Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Barnvagnen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1963-03-18

Medverkande

Inger Taube
Britt Larsson

Ulla Akselson
Britts mor

Gunnar Öhlund
Britts far

Bill Jönsson
Britts lillebror

Visa alla medverkande

Om filmen

Efter att i några år kritiserat den svenska filmen hårt debuterade Bo Widerberg själv som långfilmsregissör. Han ville skapa något nytt, han ville...

Visa hela texten

Handling

Britt Larsson jobbar på fabrik och vantrivs allmänt i tillvaron, har inga större intressen.Hennes liv består av tillfälligheter och tillfälliga intressen.Hon träffar genom...

Visa hela handlingen

Press

Många kritiker, både i samband med premiären och senare, uppfattade en sekvens mellan Thommy Berggren och Inger Taube på Stadsbiblioteket i Malmö som det bästa i "Barnvagnen". (Se...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Efter att i några år kritiserat den svenska filmen hårt debuterade Bo Widerberg själv som långfilmsregissör. Han ville skapa något nytt, han ville berätta verkligheten. Och det gjorde han, med lysande Thommy Berggren och Inger Taube som trevande, unga människor som i vardagen söker sin plats i tillvaron.

"Det är svårt att debutera. Jag blev oerhört trött, som alla debutanter blir. Senare upplevde jag väldigt roliga inspelningar, men inte den här, nää. Det var mest en massa kallsvett." (Bo Widerberg, ur Mårten Blomkvists biografi "Höggradigt jävla excentrisk. En biografi om Bo Widerberg")

Som ung journalist i början av 60-talet gick Bo Widerberg till hårt angrepp mot den samtida svenska filmen. Han ansåg att den inte alls stod sig i jämförelse med den internationella filmen och att den inte hade någon anknytning till verkligheten. Widerberg beundrade regissörer som John Cassavetes och filmarna inom den franska nya vågen. Han uppskattade även svenska regissörer som Ingmar Bergman, Alf Sjöberg och Arne Sucksdorff men ansåg bestämt att det behövdes något mer, något helt annat. Widerberg blev till slut oändligt trött på Bergmans dominans och den världsberömde regissören fick ta mycket av Widerbergs frustration i det offentliga. Hans kritik av den svenska filmen kulminerade i skriften "Visionen i svensk film" som kom ut 1962.

När Widerberg själv långfilmsdebuterade med Barnvagnen året därpå var det upp till bevis.

Flera av de medverkande var liksom Widerberg nybörjare. Inger Taube var oerfaren som skådespelerska, Jan Troell fotade för första gången en långfilm och Widerbergs fru Vanja var scripta. Thommy Berggren, som spelade huvudrollen mot Taube hade i alla fall viss erfarenhet. Många i teamet upplevde inspelningen som kaotisk.

När första visningen av den färdiga filmen skulle ske i Malmö hade de medverkande låga förväntningar, de gjorde sig snarast lustiga över inspelningen. I Mårten Blomkvists biografi berättar Bo Strömstedt som var med på visningen: "... Så gick vi då alla in och dom började flabba redan under förtexterna. Så tystnade det. Det var en fantastisk situation när alla plötsligt började inse att de hade varit med om något som de inte förstått. Alla kom ut alldeles tysta och smågråtna och visste inte vad de skulle säga. Det var ett filmhistoriskt ögonblick."

Barnvagnen är början på allt som kom att bli Widerbergs filmuniversum och det var verkligen något nytt som Widerberg gav den svenska filmen. Hans filmspråk kom visserligen att utvecklas och skärpas i kommande filmer men Berggren och Taube är lysande i sina roller som trevande, unga människor som i vardagen söker sin plats i tillvaron. Deras närvaro i kombination med till synes banala detaljer skapar fantastiska scener, stärkta av Troells foto. Widerberg närmade sig, precis som han ville, något som liknade verkligheten. Och klasstemat, som går som en röd tråd genom hans filmer, är med redan här.

Kritikerna var positiva. De tyckte visserligen att filmen var ojämn, att Widerberg var alltför trevande, men de uppskattade också den nya stilen, med släktskapet till den internationella filmen. Fotot berömdes och kritikerna var hoppfulla inför vad Widerberg skulle komma med härnäst. Det blev mästerverket Kvarteret Korpen.

Lova Hagerfors (2016)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspelningsledare
Inspicient
Stillbildsfoto
B-ljud
Effektläggning
Mixning

Medverkande

Inger Taube Britt Larsson
Thommy Berggren Björn
Lars Passgård Robban
Ulla Akselson Britts mor
Gunnar Öhlund Britts far
Bill Jönsson Britts lillebror
Stig Torstensson Kurt, pojken i trappan
Lena Brundin Britts arbetskamrat
Nina Widerberg Nina, gråtande grannflicka (ej krediterad)
Susanne Englund Britts bebis (ej krediterad)

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1997
Distributör i Sverige (köpvideo) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1997
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2012

Handling

Britt Larsson jobbar på fabrik och vantrivs allmänt i tillvaron, har inga större intressen.

Hennes liv består av tillfälligheter och tillfälliga intressen.

Hon träffar genom en sådan tillfällighet Robban, som drömmer om en stor karriär som popsångare. I själva verket jobbar han på ett rörledningsföretag.

De ligger med varandra i baksätet i hans bil, men efter denna natt försvinner han ur hennes tillvaro. Britt blir med barn, hon byter jobb och blir expedit.

Genom trycket från sin familj tvingas Britt acceptera tanken att ha sitt barn. Hon söker upp Robban på nytt och förvånar honom genom meddelandet om sin graviditet.

Hon har haft några möten med Björn, som kommer från en helt annan miljö än Robban. Björn är en intellektuell yngling, hans mor jobbar på konstsalong, han har ett komplexfyllt förhållande till hennes borgerlighet.

Robban och Britt kan inte hålla ihop. Deras samliv i den bostad hon hyr blir förstört.

Björn närmar sig Britt. Genom honom upplever hon någonting av en ny tillvaro. Han lär henne också att lyssna till musik, besöker Stadsbiblioteket med henne och spelar Vivaldi för henne.

Också mellan Britt och Björn uppstår konflikter. Han förgår sig mot henne, förstår henne inte.

Han försvinner ur hennes liv. Han är äcklad över sin mamma, över sitt eget liv, reser till Paris.

Britt föder sitt barn. Efter detta finner hon en ny frihet. Hennes familj tynger henne inte mera, inte hennes miljö. Hon kan börja leva på ett annat sätt.

Censur / granskning

Censurnummer 100439
Datum 1963-05-15
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2605 meter
Kommentar Spetlid: 95 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2605 meter
Längd i minuter 95 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Många kritiker, både i samband med premiären och senare, uppfattade en sekvens mellan Thommy Berggren och Inger Taube på Stadsbiblioteket i Malmö som det bästa i "Barnvagnen". (Se kommentaren.) Så också Jurgen Schildt i AB, som beskrev detta på följande sätt: "I det senare avsnittet, det ojämförligt bästa i "Barnvagnen", använder Widerberg en ertappelse och observans som ger ganska underbara resultat. Det är som om han gömt linsen i knapphålet, väntat ut sitt par tills de var beredda att ikläda sig den exakta mimiken, de exakta ögonkasten, de exakta reaktionerna på sin gemensamma situation. Följden, kort sagt, är att exakt så här ser en själfull gosse och en urblåst flicka ut när de spisar Vivaldi i hörlurarna på Malmö stadsbibliotek ..."

Många fann filmen i viss mån trevande och konturlös, men upptäckte i likhet med Mauritz Edström i DN till sin förvåning att regissören Widerberg nästan tog loven av författaren.

Det fanns också anledning än en gång att ställa Widerbergs egna uttalanden om film mot den färdiga produkten, vilket föranledde Stig Björkman i Chaplin att utropa: "Nej, man lär sig nog inte filmteknik på tre timmar." Han ansåg också att "den snabba klippningen, som ger filmen ett falskt sken av att vara småfräsigt modern, är enbart irriterande".

Ändå fanns det löften i filmen, trots ojämnheten, som många ansåg påfallande. Lill i SvD beskrev slutet: "Och hur går det med henne? Ja, vi vet bara att visionen av en annan värld än kompisarnas och rocksångarens givit henne en ny vacker längtan i blicken och att vårsolen i fönsterrutorna kastar muntra solkatter mot hennes mjuka unga ansikte där hon drar sin barnvagn genom staden.

Mjukheten är just något utmärkande för den här debutfilmen och den finns koncentrerad i Inger Taubes vackra ansikte och lilla Mona Lisaleende."

Göran O. Eriksson i StT sammanfattade: "Utan tvekan är det en intressant film, på många sätt en av de intressantaste som har gjorts kommersiellt i Sverige. Den tillämpar internationella tendenser och erfarenheter på ett svenskt material. Den tycks ha tagit form i klipprummet, och dess främsta kvaliteter ligger på det berättartekniska planet. Den är mästerligt fotograferad av Jan Troell, och Malmöskildringen är tidvis så distinkt att man allvarligt besväras av att skådespelarna talar uppsvenska. Mycket annat i filmen är ojämnt, överarbetat eller ofullgånget. Den är oväntat humorfri, tycker jag, som om Widerberg hade spänt sig för uppgiften. I gengäld innehåller den en scen som i sin fullständiga avspändhet lyfter sig till stor lyrisk filmkonst och samtidigt står helt i samklang med hans begåvning som prosaist: det är den där Thommy Berggren och Inger Taube lyssnar till Vivaldi på bibliotekets grammofonavdelning."

Kommentar Svensk filmografi

I Expressen den 15 april 1963 beskrev Bo Widerberg i en artikel vissa arbetsmetoder vid inspelningen och färdigställandet av Barnvagnen. Slutavsnittet handlar om det så kallade Vivaldikomplexet (se pressreaktion), scenerna mellan Thommy Berggren och Inger Taube på Malmö Stadsbibliotek:

"Impulsen fick jag en natt, när vi hade firat Berggrens tjugofemte födelsedag på restaurang Stranden i Limhamn; mitt emot ligger en öde kaféträdgård, gisten och övervuxen, som vätter mot havet. Genom att låta Björn säga "Får jag visa dig mina platser - du vet, det finns somliga platser man fäster sig vid", skulle man kunna visa paret dialoglöst på tre olika platser. Och Vivaldimusiken, som skulle komma först här - åskådaren skulle alltså inte själv få lyssna till den musik ungdomarna hör - skulle färga miljöerna: flickan skulle se mera efter musikscenen, se in i honom genom att se hans platser.

I klipprummet låg Vivaldikomplexet sedan på hyllan i två askar märkta: SKIVBAREN fördel Björn respektive SKIVBAREN fördel flickan. Det var klipperskans spontana beteckningar. Det bekymrade mig något att det inte klart framgick att scenen spelar i ett bibliotek - alltså en av välfärdssamhällets gratisinstitutioner - men jag gjorde inget åt saken. Komplexet tar som sagt mer än fem minuter; vi klippte det på en eftermiddag, Wic' Kjellin och jag. Avsnittet ändrades två gånger, ena gången då jag bestämde mig för att ha med Taubes improvisation om den osynliga lyssnaren, andra gången då det visade sig att det tillägget upprepade ett element i scenen som redan fanns. Improvisationen togs alltså bort igen.

Under klippningen hade jag bestämt att scenen i alla fall skulle beledsagas av musik. Det var sedan "mina platser-komplexet" av utrymmesskäl måste falla för saxen. Till mixningen hade skaffats en inspelning av Vivaldis "Årstiderna". Det var till "Hösten" skådespelarna lyssnade i lurarna under inspelningen. Jag var inte glad åt inspelningen i fråga, den var träig och kantig; i minnet var jag bunden vid en av Münchinger med Stuttgarter Kammerorkester. Det kom en med I Musici. Den var så bra att jag förstod att det inte så mycket var inspelningarna det var fel på. Musiken hade helt enkelt slitits ner för mig, och jag förstod att jag ville ha något helt annat. Jag hade en favoritkonsert hemma och jag ringde ner till Malmö och bad att få skivan uppskickad. Jag spelade den. Det var ett djupt hack i den. Då fick vi skaffa en likadan utan hack. Det brann i knutarna, vi hade bara den eftermiddagen på oss. Rätten till återgivning köptes, skivan kom ut från en grammofonhandel och först på kvällen, strax före mixningen, lyssnade jag igenom den. Konserten jag sökte fanns inte på skivan.

Det hade uppstått någon förväxling, och den natten måste mixningen ske. Teknikerna gick upp och fikade, och jag stod modlös kvar med tre inspelningar av en musik jag var trött på och en som jag inte hade beställt. Jag beslöt mig för att lyssna igenom skivan, och när jag hörde andra satsen av en c-moll-konsert kallad "Il sospetto", behövde jag inte höra längre. Här fanns exakt vad jag behövde, en mycket enkel melodislinga, som aldrig tävlade med dialogen, bara höll sig levande under den och sipprade upp i pauserna.

Sista ändringen i Vivaldikomplexet gjordes fyra dagar före premiären; vad som utlöste den var att en ljudtekniker under mixningen refererade till "skivaffären". "Skivbaren", "skivaffären": enda sättet att ge scenen och särskilt Britts jämförelse med de kommersiella grammofonaffärerna den mening den skulle ha var att på något sätt fastlägga att lokalen låg vid Stadsbiblioteket. Jag ringde till Malmö och bad att få skylten avfotograferad. Mixningen var gjord, och filmen kunde inte förlängas, skylten fick låna utrymme från efterföljande bild, den där musikavdelningens dörr slår igen.

Så kom Vivaldikomplexet till."

Sedan sin litterära debut 1952 hade Bo Widerberg varit verksam som författare och journalist. Med Jan Troell, som också fotograferade "Barnvagnen", hade han dock inlett ett filmsamarbete före långfilmsdebuten. Widerbergs allra första böcker "Hösttermin" och "Kyssas" fick ett ganska välvilligt mottagande, mera uppmärksammad blev han dock senare för sina romaner "På botten av himmeln" och "Erotikon" samt "Den gröna draken". Vissa motiv i romanerna skulle han senare återkomma till i andra filmer.

Inspelning

1962 1962
Europa Studio Sundbyberg Sverige
Malmö Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1963-04-01 Saga Stockholm Sverige 95 min
Sverigepremiär 1963-03-18 Rio Malmö Sverige 95 min
TV-visning 1974-10-19 TV2 Sverige 91 min
1984-04-01 TV2 Sverige 91 min
1992-06-16 TV2 Sverige 91 min
1996-03-01 SVT2 Sverige 91 min
1999-10-25 SVT1 Sverige 91 min
Urpremiär 1963-03-18 Rio Malmö Sverige 95 min
Videorelease 1997-03 Sverige 91 min
Annan visning 1966 Warszawa Polen
TV-visning 2010-08-31 SVT1 Sverige 91 min
2011-04-19 SVT1 Sverige 91 min
2012-02-20 SVT1 Sverige
Dvd-release 2012-12-12 Sverige (ingår i boxen "Bo Widerberg - En Filmografi")
TV-visning 2015-06-02 SVT1 Sverige
2017-08-08 SVT1 Sverige
2018-11-26 SVT1 Sverige
2018-11-26 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Konsert, violin, stråkorkester, RV 199, c-moll, "Il sospetto". Sats 2
Kompositör Antonio Vivaldi


Originaltitel Medan kolapapperen prasslar
Kompositör Jan Johansson
Musiker Jan Johansson (piano)
Jimmy Woode (kontrabas)
Arne Domnérus (altsaxofon)
Bjarne Nerem (tenorsaxofon)
Weine Renliden (trumpet)
Egil Johansen (trummor)


Originaltitel Britts nya biff
Kompositör Jan Johansson
Musiker Jan Johansson (piano)
Jimmy Woode (kontrabas)
Egil Johansen (trummor)


Originaltitel Faster Ellas krona
Kompositör Jan Johansson
Musiker Jan Johansson (piano)
Jimmy Woode (kontrabas)
Egil Johansen (trummor)


Originaltitel Starkare på de brutna ställena
Kompositör Jan Johansson
Musiker Jan Johansson (piano)
Jimmy Woode (kontrabas)
Egil Johansen (trummor)


Utmärkelser

Premie från Statens Filmpremienämnd Stockholm 1963 (premie om 150.000)
Liv till varje pris : En film om Bo Widerberg (1998) Citat ingår från Barnvagnen (1963)
Alla är äldre än jag (2012) Citat ingår från Barnvagnen (1963)
Barnvagnen [trailer] (1963) Trailer till Barnvagnen (1963)

Ämnesord

Barnvagnar
Folkparker
Graviditeter
Konstsalonger
Kristallkronor
Malmö
Modershat
Popsångare
TV
Vivaldi, Antonio (1678-1741)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2601


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2591


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2599


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ I-band effekter
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd 16 mm


Typ I-band musik
Bredd 16 mm


Typ Slutmix


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel BARNVAGNEN
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Dramat psychologiczno obycczajowy produkcji scwedzkiej WOZEK DZIECIECY
Tryckeri WDA-3


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel BARNVAGNEN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel BARNVAGNEN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Långfilm med arbetstiteln "Barnvagnen"
Omfång 99 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 27 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista till Barnvagnen
Omfång 18 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 27 s.
Språk Franska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Långfilm med arbetstiteln "Barnvagnen".
Omfång 99 s. + ca 15 s. lösa blad.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Omfång 31 s.


Typ Dialoglista
Omfång 22 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Längd i minuter 95 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?