Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Kärlek 65
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1965-03-17

Medverkande

Keve Hjelm
Keve, filmregissör

Inger Taube
Inger, fotomodell

Evabritt Strandberg
Evabritt, Björns hustru

Ann-Marie Gyllenspetz
Ann-Marie, Keves hustru

Visa alla medverkande

Om filmen

En filminspelning på Österlen överskuggas av känslofälten runtomkring, med kärlekens och välståndets olika kval och sammandrabbningar. Trots många välkända förebilder...

Visa hela texten

Handling

Filmen är helt uppbyggd kring Keve, en filmregissör som har lyckats. Han har en vackert belägen sommarstuga i trakten av Kåseberga på Österlen i Skåne, en vacker hustru, Ann-Marie, och...

Visa hela handlingen

Press

Recensenterna var genomgående mycket positiva till filmen. De var i några fall kritiska mot den "lösa" formen i berättandet, det skenbara eller verkliga improviserandet och de talrika,...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

En filminspelning på Österlen överskuggas av känslofälten runtomkring, med kärlekens och välståndets olika kval och sammandrabbningar. Trots många välkända förebilder åstadkommer Bo Widerberg ett eget uttryck, med bas i regissörens egna upplevelser.

Efter Barnvagnen och Kvarteret Korpen från debutåret 1963 – båda i sömmen mellan proletär måttfullhet och de trevande försöken till förfining – gick Bo Widerberg allt djupare in i den konstnärliga processen. Inför Kärlek 65, om en filmregissör i existentiell kris, levde han ”helt för att försätta sig i skapande läge”. Om inte konst för konstens skull, så väl liv för konstens skull – till varje pris. ”Hur mycket kan man skita i andra för att det ska svänga för en själv?”, frågar han i bakomfilmen "Widerberg 65".

Temat berörs direkt i filmen, från sommarlovsidyllen på Österlen till Stockholm och åter till havet och de böjande slätterna kring Kåseberga i Skåne. ”Blir du inte färdig med den här filmen snart?” frågar regissörens unga dotter Nina. ”Det är svårare nu, det har hakat upp sig den här gången”, svarar regissören Keve.

Keve Hjelm spelar alltså regissörens alter ego som med blandat resultat söker liv hos skådespelarna. ”Jag kan inte ta emot så mycket liv i den här scenen”, säger han till Thommy Berggrens fabriksarbetare. Och senare, för sig själv: ”varför kan jag inte få liv i dem?”. Problemet tycks dock lika mycket vara hans eget, en skaparkris som bottnar i samlevnadskris. Han älskar sin maka Ann-Marie (Gyllenspetz), men drabbas häftigt av Evabritt (Strandberg), hustru till den inbjudna föreläsaren Björn (Gustafsson).

Svenska såväl som utländska kritiker var berömmande och framhöll scenerna mellan Keve och Evabritt, sinnlig erotik trots att båda parterna älskar sina respektive mer än varandra.

Om Kvarteret Korpen var en film som uttryckte att folk blir friare om de har det bättre ställt, är Kärlek 65 en film som i hög grad ifrågasätter det förhållandet, inte minst genom föreläsaren, som menar att frihet att välja mellan olika alternativ i ett välfärdssamhälle kan göra det svårare att leva.

Knappt halvvägs kommer även ett konkret filmmanifest, där regissören åter jämför filmens vara med kärlekens, inspirerad av Godards uttalande om att film är sanning 24 gånger i sekunden. Allting har en moral - eller ingen alls. Keve menar att att det inte längre går att lång, obruten värld. Konstnären kan inte längre lägga pusselbitar med avsikt på det stora mönstret, bara hålla skärvorna mot ljuset, i bästa fall för en liten del av sanningen.

Kärlek 65 är en synnerligen franska nya vågen-inspirerad tilldragelse, från att skådespelarna fått behålla sina förnamn i filmen, till den sista frysbilden på ett par dubbelprojicerade drakar i skyn. Filmen är impressionistisk och fragmentarisk, med asynkrona bilder och dialog som sällan talar för publikens förståelse. Widerberg tog även det franska arvet vidare till att inkludera några namnkunniga italienare. Vissa titlar är generellt mer självklara än andra, Godards Föraktet, Fellinis 8 ½ och flera av Antonioni.

Till slut tar ledan överhanden även här, föreläsaren tröstar sig med citat av Moravia sedan Evabritt lämnat både honom och Keve. Den influgna Cassavetes-skådespelaren Ben Carruthers tröttnar och drar hem. Filminspelningen går i stå liksom livet. En sista festnatt konstateras att allt eländigt utom lumpen ligger på kvinnans lott. På låtsas skjuter barnet ner de vuxna bland tomflaskor, symbolisk bild av torftigt liv och lika andlös film.

Så försvinner mjölkbonden åter ut på slätterna. Regissören och föreläsaren - de två som delat kvinna och tankar - tycks lätta lite på teori och formaliteter, för att prova ett friare uttryck genom drakens visioner. Kanske ser vi också, utöver redan redovisad medelklassångest, bilden av ett havererat patriarkat.

 Jon Asp (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspelningsledare
Inspelningsassistent
Negativklippning
Rekvisita
Mixning

Medverkande

Keve Hjelm Keve, filmregissör
Inger Taube Inger, fotomodell
Björn Gustafson Björn
Evabritt Strandberg Evabritt, Björns hustru
Ann-Marie Gyllenspetz Ann-Marie, Keves hustru
Kent Andersson Kent
Nina Widerberg Nina, Keves dotter
Ben Carruthers Benito, skådespelare
Thommy Berggren en skådespelare
Agneta Ekmanner en skådespelerska

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1965
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998

Handling

Filmen är helt uppbyggd kring Keve, en filmregissör som har lyckats. Han har en vackert belägen sommarstuga i trakten av Kåseberga på Österlen i Skåne, en vacker hustru, Ann-Marie, och en liten dotter, Nina. Han borde alltså vara lycklig men känner sig i själva verket oharmonisk, ensam och disorienterad i tillvaron.

Som varje sommar har han bjudit in sina vänner till en liten fest. Dit har kommit bl.a. Inger och Kent, ett ungt par i begrepp att skiljas. Medan förberedelserna pågår för festen, lämnar Keve stugan och strövar planlöst i den närbelägna byn. Där får han se en affisch, som annonserar ett föredrag samma dag. Föredragshållaren, Björn, känner han flyktigt och han går för att lyssna på honom. Därvid träffar han Björns hustru Evabritt, som gör ett djupt intryck på honom.

Några månader senare. Det är höst och Keve är tillbaka i Stockholm. När han skall stiga in i en taxi, möter han av en slump Evabritt. Han har en lång och ansträngande arbetsdag bakom sig och känner ett behov att fly bort från en verklighet, som blivit allt mer disharmonisk för honom.

Han söker förlösning och harmoni hos Evabritt och en kärlekshistoria mellan dem utvecklar sig snabbt, trots att Evabritt fortfarande älskar sin man Björn. Men förhållandet mellan Keve och Evabritt utvecklar sig aldrig utöver det rent erotiska planet och ger heller inte Keve den förlösning ur hans personliga kris, som han hoppats på. När den oundvikliga krisen kommer, skiljs deras vägar.

Keves inspirations- och skaparkris visar sig efterhand djupare sett vara en samlevnadskonflikt. Hans hustru Ann-Marie glider allt mer och mer ifrån honom och söker kontakter åt andra håll. Nästa sommar är alla åter i Kåseberga och där träffas också Keve och Björn. Bägge har förlorat Evabritt.

En ung engelsk skådespelare, Benito, som skall medverka i Keves nya film, kommer också dit. Han och Ann-Marie känner sig dragna till varandra. Men när Inger dyker upp, blir det henne som Benito främst intresserar sig för. Tillsammans går de ut på kullarna och släpper upp stora pappersdrakar.

Skymningen kommer, Keve är ur gängorna och ställer till gräl med sina gäster, som efterhand ger sig av. Ann-Marie och Inger är slutligen de enda som är kvar.

Keve kommer in till Ann-Marie, när hon är i färd med att riva sönder de kärleksbrev, som han en gång skrev till henne. "De var vackra, men de betydde inget", säger hon och han svarar: "De betydde något när de skrevs". Men Ann-Marie genmäler: "Skall de fortfarande betyda något, måste du skriva nya".

I rummet bredvid sitter Inger med ett glas champagne och en tub sömntabletter. Nu längtar också hon efter ro och glömska.

Det blir deras dotter Nina, som åter för Keve och Ann-Marie tillsammans och när filmen slutar, har kanske Keves personliga kris fått sin lösning.

Men i rummet bredvid har Inger druckit ur champagnen och lagt ut sömntabletterna på nattduksbordet så att de bildar hennes namn. Hon sover - om tillfälligt eller för alltid lämnas öppet.

Censur / granskning

Censurnummer 103043
Datum 1965-03-12
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2625 meter
Kommentar Speltid: 96 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2625 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensenterna var genomgående mycket positiva till filmen. De var i några fall kritiska mot den "lösa" formen i berättandet, det skenbara eller verkliga improviserandet och de talrika, öppet redovisade lånen från uttrycksformer, förbundna med namn som Fellini, Godard eller Antonioni.

Mest beröm fick kärleksscenerna mellan Keve Hjelm och Evabritt Strandberg. Göran O. Eriksson skriver om dem i Stockholms-Tidningen: "Deras möten i en vintrig Stockholmsvåning skildras med en sinnlig känslighet och knapphet som överträffar nästan allt jag har sett i svensk film från senare år."

Jurgen Schildt i Aftonbladet: "Det är några kärleksscener, på en gång sinnliga och andäktiga och överlägset avvägda; scener som lyckas där "Käre John" misslyckades och som plötsligt ger oss intrycket att detta är de första egentliga kärleksscenerna i en svensk film."

Lasse Bergström i Expressen: "Det finns (-) en kärleksscen med Keve Hjelm och Evabritt Strandberg mellan smärta och lek som hör till det varsammaste jag sett i svensk film".

Ett motiv som med jämna mellanrum återkommer i filmen är leken med pappersdrakar över de öppna strandvidderna vid Kåseberga. Leif Furhammar skriver i Svenska Dagbladet: "Leken med drakarna växer ut till en oändligt skön filmvision av tysta livlösheter mot vita himlar, på väg uppåt men aldrig lösgjorda, svävande, stillnande, fallande. Kameran själv är en drake i leken."

Jurgen Schildt i Aftonbladet: "De seglande drakarna mot Kåsebergas skyar, en utflykt genomlyst av vidd och trots och en stor frihet, om ni så vill sinnebilden för en inhemsk filmkonstnärs fullvuxna och respektingivande ambitioner: the sky is the limit."

Mauritz Edström i Dagens Nyheter: "Drakarna kan uppfattas som sinnebilder för längtan efter skapandets fria flykt men lika gärna också för de svävande tillstånd av osäkerhet och sökande som finns i relationerna mellan filmens människor".

Lasse Bergström i Expressen: "Det finns underbara iakttagelser och infall i "Kärlek 65", ögonblick då hela filmen svävar som en pappersdrake i luftströmmarna och det är långt både till jorden och himlen."

Flera recensenter uppehåller sig mer eller mindre utförligt vid Bo Widerbergs strävan att ge filmen en djupare dimension. Sålunda skriver Leif Furhammar i Svenska Dagbladet: I filmen "exponeras en livsatmosfär, där välståndsresurser och intellektualism raserat värden och självklarheter men där inga nya hållfasta attityder står till buds. Ingenting som ger ett meningsfullt mönster åt sysselsättningar och konflikter."

Och han fortsätter: Jag ser bristerna, men "de kommer mig liksom inte vid. Högt över bristerna reser sig stämningarna och visionen av en moralisk situation."

Mauritz Edström uppehåller sig i Dagens Nyheter utförligt vid denna sida av filmen: Filmen "handlar om de svårbestämbara sammanhangen mellan livet och konsten. (-) "Kärlek 65" har blivit en dokumentärskildring av filmens egen tillkomst, inte av själva inspelningen men av de känslofält som rör sig bakom den. Bo Widerberg tecknar med Keve Hjelms skickliga medverkan ett porträtt av sig själv under inspelningen och gestaltar spänningarna i gruppen kring regissören. (-)

Evabritt Strandberg är ett fynd av mörk, blodfull sensualism. Ann-Marie Gyllenspetz har en rad utomordentliga scener, Inger Taube prickar in sina accenter och Keve Hjelm gestaltar regissören med en säkerhet som förråder om stor människokunskap. Man upplever vissa scener nära nog som psykodramer, där deltagarna satsar allt sitt eget. Orden förlöses ur ögonblicket, det är film som fri dikt, löst ur alla band - och på väg mot upplösningen. (-)

"Kärlek 65" rymmer nästan ingenting av problemdebatt eller analys. Bo Widerberg har offrat mycket i tydlighet och sammanhang för att kunna fånga ögonblicket, de medverkandes existens just där de kan ses genom Jan Lindeströms kamera. (-) Men vad som fattas i enhetlighet kompenseras av att filmen inte blir speglingar utan färdigt liv.

Så revolutionerande fritt har väl aldrig en svensk film rört sig. Drakarna lyfter."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen, som var Bo Widerbergs tredje långfilm, spelades in sommaren 1964 men kompletteringar togs under hela hösten 1964.

Urpsrungligen var filmen planerad för 1963 och hette då Kärlek 63. När inspelningen sköts upp till 1964 blev titeln Kärlek 64 och vid premiären 1965 hade den blivit Kärlek 65.

Efter diverse övertalningar hade Widerberg lyckats engagera Anita Ekberg, som bodde i Rom, att medverka i en roll i fil-men. Hon kom också till Sverige i början av september 1964, men det skar sig nästan genast mellan henne och Widerberg och någon dag senare lämnade hon plötsligt Sverige och inspelningen, förebärande oenighet kring det överenskomna gaget. Det är mycket svårt att av den färdiga filmen ana sig till vilken roll som var avsedd för Anita Ekberg, och Bo Widerberg har heller aldrig skapat klarhet på den punkten.

Kärlek 65 visades som svenskt bidrag på filmfestivalerna i Berlin juli 1965 och utom tävlan i Rio de Janeiro september 1965. I Berlin blev mottagandet övervägande negativt, i Rio de Janeiro däremot mera positivt.

Filmen distribuerades senare kommersiellt i Väst-Tyskland under titeln Roulette der Liebe.

Kärlek 65 blev efterhand föremål för ett ständigt ökande intresse från seriösa skribenter inom och utanför filmen. Författaren Lars Gustafsson skriver sålunda i en kulturartikel i Dagens Nyheter 6.4.1970 att Bo Widerberg här skildrar kärleken "som en början som börjar om och om igen men inte tycks kunna bli annat än början. Det är en sanning om oss".

Den italienske filmskaparen Michelangelo Antonioni kommenterar i Chaplin nr 59 filmen i mycket personliga ordalag. Speciellt har han fäst sig vid scenen där Keve och Evabritt första gången ser varandra: "Deras första möte är mycket vackert skildrat. Allt de gör är att de betraktar varandra. Där finns andra personer närvarande - hennes make - men för dessa båda existerar bara ett tomrum och denna fantastiska möjlighet: att se, och se en annan människa. Resten av deras historia är mer kroppslig. Deras kärleksakter är hetsiga och mycket ljuva. De älskar på marken, på golvet, i sängen, i en trappa, men scenerna äger en stor renhet. Hon nästan alltid naken. (-) Hennes sensualitet är fåordig och hemlighetsfull."

Ann-Marie Gyllenspetz, Evabritt Strandberg och Inger Taube erhöll tidskriften Chaplins priser för sin medverkan i filmen.

Inspelning

(sommaren och hösten) 1964 1964
Europa Studio Sundbyberg Sverige
Kåseberga, Skåne Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1965-03-17 Saga Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 1975-01-18 TV2 Sverige 92 min
1982-09-11 TV2 Sverige 92 min
1996-03-08 SVT2 Sverige 92 min
Urpremiär 1965-03-17 Saga Stockholm Sverige 96 min
Videorelease 1998-08 Sverige 92 min
TV-visning 2008-03-18 SVT1 Sverige 92 min
2008-11-25 SVT1 Sverige 92 min
Sverigepremiär 1965-03-17 Rio Malmö Sverige 96 min
Urpremiär 1965-03-17 Rio Malmö Sverige 96 min

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval (kontakta redaktionen för detaljer om enskilda filmer)


Originaltitel Konsert, violin, stråkorkester, RV 271, E-dur, "L'amoroso"
Kompositör Antonio Vivaldi


Originaltitel Bar Twist
Kompositör Harold Geller


Originaltitel Blusey
Kompositör Kenny Salmon


Originaltitel Gökvalsen
Kompositör Emanuel Jonasson (1913)
Textförfattare Ejnar Westling (1918)


Originaltitel Peace Piece
Kompositör Bill Evans


Originaltitel Plättlaggen
Kompositör Stig Ihngle (1961)
Textförfattare Ben Hur (1961)


Originaltitel Sakatara
Kompositör Larry Ashmore


Originaltitel Sonat, piano, op. 35, b-moll, "Sorgmarschsonaten". Sats 3 "Marche funèbre"
Kompositör Frédéric Chopin (1837)


Originaltitel Stay Spray
Kompositör Harry Arnold


Originaltitel Trollebo-schottis
Kompositör Gösta Sundqvist
Textförfattare Sven Paddock (1940)


Utmärkelser

Chaplin-priset Stockholm 1966 Ann-Marie Gyllenspetz (roll)
Stockholm 1966 Evabritt Strandberg (roll)
Stockholm 1966 Inger Taube (roll)
Fédération Int'l de la Presse Cinématographique Berlin 1965 (utmärkelse)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1965 (bidrag om 251 795,01 kr)

Ämnesord

Film i filmen
Filmmiljöer
Kärleksscener
Kåseberga
Meta-effekter
Pappersdrakar/lek med
Samlevnadsproblem
Sommar/svensk

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2625


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2625


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2606


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2617


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KÄRLEK 65 en film av Bo Widerberg
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KÄRLEK 65 En film av Bo Widerberg
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Love 65. Dialogue list.
Omfång 35 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Love 65.
Omfång 3 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Kärlek 65. Dialoglista.
Omfång 35 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Liebe 65. Dialognachweis II.
Omfång 20 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Love 65.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Kärlek 65.
Omfång 8 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kärlek 65.
Omfång 10 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kärlek 65. Svensk textlista.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kärlek 64
Omfång 49 s.


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Längd i minuter 96 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?