Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Briggen Tre Liljor
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1961-12-26

Medverkande

Eddie Axberg
Mickel Mickelsson, 12 år

Annika Lindskog
Tua-Tua, skollärarens dotter

Sigge Fürst
Pat O'Brien (Petrus Mickelsson), Mickels far

Allan Edwall
Simon

Claes Gill
timmerman Grille

Visa alla medverkande

Om filmen

Dramatiskt skeppsbrott i kritikerrosad filmatisering av en bok av Olle Mattson. Eddie Axberg gör sin första filmroll: en tolvårig pojke som inte tror på att hans far har...

Visa hela texten

Handling

Mickel Mickelsson är tolv år gammal och bor tillsammans med sin farmor och den gamle timmermannen Grille i en fallfärdig stuga vid svenska västkusten. Det är år 1888, vilket framgår av...

Visa hela handlingen

Press

"Briggen Tre Liljor" mottogs övervägande mycket positivt, i en artikel långt senare (Chaplin 78/1968) kallade Jonas Sima filmen "en av de bästa svenska barnfilmer som...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Dramatiskt skeppsbrott i kritikerrosad filmatisering av en bok av Olle Mattson. Eddie Axberg gör sin första filmroll: en tolvårig pojke som inte tror på att hans far har drunknat. Briggen Tre Liljor har hyllats som en av de bästa svenska barnfilmer som gjorts.

Det är år 1888 och den utstötte och fattige 12-åringen Mickel bor i en fallfärdig liten stuga vid havet på Västkusten, tillsammans med sin farmor och en timmerman. Mamman finns inte och pappan som är sjöman har sedan länge rest till Amerika för att tjäna pengar. De flesta är övertygade om att han har gått under men Mickel ger inte upp hoppet. Så en dag dyker en guldgrävare upp, Pat O'Brien, som säger att han känner Mickels far.

Briggen Tre Liljor var regissören Hans Abramsons långfilmsdebut. Han gjorde film i olika genrer, förutom denna barnfilm regisserade han bland annat två Stig Dagerman-filmatiseringar (Ormen, 1966 och Bränt barn, 1967) och den första Sjöwall/Wahlöö-filmatiseringen (Roseanna, 1967). Enligt många förblev debuten hans främsta.

Och det är en gripande och spännande historia, Briggen Tre Liljor. Fotografen Lasse Björne åstadkommer dramatiska och vackra bilder av det ständigt inkräktande havet. Och Eddie Axberg imponerar som Mickel. Det var hans första roll och den ledde så småningom till att han fick medverka i filmer av såväl Jan Troell som Ingmar Bergman och Bo Widerberg.

De flesta kritiker var mycket positiva till Briggen Tre Liljor. I en artikel långt senare, 1968 i Chaplin, kallade Jonas Sima den "en av de bästa svenska barnfilmer som gjorts."

När filmen hade premiär skrev Jörn Donner i Dagens Nyheter: "Äntligen en svensk film präglad av ömhet, dramatiskt temperament, iscensatt med blick för filmmediets skapande möjligheter, men inte gjord av Ingmar Bergman utan av debutanten Hans Abramson. [...] Redan från de första, hemlighetsfullt antydande bilderna har berättelsen en alldeles egen ton. Den som stått bakom kameran har inte nöjt sig med att passivt registrera ett skeende. Han deltar i det, berättar och skapar.[...] Det märkliga med Abramsons regi är att han förmår smälta samman berättelsens kontraster mellan det realistiska i skildringen av människor och landskap och det sagoaktigt overkliga kring Mickels gestalt. Allt blir trovärdigt, på sagans sätt, därför att filmen har den rätta sortens naivitet, en undrande och nyfiken blick."

Filmen ansågs framför allt vara för barn och ungdomar men Jörn Donner såg filmen ur ett vidare perspektiv: "Jag tror inte att Briggen Tre Liljor är en film huvudsakligen för ungdom. Den kan ses av alla åldrar, för den är ett verk av en mogen ny regissör, den mest glädjande debuten i svensk produktion på många år."

Lova Hagerfors (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Orkesterledare
Rekvisita
Smink
B-ljud
Specialeffekter, ljud

Medverkande

Eddie Axberg Mickel Mickelsson, 12 år
Annika Lindskog Tua-Tua, skollärarens dotter
Sigge Fürst Pat O'Brien (Petrus Mickelsson), Mickels far
Naima Wifstrand farmor
Allan Edwall Simon
Claes Gill timmerman Grille
Kolbjörn Knudsen patron Sintor
Torsten Lilliecrona skollärare Esberg
Sven-Åke Ekman Enar
Segol Mann drängen Mandus
Sigvard Törnqvist en instruktör

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 199-
AB Svensk Filmindustri 1962
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2015
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Mickel Mickelsson är tolv år gammal och bor tillsammans med sin farmor och den gamle timmermannen Grille i en fallfärdig stuga vid svenska västkusten. Det är år 1888, vilket framgår av Mickels dagbok, som är bakgrund till handlingen.

Mickels far har rest till Amerika för längesen för att tjäna pengar och kunna komma tillbaka till byn som en rik karl och visa byborna att Petrus Mickelsson är lika god som någon annan. Han har varit borta i många år. Alla utom Mickel tror att han har omkommit på havet.

Mickel går mest för sig själv, eftersom de andra barnen i byn retar honom för att han är så fattig och för att han haltar. Han blir också utan egen förskyllan offer för skollärarens vrede. Men en dag på vårvintern räddar Mickel skollärarens dotter Tua-Tua från att drunkna, och från den dagen, då Mickel också blir ärad i skolan är de två oskiljaktiga.

Till deras vänner hör också Simon, som försörjer sig på att göra skeppsmodeller.

En stormig natt ror Mickel och timmerman Grille ut i en liten båt för att undsätta en skuta som gått på grund, men skutan glider av grundet och försvinner.

Gamle Simon hittar på stranden skeppsdagboken för briggen Tre Liljor, som var det fartyg Mickels far seglade med. Samtidigt dyker den amerikanske guldgrävaren Pat O'Brien upp, och säger sig känna Mickels far. Pat letar efter 7 000 dollars som han haft gömda i den gamla skeppsdagboken. Pengarna är borta, Mickel får inte tag på Simon för att få reda på var denna gömt ett bläckhorn där dollarsedlarna förvarades.

Mickel finner slutligen pengarna i en skeppsmodell som hänger i kyrkan. Pat O'Brien avslöjas som Mickels far, och när han nu har pengar köper han mark från den ilskne patron Sintor, hos vilken Mickel jobbat som fåraherde. Mickel är upprättad, så också hans far. Fadern köper en vit cirkushäst som annars skulle ha slaktats, på den rider far och son genom byn i triumf. (Bearbetning av SF:s informationsblad.)

Censur / granskning

Censurnummer 98465
Datum 1961-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2415 meter
Kommentar Den 18.12.1961 lät bolaget förkorta filmen till 2370 m. De kortade kopiornas aktlängder: 550-565-470-550-235 = 2370 meter - 87 minuter (längden på sista akten inkluderar EJ filmens slutmusik på ca 57 meter). Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2415 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Briggen Tre Liljor" mottogs övervägande mycket positivt, i en artikel långt senare (Chaplin 78/1968) kallade Jonas Sima filmen "en av de bästa svenska barnfilmer som gjorts".

Huvudsakligen behandlades filmen som en berättelse för barn och ungdom, men ett delvis annat kritiskt perspektiv återfinnes i Jörn Donners recension i Dagens Nyheter, vilken här återges i sin helhet:

"Äntligen en svensk film präglad av ömhet, dramatiskt temperament, iscensatt med blick för filmmediets skapande möjligheter, men inte gjord av Ingmar Bergman utan av debutanten Hans Abramson. Det är "Briggen Tre Liljor", byggd på Olle Mattsons utmärkta ungdomsbok med samma namn. Filmen är pro- vinsiell på ett fruktbart sätt. Landskap, tid och människor är fångade med vakna ögon. Redan från de första, hemlighetsfullt antydande bilderna har berättelsen en alldeles egen ton. Den som stått bakom kameran har inte nöjt sig med att passivt registrera ett skeende. Han deltar i det, berättar och skapar.

Berättelsen handlar om Mickel Mickelsson, fattig sjömanspojke i 1890-talets fattiga Blekinge. Det är ofta vinter och barmark i filmen. Mot naturens och människornas gråhet avtecknar sig Mickels konflikter och längtan. I skolan blir han förföljd och utskrattad därför att han är fattig och halt. Han längtar efter sin far, som en dag lovat komma tillbaka. Fadern är beskyddaren, den makt och trygghet som kan ge Mickel ett annat liv. Mickel lever i drömmen om fadern och drömmarna krossas ofta mot verklighetens förödmjukelser.

Sitt namn har boken och filmen fått av den brigg som fadern seglat med. Det märkliga med Abramsons regi är att han förmår smälta samman berättelsens kontraster mellan det realistiska i skildringen av människor och landskap och det sagoaktigt overkliga kring Mickels gestalt. Allt blir trovärdigt, på sagans sätt, därför att filmen har den rätta sortens naivitet, en undrande och nyfiken blick. Historien ses med Mickels ögon, han berättar den i sin dagbok. Inför skolkamraterna får han upprättelse när han räddar sin skolkamrat Tua-Tua från att drunkna. Han är fåraherde hos den rike patronen Sintor, förolämpas men svarar med samma mynt, kastar en lerklump i ryggen på patronen. Han är trotsig för att han bär på ett hopp och en dröm.

Olle Mattsons manuskript är ingen slavisk kopia av originalet, utan en fri bearbetning, där det väsentliga innehållet i boken återskapats för film. Men utan Hans Abramsons snabba intelligens hade slutresultatet inte blivit så lyckat som det är. Genom att världen ses med Mickels ögon blir de fullvuxna människorna groteskt uppförstorade, vilket gör att man nästan överser med att de ofta spelar dålig teater. De är också karikatyrmässigt utstyrda, men det är en bisak. Det viktiga är Mickels roll, som spelas av Eddie Axberg på ett nästan fulländat sätt. Han har i filmen ironi, vilket är sällsynt hos barn. Han är frimodig och stolt över sin diktardröm, och på denna anda lever "Briggen Tre Liljor".

Intrigen har alla de spänningselement som hör till en äventyrsberättelse för ungdom: romantiska gåtor, de ondas seger och nederlag och en vit cirkushäst som personifierar Mickels drömmar. (Detta påminner om att Abramson till en viss grad använder metoder besläktade med Albert Lamorisses.) Men re visitan kring detta är inte hämtad från ett hembygdsmuseum utan utgöres av ting som är enkla, slitna och välbekanta. De håller berättelsen på jorden. Viktigast av allt är dock Abramsons rika, antydande sätt att berätta. Han mättar bilderna med innebörd, med förebud och skickligt iakttagna detaljer.

Jag tror inte att "Briggen Tre Liljor" är en film huvudsakligen för ungdom. Den kan ses av alla åldrar, för den är ett verk av en mogen ny regissör, den mest glädjande debuten i svensk produktion på många år."

Kommentar Svensk filmografi

Hans Abramson (född 1930) arbetade under första hälften av 1950-talet som regiassistent och regissör i Helsingborg och vid Teatern i Gamla Stan, men fick 1954 tillfälle att verka som regiassistent vid Svensk Filmindustri. Han arbetade bl.a. med Ingmar Bergman, Gustaf Molander och Lars-Eric Kjellgren.

Abramson skrev och regisserade flera kortfilmer samt var verksam som regissör vid TV innan han fick tillfälle att göra "Briggen Tre Liljor".

Förlaga

Originaltitel Briggen Tre Liljor (Roman)
Författare Olle Mattson


Originaltitel Mickel Sjöfarare (Roman)
Författare Olle Mattson


Inspelning

1961 1961
Filmstaden Råsunda Sverige
Stenungsund, Bohuslän Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1962-02-19 China Stockholm Sverige 87 min
Sverigepremiär 1961-12-26 Skandia Borås Sverige 87 min
1961-12-26 Cosmorama Göteborg Sverige 87 min
1961-12-26 Kaparen Göteborg Sverige 87 min
1961-12-26 Röda Kvarn Halmstad Sverige 87 min
1961-12-26 Palladium Kalmar Sverige 87 min
1961-12-26 Röda Kvarn Kristinehamn Sverige 87 min
1961-12-26 Imperial Landskrona Sverige 87 min
1961-12-26 Skandia Lund Sverige 87 min
1961-12-26 Alcazar Malmö Sverige 87 min
1961-12-26 Skandia Stenungsund Sverige 87 min
1961-12-26 Röda Kvarn Trelleborg Sverige 87 min
1961-12-26 Röda Kvarn Trollhättan Sverige 87 min
1961-12-26 Röda Kvarn Uddevalla Sverige 87 min
1961-12-26 Röda Kvarn Visby Sverige 87 min
1961-12-26 Röda Kvarn Ystad Sverige 87 min
TV-visning 1970-08-30 TV1 Sverige
1984-06-05 TV2 Sverige
1990-11-16 Kanal 1 Sverige
1997-01-21 SVT1 Sverige
2000-05-22 SVT1 Sverige
Urpremiär 1961-12-26 Skandia Borås Sverige 87 min
1961-12-26 Cosmorama Göteborg Sverige 87 min
1961-12-26 Kaparen Göteborg Sverige 87 min
1961-12-26 Röda Kvarn Halmstad Sverige 87 min
1961-12-26 Palladium Kalmar Sverige 87 min
1961-12-26 Röda Kvarn Kristinehamn Sverige 87 min
1961-12-26 Imperial Landskrona Sverige 87 min
1961-12-26 Skandia Lund Sverige 87 min
1961-12-26 Alcazar Malmö Sverige 87 min
1961-12-26 Skandia Stenungsund Sverige 87 min
1961-12-26 Röda Kvarn Trelleborg Sverige 87 min
1961-12-26 Röda Kvarn Trollhättan Sverige 87 min
1961-12-26 Röda Kvarn Uddevalla Sverige 87 min
1961-12-26 Röda Kvarn Visby Sverige 87 min
1961-12-26 Röda Kvarn Ystad Sverige 87 min
TV-visning 2017-02-13 SVT1 Sverige
2018-11-06 SVT1 Sverige
2018-11-06 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Din klara sol går åter opp
Kompositör Johann Georg Störl (1710)
Textförfattare Johan Olof Wallin (svensk text 1814)


Originaltitel O Gud, som ej de spädas röst föraktar
Textförfattare Jesper Swedberg (1695)


Utmärkelser

Chaplin-priset Stockholm 1962 Lasse Björne (foto i denna film och i Älskarinnan)
Premie från Statens Filmpremienämnd Stockholm 1962 (premie om 200 000 kr)

Ämnesord

Barnfilm
Bohuslän
Brigg
Cirkushäst
DK Drama
DK Klassiker
DK Litterära förlagor
Fåraherde
Förlisning
Guldgrävare
Isvak
Skeppsmodeller
Skola
Sprängning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2427


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel BRIGGEN TRE LILJOR ett äventyr från 1890-talets Bohuslän
Tryckeri Bok-lito AB
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel BRIGGEN TRE LILJOR
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostym
Arkivalietitel Briggen Tre Liljor
Omfång Kavaj i grå ull. Patinerad.


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manuskript [av] Olle Mattson.
Omfång 156 s. + 25 s. miljölista
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manuskript [av] Olle Mattsson.
Omfång 156 s. + 29 s. miljölista etc.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manuskript [av] Olle Mattsson.
Omfång 156 s. + 2 s. "kompl.scener".
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manuskript [av] Olle Mattsson.
Omfång 156 s. + 3 s. "kompl." + 3 s. trailer
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manuskript [av] Olle Mattsson.
Omfång 156 s. + 6 s. "komplettering" + 1 s. personallista.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Längd i minuter 89 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd Mediafil


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?