Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Mitt hem är Copacabana
Filmtyp Långfilm
Kategori Hybrid (spelfilm och dokumentär)
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1965-03-29

Om filmen

Arne Sucksdorffs poetisk-realistiska skildring av ett gäng pojkars överlevnad i Rios slum, som trots den svåra situationen inte ger upp hoppet om en bättre framtid....

Visa hela texten

Handling

Filmen är ett lyriskt reportage, mitt emellan spelfilm och dokumentärfilm. Den handlar om fyra föräldralösa, "vilda" barn i ett av Rio de Janeiros slumkvarter. De leker och stjäl och för...

Visa hela handlingen

Press

Filmen mottogs över hela linjen med entusiasm och lysande lovord under rubriker som "Sucksdorffs storstilade revansch" eller "Sucksdorff har aldrig varit bättre". Leif Furhammar kallar...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Arne Sucksdorffs poetisk-realistiska skildring av ett gäng pojkars överlevnad i Rios slum, som trots den svåra situationen inte ger upp hoppet om en bättre framtid.

Jorginho, Rico, Lici och Paulinho är hemlösa och lever i slummen i stadsdelen Copacabana i Rio de Janeiro. De försöker överleva genom att bland annat stjäla, få mat från gatuförsäljare och putsa skor. 

I inledningsscenen flyger en drake högt över Rio de Janeiro. Den stiger och dyker och kastas av vinden. Den blandar sig med fåglarna och svävar ensam. Långt därnere finns mångmiljonstaden Rio med alla sina motsättningar: fattigdom, rikedom, skönhet, soptippar, favellas, hat, kärlek och inte minst samba.
Det anordnas draktävlingar på stranden, som pojkarna utnyttjar för att tillskansa sig lite mat. Hela stadens fattigbarn samlas för att duellera i drakflygning, som går ut på att snärja in sin drake i den andres och få ner den till marken. Där utspelas sedan en dragkamp mellan de två drakarna och den som rycker sönder den andres lina först vinner motståndarens drake. Pojkarna smörjer in linan med lim och häller glaspulver över den för att garantera att motståndares lina går sönder. Pojkarna vinner flera drakar som de senare kan sälja tillbaka.
 
I Sucksdorffs kamera fångas mångfalden och motsättningarna. När ett barn drar ner draken och tar loss snöret som fastnat i ett grässtrå får han syn på en gräshoppa som han varligt lyfter i sin hand. Från den flygande drakens perspektiv ner i gräshoppans värld. 
Stranden i Copacabana är en plats där människor ur alla samhällsklasser möts. På avstånd ser de alla lika ut men vi upptäcker snabbt att de lever under olika förutsättningar. När Jorghinho plockar upp en badboll som en rik flicka tappat och sedan vill att hon bollar tillbaka den vänder hon föraktfullt bort huvudet. Också sambamusiken är en viktig del av filmen, vilket hänger ihop med filmens och regissörens känsla för klippning och rytm.  

Mitt hem är Copacabana ser ut att vara dokumentär men är det inte. Den skulle kunna betecknas som en ”typisk sucksdorffsk” film, där verklighet blandas med fiktiva inslag för att förstärka verklighetskänslan ännu mer. 

Sucksdorff kom våren 1962 till Rio de Janeiro för att under sex månader leda en filmskola, organiserad av UNESCO. Efter att filmskolan avslutats stannade han kvar och samlade en grupp unga filmare kring sig. Han lärde känna några gatubarn och blev intresserad av deras öden. Han intervjuade dem och deras berättelser blev upprinnelsen till filmen, vars styrka ligger i den verklighetstrogna känslan. 

För Sucksdorff är livet i Rio lika grymt som i naturen, som han skildrat i många av sina tidigare filmer. Även i barnens liv är det kampen för att överleva som är drivkraften. Trots den livskraft och hoppfullhet som barnen förmedlar finns undergångshotet ständigt närvarande. I bilderna understryker Sucksdorff allvaret i situationen. Högt över kullarna flyger de asätande gamarna. Vi är en del av naturen och ingår i dess kretslopp. Ytterst handlar det om att äta eller ätas.

Leif Furhammar skrev i Svenska Dagbladet att filmen är ”en poetisk vision av ett oskuldstillstånd av ren levnadsglädje mitt i eländet”. Han avslutade sin recension med: ”Det är Sucksdorffs hittills finaste långfilm. En film att bli mycket glad och en liten smula vemodig av.” Jurgen Schildt i Aftonbladet kallade den ”en film som gör en oreserverat lycklig”. 

Sucksdorff fick 1965 två utmärkelser för filmen. Först tilldelade L'Office Catholique International du Cinéma (OCIC) i Bryssel filmen sitt Grand Prix 1965. Sedan erhöll han 1965 års Guldbagge med motiveringen: "för hans pionjärarbete inom dokumentärfilmen och den formella briljansen i Mitt hem är Copacabana". Slutligen utnämndes Mitt hem är Copacabana till årets film av Svenska Filmkritikerförbundet.

Sanjin Pejkovic (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Alternativtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige
Översatt titel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1965
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2015
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1997
Distributör i Sverige (köpvideo) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1997
Laboratorium FilmTeknik AB
Rex Filmes SA
Musikstudio Rio Som
Mixstudio Atlântica Cinematográfica

Handling

Filmen är ett lyriskt reportage, mitt emellan spelfilm och dokumentärfilm. Den handlar om fyra föräldralösa, "vilda" barn i ett av Rio de Janeiros slumkvarter. De leker och stjäl och för ständigt samma kamp för mat för dagen. De putsar skor och om kunderna inte ser upp putsar de strumporna också. De bor i ett eländigt ruckel med utsikt över världens finaste badstrand.

Deras livsglädje och optimism saknar gränser, trots den totala hopplösheten i deras situation. När en av dem blir sjuk väljer han att frivilligt återvända till den uppfostringsa- nstalt, som han rymt ifrån.

Filmen ställer oavbrutet frågan: Vad skall det bli av dessa barn?

Men samtidigt ger filmen ett långt vidare svar: Hur eländig, grå och hopplös verkligheten och framtiden än är, så är det underbart att leva.

Censur / granskning

Censurnummer 103079
Datum 1965-03-24
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2415 meter
Kommentar Aktindelning: 650-545-390-575-255 = 2415 m - 88 minuter. Aktlängder: 650, 545, 390, 575, 255.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2415 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk
Textad


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen mottogs över hela linjen med entusiasm och lysande lovord under rubriker som "Sucksdorffs storstilade revansch" eller "Sucksdorff har aldrig varit bättre".

Leif Furhammar kallar i Svenska Dagbladet filmen "en poetisk vision av ett oskuldstillstånd av ren levnadsglädje mitt i eländet".

Och han avslutar sin recension med: "Det är Sucksdorffs hittills finaste långfilm."

En film att bli mycket glad och en liten smula vemodig av."

Jurgen Schildt i Aftonbladet kallar den "en film som gör en oreserverat lycklig".

Han avslutar sin recension med "Jag kan inte minnas att Sucksdorff någonsin arbetat med större frihet, lätthet och inspiration. Om han föll ekonomiskt och delvis också konstnärligt med "Pojken i trädet" så är oddsen i dag totalt förändrade. Hans Copacabana-film är en segerrik återkomst, och den förtjänar publikens hänförelse."

Lasse Bergström slutar sin recension i Expressen med: "Jag tror att "Mitt hem är Copacabana" (-) är en av de sannaste filmer om barn som gjorts. Sucksdorff har sökt sig ut i världen och hittat hem. Han har dyrköpta erfarenheter bakom sig. Han har aldrig varit bättre."

I sin recension i Stockholms-Tidningen satte Göran O. Eriksson in Sucksdorff i ett större sammanhang som filmskapare: "Arne Sucksdorffs svårigheter hänger till inte ringa del samman med hans hemlöshet i tidssmaken.

Tiden är försvuren åt mondäniteten, och Sucksdorff är allt annat än mondän. Han är snarare osäker än virtuos. Han rättar sig efter sitt material i stället för att manipulera det. Han rör sällan kameran utan att det motiveras av en rörelse i bilden - en människa som går, en drake som flyger. Han är vår films ende äkta misantrop, som i motsats till de flesta av sina samtida vägrar att tro att människor kan tala med varandra. Den levande värld han söker och återvänder till i miljö efter miljö är ett förlorat paradis. (-)

Bitvis är "Mitt hem är Copacabana" en nästan plågsamt vacker film. Den handlar - som så många av Sucksdorffs mest personliga arbeten - om hur friheten kränks och går förlorad; dess höjdpunkt är skildringen av en drakduell nere på plagen, där barnen från slummen nedlägger rikemansbarnens lyxdrakar för att sälja dem till underpris, en luftig och lycklig beskrivning av oberoendets triumf. I sådana avsnitt visar Sucksdorff en sinnlig omedelbarhet som är fullständigt avspänd och mycket ovanlig.

Den skulle komma bättre till sin rätt i en kortfilm, det är sant, ty hans material är disponerat för ett mindre format än det nu har fått. Men det vore skam om han inte fick fortsätta att göra de filmer han vill. En självständighet och en bildbegåvning av den kalibern kan vi inte gärna avvara, bara för att hans ståndpunkt och livshållning ter sig inaktuella i en filmsituation som kommer att byta ansikte till i morgon."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen var i sin helhet inspelad i Brasilien med brasilianska tekniker och assistenter. Den tekniska utrustningen tillhandahölls av brasilianska företag. Delar av efterarbetet är utförda i Sverige.

Sucksdorff kom våren 1962 till Rio de Janeiro för att under sex månader leda ett filmseminarium, organiserat av UNESCO. Efter seminariets slut stannade han och samlade en grupp unga filmare kring sig. Med ekonomiskt stöd från Statens filmpremienämnd i Sverige och kontrakt med Svensk Filmindustri startade han inspelningen av filmen i januari 1964. Den drog med kortare och längre intervaller ut över hela år 1964 och förde honom gång på gång i konflikt med myndigheterna i Rio eller lokala intressegrupper, som ansåg att filmbilder från Rios slumkvarter utgjorde en dålig propaganda för Brasilien. Större delen av inspelningen försiggick på berget Babylon, tidigare använt som filmmiljö i Marcel Camus Orfeu negro (1959). Filmens manuskript utarbetades på grundval av ett antal bandade intervjuer med olika vilda barn för att få en så stor verklighetsbakgrund som möjligt.

Filmen visades under namnet Chez moi, à Copacabana, som officiellt svenskt bidrag vid filmfestivalen i Cannes i maj 1965. Kritikens mottagande var blandat. I juli 1965 visades den vid filmfestivalen i Moskva. Där var kritiken bättre men uppehöll sig nästan uteslutande vid filmens ämne. Juryn tilldelade filmen det s.k. humanistiska priset.

I oktober 1965 fick Sucksdorff två utmärkelser för filmen. Först tilldelade L'Office Catholique International du Cinéma (OCIC) i Bryssel filmen sitt Grand Prix 1965. Sedan erhöll han av Svenska Filminstitutet 1965 års Guldbagge med motiveringen: "för hans pionjärarbete inom dokumentärfilmen och den formella briljansen i Mitt hem är Copacabana".

Inspelning

(inspelad under större delen av år 1964) 1964-01 1964
Ateljé Rio de Janeiro Brasilien
Copacabana Rio de Janeiro Brasilien
Morro da Babilônia Rio de Janeiro Brasilien

Visningar

Sverigepremiär 1965-03-29 Fontänen Stockholm Sverige 88 min
1965-03-29 Röda Kvarn Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 1977-12-11 TV2 Sverige 85 min
1983-01-23 TV2 Sverige 85 min
1992-01-14 TV2 Sverige 85 min
1995-04-14 TV2 Sverige 85 min
1998-04-17 SVT1 Sverige 85 min
2001-05-12 SVT1 Sverige 85 min
Urpremiär 1965-03-29 Fontänen Stockholm Sverige 88 min
1965-03-29 Röda Kvarn Stockholm Sverige 88 min
Videorelease 1997-11 Sverige 84 min
Sverigepremiär 1965-03-29 Scania Malmö Sverige 88 min
Urpremiär 1965-03-29 Scania Malmö Sverige 88 min
TV-visning 2016-09-20 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2016-10-23 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2019-01-28 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Levanta, Mangueira
Kompositör Luiz Antônio (1959)
Sångare kör


Originaltitel Araruza
Kompositör Luiz Antônio


Originaltitel Yemanjá
Kompositör Jair Amorim


Originaltitel Beira-mar
Kompositör J.B. de Carvalho (1958)
Textförfattare Otávio de Faria (1958)
Amado Reis (1958)


Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1965 Bästa regi Arne Sucksdorff
Office Catholique Internationale du Cinéma Vatikanen 1965 (Grand Prix)
Festivalpris Moskva 1965 (vänskapsföreningarnas förbunds humanistiska pris)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1965 (bidrag om 251 795,01 kr)
Svenska Filmkritikerförbundets pris Stockholm 1965 (årets film)

Ämnesord

Barn/föräldralösa
Barn/vilda
Copacabana
Pappersdrakar/lek med
Rio de Janeiro
Slummiljöer
Sociala problem

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2415


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel En film av Arne Sucksdorff MITT HEM ÄR COPACABANA
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel En film av Arne Sucksdorff MITT HEM ÄR COPACABANA
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MITT HEM ÄR COPACABANA en film av Arne Sucksdorff
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel My home is Cobacabana. After an idea by Arne Sucksdorff. Script: Arne Sucksdorff, Flávio Migliaccio, Joao Bethencourt.
Omfång 23 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 26 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 59 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Idé och synopsis: Arne Sucksdorff. Manuskript: Arne Sucksdorff, Flávio Migliaccio, Joào Bethencourt.
Omfång 25 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Dia SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Franska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Längd i minuter 89 min
Dialogspråk
Textad


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?