Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Här börjar äventyret
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1965-12-17

Medverkande

Harriet Andersson
Anne Englund, svensk modedirektris

Matti Oravisto
Toivo Pajunen, finländsk arkitekt

Claude Titre
Jacques, fransk affärsman

Göran Cederberg
Stig Gustavsson, finlandsvensk arkitekt

Matti Lehtelä
Mannen i Brunnsparken

Ulla Eklund
Toivos sekreterare

Visa alla medverkande

Handling

Helsingfors i juni. Anne Englund, svensk modedirektris, kom- mer med flyget från Stockholm för att träffa den tio år äld- re finske arkitekten Toivo Pajunen, som hon några månader...

Visa hela handlingen

Press

De stockholmska kritikerna bedömde filmen mycket olika. Gör- an O. Eriksson i Stockholms-Tidningen var mest positiv. Und- er rubriken "Donners största framgång hittills" skrev han: "Den...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
Kameraoperatör
B-foto
Stillbildsfoto
Negativklippning
Orkesterledare
Exekutör
Kläder
Smink
B-ljud
Specialeffekter, ljud
Mixning
Grafisk form

Medverkande

Harriet Andersson Anne Englund, svensk modedirektris
Matti Oravisto Toivo Pajunen, finländsk arkitekt
Claude Titre Jacques, fransk affärsman
Göran Cederberg Stig Gustavsson, finlandsvensk arkitekt
Matti Lehtelä Mannen i Brunnsparken
Ulla Eklund Toivos sekreterare
Tauno Majuri Professor Ståhlberg
May-Britt Seitava Eila
Seija Siikamäki Maija
Tea Ista Modedirektrisen
Cyril Szalkiewizc Mannen på partyt
Sakari Jurkka Byggmästaren
Tauno Söder Hans kollega
Sven Selander Vaktmästaren, Riksdagshuset
Kuuno Honkonen Kalle Pajunen, Toivos bror
Senni Nieminen Kvinnan i trähuset
Hannes Veivo Vilhelmi, mannen i trähuset
Auvo Nuotio Poliskommissarien
Pehr-Olof Sirén Fiskaren
Sylva Rossi Hans hustru

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Fennada-Filmi Oy
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1965

Handling

Helsingfors i juni. Anne Englund, svensk modedirektris, kom- mer med flyget från Stockholm för att träffa den tio år äld- re finske arkitekten Toivo Pajunen, som hon några månader tidigare lärt känna i Berlin. De var tillsammans där en vec- ka och upplevde en kort kärlekshistoria. Nu har han bett he- nne komma till Helsingfors för att besluta sig om de skall fortsätta förbindelsen eller inte.

Bägge är moderna, framgångsrika människor. De är vana att vara ensamma och de trivs med det. Och ändå är det något hos den andra som drar.

Toivo är inte på flygplatsen för att möta Anne. Han är sjuk och istället möter Stig henne. Stig är en kollega till Toi- vo.

Egentligen har Anne redan beslutat sig: hon skall inte åter- uppta förbindelsen med Toivo.

Anne har tidigare i tre år levt samman med den franske affä- rsmannen Jacques. Han har nu rest efter henne till Helsingf- ors. Han vill också att hon skall besluta sig att återvända till honom.

Det blir ännu svårare för Anne att besluta sig när hon ser hur Toivo på grund av sitt yrke blivit invecklad i en rad personliga svårigheter.

Annes personliga konflikt utspelar sig mot en bakgrund av nordisk sommar i och omkring Helsingfors.

Slutligen bryter hon med Jacques och tillsammans med Toivo beger hon sig i en motorbåt ut i den finländska skärgården. De styr tillsammans ut mot havet - men filmen lämnar öppet om det är mot en gemensam framtid eller inte.

Censur / granskning

Censurnummer 103831
Datum 1965-11-11
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2405 meter
Kommentar Aktindelning: 635-585-570-615 = 2405 m.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2405 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De stockholmska kritikerna bedömde filmen mycket olika. Gör- an O. Eriksson i Stockholms-Tidningen var mest positiv. Und- er rubriken "Donners största framgång hittills" skrev han: "Den första delen av "Här börjar äventyret" är Jörn Donners ojämförligt största framgång hittills, ett lyriskt mästerve- rk i francoscope och svartvitt."

I fortsättningen kommenterar han Donners sätt att arbeta med distanseringseffekter: "Framför allt hos Harriet Andersson är denna distanseringseffekt märkbar (inte minst som hon, om jag minns rätt, är den enda i filmen som talar rikssvenska). Det är omöjligt för åskådaren att för längre tid identifiera sig med någon av filmens roller; vad vi följer är utforskan- det av en situation där varje enskildhet bevarar hela sin sinnlighet och skärpa utan att dominera över de andra."

Lasse Bergström i Expressen uppfattar emellertid distanseri- ngseffekten annorlunda i filmen. Under rubriken "Likgiltig Jörn Donner" skriver han: "Denna distans skapar ett tomrum mellan replik och bild - och mellan åskådare och drama - som i långa stycken gör "Här börjar äventyret" till en alldeles död film."

Lasse Bergström kallar även Donner "en osensuell berättare" och säger att han i denna filmen "ånyo arbetar tungt och slu- tet, utan förmåga att ge smärtan eller lyckan ansikte".

Flera kritiker är ense om de personliga upplevelser som för Jörn Donners del ligger bakom tillkomsten av manuskriptet. Mauritz Edström i Dagens Nyheter: "Det är omöjligt att komma ifrån att denna kärlekskrönika har en djupt personlig bakgr- und. I sin strävan bort från det privata söker Jörn Donner en distans. (-) Det må vara tillåtet att förvånas över att just Donner av våra nya regissörer gör en film vars främsta yttre kännetecken är en polerad elegans.

Men det är också den enda punkt där han kan sägas gå sin publik till mötes. För övrigt fullföljer han sina intentio- ner med en kompromisslöshet som vägrar att räcka oss något att omedelbart fängslas av. Bristen på förmåga till det hör till hans svagheter. (-)

Porträttet av Toivo, som är han själv, tycker jag har en intensitet som ger hela filmen liv. Samtidigt kommer man inte ifrån känslan av att Donners strävan till distans stundom fungerar som en avskärmning, bakom vilken han skyggar för mycket brännande i den känsloutveckling han vill beskriva."

Jurgen Schildt i Aftonbladet: "Det vore orättvist att numera beskylla Donner för fumlighet med själva hantverket. Besitter han ännu ingen egen stil så är han i gengäld utomordentligt hemmastadd i tidens stilar. När han berättar om Anne - svenskan mellan finländaren Toivo och parisaren Jacques - använder han t ex en återblicksteknik som artar sig till en riktigt snygg honnör för Resnais och "Hiroshima min älskade". Hans filmiska språk har blivit renare, mera plastiskt. Många av hans scener har blåst och liv. Hans kameraöga är i ordets bästa mening seende. (-)

Grundfelet är i stället Donners story; den intrig och de minnesfragment som kretsar kring rikssvenskan Anne och hennes uppbrott från kärleken. Om den intrigen - eller säg hellre själsbeskrivningen - inte precis är ett kolportage så är den i varje fall en otydlig och konstruerad och bak- tung likgiltighet. Den angår oss inte.

Men Donner tar den på fullt allvar."

Carl Henrik Svenstedt i Svenska Dagbladet formulerar samma kritik bl a så här: "Manuskriptet är torftigt i de delar som rör samlevnadsproblemet, och särskilt dialogen mellan Jacques och Anne är ibland rent gymnasial."

Men Svenstedt tar också fram en annan intressant sida av filmen, som på andra kritikerhåll kommit mera i skymundan: "Filmen övertygar om vad man tidigare anat: att Donner har en säker blick för yttre, dokumentära sammanhang och en analytisk förmåga i samhällsskildringen. Det är ingen händelse att hans båda böcker från Berlin och Donau tillhör det intressa- ntaste han gjort. Trots att han nu bara snuddar vid sitt he- mlands problem anar man att han skulle kunna belysa dem på ett storartat sätt. Han har både distansen och den djupa me- dkänslan.

Däremot konstaterar man överraskad att den som en frän deba- ttör kände Donner rymmer så mycket av vekhet och lyrism. Han är, tro det eller inte, en ren femtitalist, och det är myck- et därför som hans personliga problematik verkar så överspe- lad och uddlös. För att inte säga fördrömd."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen, som är en svensk-finsk samproduktion, bygger på en idé, som Jörn Donner arbetade med i Helsingfors under somma- ren 1964 under namnet "Rötterna". Det ursprungliga uppslaget hade emellertid undergått väsentliga förändringar, när insp- elningen startade med exteriörtagningar i Berlin i mitten av april 1965. Man filmade bl a på Tempelhofs flygplats i Väst-Berlin.

Inspelningen fortsatte i Helsingfors under juni och juli 1965 med talrika exteriörtagningar i olika delar av Helsing- fors som Salutorget, Riksdagshuset, de gamla slumkvarteren m m men även på ett stort antal platser utanför Helsingfo- rs som Sveaborg eller vid Hyvinge kyrka.

Detta var Jörn Donners tredje långfilm.

Fotograf var den ungerskfödde franske filmfotografen Jean Ba- dal, som tidigare arbetat med bl a Clive Donner och Jacques Tati.

För rollen som den franske affärsmannen i filmen var skådes- pelaren Jacques Charrier avsedd. Han kom också till Helsing- fors men reste på grund av en schism med Jörn Donner tillba- ka till Paris igen, innan han ännu hunnit vara med i någon scen. Först var det tal om att ersätta honom med Jean-Claude Brialy, men därav blev intet. Slutligen valdes den inom film mindre kände franske teaterskådespelaren Claude Titre.

Filmen är flerspråkig. Harriet Andersson talar rikssvenska. De finska skådespelarna dels finlandssvenska, dels sinsemel- lan finska. Titre talar franska, och dessutom förekommer bå- de tyska och engelska.

"Här börjar äventyret" hade premiär samtidigt i Helsing- fors med titeln "Täällä alkaa seikkailu". Filmen representerade Sverige vid filmfestivalen i Karlovy Vary i Tjeckoslovakien i juli 1966. Den visades även vid den svenska filmveckan i Montreal i Kanada i november 1966.

I Helsingfors fick Jörn Donner finska statens filmpris, som utgjordes av en kontantsumma, för filmen.

Inspelning

Fennada-Filmi, Helsingfors. Filmstaden, Råsunda. Berlin, Helsingfors och dess omgivningar.

Visningar

Sverigepremiär 1965-12-17 Astoria Stockholm Sverige 88 min
Urpremiär 1965-12-17 Astoria Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 1974-12-13 TV2 Sverige 84 min

Musikstycken

Originaltitel AAAA tuuti lasta


Originaltitel L'Internationale
Kompositör Pierre Degeyter (1887)
Textförfattare Henrik Menander (svensk text 1902)
Eugène Pottier (fransk text 1871)


Originaltitel Karjalan kumnailla


Originaltitel Tuusalan polkka


Originaltitel Vals i Mejram
Kompositör Bo Nilsson
Textförfattare Cornelis Vreeswijk


Originaltitel Es war in Schöneberg. Ur Wie einst im Mai
Kompositör Willy Bredschneider (1913)
Walter Kollo (1913)
Textförfattare Axel Engdahl (svensk text 1914)
Rudolf Schanzer (tysk text 1913)
Rudolf Bernauer (tysk text 1913)
Sångare Marlene Dietrich


Utmärkelser

Festivalpris Karlovy Vary 1966 (diplom)
Jussi Helsingfors 1966 (bästa manus)
Pris Helsingfors 1966 (finskt filmpris)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1966 (bidrag om 437 388,66 kr)
Chaplin-priset Stockholm 1965 Jörn Donner

Ämnesord

Arkitekt
Berlin
Flygplatsen
Helsingfors
Midsommar/finsk
Modevisningar
Skärgård/finsk
Slumkvarter
Sommar/finsk
Vinterkriget/finsk-ryska

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2379


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2381


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2388


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HÄR BÖRJAR ÄVENTYRET
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HÄR BÖRJAR ÄVENTYRET
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Här börjar äventyret en film av Jörn Donner. Juni - november 1964.
Omfång 148 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Adventure starts here. Written and directed by Jörn Donner. English dialogue list. 12.11.65.
Omfång 34 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Här börjar äventyret. Dialoglista. (Original dialogue list. N.B. Dialogues in Finnish, English, German or French given in original and Swedish translation.) Jörn Donner 1965.
Omfång 49 s.
Språk Finska


Typ Dialoglista
Manustitel Här börjar äventyret. Dialoglista. Trailer II.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Här börjar äventyret. Trailer II. Dialoglista.
Omfång 2 s.


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 3
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?