Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Åsa-Nisse i popform
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1964-08-28

Medverkande

John Elfström
Åsa-Nisse

Artur Rolén
Klabbarparn

Brita Öberg
Eulalia, Åsa-Nisses gumma

Mona Geijer-Falkner
Kristin, Klabbarparns gumma

Inga Brink
grevinnan Betty Gyllenstöör

Lis Nilheim
Kristina, Bettys dotter

Visa alla medverkande

Handling

Åsa-Nisses uppfinningsförmåga låter inte hejda sig. När postverket upphör med distributionen till det småländska hemmanets dörr konstruerar Åsa-Nisse en brevlådekanon som skjuter...

Visa hela handlingen

Press

Ingen kritiker i Stockholmspressen hävdade att den 15:e Åsa-Nissefilmen var bättre än sina föregångare men här och var demonstrerades en vilja att bedöma fenomenet Åsa-Nisse på dess...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

John Elfström Åsa-Nisse
Artur Rolén Klabbarparn
Brita Öberg Eulalia, Åsa-Nisses gumma
Mona Geijer-Falkner Kristin, Klabbarparns gumma
Inga Brink grevinnan Betty Gyllenstöör
Lis Nilheim Kristina, Bettys dotter
Thor Hartman Ronnie, popsångare
Sif Ruud Mia, pensionatsvärdinna
Thomas Svanfeldt Pelle, Ronnies bror
Gustaf Lövås handelsman Sjökvist
Hilding Rolin Hansson, teaterdirektör
Manne Grünberger Holmström, bondfångare
Per Elam Bengt Hammar, Kristinas fästman
Stellan Agerlo Oscar, bov
Gösta Krantz Valter, bov
Eric Gustafson herr Lind
Elsa Ebbesen-Thornblad fru Lind
Lissi Alandh expedit i hattaffär
Dagmar Olsson kund i hattaffären
Suzie popsångerska
Jan Rohde popsångare
Gösta Jonsson landsfiskal Klöverhage
Rolf Bengtsson Ronnies manager
Frithiof Bjärne grävmaskinisten
Stig Johanson dumperföraren
Olle Norell tv-reportern på flygplatsen

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Talfilm 1964
Distributör i Sverige (DVD) PAN Vision AB 2005

Handling

Åsa-Nisses uppfinningsförmåga låter inte hejda sig. När postverket upphör med distributionen till det småländska hemmanets dörr konstruerar Åsa-Nisse en brevlådekanon som skjuter posten från vägkanten till stugknuten där den landar i fallskärm. I stugans kök står Åsa-Nisses livsledsagerska och huskors Eulalia och öser en tjäderstek. Fågeln har Åsa-Nisse skjutit på närliggande Runsta gårds marker men till den inspekterande landsfiskalen säger han att den flugit mot en kraftledning. En fullt lovlig förvärvskälla är det nya automatiska hönseri Åsa-Nisse byggt. Där värper hönsen till popmusik. Tack vare en särskild foderblandning släpper hönsen ifrån sig ej tidigare kända typer av ägg: ägg som måste klyvas med yxa, ägg med två gulor och ägg utan gulor - s.k. marängägg - samt det okrossbara "Columbi ägg". Samtliga dessa nymodigheter uppköps av handelsman Sjökvist utan närmare eftertanke.

Till orten återvänder popsångaren Ronnie i musikalisk triumf efter en framgångsrik turné i Sydamerika. Ronnie är föräldralös och har uppfostrats av den goda pensionatsvärdinnan Mia. Han är förälskad i Kristina, dotter till grevinnan Betty Gyllenstöör på Runsta, och har givit sig ut i världen för att bli berömd och förmögen så att han skall kunna gifta sig med Kristina. Vilseledd av tidningsreportage om Ronnies romanser har emellertid Kristina trott sig övergiven och förlovat sig med stadsbon och advokaten Bengt Hammar. För Ronnie blir beskedet om Kristinas svek en svår besvikelse.

Åsa-Nisses vän Klabbarparn råkar ut för en smart markköpare, kallande sig direktör Holmström. Med hjälp av ett falskt köpekontrakt försöker Holmström lura av Klabbarparn ett tio gånger större område än det stenröse torparn tänkt göra sig av med. Men Åsa-Nisse kommer till undsättning. Tillsammans tar de upp jakten på det förfalskade kontraktet. Härunder råkar de av misstag lägga beslag på en väska innehållande över 100 000 kronor i sedlar. Det är bytet från en kupp. En av kuppmännen tar i gengäld hand om väskan med det falska kontraktet och skrämmer ovetandes Holmström att avstå från alla krav på Klabbarparn. I tron att väskan innehåller kuppbytet gömmer boven den i skogen där den så småningom kommer att vila oåtkomlig under en vägbank.

Ronnies lillebror ordnar ett nattligt möte mellan Ronnie och Kristina. Missförstånden klaras upp och Ronnie sjunger ut sin lycka i en sång tillägnad Kristina. Sina pengar vill han använda till att rusta upp Runsta. Bengt Hammar ser att gammal kärlek inte rostat och bryter förlovningen. Eulalia upptäcker väskan med pengarna och tvingar Åsa-Nisse och Klabbarparn att gå till landsfiskalen. Övertygad om att Åsa-Nisse drar en vals om det faktiska innehållet i väskan låter landsfiskalen upphittaren behålla hittegodset utan granskning. Till sist sprider Åsa-Nisses hund sedlarna på en åker. "Nu odlar jag klöver", säger Åsa-Nisse till handelsman Sjökvist som än en gång krossas av en osannolik verklighet.

Censur / granskning

Censurnummer 102264
Datum 1964-08-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2880 meter
Kommentar Speltid: 105 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2880 meter
Längd i minuter 105 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ingen kritiker i Stockholmspressen hävdade att den 15:e Åsa-Nissefilmen var bättre än sina föregångare men här och var demonstrerades en vilja att bedöma fenomenet Åsa-Nisse på dess egna villkor. Lennart Arnstad skrev i Expressen: "Denna film är precis lika klumpigt tillverkad och lika naivt tjafsig som föregångarna. Men det är i alla fall uselt på ett hederligt sätt, liksom. De som kommer för att de gillar Åsa-Nisse, de garvar, och inte måttligt heller. Och därmed har väl trots allt Nisse och hans följe sin plats på den svenska filmgården - även om platsen är dynghögen bakom ladugården ..."

Signaturen Eliza (SvD) tog fasta på jubileumstalet i produktionen och menade att alla som tyckte illa om förändringar och oroades av "nya strömdrag" måste trivas mycket bra med Åsa-Nisse. Hon skrev: "Det är enfaldigt men hyggligt. Som jubileumstalare skulle man gärna vilja säga att det åtminstone är ett gott hantverk. Men man bör inte offra åt panegyriken. Sanningen är ju att detta mestadels är fabriksvara. Som sådan är den hållbar och präktig så långt yrkesskickligt folk format den. John Elfström, Artur Rolén, Brita Öberg och Mona Geijer-Falkner kan produktionen och gör vad man kan begära för produkten. De får utomordentlig hjälp av Sif Ruud och några till. Andra krafter är alltför oerfarna."

Annika Holm (DN) ansåg inslagen av ungdomspop och förälskel- se "hårresande jämmerliga". Björn Norström (StT) tyckte sig iakttaga att Åsa-Nisse blivit "solig och vänlig mot både gammal och ung" och uppträdde som om han vore författad av Astrid Lindgren. En scen tyckte kritikern var "stark och bra": den där Åsa-Nisse skjuter av en flaggstångslina på 150 meters håll. Men det räckte inte för att rädda filmen.

Anders Isacsson (AB) passade på att driva med den seriösa filmbedömningsstilen och inledde sin recension med följande stycke: "Det finns gott om lysande enskildheter, bildmässigt djärva lösningar, kombinerade med en fyndig intrig och en kongenial musikalisk beledsagning i den nya Åsa-Nissefilmen."

Mot slutet av recensionen drog Isacsson t.o.m. en internationell parallell: "Detta har Börje Larsson klätt i en filmiskt mycket tilltalande dräkt. Han arbetar ofta med en stillastående kamera och ett neddämpat tempo. Men plötsligt kan han bryta detta förmodligen Antonioni-inspirerade sätt att berätta med en farsartad biljakt på stumfilmsvis, ungefär på samma sätt som när Antonioni i "Feber" (1961) spränger in börsscenerna i ramberättelsen och på så sätt ökar spänningen och tempot."

För säkerhets skull tillfogade dock kritikern följande PS: "Så kunde det naturligtvis också ha låtit. Men om man ska ta det lite mera i klartext: den 15:e versionen av Åsa-Nisses öden och äventyr var minst lika bedrövlig som de tidigare. DS."

Kommentar Svensk filmografi

Som redan påpekats var detta den 15:e filmen i Åsa-Nisseserien. Den var också den sista som producerades av Svensk Talfilm. I fortsättningen producerades Åsa-Nissefilmerna av FilmCenter. Svensk Talfilm lät däremot framställa två kavalkadfilmer med delar av gamla Åsa-Nissefilmer: Dessa fantastiska smålänningar med sina finurliga maskiner (1966) och Sarons ros och gubbarna i Knohult (1968). I den sistnämnda ingick ett avsnitt ur popfilmen.

Vid den sedvanliga urpremiären på Saga-biografen i småländska Vetlanda med efterföljande supé kunde tyvärr inte borgmästaren i staden hälsa landskapets söner Åsa-Nisse och Klabbarparn välkomna. Den förre var förhindrad infinna sig på grund av teaterengagemang, den senare av hälsoskäl.

Enligt reklamen var jubileumsfilmen framställd i "Nocolor och scopaovett".

Förlaga

Originaltitel Åsa-Nisse (Fiktiva personer)
Skapade av Stig Cederholm


Inspelning

1964 1964
Svensk Talfilms ateljé Täby Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1964-08-28 Saga Vetlanda Sverige 105 min
Urpremiär 1964-08-28 Saga Vetlanda 105 min
Stockholmspremiär 1964-09-14 Anglais Stockholm Sverige 105 min
1964-09-14 Söderbio Stockholm Sverige 105 min
TV-visning 1979-01-03 TV2 Sverige 101 min
1993-01-01 TV4 Sverige 101 min
2000-03-27 SVT1 Sverige 101 min
2003-04-23 SVT1 Sverige 101 min
2004-02-24 SVT1 Sverige 101 min
Dvd-release 2005-11-23 Sverige 101 min
TV-visning 2006-07-20 TV4 Sverige 101 min
2018-06-22 TV4 Film Sverige
2018-07-13 TV4 Film Sverige
2018-09-07 TV4 Film Sverige
2019-01-31 TV4 Film Sverige
2019-03-05 TV4 Film Sverige
2019-03-30 TV4 Film Sverige
2019-04-23 TV4 Film Sverige
2019-07-25 TV4 Film Sverige
2019-08-26 TV4 Film Sverige
2019-09-16 TV4 Guld Sverige
2019-09-28 TV4 Film Sverige
2019-10-17 TV4 Film Sverige
2019-11-08 TV4 Guld Sverige
2019-12-07 TV4 Film Sverige
2019-12-25 TV4 Film Sverige
2020-01-01 TV4 Guld Sverige
2020-01-08 TV4 Film Sverige
2020-02-15 TV4 Guld Sverige
2020-02-20 TV4 Film Sverige
2020-03-13 TV4 Guld Sverige
2020-03-20 TV4 Film Sverige
2020-04-15 TV4 Film Sverige
2020-04-19 TV4 Guld Sverige
2020-05-05 TV4 Film Sverige
2020-05-15 TV4 Guld Sverige
2020-05-21 TV4 Film Sverige
2020-06-04 TV4 Guld Sverige
2020-06-09 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Originaltitel Kristina, Kristina, Kristina
Kompositör Charles Redland (1964)
Textförfattare Sven Paddock (1964)
Sjungs av Thor Hartman


Originaltitel Donna Maria
Kompositör Jorge Morel
Textförfattare Jorge Morel (spansk text)
Arne Swedén (svensk text)


Originaltitel I Leave My Heart in Your Hand
Kompositör Sven Åkesson (1964)
Gregor Vein (1964)
Beverly Hill (1964)
Textförfattare Sven Åkesson (1964)
Gregor Vein (1964)
Beverly Hill (1964)


Originaltitel My Cup of Tea
Kompositör Sven Åkesson (1964)
Gregor Vein (1964)
Beverly Hill (1964)
Textförfattare Sven Åkesson (1964)
Gregor Vein (1964)
Beverly Hill (1964)


Originaltitel En gammal visa
Kompositör Artur Rolén


Originaltitel Marimba
Kompositör Johnny Waard (1964)
Textförfattare Al Sandstrom (1964)
Frogman (1964)


Originaltitel Spökklockan
Kompositör Charles Redland


Ämnesord

Bondfångare
Fars
Folklustspel
Förbrytare
Glesbygd
Kärlek över klassgräns
Könsroller
Musikaliska inslag
Popsångare
Schlager
Seriefilm
Slapstick
Småbrukare
Småland
Smålänningar
Twist
Uppfinningar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ÅSA-NISSE I POPFORM Filmad i Nocolor och Scopaovett
Tryckeri Bok-lito AB
Affischdesign H. Gullberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ÅSA-NISSE I POPFORM
Tryckeri Bok-lito AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ÅSA-NISSE I POPFORM
Tryckeri Bok-lito AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ÅSA-NISSE I POPFORM
Tryckeri Bok-lito AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ÅSA-NISSE I POPFORM Filmad i NOCOLOR och SCOPAVETT
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 160 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 160 s. + 4 s. tillägg löst.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 160 s. + 7 s. tillägg löst.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?