Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Älskande par
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1964-12-21

Medverkande

Harriet Andersson
Agda, tjänsteflicka hos Lilian von Pahlen

Gunnel Lindblom
Adèle Holmström, rättarens hustru

Gio Petré
Angela von Pahlen, herrgårdsflickan

Anita Björk
Petra von Pahlen, Angelas faster

Gunnar Björnstrand
Jacob Lewin, läkare

Jan Malmsjö
Stellan von Pahlen, konstnär, Angelas kusin

Visa alla medverkande

Om filmen

Förbjudna lustar, depraverad överklass och klasshat i Mai Zetterlings första långfilm, där tre kvinnor minns varför de hamnade på BB. Efter partier av Agnes von Krusenstjernas...

Visa hela texten

Handling

Berättelsens nutid är någon gång efter första världskrigets utbrott 1914. I inledningen möter vi de tre kvinnliga huvudpersonerna på samma BB: Angela, som väntar barn med Thomas,...

Visa hela handlingen

Press

Nästan undantagslöst hälsades "Älskande par" som en ovanlig film. Undantaget var Bo Johan Hultman i Chaplin, som anmärkte på manuskriptet och ansåg det vara litterärt i dålig mening ...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Förbjudna lustar, depraverad överklass och klasshat i Mai Zetterlings första långfilm, där tre kvinnor minns varför de hamnade på BB. Efter partier av Agnes von Krusenstjernas "Fröknarna von Pahlen".

"Det finns ingen kärlek, det är bara sängar och lort och slem!" Arrendatorns redlöst berusade hustru Adèle slår sönder brudparet på en överdådig bröllopstårta, och innan maken släpar ut den vrålande Gunnel Lindblom från herrskapssalongen, frågar hon varför ingen säger något om "de två objudna gästerna som ligger hoprullade i magarna på de där två". På Harriet Anderssons skengifta tjänsteflicka Agda och på den änglalika Angela, spelad av Gio Petré.

Det finns fler tårtor. Efter en fulländad panorering över sorgklädda gestalter och svartvita björkar, följer en scen där den tioåriga Angela flyr när man håller fram en bit av faderns begravningstårta, prydd med ett svart kors. Den tredje tårtan står i ett skyltfönster, och när Agda beundrar den ställer sig en äldre herre sig bredvid henne. Han ser på gräddkullarna och syltknopparna, och när flickan leende slickat grädden från läpparna vräker han omkull henne på sin soffa.

I Mai Zetterlings filmatisering av delar av Agnes von Krusenstjernas romansvit "Fröknarna von Pahlen" har första världskriget brutit ut, och Adèle, Agda och Angela är på BB. Skriken ekar i korridoren där sköterskor drar Adèle och Angela på gnisslande bårar. Agda hoppar omkring i en trappa med en karamellpåse, sjungande för full hals. Medan kvinnorna väntar, rör vi oss in och ut ur deras minnen och historier.

"Man sitter förbaske mig fast i de där fruntimren som med en navelsträng", suckar en ung medicinare. Den cyniske överläkaren, Gunnar Björnstrand med sportbil och cigarr, vet allt om kvinnor: "De vet mycket väl hur de ska använda den. För att nära vår fåfänga och strypa vår självständighet."

Romansvitens bild av den depraverade herrgårdsadeln väckte uppståndelse i början av trettiotalet. I Zetterlings film finns övergrepp på barn, ett foster i en sophink, lesbiskt begär efter nybastade tonårsflickor, homobröllop och bältessmisk. Eva Dahlbecks liderliga slottsfru har huvudet mellan amatörtransvestiten Jan Malmsjös ben.

Älskade par är ingenting mot Nattlek – som har en rejäl incestscen – och kritikerna tog inte anstöt. Man skrev överraskat och uppskattande om den kvinnliga regissören, om hennes skuld till manliga filmskapare som Bergman, Sjöberg och Buñuel, och om den manlige klipparen Paul Davies och den manlige fotografen Sven Nykvists avgörande betydelse för resultatet.

Mauritz Edström i Dagens Nyheter: "[…] När jag tänker efter, slår det mig plötsligt att här har Mai Zetterling gjort ingenting mindre än slagit ut alla sina manliga debutantkolleger i den unga svenska filmen. Det är väl något som vi idag – vi lever ju i jämnställdhetens samhälle – inte borde finna särskilt överraskande. Av kvinnorna har vi ju allt att vänta. Men kan man inte ändå litet oscariskt efterblivet få höja ett glatt förvånat ögonbryn!"

För de följande sextiotalsfilmerna – orgien Nattlek, den feministiska Flickorna och den omdiktade Dr. Glas – gick det utför, och Zetterling fick inte det statliga produktionsstöd hon behövde för att kunna fortsätta. I avhandlingen "Mai Zetterling och det svenska sextiotalet" skriver Mariah Larsson om hur inopportuna regissörens modernistiska experiment var i en tid då de ledande svenska filmskaparna arbetade i en realistisk tradition.

Det skulle dröja arton år innan Zetterling – som 1982 gjort den brittiska Scrubbers – fick ihop pengar till sin sista film. Amorosa, med Stina Ekblad som Agnes von Krusenstjerna, togs emot med stor entusiasm. Den egensinniga regissören med sina "intensiva" "frenetiska" och "febriga" verk var tillbaka.

Den inflytelserika David Thomson skriver i "A Biographical Dictionary of Film" att alla Zetterlings filmer är "made with awesome sincerity", och beskriver Älskande par och Nattlek som "trenchant, violent and authentically Strindbergian visions of sexual hypocrisy."

Mai Zetterling, som varit en ljuv och lydig filmstjärna innan hon blev regissör, slogs vilt för att få göra de filmer hon ville. Alla blev inte av, men de djupt personliga verk hon hann göra har behållit sin dragningskraft.

Nina Widerberg (2016)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Manusbearbetning
Inspelningsledare
Kameraoperatör
B-foto
Stillbildsfoto
Negativklippning
Rekvisita
Kostymör
Smink
Perukmakare
B-ljud
Specialeffekter, ljud
Mixning
Affischdesign

Medverkande

Harriet Andersson Agda, tjänsteflicka hos Lilian von Pahlen
Gunnel Lindblom Adèle Holmström, rättarens hustru
Gio Petré Angela von Pahlen, herrgårdsflickan
Anita Björk Petra von Pahlen, Angelas faster
Gunnar Björnstrand Jacob Lewin, läkare
Jan Malmsjö Stellan von Pahlen, konstnär, Angelas kusin
Heinz Hopf Bernhard Landborg, löjtnant
Eva Dahlbeck fru Landborg, gift med Ola
Anja Boman Stanny, Bernhards syster
Frank Sundström direktör Ola Landborg, Bernhards och Stannys far
Hans Strååt Thomas Möller, vetenskapsman, far till Angelas barn
Inga Landgré fru Lewin
Dan Landgré Cecil, Thomas Möllers son
Bengt Brunskog Tord Holmström,Petra von Pahlens rättare, Adèles man
Margit Carlqvist Dora Macson
Toivo Pawlo löjtnant Macson, Doras man
Catharina Edfeldt Agda, 13 år
Rebecca Pawlo Adèle, 10 år
Lo Dagerman Angela, 10 år
Isa Quensel Fredrika, föreståndarinna på flickskolan
Berit Gustafsson fröken Henrika
Lissi Alandh Bell, lärarinna
Åke Grönberg den tjocke
Nancy Dalunde Adèles mor
Märta Dorff Alexandra Winkvist, Stellans faster
Barbro Hiort af Ornäs Lilian von Pahlen, Stellans mor
Ulf Johanson advokat
Börje Mellvig advokat
Claes Thelander kyrkoherden
Hans Sundberg organisten
Henrik Schildt Sam, läkare
Inga-Lill Åhström en äldre sköterska
Karin Miller en sköterska
Margit Eng en sköterska
Eva Stellby en sköterska
Ulla Ljunggren en sköterska
Hanny Schedin städerskan på sjukhuset
Eva Alw den gamla hushållerskan
Laila Jonsson patient på sjukhuset
Sonja Hjort patient på sjukhuset
Sten Lonnert "Kisse"
Jan Erik Lindqvist Peter, Stellans far
Britt Marie Råberg tjänsteflicka
Karin Larsson tjänsteflicka
Axel Fritz Per, Agdas älskare
Gunnar Ahlström pojken på gatan som retar unga Adèle
Bjarne Næss hovmästare
Harry Dickson hovmästare
Kai Nordström Daniel, Adèles älskare på stranden
Meta Velander en dam
Kai Reiners en förnäm herre
Alexander Pira äldre man
Lasse Hallström ung man
Birger Åsander en kavaljer på dansbanan
Stig de la Berg en festdeltagare
Bo Hederström en festdeltagare
Arne Lindblad en festdeltagare
Holger Rosenquist en festdeltagare
Axeline Lé Mon en festdeltagare
Roger Wallis orkesterledaren
Stockholms universitets blåsorkester militärorkestern
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Lars Grundtman tvillingen Nick (bortklippt) (bortklippt i den slutliga filmen)
Lennart Grundtman tvillingen Nock (bortklippt) (bortklippt i den slutliga filmen)

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1964
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2018
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Berättelsens nutid är någon gång efter första världskrigets utbrott 1914. I inledningen möter vi de tre kvinnliga huvudpersonerna på samma BB: Angela, som väntar barn med Thomas, arkeologen, Adèle Holmström, hustru till arrendatorn på Eka gård, Tord Holmström. Eka bebos av Angelas faster Petra, som femton år tidigare haft ett kärleksförhållande med Thomas. Slutligen Agda, som är den livsgladaste av de tre. Genom ett konvenansäktenskap har hon blivit bortgift med målaren Stellan von Pahlen, men far till hennes väntade barn är Bernhard Landborg, en av arvtagarna till granngodset Ösa.

Berättelsen förs vidare genom återblickar: Man skildrar Angela som 10-åring, faderns begravning, hennes födelsedagskalas som 18-åring på Eka, hon har då blivit omhändertagen av fastern Petra. Angela går i skola i en flickpension, där hon upplever de erotiska drifterna. En av hennes kvinnliga kamrater, Stanny, som är syster till Bernhard, har fattat tycke för henne. Lärarinnan Bell försöker förföra henne.

Adèles barndom går från välsituerade förhållanden till fattigdom. Hon tvingas gå ut och sälja karameller, bland annat hos en familj där man har samma husa som tjänstgjort i hennes familj. Adèle upplever en romantisk kärlekshistoria med Daniel, men blir genom en slags mesallians gift med arrendatorn Tord. Hatet mot mannen och äktenskapet präglar hennes liv, likaså svartsjukan över att Petra och Tord synes ha ett gott förhållande.

Också Agdas uppväxt präglas till en del av erotiska upplevelser. En äldre herre försöker förföra henne.

Senare skildras hur Angela av en händelse möter Thomas på ett tåg. Petra möter Angela och ser sin förre älskare. Thomas är gift och har en fullvuxen son.

På midsommaraftonen 1914 skall folket på Eka till granngården Ösa, som ägs av bankdirektör Landborg. Angela återser Thomas, de finner varandra. Agda blir begapad i Bernhard, som är officer. Han ger henne pengar, men hon vill inte ha dem. Under supén ber de närvarande Agda sjunga, hon framför en Frälsningsarmésång. Stellan von Pahlen leker erotiska lekar med fru Landborg, och i förvaltarbostaden ger Adèle uttryck för sitt hat.

Kriget bryter ut. Männen skall ut i militärtjänst och försvinner från kvinnornas vardag. Den nya tiden kommer också till Eka. Elektricitet installeras. Stellan tar på sig ansvaret för Agda, de två gifter sig sedan Bernhard erbjudit 15 000 i årlig livränta.

På sjukhuset tas Adèles döda foster ur hennes kropp, men Agda föder sitt barn, Angela likaså. Hon har funnit något slags harmoni med sig själv, i tanken på Thomas. Över dem alla vakar släktingen Jacob, som är gynekolog. Filmen slutar i Angelas barnafödsel.

Censur / granskning

Censurnummer 102718
Datum 1964-12-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3230 meter
Kommentar Aktindelning: 395-490-670-490-490-435-260 = 3230 m - 118 minuter. Aktlängder: 395, 490, 670, 490, 490, 435, 260.


Censurnummer 102640
Datum 1964-12-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 75 meter
Kommentar Trailer Aktlängder: 1.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3230 meter
Längd i minuter 118 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Nästan undantagslöst hälsades "Älskande par" som en ovanlig film. Undantaget var Bo Johan Hultman i Chaplin, som anmärkte på manuskriptet och ansåg det vara litterärt i dålig mening och bakgrundslöst. Men även han hade i likhet med andra kritiker anledning att prisa filmens teknik: "I "Älskande par" har Mai Zetterling haft god hjälp av hela den tekniska staben bakom kameran. Det tekniska, hantverket, vid en filminspelning behärskar svenska produktionsbesättningar fullt lika väl som vilket utländskt bolags som helst - sedan är det en annan sak att resurserna inte alla gånger är de samma. Sven Nykvists foto är som vanligt storslaget, utan att bjuda på några överraskningar. Han är ju en fotograf som får söka sin like bland de bästa utländska yrkeskollegorna, men nog tenderar han ibland till att bli en smula tråkig. Klipparen Paul Davies kan ta åt sig äran av den spänning som då och då skapas i bildföljden. Hans insats präglas av precision och hög känslighet för rytm och variation.

Den tekniska kvaliteten är det överlägset bästa hos "Älskande par". Det är sällan man ser en så övertygande periodskildring, där alla atmosfär- och stämningsskapande element - miljö, dräkter, foto, belysning, kamerans och personernas rörelser - är helt samstämda."

Hultmans åsikt om manuset delades inte av andra kritiker. Mauritz Edström i DN skrev: "Mai Zetterling och hennes man David Hughes har ur Agnes von Krusenstjernas romancykel "Fröknarna von Pahlen" extraherat fram ett ypperligt filmmanuskript. Att tala om filmatisering i detta sammanhang vore slentrianmässigt. "Älskande par" verkar vara frukten av ett kärleksfullt studium av Krusenstjernas verk, men filmen låter sig inte bindas av underlaget utan använder det som ett språngbräde mot friheten."

Han ansåg också att Mai Zetterling stod sig väl i jämförelse med andra regissörer i Sverige: "Visst kan man väl finna svagheter och ett och annat eklektiskt drag i Mai Zetterlings regi, och Sven Nykvists mellan starkt svart och vitt skickligt balanserade skönfoto kan ibland ta överhanden. Men ändå. När jag tänker efter, slår det mig plötsligt att här har Mai Zetterling gjort ingenting mindre än slagit ut alla sina manliga debutantkolleger i den unga svenska filmen. Det är väl något som vi idag - vi lever ju i jämnställdhetens samhälle - inte borde finna särskilt överraskande. Av kvinnorna har vi ju allt att vänta.

Men kan man inte ändå litet oscariskt efterblivet få höja ett glatt förvånat ögonbryn!"

Även om det på många håll rådde tveksamhet om huruvida Zetterling lyckats filma Krusenstjernas romaner, hade man desto större lovord för de personliga kvaliteterna i hennes regi, till exempel det avsnitt som beskrivs i Göran O. Erikssons recension i StT: "För ett enda montage i "Älskande par" skulle jag för övrigt vara beredd att förlåta Mai Zetterling om hon också i allt övrigt hade svikit Agnes von Krusenstjernas syften. Gunnel Lindblom rusar upp från sin sjuksäng i blind flykt och övermannas i sjukhuskorridoren av handfasta sköterskor; deras brottning klipps samman med minnesbilder av henne själv i en älskares armar en sommarmorgon vid havet. I sin intensitet och sin öppna protest för scenen tanken till Buñuel i hans mest revolutionära arbete, "Guldåldern", och där upplever man plötsligt, i kort och häftig förstoring, också den hetta som bultar hos Krusenstjerna."

Lill i SvD prisade filmen som ett kraftprov: "Man kan sätta hur många frågetecken som helst i kanten för Hughes-Zetterlings omdiktning - många kommer att säga förgripliga hantering - av Agnes von Krusenstjernas brännheta romanstoff, som väckte rabalder och delade den bokläsande nationen i två delar redan i början av 30-talet. Men det är mig angeläget att erkänna den alldeles oväntade kraft och målmedvetna artistiska ambition varmed Mai Zetterling ryktat sitt värv som regissör. Hon har sett och lärt mycket, av sina landsmän Ingmar Bergman och Alf Sjöberg, ja, av själve Luis Buñuel, vars vitriolstänkta sedeskildringar ju onekligen har släktskap med Agnes von Krusenstjernas pandemonium över svensk herrgårdsadel. Filmens ramhandling är ett barnbördshus, där filmens tre ledande kvinnor sammanstrålar för att föda, respektive befrias från sina levande och döda barn - här kan man omöjligt undgå att jämföra med "Nära livet", en jämförelse som visst inte är förintande för Zetterlings bestämda och effektiva sätt att bemästra scenerna. Den svårhanterliga tekniken med ständiga tillbakablickar på respektive kvinnoöden har också retts upp utan att berättelsen fått tröttande episodisk karaktär. Över huvud taget är "Älskande par" ett tekniskt kraftprov av imponerande mått, en teknik vari klippningen - av engelsmannen Paul Davies - torde vara av utomordentligt stor betydelse. Nästan lika stor som fotografen Sven Nykvists. Hans bildkonst är suverän och bidrar på ett avgörande sätt till filmens höga tekniska kvalitet."

Kommentar Svensk filmografi

Olof Lagercrantz, som skrivit en bok om Agnes von Krusenstjerna, skrev en kommentar till filmen i DN den 10 februari 1965: "En film med titeln "Älskande par" visas sedan någon tid på våra biografer. Många har sett den. Tillåt mig säga några ord om dess förhållande till Agnes von Krusenstjerna. Det är som bekant på en av hennes romaner som filmen säges vara baserad.

Kvinnorna hos Agnes von Krusenstjerna och inte minst kvinnorna i romancykeln "Fröknarna von Pahlen", där "Älskande par" ingår, är inte att betrakta som realistiska människostudier. De är snarare drömbilder, andeväsen. De är inte bärare av karaktärer och personligheter. De är tvärtom förenklade så att de kommer att likna växter. De representerar olika stadier av engagemang i livet och i kärleken. Angela von Pahlen växer rakt i solen medan Adèle Holmström, arrendatorsfrun, har kommit i skuggan. Där har hon förkrymt, blivit en tistel, en häxa. Men dessa två existerar inte oberoende av varandra. De är två sidor av Agnes von Krusenstjerna själv, Angela drömmen om oskuld, om att fyllas utan kval och konflikt av ljuset, Adèle, den sinnessjuka, vars väsen sprängts sönder och som endast i enstaka extatiska kärleksstunder kan uppleva en glimt av helhet och lugn.

Eftersom Agnes von Krusenstjerna har ett lyriskt temperament, måste det naturligtvis vara mycket svårt att spegla hennes egenart i en film. En möjlighet hade, så inbillar jag mig, varit att låta de uppträdande kvinnorna i möjligaste mån gestaltas av en enda skådespelerska. Då skulle man förstått att de alla hängde samman, att de blandade blod, att de böt ansiktsmasker sinsemellan, att de var systrar. Om det är nödvändigt med olika skådespelerskor, borde man ha ansträngt sig att visa att de varelser som dessa skådespelerskor gestaltade var i släkt med varandra.

Agnes von Krusenstjernas värld är sluten, och Mai Zetterling, som skapat filmen "Älskande par", hade betänkt den saken, men hon lät "verkligheten" komma alldeles för nära, groteskt nära, när hon lät filmen sluta med stillfotografiet av en nyfödd baby. Ty det är ett brott mot Agnes von Krusenstjerna att konkret uttolka och sätta etiketter. Hos henne är det fråga om hängivelse och om smärtan att kastas ut ur hängivelsens armar. Hon måste skildras i ett drömspel, i en romantisk balett. Man måste i varje stund ha en känsla av inte ett resultat har vunnits, utan att människorna är på väg mot något, utslocknande eller övertändning."

Mai Zetterling tillbringade som barn fyra år i Australien. Efter återkomsten till Sverige följde balettskola, en tid hos Calle Flygare och därefter Dramatens Elevskola 1942-45. Ett par mindre filmroller kom under denna tid utan att hon på något sätt uppmärksammades. Men i rollen som Bertha Olsson i Alf Sjöbergs "Hets" (1944) blev hon så mycket mer uppmärksammad. Inte minst i England dit filmen kom 1946. Rollen gav henne ett engelskt filmkontrakt från 1947. Tillsammans med maken David Hughes gjorde hon så småningom enstaka kortfilmer som regissör bl.a. "The War Game" (1962). "Älskande par" var hennes regidebut i långfilmsammanhang. Hon har sedan dess regisserat ytterligare tre långfilmer i Sverige och därutöver ett avsnitt i "Visions of Eight", filmen från Olympiska Spelen i München 1972.

Romansviten "Fröknarna von Pahlen" av Agnes von Krusenstjerna (1894-1940) utkom 1930-35.

Förlaga

Originaltitel Fröknarna von Pahlen (Roman)
Författare Agnes von Krusenstjerna


Inspelning

1964-05-19 1964-08-07
1964-04-13 1964-04-28
1964-03-03 1964-03-04
Filmstaden Råsunda Sverige
Sandemar Haninge kommun Sverige
Mariefred Sverige
Vaxholm Sverige
Lidingö Sverige

Visningar

TV-visning 1974-11-16 TV2 Sverige 113 min
1996-04-27 Kanal 5 Sverige 113 min
1997-03-02 Kanal 5 Sverige 113 min
2000-10-17 SVT1 Sverige 113 min
2002-08-05 SVT2 Sverige 113 min
2003-03-31 SVT1 Sverige 113 min
Sverigepremiär 1964-12-21 Royal Eskilstuna Sverige 118 min
1964-12-21 Royal Gävle Sverige 118 min
1964-12-21 Royal Karlstad Sverige 118 min
1964-12-21 China Linköping Sverige 118 min
1964-12-21 Plaza Stockholm Sverige 118 min
1964-12-21 Royal Stockholm Sverige 118 min
1964-12-21 Saga Uddevalla Sverige 118 min
Urpremiär 1964-12-21 Royal Eskilstuna Sverige 118 min
1964-12-21 Royal Gävle Sverige 118 min
1964-12-21 Royal Karlstad Sverige 118 min
1964-12-21 China Linköping Sverige 118 min
1964-12-21 Plaza Stockholm Sverige 118 min
1964-12-21 Royal Stockholm Sverige 118 min
1964-12-21 Saga Uddevalla Sverige 118 min
TV-visning 2013-08-12 SVT1 Sverige
2015-05-25 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2014-12-02 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2020-06-01 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Bagni di Lucca
Kompositör Giuseppe Manente (1903)


Originaltitel Finska valsen
Textförfattare Ernst Rolf (1910)
Bearbetning Hesekiel Wahlrot (uppteckning och musikbearbetning 1909)


Originaltitel Här skall dansas flickor
Kompositör Ture Hedberg


Originaltitel Jesus, My Saviour-King
Kompositör Lowell Mason
Textförfattare - (okänd svensk textförfattare 1884)
George Railton (engelsk text)


Originaltitel Kiki
Kompositör Carl Ekberg


Originaltitel Koster-Valsen
Kompositör David Hellström (1907)
Textförfattare Göran Svenning (1907)


Originaltitel Lohengrin. Uvertyr
Kompositör Richard Wagner (1850)


Originaltitel På isen
Kompositör Samuel Serrander


Originaltitel Rysk Bostonvals
Kompositör Theodor Pinet


Originaltitel Spiskroksvalsen
Kompositör Kal Dompan (1908)
Textförfattare Rosa Grünberg (1908)


Originaltitel Tiden är snart där
Kompositör Arne Wallin
Textförfattare Lars Lindroth


Originaltitel Till anfall
Kompositör Axel Malm


Originaltitel Up to Date
Kompositör Hildur Lindholm


Originaltitel Where Is My Wand'ring Boy Tonight
Kompositör Robert Lowry (1877)
Textförfattare Robert Lowry (engelsk text 1877)
- (okänd svensk textförfattare 1886)


Originaltitel When I Met You in the Garden
Kompositör Roger Wallis (1964)
Textförfattare Roger Wallis (1964)


Originaltitel Upsala-minnen
Kompositör Hildur Broström


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1965 (bidrag om 287 765,62 kr)
Svenska Filmsamfundet Stockholm 1965 Mai Zetterling (debutpris)

Ämnesord

Barnafödande
Begravningar
Bröllop
Filmad litteratur
Flickpension
Kyrkor
Läkare
Midsommarfirande
Sjukhus
Världskriget/första

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3209


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3212


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3227


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3223


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ÄLSKANDE PAR en film av Mai Zetterling med...


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ÄLSKANDE PAR en film av Mai Zetterling
Tryckeri Ewes Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ÄLSKANDE PAR en film av Mai Zetterling med...
Tryckeri Ewes Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Mai zetterlings ELSKENDE PAR Älskande par årets sensation i Cannes
Tryckeri Ewes Offsettryck
Affischdesign [?] Stevenov


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kringmaterial
Teknik tusch


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Älskande par. Ett filmmanuskript efter Agnes von Krusenstjerna's Fröknarna von Pahlen av Mai Zetterling och David Hughes. Översättning Marianne Höök.
Omfång 206 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Typ Dialoglista
Manustitel Loving couples. English dialogue list.
Omfång 41 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Loving couples. English dialogue list.
Omfång 38 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Loving couples.
Omfång 28 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Loving couples. Trailer - English dialogue list.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Loving couples - English subtitles - trailer.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Älskande par. Soustitres français.
Omfång 29 s.
Språk Franska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Älskande par. Liste des dialogues françaises.
Omfång 46 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Älskande par.
Omfång 34 s. + 2 s. ändringar i de franska fottexterna.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Älskande par.
Omfång 30 s. (på 6 ark)
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Älskande par. Franska fottexter trailern.
Omfång 2 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista för Älskande par av Mai Zetterling. 11 januari 1965.
Omfång 47 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Trailer. Älskande par.
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Trailer till Älskande par.
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Hastighet 24
Längd i minuter 118 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?