Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Protest
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1963-03-11

Medverkande

Hans Wahlgren
Ingvar Eriksson

Mariann Nordwall
Eva Larsson

Nils Kihlberg
Ingvars far

Mimi Nelson
fru Larsson, Evas mor

Visa alla medverkande

Handling

Ingvar är en yngling som i berättelsens början lämnar fängelsetillvaron som fri människa, men skuggorna av det förflutna hänger med.Han får tillbaka sitt gamla jobb vid bruket...

Visa hela handlingen

Press

Eftersom filmen aldrig recenserades i Stockholm anföres här utdrag ur två landsortsrecensioner. Den första trycktes i Eskilstuna-Kuriren den 12 mars 1963, citatet är ur slutdelen av...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Hans Wahlgren Ingvar Eriksson
Mariann Nordwall Eva Larsson
Torsten Wahlund Claes
Christian Berling Ove
Nils Kihlberg Ingvars far
Mimi Nelson fru Larsson, Evas mor
Olof Huddén kamrer Larsson, Evas far
Otto Malmberg en pensionär
Nils Fritz bruksdisponenten, Claes far

Bolag

Produktionsbolag Ivo Grenz AB
Distributör i Sverige (35 mm) Atlas Film AB 1963
Laboratorium AB Nordisk Filmkopia

Handling

Ingvar är en yngling som i berättelsens början lämnar fängelsetillvaron som fri människa, men skuggorna av det förflutna hänger med.

Han får tillbaka sitt gamla jobb vid bruket där han möter vänlighet och hjälpsamhet.

Han försöker med en viss framgång återvinna sin gamla kärlek Eva, trots att hon under tiden i fängelset flitigt uppvaktats av bruksdisponentens son Claes.

Under handlingens gång berättas i återblickar om Ingvars och Eva Larssons förhållande.

Ingvar har svåra hemförhållanden, men det som komplicerar hans tillvaro är en olyckshändelse som ställer hans pålitlighet på arbetet i fråga. Disponentsonen hjälper till att skaffa undan en stor summa pengar som Ingvar haft ansvaret för. Misstankarna faller på honom.

Ingvar finner ingen annan råd än att fly från bruket. (Bearbetning av filmens pressmaterial.)

Censur / granskning

Censurnummer 100393
Datum 1963-03-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2020 meter
Kommentar Speltid: 74 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2020 meter
Längd i minuter 74 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Eftersom filmen aldrig recenserades i Stockholm anföres här utdrag ur två landsortsrecensioner. Den första trycktes i Eskilstuna-Kuriren den 12 mars 1963, citatet är ur slutdelen av recensionen: "Regissören Ivo Grenz - han har gjort några kortfilmer tidigare - är en i förhållande till sin filmerfarenhet tämligen tekniskt driven regissör. Hans berättarstil är okonventionell och ofta ganska djärv. Återblickstekniken och de tidsmässiga kasten i "Protest" är gjorda med stilkänsla och sinne för filmens rytm.

Ivo Grenz har skrivit manus själv. Hans av allt att döma ärliga försök att skildra en straffad ynglings återanpassning i samhället är ganska valhänt. Hans Wahlgrens trubbiga tonåring är för diffus i konturerna. Rollen saknar fast underbyggnad. Det räcker inte med pappas halvpanna och en grovt tillyxad bruksmiljö och d:o människor.

Inga stjärnnamn - Hans Wahlgren möjligen undantagen - finns i rollistan. Wahlgren överglänses f.ö. av ett nytt filmansikte, Stadsteaterns Marie-Ann Nordvall.

Regissörens kvalifikationer som personinstruktör får man inget begrepp om. Vad är Ivo Grenz och vad är Hans Wahlgren i tonårsgrabbens agerande?

"Protest" är enligt sina fäder en protest i dubbel bemärkelse. Protesten mot statsmakternas och storproducenternas inställning till filmen var berättigad när filmen gjordes. Protesten mot medmänniskornas inställning till en straffad är lam - men ärlig."

Slutraderna i recensionen i Nya Norrland (11.3.1963) förtjänar omnämnande: "Slutet kommer alltför tvärt men det kanske kan förklaras av att pengarna tog slut."

Kommentar Svensk filmografi

Filmens tre upphovsmän och producenter framträdde med nedanstående uttalande i samband med premiären. Av texten framgår att man föreställde sig filmen som ett exempel och en antydan om de dåtida dåliga möjligheterna för skolning på filmens område i Sverige. Det kan i detta sammanhang nämnas att filmavtalet trädde i kraft den 1 juli 1963, och att skolningsmöjligheterna därefter blev helt andra:

"Då filmens titel i sig själv för många kanske framstått som mera en programförklaring än en filmtitel, vill vi gärna ta tillfället att klargöra våra intentioner i båda dessa avseenden.

Om titeln skall vara motiverad med tanke på filmens innehåll och budskap, vill vi gärna överlåta till andra att bedöma. Däremot vill vi gärna dröja lite vid den andra aspekten, nä- mligen motivet.

Då det lär vara allmänt bekant, att Sverige är ett utav de få länder, där man ansett, att en utbildning inom film icke är en kulturfrämjande uppgift och att den svenska filmproduktionen tydligen helt uppfyller de krav man kan ställa med tanke på nyrekrytering, utveckling av berättarteknik och ämnesval.

Att denna inställning från både statsmakternas och producenternas sida är ohållbar tycks väl sent omsider ha uppmärksammats av alla parter.

Vår första målsättning var att visa att det fanns ambitiöst folk även utanför de stora bolagen. Som en följd av detta skulle man samtidigt kunna visa att filmskapande i en liten grupp måste bli billigare. Man saknar ju de stora företagens progressiva, administrativa kostnader och man kan samtidigt genomföra en mera gynnsam arbetsfördelning. Man får med andra ord "ett färre antal kockar". Om film kan göras billigare blir naturligtvis också den ekonomiska stabiliteten större, filmerna spelar säkrare in sina kostnader och utrymmet för vinst ökar. Därmed kan man också dra den slutsatsen att produktionen utökas. Men till en ökad produktion behövs ett ökat antal yrkesmänniskor. Det är avsaknaden av dessa utbildningsmöjligheter som utgör gruppens djupa protest mot rådande förhållanden.

Då vi nu presenterar vår film är en del av vår idé slutförd. Vad vi så långt anser oss ha visat är att man kan göra film i en liten fristående grupp och att detta kunnat genomföras med en begränsad ekonomisk kalkyl. Vår förhoppning är nu att "Protest" skall kunna ge en biopublik någonting av intresse."

Ovanstående uttalande var signerat Ivo Grenz, Lars Kastengren och Bertil Ohlsson.

Inspelning

1962 1962
Virsbo bruk Virsbo, Surahammar, Västmanland Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1963-03-11 Rio Eskilstuna Sverige 74 min
Urpremiär 1963-03-11 Rio Eskilstuna Sverige 74 min
Sverigepremiär 1963-03-11 Saga Halmstad Sverige 74 min
Urpremiär 1963-03-11 Saga Halmstad Sverige 74 min
Sverigepremiär 1963-03-11 Palladium Härnösand Sverige 74 min
Urpremiär 1963-03-11 Palladium Härnösand Sverige 74 min
Sverigepremiär 1963-03-11 Roxy Södertälje Sverige 74 min
Urpremiär 1963-03-11 Roxy Södertälje Sverige 74 min

Musikstycken

Originaltitel Novelty Parade
Kompositör Iain Sutherland


Originaltitel Rocking with Seven
Kompositör Bert Graves


Originaltitel Split Tone Rock
Kompositör Bert Graves


Ämnesord

Alkoholism
Bruk
Bruksdisponenter
Fängelse
Pengar
Svartsjuka
Ungdom
Ungdomsbrottslighet

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel PROTEST
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Omfång 3 s. Rollista (1 s.).
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?