Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Jeg - en kvinde
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1965-11-08

Medverkande

Essy Persson
Siv Esruth, sjuksköterska

Tove Maës
Sivs mor

Erik Hell
Sivs far

Preben Kørning
Svend (Sven), Sivs fästman

Preben Mahrt
Heinz Gersen, antikvitetshandlare

Bengt Brunskog
Lars Thomsen, styrman

Visa alla medverkande

Handling

Siv är en ung sjuksköterska, som växt upp i ett strängt religiöst hem. Hon är förlovad med Sven och deras kontakter är enbart platoniska. Men blodet bankar i Siv och en dag...

Visa hela handlingen

Press

Recensenterna i Stockholmspressen betonade främst den kolossala likgiltighet man kände inför filmen. Den hade ingenting som kunde väcka vare sig positiva eller negativa känslor eller...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
B-foto
Elektriker
Exekutör

Medverkande

Essy Persson Siv Esruth, sjuksköterska
Tove Maës Sivs mor
Erik Hell Sivs far
Preben Kørning Svend (Sven), Sivs fästman
Preben Mahrt Heinz Gersen, antikvitetshandlare
Bengt Brunskog Lars Thomsen, styrman
Jørgen Reenberg doktor Dam
Frankie Steele Erik, den okände
Ebba With översköterskan
Wandy Tworek violinist
- Dubbningsröster till danska:
Malene Schwartz Sivs röst
Carl Ottosen Lars, röst

Bolag

Produktionsbolag Novaris Film
Nordisk Films Kompagni A/S
Samproduktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1965
Distributör i Sverige (DVD) Klubb Super 8 AB 2013
Laboratorium Nordisk Films Teknik A/S

Handling

Siv är en ung sjuksköterska, som växt upp i ett strängt religiöst hem. Hon är förlovad med Sven och deras kontakter är enbart platoniska.

Men blodet bankar i Siv och en dag förförs hon av en patient, Heinz. Siv. Heinz vill skiljas från sin fru och gifta sig med henne, men plötsligt vill hon inte. Hon vill vara fri.

Siv lämnar föräldrahemmet och sin fästman och tar anställning på ett sjukhus i Köpenhamn. I Köpenhamn träffar hon efterhand olika män. Ingen innebär den stora kärleken men alla ger henne ett övermått av vällust och njutningar. Hon går från den ene till den andre och vill inte binda sig vid någon. När den svenske styrmannen Lars vill gifta sig med henne, överger hon honom genast.

Slutligen känner hon sig så allvarligt dragen till läkaren Dr Dam att hon beslutar gifta sig med honom. Men han har fått ett barn med en annan kvinna - och då lämnar Siv honom också.

Plötsligt blir hon bekant med en man, som med överväldigande kraft och självklarhet tar henne i besittning och skänker henne en fulländad erotisk njutning. När han efteråt går sin väg, frågar hon vad han heter. Men han bara rycker på axlarna - han tänker aldrig komma tillbaka. Skulle han göra det, skulle det inte dröja länge förrän hon ville gifta sig med honom. Och det vill han inte.

Siv hade mött sin like och när han går, kan hon bara skratta åt det hela.

Censur / granskning

Censurnummer 103896
Datum 1965-11-26
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 60 meter
Kommentar Trailer Aktlängder: 60.


Censurnummer 103784
Datum 1965-11-01
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2685 meter
Kommentar Aktindelning: 525-550-525-585-500 = 2685 m - 98 minuter. Aktlängder: 525, 550, 525, 585, 500.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2685 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensenterna i Stockholmspressen betonade främst den kolossala likgiltighet man kände inför filmen. Den hade ingenting som kunde väcka vare sig positiva eller negativa känslor eller lustar.

Göran O. Eriksson sammanfattade dessa synpunkter ganska bra i Stockholms-Tidningen: "Av den som ägnar en hel långfilm åt kvinnlig sexualitet har man rätt att vänta sig dels ett rimligt mått av intresse för ämnet, dels elementära insikter i det. Mac Ahlberg saknar uppenbarligen båda delarna. Jag en kvinna innehåller inte en scen som är präglad av upptäckarglädje, inte en bild dikterad av äkta sensualism."

Den debuterande långfilmsregissören Mac Ahlberg får nästan genomgående mycket dålig kritik. Men Essy Persson i huvudrollen och likaså debutant inom film blir i varje fall uppmärksammad för sin figur och sitt utseende. Lasse Bergström suckar i Expressen: "Kantigheten i det manuskript som ligger till grund för filmen är (-) grotesk: här finns mellan de tysta numren dialoger och repliker som plumsar som gråstenar i bakvattnet. (-)

Det är synd. På något sätt tror jag på den artistiskt gjorda sexfilmen, både som nöje och frigörelse. Men regissören Mac Ahlberg var alltså inte mannen att göra den och Essy Persson blev bara det snygga blickfånget denna manliga afton."

Några av de övriga recensenternas synpunkter sammanfattas bra i de rubriker de själva satt över sina recensioner. Mauritz Edström i Dagens Nyheter: "Pornografi utan förevändningar". Carl Henrik Svenstedt i Svenska Dagbladet: "Omoralisk? Visst - genom sina plattityder". Jurgen Schildt har den vitsiga rubriken i Aftonbladet: "Sex gånger sex är noll" och avslutar recensionen med: "Ändå ska ingen föreställa sig att här rivs några tabun som inte redan är raserade. Möjligen frånsett hjältinnans sätt att spisa nattkorv. Den scenen är nämligen mera givande ur hr Skoglunds synpunkt är ur Slakteriförbundets.

Upp ur lumpen stiger trots allt Essy Persson; en novis, en kvinna, kanske en aktris. Hon är fotogenisk och har en särdeles användbar replikföring och ett ansikte som sensuellt sett liknar ett äventyr. Kanske får hon rent av vara med i en film en vacker dag."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen spelades in i Köpenhamn försommaren 1965. Det var en dansk-svensk samproduktion, där den svenska partnern var Europa Film. Den spelades in på Novaris Films ateljéer utanför Köpenhamn och distribuerades i Danmark av Nordisk Film.

Film- och tv-fotografen Mac Ahlberg debuterade med denna film som långfilmsregissör.

Filmen var den första svenska porrfilm, som visades utanför de speciella porrbiograferna och därmed nådde en större publik.

Statens Biografbyrå godkände filmen utan klipp men först efter att ha hört Statens Filmgranskningsråd, som avgav ett yttrande 29.10.1965.

Filmen har visats i ett stort antal länder, varvid reklamen envist koncentrerats på Essy Perssons person och hennes roll som ny "sex-star". I Västtyskland distribuerades den i augusti 1966 under titeln Ich - eine Frau. I Frankrike som Moi, une femme fr.o.m. februari 1968. I Storbritannien, USA och Kanada distribuerades den under namnet I, a Woman fr.o.m. hösten 1966 och i närmare två år framåt. I USA råkade filmen i olika städer och stater ur för växlande öden: ibland blev den tillåten endast i starkt nerklippt skick, ibland blev den helt förbjuden och vid några tillfällen blev den förhoppningsfulle biografägaren inburad som sedlighetsförbrytare. Men på många håll visades den i helt eller nästan helt oklippt skick och publiken strömmade till i stora skaror. Även i Tokyo i Japan distribuerades filmen kommersiellt och i en stor reklamkampanj inför premiären i maj 1968 utlovades speciella rabatter till studenter!

Förlaga

Originaltitel Jeg - en kvinde (Roman)
Författare Siv Holm


Inspelning

(försommaren) 1965 1965
Novaris Film A/S Tåstrup Danmark (ateljé)
Köpenhamn med omnejd Danmark

Visningar

Sverigepremiär 1965-11-08 Anglais Stockholm Sverige 98 min
Urpremiär 1965-09-17 Merry Köpenhamn Danmark 98 min
1965-09-17 Nora Köpenhamn Danmark 98 min
1965-09-17 Nygade Köpenhamn Danmark 98 min
1965-09-17 Park Köpenhamn Danmark 98 min
1965-09-17 Rialto Köpenhamn Danmark 98 min
Dvd-release 2013-06-19 Sverige

Ämnesord

Porrfilm
Sex-scener

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2575


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JAG - EN KVINNA Efter Siw Holms skandalomsusade chockbok
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel En dristig film om kvindens erotiske problemer JEG - EN KVINDE efter Siv Holms omdiskuterede succés-roman af samme navn


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel JAG - EN KVINNA
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Dansk dialogliste. Jeg - en kvinde.
Omfång 31 s.
Språk Danska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 14
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?