Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Kvarteret Korpen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1963-12-26

Medverkande

Keve Hjelm
fadern

Emy Storm
modern

Christina Frambäck
Elsie, Anders flickvän

Ingvar Hirdwall
Sixten, Anders kamrat

Agneta Prytz
grannfrun

Visa alla medverkande

Om filmen

Bo Widerbergs genombrottsfilm är en på samma gång tidstypisk och tidlös berättelse om leda och klass i 1930-talets Sverige. Därtill är den en riktig klassiker som av filmkännare...

Visa hela texten

Handling

Året är 1936. Verkningarna av den stora depressionen är ännu kännbara i Sverige. Hitler iscensätter sin största propagandamanöver: Berlinolympiaden. I fattigkvarteret Korpen i Malmö...

Visa hela handlingen

Press

En enig huvudstadspress hälsade filmen med rubriker som "En seger för Widerberg" (DN), "Kvarteret Korpen fulländad" (Expr), "Från gesäll till mästare" (StT). Kritikerna underströk att...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Bo Widerbergs genombrottsfilm är en på samma gång tidstypisk och tidlös berättelse om leda och klass i 1930-talets Sverige. Därtill är den en riktig klassiker som av filmkännare 1995 utsågs till den bästa svenska filmen genom tiderna.

Berättelsen utspelar sig under våren och sommaren 1936, tiden för spanska inbördeskrigets utbrott och Hitlers maktdemonstration i Olympiska spelen i Berlin. Vi befinner oss i den slitna arbetarstaden Malmö, närmare bestämt kvarteret Korpen; ett enormt lägenhetskomplex byggt kring en vidsträckt innergård. Huvudperson är Anders (Thommy Berggren), 19-årigt ensambarn till en hårt arbetande, obrottsligt lojal mamma (Emy Storm) och en alkoholiserad, desillusionerad pappa (Keve Hjelm). Anders arbetar i fabrik men drömmer om att bli författare. En dag får han inbjudan till Bonniers förlag i Stockholm, men resan blir inte den stora förändring han och familjen hoppats på. Tvärtom ter sig framtiden än mer hopplös och när det dessutom visar sig att flickvännen Elsie är gravid bestämmer sig Anders för att bryta upp.

I sin biografi över Bo Widerberg, "Höggradigt jävla excentrisk", menar Mårten Blomkvist att Kvarteret Korpen inte bara är regissörens i särklass bästa film, utan också den som var djupast förankrad hos honom. Både för att den till viss del bygger på barndomsminnen och för att den var så väl genomarbetad. Det som kom att bli den färdiga filmen hade redan 1961 skymtat fram som en självbiografisk berättelse i tidskriften BLM och senare som utkast till ett pjäsmanus. Slutresultatet har jämförts med såväl Arthur Millers "En handelsresandes död" som samtida brittisk film i genren "diskbänksrealism". En djupt imponerad Ingmar Bergman erkände att Widerberg hade lyckats där han själv gått bet: "'Korpen' var ett fulländat mästerverk i sitt slag. Det sjunde inseglet var ett försök där jag tog i så det knakade."

Även filmkritikerna hyllade filmen som hade premiär redan samma år som debuten Barnvagnen. Widerberg, menade recensenterna, hade tagit ett stort språng framåt och i och med Kvarteret Korpen utvecklats "från gesäll till mästare" (Göran O. Eriksson, Stockholmstidningen). Mauritz Edström i Dagens nyheter beskrev verket som "en mogen film, klar i konturen och med en rik arom av liv" medan Jörn Donner i BLM menade att den utgjorde "en brandfackla för ett intressant nytt skede i svensk film". Expressens Lasse Bergström framhöll särskilt Widerbergs unika förmåga att levandegöra en tidsepok, "en atmosfär som man upplever nästan som musik", och avslutar sin recension med att konstatera att filmåret 1963 "kunde inte ha slutat på ett finare och mer löftesrikt sätt".

Den unge Thommy Berggren var redan en väletablerad skådespelare när han med sådan perfektion gjorde rollen som Anders. Det var också Berggren som föreslog att hans gamla lärare på teaterhögskolan skulle spela fadern. Widerberg lät sig småningom övertygas och rollen som den före detta affärsmannen, numera försupne reklambladsutdelaren, kom att bli Keve Hjelms stora paradroll i skådespelarkarriären. I sann filmrealistisk anda arbetade han alkoholpåverkad under hela inspelningen; en kvarting starksprit per dag. För det mesta lyckades han upprätthålla den på pricken rätta graden av berusning, men efter den krävande scenen då han lär sin son att röka affärscigarr ("Alltid i vänster hand!") stöp han i säng: "Det slirade bara."

Med Kvarteret Korpen realiserade Widerberg många av de konstnärliga visioner om en samtida, människonära film han beskrivit i debattboken "Visionen i svensk film". Filmens enda problem, hävdar somliga, är att den kom så tidigt i regissörskarriären och därmed blev det mästerverk som alla senare filmer kom att jämföras med.       

Malena Janson (2018)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Kameraoperatör
B-foto
B-ljud
Effektläggning
Mixning

Medverkande

Thommy Berggren Anders
Keve Hjelm fadern
Emy Storm modern
Christina Frambäck Elsie, Anders flickvän
Ingvar Hirdwall Sixten, Anders kamrat
Agneta Prytz grannfrun
Nina Widerberg grannbarnet Nina
Hugo "Tunnbindare" den gamle med trädet
Louise Gustafsson Anders flickvän i lusthuset
Fritiof Nilsson Piraten författaren i väntrummet

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1963
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2018
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1997
Distributör i Sverige (köpvideo) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1997
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2012
Laboratorium AB Film-Labor
Ljudstudio Europa Studio

Handling

Året är 1936. Verkningarna av den stora depressionen är ännu kännbara i Sverige. Hitler iscensätter sin största propagandamanöver: Berlinolympiaden. I fattigkvarteret Korpen i Malmö bor Anders med sin familj. Det är första maj och Anders flickvän Elsie försöker locka honom till Folkets Park. Det gör också hans kompis Sixten som är fotbollsspelare och tänker spela sig in i en av storklubbarna så att han kan få komma till Paris och träffa prostituerade i päls. Anders dröm är att bli författare. Han har skrivit om sitt kvarter och dess innevånare och manuskriptet är insänt till ett förlag i Stockholm.

Modern har i åratal försörjt familjen genom städning och tvätt åt andra. Fadern är arbetslös försäljare. Hans inkomster på tillfälliga reklamuppdrag går åt till sprit. Med spriten dövar han sin känslighet och skammen över sina misslyckanden. Han drömmer om att sitta på lyxhotell och göra upp affärskontrakt över ett glas konjak med cigarren i vänster hand.

Ett brev från förlaget i Stockholm anländer. Man vill att Anders skall komma dit för att "diskutera manuskriptet". Fadern ser honom genast som Nobelpristagare och instruerar honom i affärsuppgörelsernas ritual. Men förlaget visar sig inte berett att publicera. Fadern super i besvikelsen ned sig och hindrar därigenom Anders och modern att göra ett efterlängtat cirkusbesök.

Anders anförtror sig åt Elsie. Han känner sig inte ha språket i sin makt. Elsie tröstar honom med sin kärlek. Hon blir med barn och vill gifta sig med honom men han värjer sig och söker råd hos fadern. Denne är dock berusad. Då Anders slår honom anklagar han hustrun för att genom otrohet ha förnedrat honom och vållat hans misär. Upprörd håller Anders förhör med modern och får av henne veta den verkliga sanningen. Det var den berusade faderns beteende som ledde till ett ögonblicks otrohet. Hon berättar också att hon en gång måst göra abort för deras fattigdoms skull. Anders ber henne gå och rösta på socialdemokraterna.

Sixten skall ut på Europaturné. Anders beslutar sig för att bryta upp från kvarteret och följa med Sixten till Stockholm. Om han stannade skulle han drunkna i misären liksom alla de andra. Modern vädjar till honom att inte svika Elsie men hans beslut är oåterkalleligt.

Censur / granskning

Censurnummer 101477
Datum 1963-12-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2750 meter
Kommentar Aktlängder: 445-540-495-560-435-275 = 2750 meter - 101 minuter. Aktlängder: 445, 540, 495, 560, 435, 275.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2750 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En enig huvudstadspress hälsade filmen med rubriker som "En seger för Widerberg" (DN), "Kvarteret Korpen fulländad" (Expr), "Från gesäll till mästare" (StT). Kritikerna underströk att Widerberg tagit ett långt steg bort från debutfilmen "Barnvagnen" (1963) och utvecklat en intim, poetiskt rik, socialkritisk realism som saknade motstycke i den samtida svenska produktionen. Jörn Donner (BLM) kallade den "en brandfackla för ett intressant nytt skede i svensk film" och menade att Widerberg angrep tabuföreställningarna på politikens och samhällslivets område vilket var angelägnare än kampen mot de sexuella. Samtidigt underströk Donner att det inte saknades förebilder i italiensk, fransk och engelsk film. Göran O. Eriksson (StT) jämförde filmen med den engelske dramatikern Arnold Weskers pjäser men fann Widerberg vara "den originellare, den mer nyskapande av de två". Skådespelarna Keve Hjelm, Thommy Berggren och Emy Storm fick beröm för "genomlysta prestationer" (Expr).

Mauritz Edström skrev i DN: "Den unga svenska regissörsgenerationens hittills bästa verk. Det säger kanske inte så mycket, men den är verkligen en mogen film, klar i konturen och med en rik arom av liv. (-) Här är Widerberg på väg att finna en stil, en lyrisk, kritisk realism med stor bärkraft. (-) Den bästa 30-talsskildringen i svensk film, den som 30-talet självt aldrig förmådde prestera."

I StT uttryckte sig Göran O. Eriksson entusiastiskt: "Bo Widerbergs debutfilm var ett gesällprov, ett övningsstycke i samtida stilar. "Kvarteret Korpen" är ett mästerverk. Den verkar sprungen direkt ur hans mest personliga egenart och anvisar samtidigt en framkomlig väg för en bred socialepik. (-) Den förändrar i ett slag - och på ett överraskande sätt - bilden av den nya svenska filmens möjligheter. (-) Widerberg har visat utvandringsögonblicket; därav både dramatiken och den lätta nostalgin i hans film. Han vänder en miljö ryggen och betraktar förälskat dess spegelbild. (-) Ur denna förälskelse har han hämtat stoff till den bästa svenska filmen på många år."

"Halvvägs mellan protest och kärlek" kallade Jurgen Schildt (AB) skildringen: "Den smyger sig tätt intill människor och tänkesätt, plågor och attityder. Den levandegör en svensk epok i depressionens tecken. Spontanare, friskare, mera odogmatiskt har ingen film gjort det tills dato. (-) Om "Barnvagnen" var en provbit, så är detta mognadsbeviset, den välrik- tade klacksparken mot ateljéfilmens konventioner. 30-talet besett, belyst och en smula begråtet: det blev Widerbergs seger."

Carl Henrik Svenstedt (SvD) talade om "scener som i rättvisans namn måste gå till den svenska filmhistorien" och Lasse Bergström (Expr) underströk att Widerberg nu lärt av sina tidigare misstag: "Widerbergs nya säkerhet omfattar även detta: Han vågar arbeta med yrkesskådespelare och kan uppenbarligen redan det svåra spelet mellan ödmjukhet och vilja att forma. (-) Det som gör "Kvarteret Korpen" till en nästan unik film är den inlevelse i själva tidsbilden som Widerberg förmår förmedla. (-) Det är - som så ofta i riktig film - en atmosfär som man upplever nästan som musik. (-) Det är gjort med intuitiv säkerhet som för första gången alldeles tveklöst visar inte bara att Bo Widerberg kan göra film utan också att han nu är den diktare som den unge mannen i hans film drömmer om att bli. Vårt filmår kunde inte ha slutat på ett finare och mer löftesrikt sätt."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen hade samtidig premiär utanför Stockholm i Helsingborg (Spegeln) och Malmö (Rio).

I en skildring av sin barndom i BLM 5/1961 under titeln "En Stuhl, Madame!" återgav Widerberg vissa detaljer och motiv som han senare tog upp och bearbetade i filmen. Själva titeln fanns med som en replik. I Ingmar Björksténs bok "Bo Widerberg", 1971, uppger regissören att ett ofullbordat pjäsmanuskript utgjorde utgångspunkt. Widerbergs egen uppväxtmiljö och hans familjeförhållanden präglades dock ej av samma misär som beskrevs i filmen.

Inspelningen ägde rum i ett rivningsdömt kvarter i Malmö, vilket i hög grad bidrog till verklighetsprägeln. Widerberg använde också atmosfärskapande statister från Malmö bl.a. Hugo "Tunnbindare".

Regissören belönades med ett av tidskriften Chaplins priser 1964 och Keve Hjelm fick för sin "lysande framställning av fadern i Kvarteret Korpen, ett gripande och obarmhärtigt porträtt av ett anonymt svenskt öde" en Guldbagge av Svenska Filminstitutet. Institutets jury satte 2,75 kvalitetspoäng (2:7), vilket innebar ett bidrag på 399 191 kr. Fackliga Centralorganisationen (FCO) och Stockholms Arbetarkommun gav Widerberg ett första majstipendium på 5 000 kronor.

Filmen presenterades vid festivalen i Cannes 1964 och nominerades av Svenska Filmsamfundet till den amerikanska Oscarstävlingen 1965 men prisbelöningar uteblev. I rapporter från Cannesfestivalen gjorde Bengt Melin (AB 4.5.1964) och Gunnar Oldin (StT 4.5. och 5.5.1964) gällande att filmen ej fått en tillfredsställande uppbackning från svensk sida, den hade kommit i skymundan för Svenska Filminstitutets officiella representation. De franska filmkritikerna var dock kyliga. Större framgång hos kritikerna hade filmen vid London Film Festival i september 1964 och New York Film Festival i september 1965. Efter den kommersiella distributionen i England tilldelade tidskriften Films and Filming Bo Widerberg sitt pris till årets (1965) bäste filmregissör. I USA kom den på 2:a plats på tidskriften Esquires lista på bästa filmer 1971. (Titel i England och USA: "Raven's End".) I Frankrike distribuerades filmen under titeln "Le Quartier du Corbeau", i Tyskland kallades den "Das Rabenviertel".

I mars 1974 (DN 24.3.) skrev Mauritz Edström att han trots alla sina lovord vid premiären 1963 förhållit sig alltför avvaktande. Han ville nu beskriva filmen som "ett lyckligt mästerverk, en av de fåtaliga verkligt stora svenska filmerna".

Inspelning

1963 1963
Södra Förstadsgatan ("Tundran") Malmö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1963-12-26 Saga Stockholm Sverige 101 min
TV-visning 1974-10-26 TV2 Sverige 96 min
1982-05-01 TV2 Sverige 96 min
1983-03-26 TV2 Sverige 96 min
1987-09-20 TV1 Sverige 96 min
1996-04-08 SVT1 Sverige 96 min
2000-01-01 SVT2 Sverige 96 min
2003-01-06 SVT2 Sverige 96 min
2004-02-07 SVT2 Sverige 96 min
Urpremiär 1963-12-26 Saga Stockholm Sverige 101 min
Videorelease 1997-01 Sverige 96 min
Annan visning 1966 Warszawa Polen
TV-visning 2008-04-22 SVT1 96 min
Sverigepremiär 1963-12-26 Spegeln Helsingborg Sverige 101 min
1963-12-26 Rio Malmö Sverige 101 min
Urpremiär 1963-12-26 Spegeln Helsingborg Sverige 101 min
1963-12-26 Rio Malmö Sverige 101 min
Dvd-release 2012-12-12 Sverige (ingår i boxen "Bo Widerberg - En Filmografi")
TV-visning 2015-07-21 SVT1 Sverige
2017-05-01 SVT1 Sverige
2018-11-27 SVT1 Sverige
Festivalvisning 2019-01-28 Capitol Göteborg Sverige Göteborg Filmfestival 2019
Cinemateksvisning 2016-12-10 Filmhuset Stockholm Sverige
2019-02-05 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2018-11-27 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Konsert, trumpet, stråkorkester, D-dur
Kompositör Giuseppe Torelli


Originaltitel Fjällbruden
Kompositör Arthur Hedström (1912)
Textförfattare Fritz Gustaf
Oleg Quist


Originaltitel Livet i Finnskogarna
Textförfattare Svarta Masken (1913)
Arrangör Carl Jularbo (1913)
Herman Gellin (1913)


Originaltitel Skåneidyller
Kompositör Edvard Persson
Textförfattare Edvard Persson
Musikarrangör Nathan Görling
Sjungs av Edvard Persson


Utmärkelser

Academy Award-nominering Santa Monica 1965 (bästa icke engelsspråkiga film 1964/Best Foreign Language Film 1964)
Pris London 1965 (tiskriften "Films & Filming":s pris)
Guldbagge Stockholm 1964 Bästa skådespelare Keve Hjelm
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1964 (bidrag om 399 191 kr)
Chaplin-priset Stockholm 1963 Bo Widerberg
Liv till varje pris : En film om Bo Widerberg (1998) Citat ingår från Kvarteret Korpen (1963)
Muraren (2002) Citat ingår från Kvarteret Korpen (1963)
Alla är äldre än jag (2012) Citat ingår från Kvarteret Korpen (1963)

Ämnesord

Alkoholism
Begravningar
Berlinolympiaden 1936
Cigarrer
Fotboll
Framgångsdrömmar
Frihetslängtan
Fäder
Författare
Försäljare
Föräldrar och barn
Hitler, Adolf (1889-1945)
Hyreskaserner
Lågkonjunktur
Malmö
Medelklasskildring
Mödrar
Politisk röstning
Proletär miljö
Svenskt samhälle: 1936
Ungdom
Uppbrott

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm
Längd i meter 1100


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2744


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2742


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2743


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Typ I-band
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Bo Widerbergs KVARTERET KORPEN
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Bo Widerbergs KVARTERET KORPEN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Bo Widerbergs RAVNE KVARTERET
Affischdesign [?] Stevenov


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Raven's end
Omfång 26 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kvarteret Korpen.
Omfång 78 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 26 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Raven's end.
Omfång 26 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Quartier Rabe. Dialogliste.
Omfång 28 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Hastighet 24
Längd i minuter 100 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Bredd WAV


Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Bredd MAP


Bredd MAP


Bredd MAP


Bredd ProRes


Bredd H264


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?