Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Pojken i trädet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1961-09-25

Medverkande

Tomas Bolme
Göte, 16 år

Anders Henrikson
John Cervin, godsägare

Birgitta Pettersson
Marie, Götes syster, husa hos Cervin

Åke Lindman
Sten Sundberg, jägare

Visa alla medverkande

Om filmen

Tonårsrebell skjuter rådjur åt ligaledare som korsfäster honom med taggtråd. "Som naturskildring är 'Pojken' enastående. Något i den vägen så mättat har aldrig skapats förr...

Visa hela texten

Handling

Göte, en sextonårig pojke, är ute på olaga nattlig jakt i en stulen bil tillsammans med sina äldre kamrater Max och Manne. De skjuter rådjur och annat vilt som sedan säljs till...

Visa hela handlingen

Press

Filmen var Sucksdorffs första försök att iscensätta ett mänskligt drama. Kritiken lovordade genomgående naturskildringen och den tekniska briljansen men fann brister i...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Tonårsrebell skjuter rådjur åt ligaledare som korsfäster honom med taggtråd. "Som naturskildring är 'Pojken' enastående. Något i den vägen så mättat har aldrig skapats förr i något land, ej ens av Robert Flaherty." – Bengt Idestam-Almquist

"Vet du själv vad du är ute efter? Det är väl aldrig friheten? Göte lilla, det finns ingen frihet. Inte någonstans på denna sköna jord. Varken här nere eller uppe i ditt träd. Men man vänjer sig, ser du. Det har jag gjort, och det får du också göra."

Godsherren har lugnt gått och satt sig när den panikslagna sextonåringen i trädet hotat att skjuta honom. Han är för gammal för att bli skrämd av gevär, säger han, och röker långsamt en cigarett medan han ser ut över ängarna. Snart är filmen om Göte slut.

Han har kämpat för att bli fri. När föräldrarna vill få in honom i ekorrhjulet slutar han tala med dem. Scenen där den skuldtyngda fadern lägger en femtiolapp på bordet är genial: Göte blåser sakta ner sedeln på golvet. Han vill bara ut.
Arne Sucksdorff gjorde filmer där pojkar lever i en värld utan vuxna: Människor i stad, Det stora äventyret, Mitt hem är Copacabana och den här. Liksom bröderna som räddar uttern i Det stora äventyret vet Göte något som de vuxna inte vet, eller har glömt. Något om vad som är sant.

Pojkarna är iakttagare, som Sucksdorff. Pojken i trädet är den enda film han inte fotograferat själv. Han kallar sin nyfikenhet "gudabenådad", och gör oss lika uppmärksamma. På hur en mus gör en gång i snön, hur ljuset faller, hur vattnet krusar sig, hur dagen går. "Jag kan göra en film om en räv så att folk på andra sidan jordklotet tycker att den är bra." Skyttarna sänker gevären och blir stående och ser på djuren.

Men i Sucksdorffs enda riktiga spelfilm kommer en sadistisk sprätt i vita jeans sladdande i en stulen bil. Hans lydiga slav är tjock och har gummistövlar. Göte ska skjuta rådjur som sprätten ska sälja till hälare. Det är upphetsande, men förtryckaren går för långt och Göte flyr. Hans syster springer förtvivlad genom skogen och ropar på sin bror. När hon hittar honom fnyser han: "Varför har du den där på huvudet?" Det är en sådan mössa som tjänstefolk har. Hon drar långsamt av sig den, och när hon tankfull står och ser efter Göte har hon ett hörn av den i munnen.

"Om du ska filma dimma, går inte du upp klockan tre då?" svarar Sucksdorff när Stefan Jarl frågar om teamet gick upp så tidigt. De oförglömliga bilderna av morgondimman är tagna av Gunnar Fischer, en av svensk fotohistorias största. Som ung var han assistent till den legendariska fotografen Julius Jaenzon, en av männen bakom den svenska stumfilmens guldålder. I de filmer Jaenzon gjorde med Victor Sjöström och Mauritz Stiller är människorna och naturen ett. Fischer och Sucksdorff verkade i Jaenzons efterföljd, och Jan Troell förvaltar arvet efter dem.

Det stora äventyret, gjord 1953, hade blivit en världssuccé. I Pojken i trädet åker ingen kana med en utter och inga rävungar slår kullerbyttor. Förtryck och flykt och förtvivlan var inte vad publiken väntat sig. Sucksdorff, som satsat sina egna pengar, blev ruinerad och lämnade Sverige. I sitt nya hemland Brasilien gjorde han Mitt hem är Copacabana och hyllades som den brasilianska nya vågens fader.

Jörn Donner, DN: "Aldrig tidigare har Sucksdorff så fint behärskat handlingen i sina filmer. Varje bild komponeras med yttersta omsorg men har mening och innehåll. […] Skildringen av Göte som flyr undan människorna är ett fascinerande drama, som Sucksdorff förlänar storhet och värme. Hans teknik arbetar äntligen för honom."

Robin Hood (Bengt Idestam-Almquist), Stockholms-Tidningen: "Som naturskildring är 'Pojken' enastående. Något i den vägen så mättat har aldrig skapats förr i något land, ej ens av Robert Flaherty. Genom sina naturbilder – filmen är egentligen en enda stor naturbild – kommer den att erövra många svenskars hjärtan. […] Sucksdorff är ingen stor filosof och författare, ingen driven spelfilmsregissör och personinstruktör, men han är en levande människa, som vet mycket om film. Tillräckligt mycket för att det dramatiskt-filosofiska thrillerinslaget ej nämnvärt skall störa den överväldigande utstrålningen från filmens 'natur'."

Nina Widerberg (2017)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Assistent till inspelningsledare
Produktionsassistent
Stillbildsfoto
Fototeknisk konsult
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Negativklippning
Musikarrangör
Chaufför
B-ljud

Medverkande

Tomas Bolme Göte, 16 år
Heinz Hopf Max
Björn Gustafson Manne
Anders Henrikson John Cervin, godsägare
Birgitta Pettersson Marie, Götes syster, husa hos Cervin
Åke Lindman Sten Sundberg, jägare
Barbro Hiort af Ornäs Götes och Maries mor
Björn Berglund Johannes, Götes och Maries far
Karin Juel Cervins hushållerska
Ebba Ringdahl en kvinna på festen
Yvonne Nygren Yvonne, flicka på picknick
Martin Ericsson en äldre man på festen
Anita Jodelsohn trädgårdsmästarens dotter
Brita Ekström en kvinna på festen
Bengt Melin en man på festen
Tore Ljungberg trädgårdsmästaren
Jens Sucksdorff Jens, trädgårdsmästarens son
Gunilla Hamilton kvinnan på picknick
Carl Wilhelm Hamilton mannen på picknick

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Ateljéerna
Arne Sucksdorff Filmproduktion AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1961
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Göte, en sextonårig pojke, är ute på olaga nattlig jakt i en stulen bil tillsammans med sina äldre kamrater Max och Manne. De skjuter rådjur och annat vilt som sedan säljs till hälare. Tjuvskyttet äger rum på gamle godsägare Cervins marker och för att skydda viltet anställer han jägaren Sten Sundberg. Max är självutnämnd ledare för trion, Manne äger geväret och Göte hänger med för spänningens skull och för att komma bort från hemmet där han vantrivs.

Föräldrarna har dålig kontakt med Göte. Fadern försöker köpa hans tillgivenhet och sin egen sinnesfrid med pengar. Under en jakt har Göte tappat en patronhylsa och kamraterna tvingar ut honom i skogen för att leta rätt på den. Hylsan kan annars avslöja dem. Men Göte återvänder inte. Han tar geväret och ger sig ut i vildmarken för att där finna friheten utanför människornas värld.

Max och Manne förföljer honom och lyckas gripa honom. De binder honom med taggtråd i en träddunge och försöker förmå honom att tala om var geväret finns. Sedan Götes syster Marie kommit till platsen tycks Göte ge med sej men vid gömstället griper han vapnet och driver kamraterna på flykten.

Sundberg, som börjat misstänka trion, infinner sig vägledd av skotten och kväser Max och Manne medan Göte åter drar sig in i skogen. Cervins hundar spårar Göte till ett träd. Godsägaren försöker tala honom till rätta genom att framhålla att allt liv är kompromisser och friheten finns ingenstans. Men Göte väljer döden.

Censur / granskning

Censurnummer 98066
Datum 1961-09-12
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2340 meter
Kommentar Aktindelning: 365-430-495-515-535 = 2340 m - 86 minuter. Aktlängder: 365, 430, 495, 515, 535.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (AgaScope)
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2340 meter
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen var Sucksdorffs första försök att iscensätta ett mänskligt drama. Kritiken lovordade genomgående naturskildringen och den tekniska briljansen men fann brister i personkaraktäristiken och den dramatiska strukturen. Mycket positiva recensioner avgavs av Jörn Donner (DN) och Bengt Forslund (Chaplin). Pär Rådström (BLM) tyckte sig ana en reaktionär tendens i Sucksdorffs naturuppfattning och menade att filmskaparen inte kommunicerade med sin publik.

Jörn Donner skrev i DN: "Aldrig tidigare har Sucksdorff så fint behärskat handlingen i sina filmer. Varje bild komponeras med yttersta omsorg men har mening och innehåll. (-) Skildringen av Göte som flyr undan människorna är ett fascinerande drama, som Sucksdorff förlänar storhet och värme. Hans teknik arbetar äntligen för honom."

Signaturen Robin Hood (StT) uppehöll sig framför allt vid naturskildringen och kallade den svenska naturen filmens "stjärna": "Som naturskildring är "Pojken" enastående. Något i den vägen så mättat har aldrig skapats förr i något land, ej ens av Robert Flaherty (framstående engelsk-amerikansk dokumentärfilmare). Genom sina naturbilder - filmen är egentligen en enda stor naturbild - kommer den att erövra många svenskars hjärtan. (-) Sucksdorff är ingen stor filosof och författare, ingen driven spelfilmsregissör och personinstruktör, men han är en levande människa, som vet mycket om film. Tillräckligt mycket för att det dramatiskt-filosofiska thrillerinslaget ej nämnvärt skall störa den överväldigande utstrålning från filmens 'natur'."

Signaturen Lill (SvD) tyckte att generationsklyftan var väl försiktigt antydd: "Överhuvudtaget är pojkens tragedi ofullständigt underbyggd, psykologiskt och dramatiskt, och blir därmed otillfredsställande (-). Men naturligtvis, allt som är film, bildens skönhet och uttrycksrikedom, vildmarksförtrollningen, (-) ödsligheten kring den unge fredlöse ute i fågelmarkerna (-), allt detta får en utomordentlig gestaltning av Sucksdorff och hans fotograf Gunnar Fischer."

Under rubriken "Efter fyra års tystnad: SUCKSDORFFS APPASSIONATA" skrev Jurgen Schildt i AB: "För att lyckas - vilket han i denna film gjort till något mer än hälften - har Sucksdorff ställvis fått bära våld på både människor och idéer. Intrigen liknar på papperet synopsis till en av de sociala raggaroperor varav världen är överfull, men Sucksdorff har gett den en syftning som inte slutar förrän vid Golgata." Schildt menade att dramatikern Sucksdorff inte lyckats klä sina idéer i trovärdig mänsklig gestalt men rekommenderade "folk med mer än ett ljumt intresse för filmkonstens positioner" att se filmen: "Så mycket är säkert att svensk film och svensk menighet behöver en Arne Sucksdorff. Vad han själv behöver är att mönstra resurserna, rikta kompassen och välja färdväg. Mellan Darwins djungler och Golgata ligger många stigar outnyttjade."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades under somrarna 1960-61 på godset Remningstorp i Valle härad i Västergötland, vilket arrenderades av Sucksdorff. Godset erbjöd en mycket vacker natur och stora viltmarker. Sucksdorffs krav på hög perfektion när det gällde de tekniska detaljerna, samarbetet över stort avstånd med den amerikanske jazzkompositören Quincy Jones och en osäkerhet om filmens slutgiltiga dramatiska form fördröjde produktionen och ökade kostnaden. När publiken uteblev drabbades regissören i egenskap av medproducent hårt av det ekonomiska bakslaget. Han bedömde sina fortsatta arbetsmöjligheter i Sverige så begränsade att han emigrerade till utlandet, först till Sardinien och därefter till Brasilien, dit han inbjudits att leda en filmkurs i UNESCO:s regi. Fyra år senare (1965) presenterade han sin första film i exilen, Mitt hem är Copacabana (1965) om de vilda barnen i Rio de Janeiro.

Pojken i trädet eller "Operation Vildmark" som dess manustitel lyder har produktionsnummer 270 i Sandrewateljéernas produktionslista. Nummer 275 i samma produktionslista bär rubriken "En Sucksdorff-film" åtföljd av den lakoniska noteringen "uppskjuten".

Upplysningar om inspelningen har lämnats av Sandrews, Rune Waldekranz, Åke Bäcklund och Stefan Jarl.

Inspelning

(sommaren) 1961 1961
1960-07 1960-09
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Godset Remningstorp Valle härad Sverige (i Västergötland mellan Skara och Skövde)

Visningar

Sverigepremiär 1961-09-25 Alcazar Stockholm Sverige 86 min
1961-09-25 Royal Stockholm Sverige 86 min
TV-visning 1968-12-06 Sverige 82 min
1983-01-30 TV2 Sverige 82 min
1995-04-16 TV4 Sverige 82 min
1996-01-01 TV4 Sverige 82 min
1998-10-16 SVT1 Sverige 82 min
2005-04-12 SVT1 Sverige 82 min
Urpremiär 1961-09-25 Alcazar Stockholm Sverige 86 min
1961-09-25 Royal Stockholm Sverige 86 min
Festivalvisning 1962 Karlovy Vary Tjeckoslovakien
Annan visning 1965 Polen (endast filmstudios)
TV-visning 2007-08-27 SVT1 Sverige 82 min
2013-10-21 SVT1 Sverige
2015-06-08 SVT1 Sverige
2018-05-28 SVT1 Sverige
2018-05-28 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Main Title
Kompositör Quincy Jones (1961)


Originaltitel Kaiser-Walzer, op. 437
Kompositör Johann Strauss d.y. (1889)


Originaltitel Konsert, piano, orkester, nr 20, K. 466, d-moll
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1785)


Originaltitel 12 Concerti Grossi, op. 6. Nr 5, D-dur
Kompositör Georg Friedrich Händel (1739)


Originaltitel The Boy in the Tree
Kompositör Quincy Jones (1961)


Originaltitel Crucifixion March
Kompositör Quincy Jones (1961)


Originaltitel Fulla Fira
Kompositör Quincy Jones (1961)


Originaltitel 12 Concerti Grossi, op. 6. Nr 6, g-moll
Kompositör Georg Friedrich Händel (1739)


Originaltitel I'm Gone
Kompositör Quincy Jones


Utmärkelser

Premie från Statens Filmpremienämnd Stockholm 1962 (premie om 100.000 kr)
Svenska Filmsamfundet Stockholm 1962 Arne Sucksdorff (diplom)

Ämnesord

Arbetslöshet
Frihetslängtan
Främlingsskap
Föräldrar ocn barn
Längtan till naturen
Naturskildringar
Pubertet
Rådjursjakt
Självmord
Social anpassning
Syskon
Tjuvskytte
Tortyr

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2340


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Arne Sucksdorffs POJKEN I TRÄDET
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Arne Sucksdorffs POJKEN I TRÄDET
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Bommelin & Werle


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Drama i storskoven


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Metsien hurjat


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Pojken i trädet. Manus och regi Arne Sucksdorff.
Omfång 29 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Pojken i trädet. Mars 2008-03-25. Korrigerad dialoglista. Manus och regi: Arne Sucksdorff. Svensk dialoglista med Giselas rättelser.
Omfång 36 s. (förtexter ingår).
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Pojken i trädet eng.txt.
Omfång 23 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Der junge im Baum. Drehbuch und regie: Arne Suckdorff. Deutsche dialogliste.
Omfång 36 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Operation vildmark.
Omfång 125 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Pojken i trädet. Manus och regi: Arne Sucksdorff. Svensk dialoglista med Giselas rättelser.
Omfång 27 s. + 5 s. trailerlista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Der junge im Baum. Drehbuch und regie: Arne Suckdorff. Deutsche dialogliste.
Omfång 37 s. + 2 s. förlängningen för Tyskland.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Pojken i trädet.
Omfång 125 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel The boy in the tree.
Omfång 19 s. + 1 s. revision of dialogue list.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel The boy in the tree an Arne Sucksdorff film.
Omfång 23 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?