Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Att angöra en brygga
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1965-12-26

Medverkande

Hans Alfredson
fiskaren Garbo

Lars Ekborg
Kalle

Gösta Ekman
Lennart

Visa alla medverkande

Om filmen

Kräftorna i land och spriten i båten i ursvensk klassiker där Lars Ekborg har dambyxor och ingen begriper vad Hans Alfredson säger.Att angöra en...

Visa hela texten

Handling

På Ensamholmen i Stockholms skärgård väntar ett sällskap på en segelbåt på väg från Stockholm. Man har på ön kokt kräft- or och gjort allt i ordning för kvällens stora...

Visa hela handlingen

Press

Recensionerna i Stockholmspressen var nästan genomgående lysande. Mauritz Edström i Dagens Nyheter kallade filmen "en enormt rolig svensk filmfars, den roligaste i världen" och talade i...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Kräftorna i land och spriten i båten i ursvensk klassiker där Lars Ekborg har dambyxor och ingen begriper vad Hans Alfredson säger.

Att angöra en brygga är en av de svenskaste filmer som finns, en odödlig komedi om en kräftskiva där segelbåten med spriten ska lägga till vid holmen med kräftorna. Utan att använda motorn.

Kaos härskar. Katie Rolfsen simmar med en tvättlina mellan tänderna, Birgitta Andersson räddar båten med en korv och Monica Zetterlund ska stjäla en eka genom en rififi-kupp där ett gökur och en sill måste aktiveras i exakt rätt ögonblick. Hans Alfredsons eldfängda skärgårdskuf höjer bössan så fort någon rör sig, men resten av männen är sämre utrustade. Lars Ekborg är en fjant i seglarblazer, Hatte Furuhagen är bara intresserad av hur han ser ut, Gösta Ekman kan inte stå upp utan att ramla och stackars Tage Danielsson förstår aldrig vad som händer. Kvinnorna får inte en skråma medan männen slår halvt ihjäl sig. Och till sist är nära att slå ihjäl varandra. "HÅLL KÄFTEN OM MINA BYXOR" vrålar en hysterisk Ekborg till Furuhagen, som mobbat honom med "Du har ju dambyxor" en gång för mycket.

Tampar tappas, linor lossnar – alla försök att hålla fast vid något är förgäves. Blir ens kläder blöta kan man till och med bli av med sin identitet. Till slut ligger båten så långt ut att själva språket bryter samman. När ingen hör vad man ropar gör man tecken (Herr Garbo är på bi-i-i-i-o-o-o), men inga budskap går fram. Och ingen förstår ett ord av vad den Hollywood-besatta fiskaren Garbo säger, utom Monica Zetterlund. Hon är den enda som kan översätta hans haranger, och hon gör det riktad mot oss i publiken: "Herr Garbo säger…"

Alfredson och Danielsson leker med allt de sett på bio. Att angöra en brygga – full av parodier på hårdkokta thrillers och fåniga folklustspel, laddade västerns och spralliga nya vågen-verk – är en stumfilmskomedi i ljudfilmstappning. Tjugotalets omsorgsfullt koreograferade farser, där skämten går ut på att folk får tunga saker i huvudet och allt går sönder, är fulla av snillrika uppfinningar och djärva trick.

Idén till manuset kom från en tecknad serie Alfredson gjort för Kvällsposten, om en man som dag efter dag försökte ta sig upp för en trappa och komma dit han ska. Revyfilmen Svenska bilder, som Alfredson och Danielsson debuterat med, hade flödat över av idéer och improvisation, men den här gången var det ordning och reda. Danielsson ville att slutet skulle nås genom "en benhård logisk konsekvens i det lilla och sedan gå mot en klimax som byggs upp av varje liten enstaka bit i filmen".

Flera kritiker noterade lugnet bakom kaoset på duken. Expressens Lasse Bergström avslutade sin recension med: "Det är mycket roligt, men under större delen av filmen på ett stillsamt, nästan seriöst plan" och Dagens Nyheters Mauritz Edström, som tyckte att filmen var "en enormt rolig svensk filmfars, den roligaste i världen", skrev om dess "milda vansinne". När Aftonbladets Jurgen Schildt ett år tidigare hade recenserat Svenska bilder, hade han varit inne på samma spår. "Som komiskt nummer är den naturligtvis oöverträffad i det svenska 60-talet. Samtidigt är det en film som utstrålar avspänning mera än anspänning, ömhet mera än infami. […]."

Jazzmusikern Lars Färnlöf skrev originalmusiken, och Hasse och Tage författade texten till ledmotivet först efter premiären. Monica Zetterlunds tolkning av "Att angöra en brygga" blev lika älskad som filmen. Att angöra en brygga ligger fortfarande näst högst på listan över de svenska filmer som fått störst publik i Sverige sedan mätningarna började 1963.

Nina Widerberg (2017)

 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Kameraoperatör
B-foto
Stillbildsfoto
Rekvisita
Kläder
Smink
Perukmakare
Klädassistent
B-ljud
Specialeffekter, ljud
Mixning

Medverkande

Monica Zetterlund Berit
Birgitta Andersson Mona
Katie Rolfsen Berits mamma
Hans Alfredson fiskaren Garbo
Lars Ekborg Kalle
Gösta Ekman Lennart
Tage Danielsson direktör Olsson
Hans "Hatte" Furuhagen Walter
Jim Hughes lodisen
Sven Löfgren kriminalkommissarien

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
AB Svenska Ord
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2018
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2008
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

På Ensamholmen i Stockholms skärgård väntar ett sällskap på en segelbåt på väg från Stockholm. Man har på ön kokt kräft- or och gjort allt i ordning för kvällens stora kräftskiva. De fyra personer som kommer ut med segelbåten har emellertid spriten med sig. "Kräftor kräva dessa drycker" som en gång Albert Engström formulerade det på en affisch inför omröstn- ingen om totalförbud i Sverige.

De fyra i båten är rena söndagsseglare. Medan skymningen fal- ler över den stockholmska skärgården gör de upprepade, mer och mer desperata försök att lägga till vid öns brygga nedan- för huset där kräftorna väntar.

Alla försök att få den erforderliga kontakten mellan båten och land misslyckas skändligen i en rad notoriska oturlighet- er.

Slutligen är alla så desperata att man äter kräftorna i land utan brännvin och på båten konsumeras brännvinet utan kräf- tor.

Katastrofen är ett faktum. När båten äntligen lyckas angöra bryggan, är allting försent.

Censur / granskning

Censurnummer 104010
Datum 1965-12-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2810 meter
Kommentar Aktlängder: 530-570-495-450-505-260 = 2810 meter - 103 minuter. Aktlängder: 530, 570, 485, 450, 505, 260.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2810 meter
Längd i minuter 103 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensionerna i Stockholmspressen var nästan genomgående lysande. Mauritz Edström i Dagens Nyheter kallade filmen "en enormt rolig svensk filmfars, den roligaste i världen" och talade i fortsättningen om att den i sitt "milda vansinne" hade "en härlig fräschör".

Carl Henrik Svenstedt i Svenska Dagbladet är lika entusiastisk: "En roligare film har förmodligen inte gjorts på svensk botten". I fortsättningen betonar Svenstedt att filmen först och främst är ett genombrott för Tage Danielsson som regissör: "Det lyckade resultatet måste (-) i första hand tillskrivas Tage Danielsson. Det känns hela tiden att filmen verkligen har en regissör, någon som inte bara lyckas hålla samman spektaklet utan därtill vågar flytta kameran ibland och tänka i kameravinklar, zoomningar, etc. Många gånger görs det i parodiskt syfte (se upp salige!), men för att parodiera något måste man som bekant också känna till det man gycklar med. Svensk film får en del saftiga smällar, och det kan den som bekant behöva. (-)

På något sätt är filmen hela tiden mycket svensk, vilket bör vara både en brist och en förtjänst. Må nu inga förhastade slutsatser dras av följande konstaterande, men som svensk medborgare är jag glad att kunna säga att jag inte skrattat så obalanserat på bio sedan jag såg Bröderna Marx i 'En dag på varuhuset'." Även Jonas Sima i Stockholms-Tidningen strör lovord över Tage Danielsson. Han talar om "en filmmedveten regi" och fortsätter: "Tage Danielssons regi är diaboliskt allusionsrik, för dem som försöker hänga med bland parodierna (vilket föralldel inte är nödvändigt, men gör det hela roligare)".

Lasse Bergström kallar i Expressen filmen "en märklig bedrift" och slutar sin recension med: "Det är mycket roligt, men under större delen av filmen på ett stillsamt, nästan seriöst plan. Det är som om Danielsson och Alfredson var medvetna om, att de rör sig i en svensk nationalromantik, som har spår både av Albert Engström, Hasse Z och den svenska filmens härligt bedrövliga 30-tal - från igenkännandets leende är det inte långt till skrattet. Först i slutakten låter de sin film accelrera mot de stora Mack Sennett-infallen.

Därmed har de också fullbordat sin erövring av den svenska filmen. (-) Det är alltså möjligt att göra roliga svenska filmer. Det finns skådespelare som kan spela hem dem. (-) Och det finns från detta nu en svensk filmregissör, som kan mäta sig med genrens internationella mått och känna sig lika nöjd med resultatet som vi. För Tage Danielsson är "Att angöra en brygga" ett avgörande. Han har funnit sin uppgift."

Torsten Manns slutar sin recension i Chaplin med att sammanfattningsvis säga om filmen: "Den markerar en ny epok i paret Danielsson-Alfredsons kometkarriär och en landvinning för den nyare komiska svenska filmen. Ett mognadsprov."

Endast Jurgen Schildt i Aftonbladet är kritisk. Han kallar filmen inledningsvis "ett stycke crazy i den fria improvisationens tecken". I fortsättningen skriver han att det finns "ögonblick när Tage Danielssons regi påminner om komiker som Tati eller Pierre Etaix. Och det ska gärna sägas att han åstadkommit några tablåer som blänker av ett surrealistiskt vanvett. (-)

Ändå förslår inte såna delar för att skapa en helhet som kan kallas betvingande. Mellan urladdningarna ligger många inpass som har en prägel av distraktion. Efter det nästan totala lyckoskottet med "Svenska bilder" blir detta när allt kommer omkring en film som fungerar för långsamt, för glest; som ett nonsens i spirituell ultrarapid. Och crazyns lagar är dessvärre obönhörliga."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av filmen började kring månadsskiftet juli-aug- usti 1965 med exteriörbilder på den lilla holmen Högdunsen utanför Norrtälje. Stugorna på ön byggdes upp för inspelnin- gen och bestod av "tomma skal", då alla interiörer ju togs senare på ateljé. För stugorna användes emellertid äkta vir- ke från rivningshus på närliggande öar.

Efter exteriörerna följde som nämnt interiörerna, som togs i AB Svensk Filmindustris ateljéer i Filmstaden, Solna, och var avslutade under senare hälften av oktober 1965.

Filmens musik är utgiven på två skivor (Philips), varav den ena innehåller musiken från filmens ljudband och den andra filmens huvudtema jämte en del för skivan nyskrivna texter av Hasseåtage med sång av Monica Zetterlund.

Filmen anmäldes som officiellt svenskt bidrag till filmfest- ivalen i Cannes 1966 men avböjdes av festivalledningen. Den visades vid en svensk filmvecka i Montreal i november 1966 och senare även vid en i Tokyo.

När filmen anmäldes för granskning av Statens Biografbyrå i Stockholm, hade den en alternativtitel, som anges på censur- kortet: "Die Kunst an einem Bootssteg anzulegen".

Så kom den emellertid aldrig att kallas vid sin tyska distr- ibution. Först släpptes den i Väst-Tyskland ut under namnet "Wenig Wind und viel Promille" i oktober 1966, men sedan än- drades titeln till "Der Wind hat uns ein Ding gedreht" och under det namnet visades den i Väst-Berlin. Den tyska re- klamen kallade filmen "der verr!kteste Film des Jahres".

Eljest kallades den i utlandspubliciteten i för- sta hand för "To go ashore".

Inspelning

Sverige 1965-07 1965-10
Filmstaden, Råsunda Solna Sverige
Högdunsen Östhammar Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1965-12-26 Draken Stockholm Sverige 103 min
1965-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 103 min
TV-visning 1993-04-23 Kanal 1 Sverige 99 min
1995-07-25 TV2 Sverige 99 min
1997-01-05 SVT1 Sverige 99 min
2001-08-19 SVT1 Sverige 99 min
2002-05-20 SVT1 Sverige 99 min
2004-05-23 SVT1 Sverige 99 min
Urpremiär 1965-12-26 Draken Stockholm Sverige 103 min
1965-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 103 min
TV-visning 2006-07-18 SVT1 Sverige 99 min
2008-02-18 SVT1 Sverige 99 min
Dvd-release 2008-03-12 Sverige 99 min
TV-visning 2010-09-07 SVT1 Sverige 99 min
2012-04-23 SVT1 Sverige
2012-06-23 SVT1 Sverige
2012-01-01 SVT2 Sverige
Cinemateksvisning 2017-04-12 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2019-12-29 SVT1 Sverige
2020-06-05 SVT1 Sverige

Musikstycken

Utmärkelser

Chaplin-priset Stockholm 1966 Tage Danielsson
Festivalpris Barcelona 1966 (för bästa färgfilm)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1966 (bidrag om 218.694,33)
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Att angöra en brygga (1965)
Darling (2007) Citat ingår från Att angöra en brygga (1965)

Ämnesord

Crazy
DK Komedi
Fars
Idoldyrkan
Kräftskiva
Lustspel
Segling
Skärgård/Stockholms
Sommar/svensk

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2768


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2800


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2810


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2810


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel AB Svensk filmindustri och AB Svenska ord presenterar ATT ANGÖRA EN BRYGGA
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck
Affischdesign Kjell Sörensen Ringi


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel AB Svensk filmindustri och AB Svenska ord presenterar ATT ANGÖR EN BRYGGA
Tryckeri Ewes O.B. -tryck
Affischdesign Kjell Sörensen Ringi


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel AB Svensk filmindustri och AB Svenska ord presenterar ATT ANGÖRA EN BRYGGA
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck
Affischdesign Kjell Sörensen Ringi


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel AB Svensk filmindustri och AB Svensk ord presenterar Hasse och Tages ATT ANGÖRA EN BRYGGA


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel AB Svenska ord presenterar ATT ANGÖRA EN BRYGGA
Affischdesign Kjell Sörensen Ringi


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En film av Hans Alfredson och Tage Danielsson.
Omfång 108 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 10 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 2
Dia 3
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Övrigt tryck
Språk Spanska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 16:9
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 102 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?