern (Christina Schollin), som lindar mamsen och pappsen runt lillfingret och valsar till banken med sin välstrukna blus ett snäpp för öppen.

Bankvaktmästaren (Jarl Kulle, lik en tafatt Hugh Grant) blir så omtumlad att han knappt vet vad han säger: "Du måste lova att inte ha en sådan där blus… som man knäpper fram." Om de ska ut och segla.

Självklart. I skärgårdsstugan flörtar Schollin för livet, och när Bankvaktmästaren säger godnatt är hon så frustrerad att hon halsar ur en flaska sherry. Hon har häpnadsväckande korta shorts och luddig angoratröja, men ingenting hjälper. Inte ens Höga visan. När hon med djupa andetag läser högt om tungor och honung och mjölk rabblar Bankvaktmästaren raderna om tillslutna brunnar och förseglade källor utantill. Han ska sova i båten så att hon får stugan, och när hon i smyg bytt om till blusen packar han vettskrämd sin pyjamas. Allt står inte rätt till. "Har du aldrig varit tillsammans med någon flicka?"

Innan man hinner säga exportsuccé är ingen av dem oskuld längre. Och så är filmen framme vid det centrala: scenerna på klipphällarna. "Jag ska aldrig mer ha baddräkt på mig här!" Hon ligger på rygg och han gör något med henne utanför bild.  När hon blundar och böjer huvudet bakåt klipper regissören till klippskrevor, sjögräs, vågor och maneter. I en scen har den förlösta inget annat på sig än en rosa badmössa. Vi får som alltid bara se axlarna, men ändå. Hon är rusig av tillfredsställelse: "När jag var flicka undrade jag om det någonsin skulle hända mig. Ja, någon gång för att få barn eller så men… Jag har redan tappat räkningen." Knäpp knappen Margareta.

Lars Magnus Lindgren och fotografen Rune Ericson gör det mesta av överdelen av Schollins torso. När hon inte har sex har hon en näpen bikini utan axelband. En aftonklänning sitter också uppe av sig själv. På filmaffischen vilar Kulle huvudet mot sin motspelerskas bröst (som i nyckelben) och något randigt har åkt ner lagom mycket.

2,8 miljoner svenska biobesökare ville se vad Schollin och Kulle gjorde med varandra. Änglar, finns dom? gick så bra att Lars-Magnus Lindgren tre år senare lät paret ha sex igen. Käre John erövrade världen; ingen utländsk film hade lockat så många amerikanska biobesökare. Och då hade ändå Ulla Jacobson visat bröstvårtorna i Hon dansade en sommar tio år tidigare, tätt följd av Harriet Andersson som hasat ner angoratröjan och badat naken i Sommaren med Monika (1953). Dammluckorna stod vidöppna, och 1964 fick Vilgot Sjöman fart på censuren med tidelagsscenen i 491.

Stjärnorna i Änglar, finns dom? var Dramaten-skådespelare. 1959 hade Schollin slagit igenom på film, som Bibban i den blivande Astrid Lindgren-regissören Olle Hellboms Raggare ("Uppriktig! Frän! Aktuell!"). Kulle hade haft sin första stora Bergmanroll i Sommarnattens leende (1955) och spelat Dan Andersson i Lindgrens experimentella En drömmares vandring (1957).

De flesta av recensenterna var mycket nöjda med Änglar, finns dom? och menade att Lindgren fört in en ny lätthet i svensk film. Men två luttrade kvinnliga kritiker hade en del att säga om skärgårdsepisoderna.

Lill [Ellen Liliedahl], Svenska Dagbladet: "[Man] kastas huvudstupa från förvecklingarna på banken för att i det närmaste identifiera sig med älskaren i de psykologiska ögonblickens intimiteter. Det är rent ut sagt ruskigt obehagligt!"
Barbro Hähnel, Dagens Nyheter: "Den erotiska leken blir allvarsam och bryter sig ut ur sammanhanget, och kameran är ibland närgången på ett sätt som känns besvärande. […] det som chockerar är stilbrytningen; i ett inträngande passionsdrama hade det varit en annan sak."

Änglar, finns dom? börjar som en komedi. Kulle räknar ut vilka aktier han ska köpa genom att notera hur bankdirektören låter när han lyssnar på börsnoteringarna. Låter han som en gris ska man investera. Här finns en svekfull playboy, en ring med en sten stor som en tennisboll, en scen där Kulles sidekick Sigge Fürst river en trappuppgång och en slutkläm där en vapenfetischist säljer sin enda dotter för något med väldigt stor pipa. Och så en dubbel sexdebut i skärgården på det. Det är klart att folk rusade till biograferna.

Nina Widerberg (2018)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Videotitel i Sverige
Inspelningstitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Kameraoperatör
Negativklippning
Musikarrangör
Kläder
Smink
Mixning

Medverkande

Jarl Kulle Jan Froman
Christina Schollin Margareta Günther
Edvin Adolphson Viktor Günther, Margaretas far
Sigge Fürst Bert Hagson, bankvaktmästare
Isa Quensel Louise Günther, Margaretas mor
Gunnar Sjöberg Karl-Evert Raeder
George Fant Rolf Granér, skeppsredare
Margit Carlqvist Veronica von Sachs
Åke Claesson Torsten Waller, bankdirektör
Elsa Carlsson fastern
Toivo Pawlo Bergérus
Marrit Ohlsson fru Bergérus
Torsten Lilliecrona Stenman, personalchef
Åke Harnesk fastighetsägare
Birger Åsander pokerspelare
Folke Asplund pokerspelare
Peter Lindgren pokerspelare
Arne Ragneborn pokerspelare
Sonja Kolthoff direktör Wallers sekreterare
Sune Mangs Bojström, banktjänsteman
Nils Kihlberg Larsson, banktjänsteman
Monica Ekberg en banktjänsteman
Börje Mellvig Westin, bankkamrer
Berndt Westerberg bokhandelsföreståndaren
Sten Ardenstam expediten i bokhandeln
Kotti Chave styrman på båten
Kim Procopé Karin, Günthers husa
Astrid Bodin en tant

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1961
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2019
Distributör i Sverige (köpvideo) Sandrew Film AB 1998
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2008

Handling

Jan Froman har inte gjort mycket nytta i livet. Men en dag kommer han över boken "Vägen till framgång".

Han söker en plats i Allmänna Banken som assistent till förste vaktmästaren - Bert Hagson. I banken träffar Jan Margareta Günther, dotter till en amiral och förlovad med Rolf Granér, rik skeppsredare. Han bestämmer sig ögonblickligen för att gifta sig med henne och Margareta är inte likgiltig för hans uppvaktning, som ger henne möjligheter att utmana fästmannen. Hon accepterar därför Jans förslag om en segeltur över weekenden, men återvänder från den ganska besviken - Jan har trots att det funnits otaliga tillfällen inte ens försökt kyssa henne.

Bert Hagson har vunnit pengar på poker. Dessa och egna använder Jan för inköp av en stor aktiepost i Kanonverkstäderna. Aktierna faller katastrofalt, men Jan har genom fiffiga manipulationer fått inblick i storfinansens rävspel och som han förutsett går aktierna plötsligt i höjden för att till slut notera högsta belopp. Det ger mersmak och Jan köper ett gammalt bostadsområde som kommer att bli värdefullt när den nya stadsplanen offentliggörs. Han lyckas också köpa ett varvsområde som ägs av Margaretas fästman.

I banken är man irriterad över den okände köparen och när man slutligen kommer underfund med att det är Jan som stått bakom mångmiljontransaktionerna erbjuds han en plats i styrelsen.

När Margareta, som brutit sin förlovning, bekänner sin kärlek till Jan blir amiralen rasande och rusar iväg för att "göra upp" med honom. Men han är en passionerad vapensamlare och när han hittar en värdefull hakebössa hemma hos Jan byter han bort Margareta mot bössan. (Bearbetning av Sandrews presentation.)

Censur / granskning

Censurnummer 97072
Datum 1961-01-24
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2960 meter
Kommentar Speltid: 108 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2960 meter
Längd i minuter 108 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick ett övervägande mycket positivt mottagande, flera kritiker frågade sig rentav om den svenska filmen höll på att förändras, bli lättare i tonen. Man fann i Lindgrens handlag början till en svensk ny våg.

Filmen ansågs okonventionell, man prisade skådespelarna, framför allt Jarl Kulle. Betecknande för mottagandet är början på Staffan Tjernelds recension i Expressen:

"Vi har fått en ny regissör i första planet. Han heter Lars Magnus Lindgren. I åratal har han gjort kortfilm om cement och makaroner hos det bolag som nu släppt fram honom. Nå, visst fick han en gång sin chans, "Dan Andersson"-filmen. Att den klart visade att Lindgren var en begåvning brydde sig ingen om. Filmen gick inte. Tillbaka till makaronerna. Sleva på, bara.

Den här gången kommer bolaget att tro på honom. "Änglar, finns dom ..." är en rolig och elegant komedi som säkert spelar in en massa pengar.

Lustigt nog är stoffet precis det vanliga: den finurliga pojken, den rika flickan, den byråkratiska arbetsplatsen, de trassliga inteckningarna och kärlek i skärgården."

Några kritiker ansåg filmen kanske vara väl okonventionell i skildringen av huvudpersonernas kärlekssaga. "Lill" i Svenska Dagbladet skrev:

"Det är ingen måtta på detaljerna i denna kära lek - som får sitt lilla extra pikanteri av att inte bara flickan utan också den unge mannen föregives vara erotisk novis. Förförelsens olika faser utspelas i en seglarstuga på en paradisisk skärgårdsö, dit man kastas huvudstupa från förvecklingarna på banken för att i det närmaste identifiera sig med älskaren i de psykologiska ögonblickens intimiteter. Det är rent ut sagt ruskigt obehagligt!"

Även Barbro Hähnel i Dagens Nyheter fäste sig vid att allvaret i kärleksscenerna kontrasterar mot filmen i övrigt:

"Man måste också protestera när regissören plötsligt förgä- ter att han är i färd med att skapa komedi och lägger av sitt lätta handlag. Den erotiska leken blir allvarsam och bryter sig ut ur sammanhanget, och kameran är ibland närgången på ett sätt som känns besvärande. Man kan undra varför. Har vi då inte sett långt djärvare bilder - här stannar kameran jäms med nyckelbenen - som utan vidare anammats? Det har vi visst, det som chockerar är stilbrytningen; i ett inträngande passionsdrama hade det varit en annan sak."

Kommentar Svensk filmografi

John Einar Åbergs roman "Änglar, finns dom, pappa?" utkom 1955.

Förlaga

Originaltitel Änglar, finns dom, pappa? (Roman)
Författare John Einar Åberg


Inspelning

1960-06-27 1960-09-09
Utterkobben öster om Hallskär Värmdö Sverige
Käckskär i Nämndö skärgård Värmdö Sverige
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1961-01-30 Royal Eskilstuna Sverige 108 min
1961-01-30 Royal Gävle Sverige 108 min
1961-01-30 Aveny Norrköping Sverige 108 min
1961-01-30 Alcazar Stockholm Sverige 108 min
1961-01-30 Astoria Stockholm Sverige 108 min
TV-visning 1983-08-25 TV1 Sverige 104 min
1983-12-27 TV1 Sverige 104 min
1992-05-17 TV3 Sverige 104 min
1993-07-14 TV3 Sverige 104 min
1997-04-12 TV4 Sverige 104 min
1997-08-02 TV4 Sverige 104 min
1999-08-04 SVT2 Sverige 104 min
2002-01-07 SVT1 Sverige 104 min
2003-01-10 SVT1 Sverige 104 min
Urpremiär 1961-01-30 Royal Eskilstuna Sverige 108 min
1961-01-30 Royal Gävle Sverige 108 min
1961-01-30 Aveny Norrköping Sverige 108 min
1961-01-30 Alcazar Stockholm Sverige 108 min
1961-01-30 Astoria Stockholm Sverige 108 min
Videorelease 1998-08 Sverige 104 min
Dvd-release 2008-07-02 Sverige
TV-visning 2012-06-06 SVT2 Sverige
2014-07-08 SVT1 Sverige
2017-03-27 SVT1 Sverige
2019-06-11 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Så skimrande var aldrig havet
Kompositör Evert Taube
Textförfattare Evert Taube
Sjungs av Jarl Kulle
Christina Schollin


Originaltitel Archipelago
Kompositör Torbjörn I. Lundquist (1961)


Originaltitel Split Tone Rock
Kompositör Bert Graves


Originaltitel Änglar, finns dom ...?
Kompositör Torbjörn I. Lundquist (1961)
Textförfattare Lars-Magnus Lindgren (1961)


Utmärkelser

Premie från Statens Filmpremienämnd Stockholm 1961 (premie om 200 000 kr)

Ämnesord

Amiraler
Banker
Börsspekulationer
Hakebössor
Pokerspel
Segling
Skärgård
Tomtjobberi

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2981


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2960


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2960


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2960


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ÄNGLAR, FINNS DOM...
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ÄNGLAR, FINNS DOM...
Tryckeri Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ÄNGLAR, FINNS DOM...
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischdesign Gösta Åberg


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostym
Arkivalietitel Änglar, finns dom
Omfång Klänning i lila och vitt med sjal, underkjol


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Änglar, finns dom pappa?
Omfång 233 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Änglar, finns dom pappa?
Omfång 269 s. Rollista och miljölista (36 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Änglar, finns dom pappa?
Omfång 268 s. Rollista och miljölista (35 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Änglar, finns dom? (Do you believe in angels?) Director: Lars-Magnus Lindgren. English dialogue list.
Omfång 44 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Änglar, finns dom... Regi: Lars-Magnus Lindgren. Svensk dialoglista.
Omfång 50 s. + 4 s. trailer.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Änglar, finns dom... Regi: Lars-Magnus Lindgren. Svensk dialoglista.
Omfång 46 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Änglar, finns dom?
Omfång 21 s.
Språk Engelska


Typ Cutting continuity
Manustitel Änglar finns dom (Do you believe in angels?)
Omfång 32 s. + 2 s. trailer på engelska och svenska.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Änglar finns dom. (Do you believe in angels).
Omfång 25 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Änglar finns dom. (Do you believe in angels).
Omfång 31 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Angels - are there any... Director: Lars-Magnus Lindgren. English dialogue-list.
Omfång 43 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Engel gibt's, die...
Omfång 59 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Engel, gibt's die... Regie: Lars-Magnus Lindgren. Deutsche Dialogliste.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Engel gibt's, die... Regie: Lars Magnus Lindgren. Deutsche Dialoglista trailer.
Omfång 4 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Engel gibt's, die... Regie: Lars-Magnus Lindgren. Deutsche Dialogliste.
Omfång 60 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 25 s. + 8 s. rättelser i ett ex.
Språk Spanska


Typ Dialoglista
Manustitel Änglar finns dom - spansk textlista trailer.
Omfång 2 s.
Språk Spanska


Typ Dialoglista
Manustitel Änglar finns dom? Trailer spansk.
Omfång 2 s.
Språk Spanska


Typ Dialoglista
Manustitel Deliciosa Margaret. Änglar finns dom?Trailer.
Omfång 2 s.
Språk Spanska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 109 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt tilläggsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?