Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Uppehåll i myrlandet
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1965-02-22

Medverkande

Max von Sydow
Alex Kvist, bromsare

Allan Edwall
banvakten

Karl Erik Flens
stinsen i Näsberg

Sten Beyron
lokföraren

Rune Köhler
eldaren

Palle Abbing
smörjaren

Visa alla medverkande

Om filmen

Baserad på en novell av Eyvind Johnson, och ”med en kamera som aldrig varit fastlåst i Råsunda”, gav denna kortfilm från 1965 med spelplats Norrland en försmak av Jan Troells...

Visa hela texten

Handling

En bromsare hoppar en dag av tåget vid en liten station i den lappländska ödemarken. Han är trött på sitt trista vardagsjobb och har plötsligt beslutat sig för att strunta i alla...

Visa hela handlingen

Press

Alla recensenter uppskattar i varma ordalag Svensk Filmindustris initiativ till en nordisk samproduktion med en kortfilm från vardera Sverige, Norge, Danmark och Finland. Det danska bidraget...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Baserad på en novell av Eyvind Johnson, och ”med en kamera som aldrig varit fastlåst i Råsunda”, gav denna kortfilm från 1965 med spelplats Norrland en försmak av Jan Troells stora begåvning och snara genombrott.

Uppehåll i myrlandet  var Jan Troells trettonde kortfilm och är kanske än i dag den mest kända och uppskattade. Sannolikt hör detta samman inte enbart med filmens kvaliteter utan också synen på filmen som en slags förövning till långfilmsdebuten ett år senare. Där Här har du ditt liv (1966) baserades på Eyvind Johnsons romansvit "Romanen om Olof" hämtade Uppehåll i myrlandet – 30 minuter lång – sin förlaga i en novell med samma namn, skriven av samme Johnson 1934. 

Liksom i flera av Troells tidigare kortfilmer finns det något Dziga Vertovskt självförlösande i filmens utgång; en metafilmisk blick på filmen som mekanisk rörelse. Här är den första bilden en stillbild av ett lokomotiv, som zoomas in. Efter det ett collage av sammanhängande stillbilder på en person i aktion, samtidigt som åskådaren hör ett dissonant gnissel, ett tåg som bromsar in, vilket skapar en opposition mellan ljud och bild. Detta utsnitt av modernitet övergår därefter, karakteristiskt för Troell, till en konkret arbetarkontext.

Ljudet orsakas nämligen av en rallare (Max von Sydow) som en dag hoppar av tåget vid en liten station i den lappländska obygden. Till omgivningens kompletta oförståelse och häpnad; medarbetarna som snart tvingas rulla vidare utan bromsaren, och inte minst stinsen, som inte kan förstå vad det tagit åt mannen.

För hans hand ligger emellertid ett stilla uppror mot statens reglementen och vardagens lunk. Egentligen inte så mycket ett uppror som ett begrundande över sakernas tillstånd. Bort från stress och rutiner har von Sydows rallare bestämt sig för att checka ut från verkligheten, kanske för att landa i en mer ursprunglig version av densamma. Med den utomståendes blick förefaller han bättre lämpad att uppskatta skönheten i trakten, där lokalinvånarna annars bara ser elände.

Av banvakten (Allan Edwall) lånar avhopparen ett järnspett, med vilket han lyckas sätta ett rejält stenblock i rullning utför ett stup. Där banvakten ser galenskap lever rallaren upp av den symboliska motståndshandlingen.

Om än bara löst antytt rymmer så filmen den civilisationskritik som Troell gjort sig känd för, ett ifrågasättande av samhällets vanemässiga beteenden, från ”Myrlandet” här till Sagolandet senare och då mycket mer högljutt. Till den realistiska jordmånen adderar Troell ett modernistiskt bildspråk som kombinerar avståndsbilder med närbilder samt subjektiva perspektiv i form av frysta bilder.

Med anledning av premiären av Uppehåll i myrlandet, som lanserades som ett avsnitt tillsammans med tre andra skandinaviska kortfilmer, skrev Lasse Bergström i Expressen specifikt och tämligen förutseende om Jan Troell: ”Han arbetar utan hänsyn till konventioner, med en kamera som aldrig varit fastlåst i Råsunda, och han är efter den här bravaden det största löftet svensk film har i dag.”

Jon Asp (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Inspelningsledare
B-foto
Rekvisita
Smink
B-ljud
Specialeffekter, ljud
Mixning

Medverkande

Max von Sydow Alex Kvist, bromsare
Allan Edwall banvakten
Karl Erik Flens stinsen i Näsberg
Sten Beyron lokföraren
Rune Köhler eldaren
Palle Abbing smörjaren
Erik "Västerås-Lasse" Larsson bromsare
Johan Öhman bromsare
Åke Andersson bromsare
Anders Andersson bromsare
Yngve Söderlund bromsare

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1965
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2015
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

En bromsare hoppar en dag av tåget vid en liten station i den lappländska ödemarken. Han är trött på sitt trista vardagsjobb och har plötsligt beslutat sig för att strunta i alla reglementen. Till stinsen på stationen säger han som motivering: Det är så vackert här! Men stinsen svarar med tomma, uttryckslösa ögon: Vackert - här? Ett mygghelvete, det är vad det är.

Bromsaren börjar vandra längs rälsen. Han går på syllarna med dansande steg. Han lånar ett järnspett och genomför sedan en gammal dröm. Han klättrar upp för en hög sluttning och bänder loss ett stort rullstensblock som ligger ute på kanten av ett stup.

Stenblocket virvlar ut i luften och dansar ner för den branta sluttningen.

Det är den enkle bromsarens storslagna gest, hans enda möjlighet till protest i det samhälle, i vilket han lever.

Det är allt - sedan lämnar han tillbaka spettet och återgår till vardagen.

Censur / granskning

Censurnummer 104486
Datum 1966-05-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 825 meter
Kommentar Speltid: 30 minuter. Aktlängder: 550, 275.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (AgaScope)
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 825 meter
Längd i minuter 30 min
Akter 2 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Alla recensenter uppskattar i varma ordalag Svensk Filmindustris initiativ till en nordisk samproduktion med en kortfilm från vardera Sverige, Norge, Danmark och Finland. Det danska bidraget får genomgående bäst kritik, liksom det norska får sämst. Även det finska får övervägande dålig kritik.

Det svenska bidraget får mycket blandad kritik. Mest positiv är Barbro Hähnel i Dagens Nyheter: "Det länder Troell till stor heder att ha fångat kvintessensen i Eyvind Johnson lilla pärla till novell. (-)

Det vida norrländska landskapet, stämningen över en sommardag när man plötsligt kan bli oansvarig, är helt i samklang med människorna.

4 x 4 är ett ovanligt fräscht program."

Carl Henrik Svenstedt i Svenska Dagbladet: "Filmen är Troells säkraste insats hittills, mjuk, balanserad, fylld av varm humor, säkert och rörligt fotograferad. Max von Sydow gör som den gänglige rallaren en briljant prestation med små medel och i en något annan genre än vi är vana vid. Kring honom har samlats ett festligt uppbåd av gamla rallartyper i slokhatt och mustascher samt en plirig lappskomakare, gestaltad av den gudabenådade Allan Edwall."

Lasse Bergström i Expressen om de danska och svenska avsnitten: "Båda filmerna vilar i ett varmt sommarljus och det finns ett leende i dem som är sällsynt."

Om Troell skriver han: "Han arbetar utan hänsyn till konventioner, med en kamera som aldrig varit fastlåst i Råsunda, och han är efter den här bravaden det största löftet svensk film har i dag."

Jurgen Schildt är däremot mycket negativ i Aftonbladet: "Som helhet är filmen outförd, oavslutad, en spänd förväntans upplösning i en tvåfingerövning."

I Chaplin är Torsten Manns mera ambivalent: "Uppehåll i myrlandet är en lycklig tilldragelse i nyare svensk film och gör med ens Jan Troell (-) till det kanske intressantaste hoppet just nu. (-) Troell är verkligen en auteur med en stark personlig vision. (-)

Jan Troell är det nyenklas poet i modern svensk film."

Kommentar Svensk filmografi

Eyvind Johnsons novell "Uppehåll i myrlandet" publicerades första gången i hans novellsamling "Än en gång, kapten!", utgiven 1934.

Filmen spelades in på sensommaren 1964 vid Majtum och Näsberg söder om Jokkmokk på inlandsbanan i Lappland. Avsnittet med det nedvälta klippblocket togs på Linaberget sydöst om Jokkmokk.

Som helaftonsfilm hade "4 x 4" ingen större framgång i Sverige, men i separat form har "Uppehåll i myrlandet" visats i stor utsträckning, även utomlands, och därvid nått betydligt större publik.

Vid festivalen i Moskva i juli 1965 visades filmen "4 x 4". Därvid fick det svenska bidraget, "Uppehåll i myrlandet", särskilt hedersomnämnande av juryn.

Filmen "4 x 4" innehöll utom det svenska avsnittet "Uppehåll i myrlandet" tre, inbördes lika självständiga episoder, en dansk, en norsk, en finsk.

Den danska episoden hette "Sommerkrig", var skriven av Klaus Rifbjerg och regisserad av Palle Kjærulff-Schmidt. Fotograf var Rolf Rønne och musiken hade komponerats av Bent Axen. Producent var Laterna Film i Köpenhamn och avsnittet var 775 meter. Filmen "4 x 4" distribuerades i Danmark under titeln "Nordisk Kvadrille" av ASA-Film och hade dansk premiär 1.3. 1965 på Nygade Bio i Köpenhamn.

Jurgen Schildt skrev i Aftonbladet om den danska episoden efter att "4 x 4" haft premiär i Sverige: "Sommarkrig är nära nog den perfekta filmnovellen, och av Rifbjerg och Kjærulff-Schmidt finns uppenbarligen ännu mer att vänta."

Det i "4 x 4" ingående norska avsnittet hette "Pike med hvit ball". Det var författat av Sten-Rune Sterner, regisserat av Rolf Clemens och producerat av EMI-Produksjon A/S i Oslo. Finn Bergan var fotograf och musiken hade komponerats av Egil Monn-Iversen. Avsnittet var ca 700 m. långt.

Filmen "4 x 4", som hade samma namn i Norge, distribuerades där av Kommunenes Filmcentral. Den hade norsk premiär 25.2. 1965 på Klingenberg i Oslo.

Det finska bidraget till "4 x 4" förekommer under de alternativa titlarna "Pourquoi?" och "Varför?" Det var skrivet, regisserat och fotograferat av Maunu Kurkvaara och producerat av hans bolag Kurkvaara-Filmi Oy. Musiken hade skrivits av Usko Meriläinen. Avsnittet var ca 600 m långt. Även i Finland kallades filmen "4 x 4". Den distribuerades av Väinän-Filmi Oy och hade finsk premiär 5.3.1965 på Nya Orion i Helsingfors.

Förlaga

Originaltitel Uppehåll i myrlandet (Novell)
Författare Eyvind Johnson


Inspelning

1964-08-13 1964-09-10
Majtum Inlandsbanan i Lappland Sverige
Näsberg Inlandsbanan i Lappland Sverige
Linaberget Jokkmokk Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1965-02-22 Sture Stockholm Sverige 30 min
TV-visning 1972-04-15 TV Sverige 29 min
1999-06-11 SVT2 Sverige 29 min
2006-12-24 SVT2 Sverige 29 min
Urpremiär 1965-02-22 Sture Stockholm Sverige 30 min

Utmärkelser

International Inter-Church Film Center Oberhausen 1967
Festivalpris Oberhausen 1967 (bästa spelfilm)
Oberhausen 1967 (Volkshochschul-juryns pris)
Chaplin-priset Stockholm 1966 Jan Troell
Festivalpris Moskva 1965 (hedersomnämnande)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1965 (bidrag om 35 970,71 kr, till en del av långfilmen 4 x 4)

Ämnesord

Inlandsbanan
Isolering
Järnvägsarbetare
Lappland
Myrland
Rallare-miljö

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 825


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 825


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 832


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 825


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Uppehåll i myrlandet. En novell av Eyvind Johnson bearbetad för film av Bengt Forslund och Jan Troell.
Omfång 18 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Nej


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Längd i minuter 30 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?