Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Tjorven, Båtsman och Moses
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1964-10-24

Medverkande

Torsten Lilliecrona
Melker Melkersson

Louise Edlind
Malin Melkersson, Melkers dotter

Maria Johansson
Tjorven Grankvist

Stephen Lindholm
Pelle Melkersson

Bengt Eklund
Nisse Grankvist, handelsman

Visa alla medverkande

Handling

På ön Saltkråkan i skärgården vistas familjerna Melkersson och Grankvist. Änklingen Melker Melkersson pysslas om av en vuxen dotter - Malin - och är far till pojkarna Johan, Niklas och...

Visa hela handlingen

Press

Kritiken innehöll både starka lovord, reservationer och avståndstaganden. Lovorden övervägde dock. Den mest entusiastiske recensenten, Lasse Bergström (Expr), bekände under rubriken...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Musikarrangör
B-ljud

Medverkande

Torsten Lilliecrona Melker Melkersson
Louise Edlind Malin Melkersson, Melkers dotter
Maria Johansson Tjorven Grankvist
Kristina Jämtmark Stina
Stephen Lindholm Pelle Melkersson
Bengt Eklund Nisse Grankvist, handelsman
Eva Stiberg Märta Grankvist, Nisses fru
Manne Grünberger Vesterman, fiskare
Sigge Fischer Söderman, Stinas morfar
Torsten Wahlund Peter Malm, zoolog
Björn Söderbäck Johan Melkersson
Urban Strand Niklas Melkersson
Lillemor Österlund Teddy Grankvist
Bitte Ulvskog Freddy Grankvist

Bolag

Produktionsbolag Artfilm AB
Distributör i Sverige (35 mm) Artfilm AB 1964
Distributör i Sverige (DVD) AB Svensk Filmindustri 2004
SF Home Entertainment 2007
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

På ön Saltkråkan i skärgården vistas familjerna Melkersson och Grankvist. Änklingen Melker Melkersson pysslas om av en vuxen dotter - Malin - och är far till pojkarna Johan, Niklas och Pelle. Melkerssons är sommargäster, Nisse och Märta Grankvist sköter handelsboden. Grankvists har döttrarna Teddy, Freddy och Tjorven. Yngst bland barnen på ön är Stina. Hon bor hos sin morfar Söderman och är full av historier som hon berättar mer än gärna. Det händer att Tjorven trillar i sjön men då räddas hon av sin lekkamrat, hunden Båtsman. Pelles trygghet i tillvaron är kaninen Jocke.

Tjorven och Stina fångar grodor och prövar om en groda verkligen är en förtrollad prins som sagan förtäljer. En sådan skulle Malin kunna gifta sig med. Knappt har de pussat grodan förrän den stilige Peter Malm stiger i land från sin segelbåt. I handelsboden möter han Malin och blir genast förtjust i henne.

Fiskaren Vesterman återvänder från sjön med en sälunge som fastnat i hans nät. Vesterman behöver pengar men sälen har han ingen användning för så den ger han till Tjorven. Alla barnen på ön hjälper till att ta hand om sälungen. Den döps till Moses och får en egen bassäng i en klippskreva intill bryggan. Ibland får Moses ligga i Tjorvens säng, liksom kaninen Jocke får ligga i Pelles.

Peter Malm arbetar på Zoologiska Institutionen i Uppsala där man söker en säl. Vesterman ser en chans att tjäna pengar och erbjuder Moses åt Peter. Men denne tvekar om priset och ifrågasätter om fiskaren verkligen har kvar äganderätten. Tjorven blir mycket upprörd över den tilltänkta försäljningen. Förgäves försöker hon och Stina med en dubbelkyss trolla Peter tillbaka till en groda. För säkerhets skulle gömmer barnen Moses i en sjöbod.

Medan Peter och Malin svärmar i den vackra skymningen går en räv på jakt. Morgonen därpå hittar pojkarna resterna av Jocke. Samtidigt har ett lamm rivits. Misstankarna vänds mot Båtsman och handelsman anser att hunden måste avlivas. Pelle är förtvivlad över Jockes död och Tjorven lika illa till mods inför tanken att förlora Båtsman. Just som Nisse Grankvist gått till skogs med hunden för att skjuta den upptäcker Stina att räven är boven i dramat. Lyckligtvis har Nisse inte haft mod att verkställa sitt beslut. Nu jagas räven över ön men klarar sig, med barnens goda minne, genom att simma till ett annat skär. Vesterman lägger beslag på Moses men lyckas inte sälja honom till Peter. Barnen startar en insamlings- och arbetsoperation för att friköpa Moses, som Tjorven tänkt sig att Pelle skall få. Fiskaren tar emot barnens pengar, Pelle släpper Moses fri och får i gengäld Peters valp Jum-Jum. Peter får Malin. Melker Melkersson får med ett riktigt "knyck" igång sin egenhändigt reparerade aktersnurra och sticker till havs. På vägen möter han den simmande Moses. Sedan stannar snurran.

Censur / granskning

Censurnummer 102478
Datum 1964-10-19
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2520 meter
Kommentar Speltid: 92 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2520 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritiken innehöll både starka lovord, reservationer och avståndstaganden. Lovorden övervägde dock. Den mest entusiastiske recensenten, Lasse Bergström (Expr), bekände under rubriken "Bravo Tjorven!" att han inte hade "ett uns motståndskraft" när det gällde denna film och utnämnde den "med bara en liten poetisk överdrift" till "världens bästa familjefilm". Sitt omdöme motiverade han bl.a. på följande sätt: "Jag tror att alla barn från sex år och uppåt kommer att älska den och leva med i äventyren. Men jag är alldeles övertygad om att ingen unge kommer att njuta mer än jag och alla vuxna, ty filmens poesi och doft av sommarljus och skärgård finns i färdvägen mellan vintrig nutid och barndomsland. Att återvända tillbaka till detta land i sällskap med Astrid Lindgren är en lycka. Det är inte minnet av de långa och solglittrande somrarna längre. Vi är nästan där."

Stig Arb (StT) skrev: "En utmärkt familjefilm. Hellboms lugna och fasta handlag med barn- och djurserier kan beund- ras på nytt, färgen är tilltalande och stämningen i filmen är så väl mättad att man aldrig kommer sig för att tänka på skådespelarprestationerna. Och då måste spelet vara gott."

I Aftonbladet fick 11-åriga Malin Nordgren en egen spalt och tyckte att filmen var "spännande och rolig på samma gång". Ordinarie recensenten Jurgen Schildt var på soligaste humör och belönade Olle Hellbom med "något av ett barnsligt världsmästerskap och en oslagbarhet på den inhemska barnfilmens område". Schildt utpekade särskilt följande egenskaper: "Den är smakfull och opretentiös. Den klarar balansgången mellan sentiment och sentimentalitet, den rör oss utan att i den näpna och kletiga meningen vara rörande". I sammanfattning karaktäriserade kritikern filmen som "idealisk", vilket betydde att den "i sitt slag inte kunde ha gjorts bättre, ledigare, tryggare".

Elisabeth Sörenson (SvD) förklarade sig medveten om att Olle Hellbom kunde göra film med barn som skådespelare så att andra barn accepterade och uppskattade resultatet. Men så hade han ju också Tjorven (Maria Johansson) som aldrig "larvade sig"; hon var sig själv i alla väder. Kärlekshistorien kändes däremot inte lika äkta. Malin och hennes kavaljer smälte inte riktigt in i helheten, tyckte recensenten, som också oroade sig för barnens reaktion inför hotet att hundens Båtsman skulle avlivas.

Annika Holm (DN) tog fram filmens förtjänster, framför allt "en stundtals mycket rolig, rentav dråplig, dialog" och "flera bra och riktigt återgivna vardagssituationer". Men helhjärtat entusiastisk kunde anmälaren inte bli. Hon tyckte att Hellbom låtit barnen vara "så förtjusande och charmiga att man nästan storknar". Malins kärlekshistorier föreföll henne inte särskilt intressanta, och hon efterlyste ett alternativ till den skärgårdsdröm där solen alltid skiner, "mer väsentliga drömvärldar för barn år 1964."

Helt opåverkad av filmens eventuella charm förblev Anna-Lena Wibom i Chaplin. Hon ansåg den konventionell och fantasilös. Av hänsyn till filmbranschens intressen fann sig tidskriftens redaktion föranlåten att införa en kort replik av Inger Ullman i vilken rakt motsatta omdömen kom till uttryck.

Kommentar Svensk filmografi

De ekonomiska villkoren för barnfilmsproduktionen i Sverige var under 60-talet, liksom tidigare, hårda. Tv-serien Vi på Saltkråkan (biografversionen kom 1968) 1964 innebar en förlust för producenten Olle Nordemar, då köparen Sveriges Radio även övertog rätten till utlandsförsäljning. Genom att satsa på en spelfilm för biografbruk från samma populära miljö och med samma medverkande i huvudrollerna, under behållande av alla distributionsrättigheter, hoppades producenten att projektet skulle gå ihop ekonomiskt. Filmen blev oväntat en av de största publikframgångar svensk film över huvud taget haft på hemmamarknaden och var därtill mycket begärlig utomlands. Detta uppmuntrade Artfilm till fortsatt produktion av Tjorven-filmer.

Inspelningen skedde huvudsakligen på ön Norröra utanför Blidö i Roslagen under maj-juni 1964. Eftersynkronisering av dialog ägde rum i augusti vid en vik av Mälaren i Enköpingstrakten där vind- och vågbrus ej störde ljudupptagningen.

Vid en särskild festföreställning på biografen Röda Kvarn i Stockholm 5.12.1964 i samband med Barnens Dags 60-årsjubileum fick kungaparet Gustaf VI Adolf och drottning Louise stifta bekantskap med bl.a. Tjorven (Maria Johansson) och Sankt Bernhardshunden Båtsman. Moses, den av djurparksinnehavaren och djurfilmaren Christer sälungen, var ej närvarande vid tillfället då han släppts i havet efter avslutad medverkan. Regissören Hellbom och författarinnan Astrid Lindgren tilldelades på Röda Kvarn förtjänstdiplom och plaketter av Sveriges djurskyddsföreningar för "den djurskyddstanke som kommit fram i filmen i kontakten mellan barn och djur".

Inspelning

1964-05 1964-06
Norröra Norrtälje kommun Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1964-12-05 China Stockholm 92 min
Sverigepremiär 1964-10-24 Royal Norrtälje 92 min
Urpremiär 1964-10-24 Royal Norrtälje 92 min
Dvd-release 2004-10-06 Sverige 88 min
2007-11-05 Sverige 88 min
Cinemateksvisning 2019-04-28 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Jag skulle så gärna vilja gifta mig ...


Originaltitel Nu är våren kommen
Textförfattare Astrid Lindgren (1964)
Arrangör Ulf Björlin (1964)


Originaltitel Some Day My Prince Will Come
Kompositör Frank E. Churchill (1937)
Larry Morey (1937)
Textförfattare Frank E. Churchill (1937)
Larry Morey (1937)
Karl-Lennart (1938)


Originaltitel Tess lörda'n
Kompositör Gunnar Richnau (1909)
Textförfattare Jeremias i Tröstlösa (1899)


Originaltitel Världen är en sorgeö
Kompositör Carl Michael Bellman (1787)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1787)


Utmärkelser

Festivalpris Venedig 1965 (leone di San Marco i ungdomsfilmklassen)
Katolische Filmliga 1965 (årets bästa film)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1965 (bidrag om 251 795,01 kr)
Filmbewertungsstelle (Wiesbaden) Wiesbaden (prädikat: wertvoll)

Ämnesord

Barn
Barn och djur
Barnfilm
Barnvisor
Döden
Föräldrar och barn
Hundar
Kaniner
Kassafilm
Korpar
Rävar
Seriefilm
Skärgården
Sommar
Sälar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2520


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel TJORVEN, BÅTSMAN OCH MOSES Melkerssons andra sommar på Saltkråken. Ännu festligare! Ännu vackrare! En Artfilm i färg
Tryckeri Ewes Offsettryck
Affischdesign Olle Eksell


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel TJORVEN, BÅTSMAN OCH MOSES
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel TJORVEN, BÅTSMAN OCH MOSES
Tryckeri Midas Trycksaker AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel VI PÅ KRAGEOEN Tjorven, Båtsman och Moses
Tryckeri Parrot Litho A/S


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tjorven, Båtsman och Moses. Originalmanuskript av Astrid Lindgren.
Omfång 104 s. Tillägg (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Tjorven, Båtsman and Moses.
Omfång 51 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 9
Bakombild papper SET
Dia 8
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?