Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Nattmara
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1965-12-20

Medverkande

Ulla Jacobsson
Maj Berg, chef för Modeateljén

Gunnar Hellström
Per Berg, disponent, Majs man

Sven Lindberg
Peter Storm, kriminalkommissarie

Mimi Pollak
Anna Söderblom, delägare i Modeateljén

Mona Malm
Pia Bolt, tecknerska på Modeateljén

Tord Peterson
Max Eriksson-Berg, "Stryparen"

Visa alla medverkande

Handling

En kvinna kommer ensam körande i bil en kväll. Hon bromsar in häftigt när hon ser en man ligga tvärs över vägen. Hon stiger ur bilen för att titta till...

Visa hela handlingen

Press

Arne Mattsson fick denna gång genomgående bättre kritik som regissör än för tidigare filmer under senare år. Mest positiv var signaturen Robin Hood i Stockholms-Tidningen: "'Nattmara'...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Smink
B-ljud
Specialeffekter, ljud
Mixning

Medverkande

Ulla Jacobsson Maj Berg, chef för Modeateljén
Gunnar Hellström Per Berg, disponent, Majs man
Sven Lindberg Peter Storm, kriminalkommissarie
Mimi Pollak Anna Söderblom, delägare i Modeateljén
Mona Malm Pia Bolt, tecknerska på Modeateljén
Tord Peterson Max Eriksson-Berg, "Stryparen"
Ingrid Backlin Elsa Johansson, sömmerska
Christina Carlwind Eva Jansson, första mordoffret
Rune Halvarsson Erik Boman, Storms assistent
Marianne Karlbeck Berta Larsson, tillskärerska
Birger Lensander vaktmästaren på Svenska Dagbladet
Barbro Nordin fru Lundgren, annonsmottagerska
Helena Reuterblad Siv Lundström, sömmerska
Hans Bendrik Karl Svensson, portvakt
Inger Juel fru Svanström, kund på Modeateljén
Ewert Ellman en polis
Lasse Krantz en traktorförare
Ingrid Norrman en mannekäng, "Fröken Sverige"
Alf Östlund busen
Sten Ardenstam taxichauffören
Lennart Norbäck en journalist

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

En kvinna kommer ensam körande i bil en kväll. Hon bromsar in häftigt när hon ser en man ligga tvärs över vägen. Hon stiger ur bilen för att titta till honom. Då reser han sig, kastar sig över henne och stryper henne till döds. Mannen bär iväg henne en bit bort och lägger henne i vägrenen. Han går tillbaka till kvinnans bil och tittar på registreringsskylten. Han tar upp en almanacka ur sin ficka där det står ”Maj Berg, Citroën, A66692”. Men registreringsskylten lyder A66652. Mannen förstår att han har dödat fel kvinna. Han skyndar därifrån när det kommer en man körandes i en traktor. Mannen i traktorn hittar kroppen och tillkallar polis. Senare, när polis och ambulans är på brottsplatsen, kör en annan kvinna förbi, får punktering och tvingas stanna bara en liten bit därifrån. Hennes registreringsskylt har numret A66692.  

Maj Berg, som hon heter, jobbar som modedirektris. Hon drabbas efterhand av nya, mystiska försök att ta livet av henne och drivs mer och mer in i en ständig dödsskräck. Hennes man bagatelliserar det hela och även polisen ställer sig skeptisk till hennes påståenden att hon är förföljd av någon som försöker ta livet av henne.

Men i själva verket är det hennes man som gör sitt bästa för att driva henne till vanvett. Han har en älskarinna och för att bli av med hustrun har han lejt en person, en strypare, att mörda henne. Stryparen misslyckas emellertid och då ingriper mannen och försöker själv mörda henne på ett sådant sätt att det skall framstå som självmord från hennes sida.

Men polisen har nu fått sina misstankar bekräftade och lyckas ingripa, innan det är försent. De skyldiga tas omhand av polisen.

(redigerad 2020-05-25, en tidigare version av denna handlingsbeskrivning publicerades ursprungligen i boken "Svensk filmografi 6")

Censur / granskning

Censurnummer 104005
Datum 1965-12-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2770 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2770 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Arne Mattsson fick denna gång genomgående bättre kritik som regissör än för tidigare filmer under senare år. Mest positiv var signaturen Robin Hood i Stockholms-Tidningen: "'Nattmara' hör till de bästa rysare som gjorts här i landet. (-) "Nattmara" har scener och sekvenser så rysansvärda och tekniskt skickliga, att man tänker på en Hitchcock och en Clouzot. Internationell klass. T.ex. den långa, accelererande skräcksekvensen från mordet på modehusägarinnan Mimi Pollak fram till rakkniven och Ulla Jacobsson i badkaret. Den bildserien måste vår censur ha haft svårt att smälta. (-)

Mattsson har mått bra av att ha en driven producent, Lorens Marmstedt, som medarbetare. Utmärkt val av skådespelare, bilderna blir aldrig självändamål, kameran rör sig måttfullt."

Även Lasse Bergström i Expressen är klart positiv: "'Nattmara' skiljer sig på många sätt från Arne Mattssons tidigare thrillers, inte minst positivt. (-)

"Nattmara" (-) spelar med öppna intrigkort. Åskådaren vet nästan från början lika mycket om komplotten som den förhoppningsfulle mördaren. (-)

Fortfarande kan man säga att Mattsson i vissa stunder leker för bildberusat med skräcken. När det riktigt drar ihop sig i slutakten gungar kameran i rummen med den vettskrämda Ulla Jacobsson och hela ljudbandet är som en plåga. (-)

Men filmen har sin styrka och i centrum svarar Ulla Jacobsson för en studie i skrämsel och nervupplösning som överträffar allt jag trodde denna ljuva varelse var mäktig."

Flera recensenter uppmärksammade den roll som Georg Riedels musik spelade i filmen, bl.a. Barbro Hähnel i Dagens Nyheter: "På spänningen kan ingen klaga. Man darrade och skulle så gjort även om Georg Riedel inte stått bi med utmärkta ljudeffekter och ett suggestivt ledmotiv, som mördaren Tord Peterson exekverade på munspel."

Hans Fridlund i Aftonbladet: "Hör ni till dem som anser att filmmusik bara är ett nödvändigt ont, lyssna då (-) på "Nattmara". Georg Riedels ljudeffekter, med eko, elektronik och dovt mumlande talkörer hjälper er att känna er ruggiga till mods."

Helt negativa är Carl Henrik Svenstedt i Svenska Dagbladet och tidskriften Chaplins anonyme recensent. Trots att viktiga scener i filmen utspelas på Svenska Dagbladets redaktion ironiserar Svenstedt: "Filmen utspelas i Sverige. Det kan vara svårt att känna igen sig eftersom ingen av skådespelar- na talar vanlig svenska."

Chaplins oavkortade recension lyder: "'Din vulgaritet saknar stilkänsla. I det här arbetet behöver man stilkänsla.' Varför inte besinna den aningslöst sanna repliken i filmen."

Kommentar Svensk filmografi

Manuskriptet uppges vara ett originalarbete av Per Wahlöö och Arne Mattsson, men flera recensenter påpekade att motivet i snarlik form förekommit tidigare i främst Polanskis film "Repulsion" men även i Clouzots "De djävulska" och Hitchcocks "Illdåd planeras" och "Psycho". Själv nämnde Mattsson vid ett tillfälle till en reporter att Siodmaks "Spiraltrappan" föresvävat honom och Wahlöö, men ännu tydligare torde parallellen vara till den amerikanska filmen "Gasljus" (1944) med Ingrid Bergman och Charles Boyer, regisserad av George Cukor och fotograferad av Joseph Ruttenberg i ett starkt spänningsfyllt svartvitt foto med långa, sotsvarta slagskuggor i fantasifulla interiörer. Så nog hade filmens ämne varit i säck innan det kom i påse.

Inspelningen av filmen påbörjades i slutet av september och var avslutad i mitten av november 1965.

Stryparen i filmen hade ursprungligen en kumpan, spelad av Olle Björling, men det avsnitt där denne förekom klipptes före filmens premiär.

Filmen distribuerades i Västtyskland i augusti 1966 under namnet "Nattmara" och i Storbritannien 1969 som "Nightmare". Ingen av de anglosachsiska recensenterna påpekade filmens likhet med de ovannämnda engelskspråkiga filmerna.

Inspelning

Filmstaden, Råsunda Solna Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1965-12-20 Spegeln Stockholm 101 min
Urpremiär 1965-12-20 Spegeln Stockholm 101 min

Ämnesord

Modeateljéer
Otrohet
Skräckfilm
Strypmord
Thriller
Tidningsredaktioner

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2751


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Arne Mattsson-thrillern NATTMARA
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Arne Mattsson-thrillern NATTMARA
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel NATTMARA Bästa rysaren i Sverige hittills. Stockholms-Tidningen
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Nattmara. En thriller av Per Wahlöö och Arne Mattsson. Insp. sept. - nov. 1965.
Omfång 164 s. Personförteckning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Nattmara en thriller av Per Wahlöö och Arne Mattsson. Insp. sept. - nov. 1965.
Omfång 164 s. + 3 s. rollista och produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel A synopsis of Nightmare (Nattmara). A film by Arne Mattsson
Omfång 4 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 5
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?