Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Avgörandet: Floyd-Ingo
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1961-03-20

Medverkande

Cus D'Amato
Floyd Pattersons sekond

Bill Regan
ringdomaren

Carl Gardner
domare

Visa alla medverkande

Handling

Filmen skildrar förspel till och match mellan Ingemar Johansson och Floyd Patterson i Convention Hall i Miami Beach den 13 mars 1961. Johansson misslyckades med att återta...

Visa hela handlingen

Press

De flesta recensenterna, utom Nils Beyer i Morgon-Tidningen, var sportjournalister. Representativ för det kritiska mottagandet var Hans Håkanssons recension i Expressen den 21 mars:...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Foto
Musik
Redigering
Mixning
Speaker

Medverkande

Floyd Patterson
Ingemar Johansson
Whitey Bimstein Ingemar Johanssons sekond
Cus D'Amato Floyd Pattersons sekond
Bill Regan ringdomaren
Carl Gardner domare
Gus Jacobson domare

Bolag

Produktionsbolag Johan Bonnier
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1961

Handling

Filmen skildrar förspel till och match mellan Ingemar Johansson och Floyd Patterson i Convention Hall i Miami Beach den 13 mars 1961. Johansson misslyckades med att återta tungviktsmästartiteln. Han slogs ut i sjätte ronden efter 2 minuter, 45 sekunder.

Filmen ger miljöskildringar från Miami och berättar också om boxarnas förberedelser.

Censur / granskning

Censurnummer 97338
Datum 1961-03-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2125 meter
Kommentar Speltid: 78 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2125 meter
Längd i minuter 78 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta recensenterna, utom Nils Beyer i Morgon-Tidningen, var sportjournalister. Representativ för det kritiska mottagandet var Hans Håkanssons recension i Expressen den 21 mars: "Avgörandet lät vänta på sig nästan hela sex ronder för Ingemar och Floyd, vilket i och för sig är världsrekord för en svensk i en VM-fight (!), men det är ändå ingenting mot vad det dröjer för den publik som ser VM-filmen "Avgörandet". Här bjuds ett ytterst påfrestande koncentrat av allt det kvalificerade struntprat som präglar förspelet till en VM-- match. "Avgörandet" hade utan tvekan blivit bättre om saxen gått hårdare fram bland Akke Carlssons intervjuer. Ingo gav själv regissören en vink om den saken genom att peka på dörren till sitt hotellrum när Akke hurtigt frågade om utgången ...

Synd att den svenske filmproducenten inte kunde byta ut de meningslösa förhandstipsen mot flera ultrarapidupptagningar från själva matchen och - inte minst - närbilder från de båda boxarnas ringhörnor mellan ronderna. Där har Telepromter säkert missat många godbitar. Nu får man egentligen bara se när Whitey Bimstein plåstrar om Ingo uppslagna ögonbryn.

Själva matchfilmen har tidigare recenserats i denna tidning. Den korta räkningen liksom 8-regeln i den raffinerade första ronden diskuterades livligt av premiäråskådarna. Inblickarna i de båda boxarnas förberedelser torde också ge experterna på modern idrottsträning ett intressant debattstoff. Kan verkligen 5-7 kilometers dagligt lunkande på en slät golfbana (där doktorn ledigt hänger med ända till sista kilometern!) plus sex-sju ronders sparringboxning vara tillräckligt för att skapa den rätta konditionen och snabbheten för en 15-ronders VM-match?

Men det var ju en riktigt bra match, säger någon. Visst - men hur bra skulle den blivit och hur pass mycket mera avgörande sting kunde Ingo lagt in i sina sista slagserier med en effektivare träning? Det tycker jag är den vitalaste frågan för alla förståsigpåare kring Ingo inför nästa match - om det blir någon."

Kommentar Svensk filmografi

Flera av kommentarerna kring filmen uppehöll sig kring skildringen av boxarnas träning. Signaturen R:et i Dagens Nyheter avslutade sin krönika den 21 mars 1961 med följande:

"Om man skall anmärka något, så gäller det träningen för själva matchen. Är det någon mening att lufsa 5-7 km varje morgon utan något som helst tempo? Cirkelträning är ju dagens lösen inom praktiskt taget alla idrotter, men inom boxningen tycks man leva kvar på 1800-talet, där det gällde att träna "mycket och länge" i stället för kort och effektivt.

Relativt korta sprinterpass med någon minuts vila emellan måste ju vara effektivare än att hålla på med timslånga lufsningar, precis som när våra maratonlöpare på sin tid trodde att de skulle få den rätta uthålligheten genom att skumpa Brunnsviken runt ett par gånger i veckan.

Boxningsträningen är nog 50 år efter sin tid, och den moderna tidens träningsmetoder tycks gått spårlöst förbi riddarna av den repomhägnade fyrkanten. Modernisering är på sin plats."

Intresset för denna typ av filmer tycks dock ha varit rätt stort, att döma av att 31 kopior släpptes ut. Så länge som svenska boxare förekom i rubrikerna var sporten populär, å andra sidan hade TV på den tiden ännu inte börjat konkurrera på allvar i fråga om direktsändningar från idrottsevenemang.

Inspelning

Convention Hall Miami Beach, Florida USA 1961-03-13 1961-03-13
1961-03 1961-03-13

Visningar

Sverigepremiär 1961-03-20 Draken Stockholm 78 min
Urpremiär 1961-03-20 Draken Stockholm 78 min
Sverigepremiär 1961-03-20 Göta Lejon Stockholm 78 min
Urpremiär 1961-03-20 Göta Lejon Stockholm 78 min
Sverigepremiär 1961-03-20 Skandia Stockholm 78 min
Urpremiär 1961-03-20 Skandia Stockholm 78 min

Musikstycken

Originaltitel The Blues Are News
Kompositör Alyn Ainsworth


Originaltitel Breaking Point
Kompositör Malcolm Lockyer


Originaltitel Crinolins and Candlelight
Kompositör Roger Roger


Originaltitel Denver Station
Kompositör Malcolm Lockyer


Originaltitel Easy Beat
Kompositör Malcolm Lockyer


Originaltitel En Route
Kompositör Robert Farnon


Originaltitel Flight By Jet
Kompositör Wally Stott


Originaltitel In the Park
Kompositör Charles Williams


Originaltitel Just for Laughs
Kompositör Eric Austen /= Eric Siday, Austen Croom-Johnson/


Originaltitel Lazy Guitar
Kompositör Bert Graves


Originaltitel Mr. Gliss
Kompositör Malcolm Lockyer


Originaltitel Ode to Spode
Kompositör Steve Race


Originaltitel Pacemaker
Kompositör Steve Race


Originaltitel Underbeat
Kompositör Steve Race


Originaltitel Winky Dink
Kompositör Michael Reynolds


Ämnesord

Boxning
Dokumentärfilm
Miami
Sport

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?