Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Flygplan saknas
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1965-02-08

Medverkande

Olle Johansson
Carl Hagen, navigatör

Birgit Nordin
Inga Hagen, Carls hustru

Runar Martholm
Jens Berg, fältflygare

Ulla Edin
Lena Boman, hans fästmö

Arne Nyberg
överste Hansson, flottiljchef

Ragnvi Lindbladh
Hanssons hustru

Visa alla medverkande

Handling

Tidigt en fredagsmorgon går två män på en flygflottilj till sitt flygplan, en S 32C Lansen, som står klar att starta. Det är förste fältflygare Jens Berg, 24 år, och...

Visa hela handlingen

Press

Filmrecensenterna var genomgående negativa. Spelscenerna blev föremål för en förödande kritik. Bilderna från sjöräddningstjänstens organisation och ingripande vid en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Teknisk rådgivare
Scripta
Scenario
Inspelningsledare
Flygfoto
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Olle Johansson Carl Hagen, navigatör
Birgit Nordin Inga Hagen, Carls hustru
Runar Martholm Jens Berg, fältflygare
Ulla Edin Lena Boman, hans fästmö
Arne Nyberg överste Hansson, flottiljchef
Ragnvi Lindbladh Hanssons hustru
Lennart Lindberg fartygschefen på fregatten
Olle Grönstedt sekonden på fregatten
Lars-Erik Berenett Göran, Ingas bror, navigatör
Hans Bendrik trafikledaren på flottiljen
Åke Harnesk trafikledaren på Centrala Flygledningen
Lennart Lundh major Alander
Percy Brandt en marinläkare
Erik Janze doktor Ahlberg
Anders Beling en löjtnant
Curt Ericson en maskiningenjör
Jan Tiselius en kock
Peter Selenius andre-kocken
Stig Ternström flaggmaskinisten
Jörgen Lantz en löpare
Anders Hallström Bosse
Christina Stenius Barbro
Roy Fjärrstad en kavaljer
Synnöve Liljebäck Gun-Britt
Rolf Skoglund Bengt
Jan Hagström Börje
Börje Ahlstedt Ragnar
Einar Bergh Robban
Essy Persson Eva
Bo Montelius han
Berit Gelin hon

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Nordisk Tonefilm International

Handling

Tidigt en fredagsmorgon går två män på en flygflottilj till sitt flygplan, en S 32C Lansen, som står klar att starta. Det är förste fältflygare Jens Berg, 24 år, och navigatören Carl Hagen, 27 år. De är redo att börja dagens första pass, ett rent rutinuppdrag.

Till det yttre är de två män, som ett farligt yrke svetsat samman. Men man spårar en egendomlig spänning mellan dem.

Hemma väntar Carls hustru Inga och Jens fästmö Lena att de skall komma tillbaka. Som vanligt är de oroliga då deras män är ute och flyger. Plötsligt säger Lena till Inga: "Varför hatar de varandra?" Men Inga slår bara bort hennes oro.

Jens och Carl misslyckas med sitt spaningsuppdrag. Vid återkomsten till flottiljen kallar deras chef, överste Hansson, in dem till sig. Han ger dem en varning och ger dem helgen på sig att tänka över och bestämma sig om de i fortsättningen vill flyga tillsammans eller ej.

Efter viss tvekan och samtal med hustru, resp fästmö beslutar de emellertid att fortsätta flyga tillsammans och på måndagsmorgonen startar de åter på ett uppdrag ut över havet utanför västkusten.

Därvid störtar planet ute över öppet vatten. Bägge hoppar i fallskärm och lyckas ta sig upp i flygplanets gummibåt. Carl har klarat sig nästan oskadd men Jens är svårt skadad.

Störtningen löser genast ut en stor räddningsaktion med deltagande av svenska, danska och norska sjö- och flygstridskrafter. Från alla håll strömmar hjälp till.

Men flygarnas nödsändare skadades vid nedslaget och fungerar inte. Sökandet måste ske i blindo.

Flottiljchefen har underrättat Inga och Lena och försöker hålla modet uppe på dem, trots att han själv inte vågar ha stort hopp att finna de bägge flygarna vid liv.

I gummibåten ute på havet spelas nu ett annat drama upp. Det är inte första gången som Jens störtat med ett flygplan. Förra gången det hände omkom hans navigatör. Denne var bror till Carls hustru Inga.

I feberyrsel återupplever (i en återblick) den svårt skadade Jens nu sin förra störtning och det blir en dramatisk konfrontation mellan de bägge, där det undertryckta hatet bubblar fram.

Men innan något hinner hända, har flyg- och sjöräddningstjänsten lokaliserat de nödställda. De plockas upp av en svensk jagare och förs sedan i land med helikopter. En marinläkare följer med i helikoptern och så fort man landat utanför lasarettet, förs flygarna direkt in på operationsbordet.

Men det är för sent. Jens dör.

Censur / granskning

Censurnummer 102845
Datum 1965-01-21
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2445 meter
Kommentar Speltid: 89 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2445 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmrecensenterna var genomgående negativa. Spelscenerna blev föremål för en förödande kritik. Bilderna från sjöräddningstjänstens organisation och ingripande vid en räddningsoperation fick däremot bättre kritik. Men som spelfilm underkändes filmen helt.

Under rubriken "Dramatik saknas" skrev sålunda Carl Henrik Svenstedt i Svenska Dagbladet: "Sällan har man sett ett väldigare uppbåd fint samordnade operationer av marin, flyg och sjöräddning skildrade med lugn och saklighet. Där ligger filmens behållning, i dramatiska och rörliga bilder av skepp i storm, framrusande "Lansar", tungbukiga "Catalinor" och svä- vande helikoptrar.

Synd bara att man inte gjorde en dokumentärfilm i stället. Nu har de båda intrigsnickarna Wahlöö-Rundberg plottrat bort det hela med en verkligen knepig story med flygarhustrur och trassliga kärleksförhållanden. (-) Men ack, vilken dialog! Folk pratar som om de hela tiden stod och gjorde VO5-provet.

Man förstår kanske lättast vilken atmosfär vi rör oss i om man säger att det luktar svensk fyrtiotalsfilm om alltsammans."

Även Lasse Bergström i Expressen var positiv till de dokumentära inslagen i filmen: "Det som är reportage i den är inte illa. Medan de två männen driver omkring i den grå och blåsiga ödsligheten på Nordsjön ringas deras position in med alla de tekniska medel den militära sjöräddningen har till sitt förfogande och Gunvall berättar om denna effektivitet på ett ganska effektivt sätt. Hans film är, när den sysslar med militära enheter, saklig och osentimental.

Med de mänskliga enheterna har han inte lika god hand."

Under rubriken "Något fattas i Flygplan saknas" konstaterar Robin Hood i Stockholms-Tidningen kort och gott: "Att kalla "Flygplan saknas" spelfilm är knappast berättigat. Där finns en story av Per Wahlöö och Arvid Rundberg, men den är i magraste laget."

Barbro Hähnel lägger ut texten något utförligare i Dagens Nyheter: "Dramatiken är (-) sparsamt tillgodosedd, inte ens de minuter som föregår störtandet är så spänningsfyllda som de bort vara. Höjdmätaren som visar på allt lägre siffror, svettpärlor i pilotens panna, fallskärmshoppen ned i Västerhavet, två män på var sin gummiflotte. Det är återgivet, men inte särskilt uppskakande. De snyggaste bilderna har tagits vid starten, då en flygburen kamera länge följer olycksplanet på dess färd. (-)

De två männen går igenom sitt förflutna. En mörk hemlighet har hindrat dem från att bli vänner. Nu rekapituleras konflikten. Den är valhänt skriven och ibland valhänt filmad. En flygare sitter och tänker så mycket på en flicka att han, på vackraste Hollywoodvis, blir vållande till kamratens död. (-) Arrangemanget gör (-) att man tror sig flyttad ett gott stycke bakåt i filmhistorien."

Om mycket av ovanstående är skrivet i trötthetens och likgiltighetens tecken hettar det däremot till i Jurgen Schildts omdöme i Aftonbladet: "Långfilmen är en kortfilm (-) i allt utom tiden. Stoffet hade lämpat sig för en femtonminutersstump om flygvapnet och sjöräddningen, men så har man i dödsförakt kavlat ut det till nittio minuter med civilister och kärlek och familjeliv och allt. Resultatet är hjärtslitande och i talrika stycken enastående corny.

Flertalet personer agerar så dåligt att det är praktiskt taget åtalbart och säger repliker som det knastrar om. Per Gunvall gör inte saken bättre. Att han är obefintlig som personinstruktör är en sak för sig. Värre och viktigare är att han arbetar med attityder och spänningsmoment som hör hemma i den inhemska beredskapsfilmens stenålder och som i dag ter sig lika urvuxna som mahjong och allsång. Och mot den stelheten hjälper det inte att tillgripa sådana parisiska moderniteter som frusna bilder och motljus.

Manuskriptet är en mystifikation. Det är författat av Arvid Rundberg och Per Wahlöö, och så här svagt skriver bevisligen ingen av dem i vardagslag. Sju-publiken tjoade när det blev som grövst. Jag förstår publiken, men jag förstår inte Rundberg & Wahlöö."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen spelades in sommaren 1964 med inspelningsstart 7.7.- 1964. Inspelningen var avslutad 16.9.1964. Filmen spelades i sin helhet in utanför ateljé med de fåtaliga interiörerna tagna i motsvarande, verkliga miljöer.

Inspelning

1964-07-07 1964-09-16
Uddevalla lasarett Uddevalla Sverige
Västkusten Sverige
F7 Såtenäs Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1965-02-15 Astoria Stockholm Sverige 89 min
1965-02-15 Plaza Stockholm Sverige 89 min
1965-02-15 Victoria Stockholm Sverige 89 min
Sverigepremiär 1965-02-08 Kaparen Göteborg Sverige 89 min
1965-02-08 Victoria Göteborg Sverige 89 min
TV-visning 1991-01-15 TV2 Sverige 86 min
1998-08-25 SVT1 Sverige 86 min
Urpremiär 1965-02-08 Kaparen Göteborg Sverige 89 min
1965-02-08 Victoria Göteborg Sverige 89 min

Musikstycken

Originaltitel Höga berg och djupa dalar


Originaltitel Konsert, piano, orkester, nr 5, op. 73, Ess-dur
Kompositör Ludwig van Beethoven (1809)
Spelas av Ann-Marie Fröier (piano)


Originaltitel Violavá
Kompositör Evert Taube (1957)
Textförfattare Evert Taube (1957)
Sjungs av Birgit Nordin


Ämnesord

Flygflottiljer
Flyghaverier
Flygplan
Kustflottan
Lansen-plan
Sjöräddning
Svenska Flottan

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2442


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FLYGPLAN SAKNAS
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Per Gunvalls FLYGPLAN SAKNAS - efter ett orginalmanus av Arvid Rundberg och Per Wahlöö
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign H. Gullberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Per Gunvalls FLYGPLAN SAKNAS
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Film av Arvid Rundberg och Per Wahlöö.
Omfång 88 s. Personbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Scenario. Av Per Gunvall efter en synopsis av Arvid Rundberg och Per Wahlöö.
Omfång 103 s. Komplexlista och personbeskrivning (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Scenario. Av Per Gunvall efter en synopsis av Arvid Rundberg och Per Wahlöö.
Omfång 149 s. Personbeskrivning och Miljölista (17 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?