Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Bröllopsbesvär
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1964-08-24

Medverkande

Jarl Kulle
Hilmer Westlund, slaktare, brudgummen

Christina Schollin
Hildur Palm, bruden

Edvin Adolphson
Victor Palm, Hildurs far, hemmansägare

Isa Quensel
Hilma Palm, Hildurs mor

Lars Ekborg
Simon Simonsson, slaktare

Lena Hansson
Siri, Westlunds dotter

Visa alla medverkande

Handling

Det ståndar till bröllop på bonden Victor Palms gård. Yngsta dottern Hildur skall giftas bort med den förmögne slaktaren Hilmer Westlund, dubbelt så gammal som hon och svår på kvinnor...

Visa hela handlingen

Press

"Bröllopsbesvär" var den andra spelfilmen i Åke Falcks regi. Den första - "Adam och Eva" (1963) - hade mötts av nedgörande kritik. Denna gång syntes recensenterna ha infunnit sig med...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Kameraoperatör
B-foto
Musikarrangör
Kläder
Smink
B-ljud
Specialeffekter, ljud
Mixning
Speaker

Medverkande

Jarl Kulle Hilmer Westlund, slaktare, brudgummen
Christina Schollin Hildur Palm, bruden
Edvin Adolphson Victor Palm, Hildurs far, hemmansägare
Isa Quensel Hilma Palm, Hildurs mor
Lars Ekborg Simon Simonsson, slaktare
Lena Hansson Siri, Westlunds dotter
Catrin Westerlund Irma Palm, Hildurs syster
Margaretha Krook Mary Johansson, bröllopsgäst
Tor Isedal Rudolf Palm, Hildurs bror
Yvonne Lombard Svea, Sörens fästmö, Westlunds piga
Georg Årlin Johan Borg, f.d. operasångare
Ove Tjernberg Ivar, en luffare
Lars Lind Sören, Palms dräng, Sveas fästman
Lars Passgård Martin
Lasse Pöysti nasaren
John Norrman Bjuhr, brunnarn, bröllopsgäst
Gösta Krantz Nisse Johansson, Marys man, bröllopsgäst
Claes Esphagen Fritz Wallinder, radiohandlare, bröllopsgäst
Tommy Nilson Tok-Anders, en utvecklingsstörd
Peter Thelin Gunnar, Irmas son
Ulla Edin Rullan,Rudolfs fästmö, servitris
Siegfried Fischer Philip
Jessie Flaws Mary Lou, flickan i Westlund dröm
Agda Helin fru Bjuhr
Sten Mattsson Hagström, Westlunds dräng
Thor Zackrisson Karlsson
Frithiof Bjärne biff-föreståndaren i Westlunds dröm
Sten Ardenstam prästen
Sven Holmberg fattighusföreståndaren
Sten Raoul den svarte uppassaren i Westlunds dröm

Bolag

Produktionsbolag Minerva Film AB
Distributör i Sverige (35 mm) Minerva Film AB 1964
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Det ståndar till bröllop på bonden Victor Palms gård. Yngsta dottern Hildur skall giftas bort med den förmögne slaktaren Hilmer Westlund, dubbelt så gammal som hon och svår på kvinnor och brännvin. Hilmer är änkling och har dottern Siri boende hos sig. Flickan är på väg från puberteten in i vuxenvärlden.

Hildur har fattat ett tungt beslut enligt principen man tager vad man haver. I själva verket väntar hon barn med Martin, en ung lantarbetare som tidigare hjälpt till på gården men försvunnit. Systern Irma har blivit kvar i hemmet med en pojke på nio år. Den ensamstående moderns öde vill Hildur inte dela, hellre då ett liv med slaktaren.

Dagen har börjat illa. Någon har knackat på Hildurs fönster och väckt hennes ångest. Fadern har sedan länge stängt in sig på vinden, isolerat sig i förbittring över åldrandets kraftlöshet. Det krävs Hildurs hela övertalningsförmåga för att få honom med på bröllopet. Hon tvingas ljuga för honom om älsklingskon Kulla. Den har redan förts till slakt utan faderns vetskap.

Hilmer Westlunds morgon börjar i Amerikaemigrantens dröm om makt och erotisk triumf. Vid uppvaknandet gäller hans första intresse pigan Sveas lår. Hon är nu tillsammans med drängen Sören men väntar barn med Westlund. Slaktarkonkurrenten Simon Simonsson kommer på besök. Han lurar Westlund att slå rekord i bröllopssupar och blir i gengäld utsedd till brudgummens best man. Till tecken på Westlunds förtroende får Simon brudens vigselring på sitt lillfinger. Där förblir den sittande till påföljande morgon. Sedan Hildurs mor lånat ut sin ring utanför kyrkan och fadern kommit cyklande i sista stund vigs paret.

Bröllopsfesten tar sin början med hjälplösa tal och krampaktiga glädjeyttringar. En äldre, från fattighuset inbjuden, sångare kollapsar utan att ha frambragt en ton. Senare på natten dör han sedan hans livslögn krossats. Brännvinet flödar och snart bryts sammanhållningen. Det spelas poker, bränns fyrverkeri, bråkas och försonas. Lustarna bryter fram men blir aldrig tillfredställda. I mörkret möts Martin och Hildur. Det är han som knackat på rutan och han har kommit för att göra anspråk på henne. Men hon avvisar honom, för henne är det nu för sent.

En inkvarterad luffare, som Siri givit sig åt under natten, påträffar Martin hängande på logen. Han tas ned och bärs in i stugan. Irma lovar vaka vid liket; hon kallade honom i hemlighet till gården.

Hilmer anklagar sig i fyllan för att ha vållat Martins död. Han har en gång släppt sin nya hund på honom. Hildur tröstar honom och lyckas så småningom få honom att bryta upp. Men han vill inte skiljas från Simon. De måste ta en sista sup tillsammans. Hildur går och lägger sig. Trött och redlös av all spriten faller Westlund till golvet och blir liggande. Simon passar på att utnyttja tillfället och kryper ned hos bruden.

På morgonen sover alla utom Hildur. Hon ligger vaken med sin stora övergivenhet.

Censur / granskning

Censurnummer 102148
Datum 1964-07-20
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2755 meter
Kommentar Aktlängder: 530-595-550-520-560 = 2755 meter - 101 minuter. Aktlängder: 530, 595, 550, 520, 560.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2755 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Bröllopsbesvär" var den andra spelfilmen i Åke Falcks regi. Den första - "Adam och Eva" (1963) - hade mötts av nedgörande kritik. Denna gång syntes recensenterna ha infunnit sig med onda föraningar men överraskats av den pietet som visats Dagermans roman och av Falcks förmåga att återskapa 40-talets glesbygdsmiljö. Åtskilliga invändningar framfördes men ingen kritiker förmådde värja sig mot Jarl Kulles bedövande vitalitet i slaktaren Westlunds roll.

Mest imponerad av regissören var Göran O. Eriksson, vars tidning StT satte rubriken "Seger för Åke Falck" på första sidan. Kritikern skrev: "Åke Falck har gjort film av Stig Dagermans "Bröllopsbesvär" och lyckats storartat. (-) Han har förfogat över ett imponerande uppbåd av skådespelare, så stort att han kunnat slösa vid rollbesättningen. Men framför allt är filmen hans egen, och den förändrar i ett slag bilden av honom som konstnär.

Till stor del är det en triumf vunnen vid klippbordet. Inte en övertoning, knappt en nedtoning i hela filmen. I stället en hård och effektiv berättarteknik, som oavbrutet matar fram nytt och vitalt material, nästan aldrig dröjer vid en stämning men just därigenom ger skildringen en stark och förbluffande autenticitet. (-)

"Bröllopsbesvär" bryter knappast några nya vägar för den svenska filmen. Jag tror inte heller att det varit Falcks avsikt. Men här visar han äntligen en tydlig konstnärsprofil, och den är skarp och egenartad. Förr var det som om alla ut- tryck förvandlades till citat för honom, redan innan han hunnit formulera dem. Här talar han direkt och i kraft av sin skicklighet och begåvning, brutalt och sakligt, utan all förkonstling, i en form som ingalunda är Dagermans men som i gengäld tycks vara helt hans egen."

Ur ett konventionellt utformat material hade regissören lyckats pressa "en uttrycksfullhet och en hetta som det var länge sedan vi såg i en svensk film", slutade kritikern.

Under rubriken "Heja Åke!" tyckte Jurgen Schildt (AB) att Åke Falck och Lars Widding "delvis" lyckats med sin filmbearbetning. Det fanns i den "ambitioner och obestridliga förtjänster" och avsnitt "där Falck arbetat med kraft och övertygelse". Men någonting hade gått förlorat; ett Dagermanskt "drag av grymhet och trolldom och häxsabbat" hade plattats till i filmversionen. Den hade blivit för realistisk.

Mauritz Edström (DN) gick till visningen med tvivel på själ- va idén att filma Dagermans roman men fann till sin lättnad att resultatet var "bättre än väntat, ja rent av mycket sevärt". Som lösning på de svåra tolkningsproblem Dagermans text erbjuder var filmen "rättfram och anspråkslös", men någonting utöver Dagerman hade upphovsmännen inte haft att komma med. Edström tyckte att filmen dramatiskt sett verkade överexponerad, vilket dock kom Jarl Kulle, "uppspelt till vanvett", att väl smälta in i sammanhanget.

Av recensenterna var Björn Nilsson (Expr) mest reserverad Under rubriken "Bröllopsbesvär - men inte i Dagermans stil" skrev kritikern att Falck tappat bort den dagermanska livsnerven, "visionen av livet som en ohjälplig förnedring och av människorna som ångestens fångar, bortom kärlek och hat förenade i förnedringens broderskap. Tappar man bort den återstår bara vad Dagerman i annat sammanhang kallade ett antal bönder i naturlig infattning", tyckte Nilsson som dock framhävde att Falck i sin regi vårdat sig om "det 40-talstypiska och det miljökaraktäristiska i dramats uppländska avkrok".

Carl Henrik Svenstedt (SvD) hörde också till dem som nalkats Åke Falcks filmatisering med stor skepsis men var efter granskning beredd att acceptera resultatet. Han skrev: "Man kommer kanske sanningen närmast genom att påstå att det blivit en härlig blandning av ungefär lika många delar Dagerman, Falck och - Jarl Kulle. Och det är ingen dålig blandning, märkligt nog, förmodligen en av de mustigaste i ung svensk film". (-)

'Ett korsdrag av ingivelse höll på att blåsa omkull boken', skrev Dagerman själv. Den nu ytterligare berikade filmen har, trots nedklippningen, blivit ett vidunderligt tittskåp fyllt av briljanta småepisoder."

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Bröllopsbesvär" av Stig Dagerman (1923-1954) utkom på Norstedts Förlag 1949. Den var den sista av författarens fullbordade romaner och inspirerad av hans barndomsupplevelser på en gård i Älvkarleby i norra Uppland. Verkets tillkomsthistoria skildrades av Dagerman i en artikel i Morgon-Tidningen 19.11.1950, avtryckt i Minerva Films program. Dagerman tog sitt liv 1954.

Gården där filmens huvudhandling inspelades under mars - början av maj 1964 var Molnsätra gård vid Översjön på Järvafältet och bröllopskyrkan Eds kyrka ca 8 km därifrån.

Filmen hade samtidig premiär utanför Stockholm i Gävle (Spegeln).

Filmen distribuerades i USA under titeln "Swedish Wedding Night". I England kallades den på det svenska bolagets förslag "Wedding - Swedish Style", vilket kritikern Carl Henrik Svenstedt redan i sin premiärrecension ansåg vara ett uttryck för "krämaranda" och protesterade emot. Den engelska distributionen skedde dock först 1967.

Svenska Filminstitutets jury gav Bröllopsbesvär 1,6 poäng vilket innebar ett kvalitetsbidrag på 287 765 kr. Den delade första plats med Älskande par Sammanlagt premierades 13 filmer. Jarl Kulle fick för sin rollskapelse Filminstitutets Guldbagge 1965. 1966 fick filmen diplom vid festivalen i Edinburgh i Skottland.

Minerva Films direktör Tore Sjöberg satsade under 1960-talet på filmatisering av en rad moderna svenska författares verk. Av Dagermans romaner lät bolaget ytterligare filma debutroman Ormen (1966) från 1945 och Bränt barn (1967) publicerad 1948.

Förlaga

Originaltitel Bröllopsbesvär (Roman)
Författare Stig Dagerman


Inspelning

1964-03 1964-05
Filmstaden Råsunda Sverige
Älvkarleby Sverige
Molnsätra gård vid Översjön Järfälla Sverige
Eds kyrka Upplands Väsby Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1964-08-24 Draken Stockholm Sverige 101 min
1964-08-24 Fanfaren Stockholm Sverige 101 min
1964-08-24 Röda Kvarn Stockholm Sverige 101 min
TV-visning 1975-11-22 TV2 Sverige 96 min
1978-04-29 TV2 Sverige 96 min
1984-10-14 TV2 Sverige 96 min
2000-06-27 SVT1 Sverige 96 min
Urpremiär 1964-08-24 Draken Stockholm Sverige 101 min
1964-08-24 Fanfaren Stockholm Sverige 101 min
1964-08-24 Röda Kvarn Stockholm Sverige 101 min
Sverigepremiär 1964-08-24 Spegeln Gävle Sverige 101 min
Urpremiär 1964-08-24 Spegeln Gävle Sverige 101 min
TV-visning 2016-03-15 SVT1 Sverige
2018-10-29 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2018-10-01 Zita Stockholm Sverige
TV-visning 2018-10-30 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Don Giovanni
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1787)
Textförfattare Lorenzo Da Ponte (italiensk text 1787)
Carl Gustaf Nordforss (svensk text 1813)
Erik Lindegren (svensk text 1961)
Wilhelm Bauck (svensk text 1856)


Originaltitel Igelkottaskinnet
Kompositör Albert Lövgren


Originaltitel Bedstefars Vals
Kompositör Tom Andy (1932)
Textförfattare Arvid Müller (dansk text 1932)
Dix Dennie (svensk text 1932)


Utmärkelser

Festivalpris Edinburgh 1966 (diplom)
Guldbagge Stockholm 1965 Bästa skådespelare Jarl Kulle
Stockholm 1965 Högsta kvalitetspoäng (Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag om 287 765,72 kr)
Svenska Filmkritikerförbundets pris Stockholm 1964

Ämnesord

Bondgårdar
Bröllopsfester
Bönder
Fattighus
Filmad litteratur
Främlingskap
Fylleri
Föräldrar och barn
Glesbygd
Livslögner
Luffare
Otrohet
Oäkta barn
Självmord
Slaktare
Svenskt samhälle: 1940-tal

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2743


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2750


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2755


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2755


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2755


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel BRÖLLOPSBESVÄR
Tryckeri Tabs tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel BRÖLLOPSBESVÄR
Tryckeri Tabs tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MARTIMONIO SUECO Christina Schollin


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel BRÖLLOPSBESVÄR
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Bröllopsbesvär. Filmmanuskript av Lars Widding efter Stig Dagermans roman.
Omfång 188 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stig Dagermans Bröllopsbesvär.
Omfång 163 s. + tillägg (30 s.) och spelplan (3 s.) löst i manus.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stig Dagermans Bröllopsbesvär.
Omfång 163 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Stig Dagermans Bröllopsbesvär. Svensk dialoglista.
Omfång 44 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Stig Dagermans Schwedische Hochzeitsnacht (Bröllopsbesvär). Deutsche Dialogliste.
Omfång 42 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Wedding - Swedish style. English subtitels.
Omfång 31 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Wedding - Swedish style. English dialogue list.
Omfång 21 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Program folio
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?