Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Drömpojken
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1964-10-12

Medverkande

Stig Grybe
Ante Nordlund

Lena Söderblom
Eva Jonsson

Lill Lindfors
Sabina Nilsson, skådespelerska

Sven-Bertil Taube
Max Lander, teaterdirektör

Eva Stiberg
Harriet Jonsson, Evas mor

Jan Erik Lindqvist
Rune Jonsson, Evas far

Visa alla medverkande

Handling

På väg till Stockholm för att söka sin lycka får Ante Nordlund skjuts med en diplomatbil. Den älskvärde diplomaten avlämnar Ante vid Grand Hôtel där man tar honom för en excentrisk...

Visa hela handlingen

Press

Huvudstadspressens kritiker var inte särskilt entusiastiska över Antes överflyttning till film även om Stig Grybe i åtminstone två tidningar ansågs förvalta den breda svenska komiken...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Kameraoperatör
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Kläder
Smink
B-ljud
Effektläggning
Mixning

Medverkande

Stig Grybe Ante Nordlund
Lena Söderblom Eva Jonsson
Lill Lindfors Sabina Nilsson, skådespelerska
Sven-Bertil Taube Max Lander, teaterdirektör
Eva Stiberg Harriet Jonsson, Evas mor
Jan Erik Lindqvist Rune Jonsson, Evas far
Åke Fridell Pettersson, direktör i plast
Dagmar Bentzen fru Pettersson
Inga Gill en grannfru
Curt Masreliez diplomat
Inger Taube diplomatens dam
Sten Ardenstam hotellportier
Mille Schmidt hotellvaktmästare

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1964

Handling

På väg till Stockholm för att söka sin lycka får Ante Nordlund skjuts med en diplomatbil. Den älskvärde diplomaten avlämnar Ante vid Grand Hôtel där man tar honom för en excentrisk miljonär. I hotellvestibulen träffar han den vackra skådespelerskan Sabina Nilsson, leading lady i Max Landers kommande musical "Bit mej älskling". Eftersom Max behöver finansiärer för sin uppsättning tar Sabina initiativet till ett närmande och inbjuder Ante till lunch. Till samma lunch väntas en annan tilltänkt kapitalintressent infinna sig - plastdirektören Pettersson. Ante avböjer dock inviten och söker i stället arbete som rörmokare på Rune Jonssons rörläggningsfirma, vilken annonserat efter arbetskraft.

Antes första jobb blir att täta en vattenläcka på Grand Hôtel. Direktör Pettersson råkar passera arbetsplatsen och blir nedspolad. I vredesmod uteblir han från Max Landers lunch.

Ante går i vägen för diplomatbilen, plockas upp och skjutsas till rörläggningsfirman där Rune Jonsson och hans dotter omedelbart antar att Ante är förmögen. Ante erbjuds delägarskap i firman samt boplats på en gummimadrass i familjens vardagsrum. Hos Jonssons i Bollmora åstadkommer Antes sjungande charm något av en revolt. Den ömhetstörstande fru Jonsson, som skriver kärleksnoveller i smyg, använder Ante till att prova ut vad som är verklighetstroget i en romantisk situation. Dottern Eva med svåra teatergriller tvingar Ante att ta familjen med till Max Landers kontor. Max lovar Eva en roll i hopp om att Ante skall satsa pengar i "Bit mig älskling".

Antes närvaro i den sterila förortsmiljön frigör hemmafruarnas leklust och dansövningar förekommer snart dagligen i det Jonssonska hemmet. Max ordnar ett stort cocktail-party på Grand för att presentera sin musical. Olyckligtvis fastnar Ante med sin för offentliga tillställningar inköpta orden i fru Petterssons sedesamma dekolletageisättning. Fasthakad vid hennes byst överraskas Ante i dörren till damtoaletten av herr Pettersson. Återigen korsas Max planer på en finansiell överenskommelse med plastdirektören.

Sabina tror att Max blivit intagen i Eva och gör sitt bästa för att förföra Ante men han är inte den som låter sig tas på sängen. I sista stund räddar han sig ur dryckenskapens och syndens brunnar bara för att ånyo bli påkörd av diplomaten. Denne råder honom diplomatiskt att be Pettersson om ursäkt för missödet med frun, vilket Ante också gör. Äntligen går plastdirektören med på att köpa musicalen. Max bekänner sin kärlek till Sabina och Eva inser att hon bara fått en helt obetydlig roll. Hemma hos Jonssons tvingas Ante bekänna att han aldrig haft några pengar. Men, tycker han, och tröstar den nedslagna Eva, "man kan väl spinna på en liten roll här i livet". Sjungande i en gungande trädgårdssoffa drömmer sig Ante och Eva bort från förortens hyreskaserner.

Censur / granskning

Censurnummer 102399
Datum 1964-09-30
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2490 meter
Kommentar Speltid: 91 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2490 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Huvudstadspressens kritiker var inte särskilt entusiastiska över Antes överflyttning till film även om Stig Grybe i åtminstone två tidningar ansågs förvalta den breda svenska komiken med viss framgång.

Lasse Bergström (Expr ) skrev om Grybe: "Han gör sin stora filmdebut i "Drömpojken" och förvaltar med charm och finess det folkliga skämtlynne som han åtagit sig att föra vidare, (-) från Rhudin och Nils Poppe, för att nu nämna några av de komiker som trampat fotspåren före honom. Hans Ante Nordlund från Mobacken är en liten genuin person, med snusdosa och hjärta i vapenskölden och en glimt av vemod i filureriet som pekar mot det riktigt komiska ridderskapet. Han rör sig med en sorts kantig grace i en film som annars är föga elegant."

Carl Henrik Svenstedt (SvD) skrev under rubriken "Ganska gemytligt med Ante": "Han förtjusar och förleder kvinnor i långa banor. Men när missförstånden slutligen klaras upp har Ante fortfarande hjärtat på rätta stället och allt har varit ganska gemytligt. Också för publiken. Till stor del är det Stig Grybes och Bengt Linders förtjänst - de har i alla fall skapat en genomförd komisk figur. Karin Falcks insatser är väl av ganska teknisk natur. Hon har gjort bra men inte särskilt märkvärdiga bilder."

Ett särskilt omnämnande ansåg Svenstedt Lill Lindfors vara värd. "Hon har just den finess och personlighet som utmärker goda internationella artister", skrev kritikern.

Mauritz Edström (DN) ansåg att filmformatet var alltför stort för Grybe: "Frågan är om han tål att vidga sin värld så mycket utöver revynumret eller showmannaskapet i TV. På film hamnar han liksom i tomrum, och en ny bakgrund måste skapas åt honom i stället för den med TV-apparaten och kvällskaffet. Och det går både manusförfattaren Bengt Linder och Karin Falck, som regisserat, bet på. Uppslagen räcker inte till, och ramen han får kring sig blir bitvis mera parodi på svensk film än på något annat svenskt (-). Karin Falcks regi saknar de visuella gags som behövs och slutar i rena plattheten."

Göran O. Eriksson (StT) skrev under rubriken "Lustspel med stora luckor" att "tyvärr har Bengt Linders manuskript alldeles för stora luckor för att bära upp en satir, och Grybes egenart upphör praktiskt taget att fungera i ensemblen". Eriksson rekommenderade i stället, liksom Svenstedt i SvD, förspelet "Ungar" av Tony Forsberg, en rolig kortfilm om barn på lekskola.

Jurgens Schildts recension i AB var kort och dräpande: "Filmen om byidioten Ante Nordlund, ökänd från TV, har satts i händerna på Karin Falck. Den kunde med samma framgång ha satts i händerna på Kapp-Ahl, Jan Gabrielsson, Putte Kock, Tshombe, Oskar Karlsson, Karl Oskarsson, Karin Juel, Gunnar Unger, Morsan Jansson, Sten Broman eller Lewi Pethrus, över huvud taget vem tusan som helst som kommit i fel bås och på ett tragiskt sätt frestas blotta sin fumlighet som ett par gråmelerade långkalsonger.

Mittåt förresten. Inte Lewi Pethrus. Det hade i motsats till den här lyteskomiken haft sina poänger."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen var ett försök att exploatera Ante-figurens stora popularitet. Den föddes av Stig Grybe på en Casinorevy i Stockholm 1958 men nådde först genom radio och TV en större publik. I radion uppträdde Grybe med kortare monologer under rubriken "Antes undring". Vid en av tidningen Expressen anordnad omröstning om mest populärare tv-artist 1963 i underhållningsklassen segrade Stig Grybe. Han hade då uppträtt i "Antes Super Show", ett stort avslutande program på en hel serie Ante-program.

Vid överflyttningen från TV till film tog Ante bl.a. med sig "skryttrasan i bröstfickan, den rutiga västen och de sjangdobla damaskerna" (Alf Montán, Expr). Den ordinarie huvudbonaden, en s.k. vegamössa, byttes dock ut mot en halmhatt för att figuren skulle bli mer salongsfähig. Ante Nordlund från Mobacken var från början en utpräglat bondkomisk skapelse som påminde om skådespelaren Fridolf Rhudins knipsluge särling på 30-talet. Den senare förblev dock oöverträffad i sin genre.

Karin Falck erbjöds regiuppdraget av Europa Film då hon tidigare regisserat Ante för TV. Drömpojken var hennes långfilmsdebut.

Filmen inspelades våren 1964 och åtskilliga kända Stockholmsvyer utnyttjades. Det eleganta hotell, där Ante en kort tid tog in, var Grand Hôtel i Stockholm vid Blasieholmskajen.

Samtidig premiär utanför Stockholm ägde rum i Norrköping (Grand).

Jurgen Schildt (AB) refererade i det ovan citerade stycket till känt folk från bl.a. näringslivets, scenens, radions, televisionens och politikens värld. Lewi Pethrus var ledare för Pingstkyrkan.

Inspelning

(våren) 1964 1964
Europa Studio Sundbyberg Sverige
Grand Hôtel Stockholm Sverige
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1964-10-12 Grand Norrköping Sverige 91 min
1964-10-12 Saga Stockholm Sverige 91 min
Urpremiär 1964-10-12 Grand Norrköping Sverige 91 min
1964-10-12 Saga Stockholm Sverige 91 min

Musikstycken

Originaltitel En månskenspromenad
Kompositör Thore Ehrling (1943)
Textförfattare Nils Hellström (1943)


Originaltitel Gunga i små drömmar
Kompositör Harry Arnold
Textförfattare Thore Skogman


Originaltitel Hej, tomtegubbar ...


Originaltitel Jag mötte en flicka
Kompositör Harry Arnold
Textförfattare Hello


Originaltitel Kom kyss mig
Kompositör Harry Arnold
Textförfattare Björn Lindroth


Originaltitel Kungliga Waxholms Kustartilleriregementes marsch
Kompositör Sam Rydberg


Originaltitel Nordsjön
Kompositör Martin Nilsson (1931 "Sommarsegling")
Textförfattare Martin Nilsson (1935)


Originaltitel Vad tar du dej till
Kompositör Olle Adolphson
Textförfattare Olle Adolphson


Originaltitel Å, vilken dag
Kompositör Olle Adolphson
Textförfattare Olle Adolphson


Ämnesord

Debutfilm
Fars
Förortstristess
Förväxlingskomedi
Könsroller
Musikaliska inslag
Slapstick
Teatervärlden

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2476


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2471


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Ante i DRÖMPOJKEN "Dreamboy"
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Stig Grybe som Ante i DRÖM-POJKEN
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Ante i DRÖMPOJKEN "Dreamboy"
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ante i dreamboy av Bengt Linder.
Omfång 270 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?