Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel En söndag i september
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1963-09-01

Medverkande

Barbro Kollberg
Birgittas mor

Harry Ahlin
fadern

Axel Düberg
brodern

Jan Erik Lindqvist
Gustaf Karlsson, ingenjör

Visa alla medverkande

Handling

1. Flygbilder från Stockholms vägar och gator.Birgitta väntar på Stig på Centralen. Hon har fått låna en Östermalmslägenhet, där de kan bo. De drömmer om en framtid...

Visa hela handlingen

Press

Filmen avvisades av de flesta kritiker. Jurgen Schildt i AB inledde med följande: "Jörn Donner har debuterat som långfilmsregissör med en berättelse om kärleken i fyra kapitel, en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Kläder
B-ljud
Effektläggning
Mixning

Medverkande

Harriet Andersson Birgitta
Thommy Berggren Stig
Barbro Kollberg Birgittas mor
Harry Ahlin fadern
Axel Düberg brodern
Jan Erik Lindqvist Gustaf Karlsson, ingenjör
Ellika Mann fru Karlsson
Roland Söderberg prästen
Nils Kihlberg doktor Hjälm
Gustaf Hiort af Ornäs mannen
Brita Billsten hustrun

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1963

Handling

1. Flygbilder från Stockholms vägar och gator.

Birgitta väntar på Stig på Centralen. Hon har fått låna en Östermalmslägenhet, där de kan bo. De drömmer om en framtid tillsammans.

Stig sysslar med elektronik och blir klar med sina studier till hösten. De tar avsked på Centralen, Stig reser tillbaka.

De träffas på landet hos hennes föräldrar. Stig presenteras för hennes far och mor. Familjen har handelsträdgård. I slutet av berättelsens första del kommer de två överens om att gifta sig.

2. Vårvintermorgon på landet.

Det är Stigs och Birgittas bröllopsdag. Stig talar med Birgittas bror, som sköter om trädgården och är avundsjuk på sin syster. Birgitta och modern har en uppgörelse, Birgitta bekänner att hon väntar barn.

Kyrkbröllop, efter detta fest hemma hos föräldrarna. Birgitta och Stig tar avsked av hennes föräldrahem och flyttar in i en ny lägenhet i ett av Stockholms förortsområden.

3. Våren har kommit.

Birgitta åker hem till föräldrarna, eftersom Stig är bortrest. När hon kommer hem till Stig märker man att en brytning mellan dem inträffat. De går ut på en fest tillsammans och tar hem några bekanta, och när gästerna gått nästan våldtas Birgitta av Stig. Följande morgon får hon missfall. Hon hamnar på sjukhus.

Birgitta kommer hem. Stämningen är alltjämt spänd, och när Stig går ut packar Birgitta och lämnar hemmet. Hon tar in på ett motell.

4. Stockholm en sensommardag.

Birgitta reser in till Stockholm, ringer på hos Stig, som har behållit lägenheten. Hon märker att bostaden förändrats, allt är slarvigare. Under uppgörelsen med Stig förstår hon att hennes besök har varit meningslöst. Tafatt försöker han närma sig henne, men kyla härskar mellan dem.

Hon berättar att hon tänker flytta tillbaka till Stockholm. Men det finns ingen väg för de två tillbaka in i äktenskapet.

Till slut går Birgitta sin väg, ensam.

Censur / granskning

Censurnummer 100990
Datum 1963-08-15
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3115 meter
Kommentar Speltid: 114 minuter. Den 10.9.1963 förkortades 3 kopior till 2680 meter. De förkortade kopiornas aktindelning: 505-465-520-518-422-250 = 2680 meter - 98 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3115 meter
Längd i minuter 114 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen avvisades av de flesta kritiker. Jurgen Schildt i AB inledde med följande: "Jörn Donner har debuterat som långfilmsregissör med en berättelse om kärleken i fyra kapitel, en vardagsbagatell om Stig och Birgitta och deras kliv från altaret till advokaten. Filmen har fraktats som svensk representant till festivalen i Venedig. Som jag ser saken är det som att ställa ut surströmming på S:t Eriksmässan."

Lill i SvD betecknade filmen som en stor besvikelse, men Lasse Bergström i Expressen var något positivare: "En klok man, t ex produktionsledaren Gunnar Oldin, kunde kanske ålagt Donner att klippa både i stillheten och elegansen. Nu får åskådaren själv ställa sig på armlängds avstånd från filmen och koppla på den partiella glömskan. (-)

Efter en stund ser man då, trots allt, en ovanligt begåvad debutfilm, en vision av ung kärlek i Norden som är sorgsen men sanningsenlig. Man känner den inre kraften i detta kammarspel som hittar sina närheter först när det växande avståndet mellan människorna är utmätt.

I minnet stannar då också Harriet Andersson, i helbild. I några av filmens scener framför hon sig själv i alltför stor frihet. Men hennes ansikte blir till slut filmens. Det lever och det speglar en annan och sannare hjälplöshet än den man först får korn på i Jörn Donners första men inte sista långfilm."

Kritikerna tycktes överlag påverkade av förhandsförväntningar och en publicitet som filmen inte tycktes motsvara. Så skrev Robin Hood i StT: "Man gick till "En söndag i september" med förväntningar, trots att Donners kortfilm nyligen inte gett några löften. Och "En söndag i september" börjar piggt. En radioreporter springer omkring med sin mikrofon bland folk i stora, soligt belysta nära bilder och rundfrågar: "Vad tycker ni om Kärleken?"

Det är bara reportage, men ett friskt och roande reportage med poänger. När Donner sedan i själva filmen skall säga vad han tycker om den moderna svenska ungdomens kärlek, blir det inte lika friskt och roande."

Den mest förstående bland dagstidningarnas kritiker var Mauritz Edström i DN, som ansåg att svensk film fått en ny regissör att räkna med.

I Chaplin kommenterades den avslutande fjärde episoden i filmen på följande sätt av Leif Krantz: "I den fjärde episoden, söndagen i september, kommer Birgitta på besök i våningen, som Stig ännu bebor. Detta avsnitt är avsevärt mycket bättre än filmen i övrigt. Här har Jörn Donner åstadkommit en psykisk kompression av avsevärd styrka. Stig försöker halvhjärtat åstadkomma en försoning, och gör upprepade försök att närma sej hustrun under anlitande av billiga sentimentala trick, men Birgitta är redan för långt inne i resignationen. För henne har mannen blivit en död kropp, vars klumpiga gengångarförsök bara fyller henne med obehag. Skickligt svänger dialogen här mellan ännu pyrande förhoppning och häftigt uppflammande avsky. Detta parti ger en antydan om Jörn Donners talang som filmskapare. Här har han haft en vision som han har förmått genomlysa, och det är påtagligt hur mycket starkare grepp han fått om skeendet, när hans manus laddats med några hektogram dynamit. Först här kommer Thommy Berggren och Harriet Andersson i kontakt med sina roller och ger en övertygande bild av två älskande som blivit totala främlingar för varandra."

Han hade samtidigt starka invändningar mot filmens första hälft, där han ansåg att Donner ägnade sig åt "sociologi eller modellsnickeri": "Det gör Jörn Donner i sin films första hälft. Inget ont om sociologin, men den bör hållas för sej. Blandas den med fiktion, tar båda arterna skada, och dessutom orsakas förvirring."

Kommentar Svensk filmografi

Någon vecka efter premiären på En söndag i september diskuterades "författarna och filmen" i Stockholms-Tidningen den 15.9.1963 mellan signaturen Robin Hood och författarna Artur Lundkvist och Sun Axelsson.

De tre diskussionsdeltagarna var ganska eniga om de bristande kvaliteterna i Donners film, Artur Lundkvist sade att den tråkighet som filmen beskrev "först och främst drabbar åskådaren".

Han fortsatte senare: "Jag tror inte på författare som filmmanusförfattare. Jag tror det är två olika begåvningstyper. En "riktig" författare, alltså en bokförfattare, han är intresserad av att arbeta med ord på papperet, med formuleringar, med själva ordmaterialet. Det är en tendens som blir mer och mer tydlig inom litteraturen, den är snart dominerande, och det händer att den går till överdrift, som i den konkreta poesin. En författare som sätter sig att skriva en film - han får genast en känsla som säger: här är mitt medium inte av någon betydelse längre, det gör precis detsamma hur jag formulerar mig, det har ingenting med saken att göra. Och replikerna ska ju helst vara illa skrivna, de ska vara vardagspräglade, banala, osv, för annars blir de ett slags poesi som står utanför filmen och inte smälter in i den. Så vad finns det för författarna att göra som ordarbetare, ordkonstnärer? Praktiskt taget ingenting."

Robin Hood pläderade för "den svenska linjen" i kontrast till utländska nymodigheter: "Vi kommer inte att åstadkomma en enda verkligt bra film på det här viset. Inte förrän vi kommer tillbaka till den svenska linjen - men på ett nytt sätt. Det var vad Bergman gjorde i Smultronstället, där han tillämpade den sjöströmska linjen på ett modernt sätt. Berätta om oss själva är vad vi kan, ingenting annat."

Jörn Donner hade gjort film tidigare, ett antal kortfilmer i Finland på 1950-talet, samt en halvtimmeslång kortfilm Vittnesbörd om Henne (med Monica Zetterlund i huvudrollen) hösten 1962. Denna film, som producerades av SF och var fotograferad av Gunnar Fischer, premiärvisades i Sverige senvintern 1963, men fick ett ganska blandat mottagande.

I likhet med Sjöman och Widerberg var Donner mest känd som författare. Efter sin debut 1951 hade han publicerat ett antal prosaböcker, av vilka de mest kända var hans reserapporter "Rapport från Berlin" (1958) och "Rapport från Donau" (1962). Samma år som den sistnämnda boken utkom hans studie över Ingmar Bergmans filmer, "Djävulens ansikte".

När En söndag i september skulle göras blev Donner tvungen att sluta som filmkritiker vid DN, en syssla som han innehaft sedan hösten 1961. Han hade då efterträtt Carl Björkman och blivit erbjuden arbetet efter det att Vilgot Sjöman hade tackat nej.

En söndag i september visades som Sveriges bidrag vid Biennalen i Venedig 1963 där den belönades med debutantpriset Premio Opera Prima.

Inspelning

1962 1963
Europa Studio Sundbyberg Sverige
Stockholm Sverige
Höör Sverige
Träkvista Ekerö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1963-09-01 Saga Stockholm 114 min
Urpremiär 1963-09-01 Saga Stockholm 114 min

Musikstycken

Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Originaltitel Candle Light
Kompositör Edward Charles


Originaltitel Förgäves uppå stigen
Textförfattare Samuel Hedborn


Originaltitel Let's Twist Again
Kompositör Kal Mann (1961)
Dave Appell (1961)
Textförfattare Kal Mann (1961)


Originaltitel March
Kompositör Henry Purcell


Originaltitel Morgenblätter, op. 279
Kompositör Johann Strauss d.y. (1863)


Originaltitel New York Precinct
Kompositör Steve Race


Originaltitel Il nostro concerto
Kompositör Umberto Bindi (1960)
Textförfattare Giorgio Calabrese (1960)


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1964 (bidrag om 122 828,03 kr)
Opera Prima Venedig 1963 Jörn Donner (bästa regidebut, t.m. Le joli mai)

Ämnesord

Bröllop
Ingenjörer
Missfall
Skilsmässor
Stockholm/förorter
Stockholm/Östermalm
Växthus

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2679


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2675


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 3116


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 3108


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN SÖNDAG I SEPTEMBER
Tryckeri Kopia


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel EN SÖNDAG I SEPTEMBER
Tryckeri Ewes Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Filmsensation i höst! EN SÖNDAG I SEPTEMBER
Tryckeri Ewes Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Jörn Donner's EN SONDAG I SEPTEMBER
Tryckeri Parrot Litho A/S


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Farväl, Adjö. Utkast till film av Jörn Donner.
Omfång 41 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Farväl, adjö. En film av Jörn Donner.
Omfång 110 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Farväl, Adjö. En film av Jörn Donner.
Omfång 116 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 127 s. + 3 s. tillägg, löst. Miljölista (11 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Tror ni på kärleken?
Omfång 53 s. Produktiosuppg. till En söndag i september (2 s.), förtext (3 s.) och sångbil. (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel A Sunday in September.
Omfång 21 s. Sångbilaga (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel A Sunday in September.
Omfång 34 s. Sångbilaga (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Liste des dialogues. Un dimanche de septembre.
Omfång 36 s. Sångbilaga ( 1 s.) ingår.
Språk Franska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Farväl, Adjö. Utkast till film av Jörn Donner.
Omfång 25 s. + 1 s. introduktion till läsaren.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Italienska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?