Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Heja Roland!
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1966-06-29

Medverkande

Thommy Berggren
Roland Jung, anställd på reklambyrån All-Round-Reklam

Mona Malm
Hanna Jung, hans fru, konsthantverkare

Ulf Palme
Ö.J., chef för reklambyrån

Holger Löwenadler
Waldemar Vassén, anställd på reklambyrån

Ingvar Kjellson
Skog, kamrer på reklambyrån

Carl Billquist
Svensson, anställd på reklambyrån

Visa alla medverkande

Handling

Roland Jung är en ung man som vill skriva och när han är i skriande behov av pengar, tar han anställning på reklambyrån All-Round-Reklam i Stockholm. Han hamnar på en avdelning som gör...

Visa hela handlingen

Press

Filmen recenserades inte i Stockholmspressen efter sin förs- ta, i all hast improviserade urpremiär i Vaxholm i juni 1966, utan först i samband med framförandet i Stockholm i septemb- er....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Negativklippning
Rekvisita
Smink
B-ljud
Effektläggning
Mixning

Medverkande

Thommy Berggren Roland Jung, anställd på reklambyrån All-Round-Reklam
Mona Malm Hanna Jung, hans fru, konsthantverkare
Ulf Palme Ö.J., chef för reklambyrån
Holger Löwenadler Waldemar Vassén, anställd på reklambyrån
Ingvar Kjellson Skog, kamrer på reklambyrån
Carl Billquist Svensson, anställd på reklambyrån
Lars Göran Carlson Mortell, anställd på reklambyrån
Lars Amble Sture Lennert, författare
Carl-Olof Alm mannen som tipsar Roland på travet
Madeleine Sundgren Britt Lennert, Stures fru
Catharina Edfeldt Catarina, "Catti", tonårsflickan som Roland intervjuar
Eddie Axberg Sten Hansson, tonårspojken som Roland intervjuar
Ann-Christin Santesson

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1966
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri 1985

Handling

Roland Jung är en ung man som vill skriva och när han är i skriande behov av pengar, tar han anställning på reklambyrån All-Round-Reklam i Stockholm. Han hamnar på en avdelning som gör reklam för kosmetika och speciellt deodorant-preparat.

Han får i uppdrag av byrån att göra marknadsundersökningar bland ungdomen för att utröna deras reaktion inför ett nytt medel mot finnar. Därvid kläs han ut till omväxlande "sune", omväxlande "mods" och går ut med en bandspelare i handen och reklambyråchefens ord i örat: "Ge dem deras ungdom tillbaka genom att först finna deras skräck, sedan skrämma dem och därefter generöst stå till tjänst med kapitalismens amulet- ter."

Men Roland lyckas inte särskilt bra med sitt uppdrag. Själv finner han också intervjuerna meningslösa och revolterar slu- tligen.

Han har hela tiden stöd av sin hustru, som är konsthantverk- are och väver.

I Rolands revolt mot sina uppdragsgivare ingår även att han vill ha tillbaka de bandade intervjuerna. Men reklamfirman begär en svindlande summa för dessa. Genom olika manipulationer samt en oväntad vinst på en häst på Solvalla lyckas han skaffa pengarna.

Men då lurar reklambyråns iskalle chef honom. Först efter nya besvärligheter och förvecklingar lyckas Roland stjäla tillbaka banden och så får filmen ett lyckligt slut.

Censur / granskning

Censurnummer 104592
Datum 1966-06-29
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2640 meter
Kommentar Efter 1966-09-15: Kopiornas längd 2485 m. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2640 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen recenserades inte i Stockholmspressen efter sin förs- ta, i all hast improviserade urpremiär i Vaxholm i juni 1966, utan först i samband med framförandet i Stockholm i septemb- er. Det skedde exakt en vecka efter premiären på Mai Zetter- lings "Nattlek" och Mauritz Edström satte över sin recension i Dagens Nyheter rubriken "Widerbergs dagbok..." Det var en rubrik som på ett utmärkt karakteriserande sätt samlar Stoc- kholmsrecensenternas ofta skiftande värderingar av olika in- slag i filmen och gemensamma uppskattning av kärnan i den.

Sålunda inleder Mauritz Edström i Dagens Nyheter sin recen- sion med: "Det inte minst eggande med Bo Widerbergs filmer är att de ger en upplevelse av så mycket som inte direkt fi- nns i dem. Hans bilder och scener, särskilt i "Kärlek 65" och nu i "Heja Roland", påminner om ljud från ett par instrument som gör att man inom sig själv hör hela orkestern. Eller om lätta japanska penseldrag, tecken för en verklighet som fra- mkallas inom åskådaren. Widerbergs betydelse skulle inte va- ra så stor som den nu känns om man bara hade att hålla sig till det som filmerna visar fram."

I fortsättningen talar Edström om "det lekfullt avlyssnade livet" runt omkring filmens huvudpersoner och han finner "åtskilliga (-) skönt illuminerade ögonblick i berättelsen. (-) Ibland känns det som en sorts korsning av Richard Lester och Jean Vigo, knäppighet och poesi. Som vanligt hos Wider- berg - måste man tillägga - hänger konstruktionen som helhet mycket löst samman. (-)

Men vilket småliv bär ändå inte upp alltsammans. "Heja Roland" är förvisso en liten film, betydligt anspråkslösare än Wide- rbergs båda föregående. Men ändå ingen mellanfilm i ordets vanliga mening. Han leker lätta daglekar långt från den våg- längd där svensk komedi brukar röra sig, och det känns myc- ket befriande. Det är inte bara så att man skrattar - han tänder också en glädje innanför skrattet."

Jurgen Schildt kallar däremot i Aftonbladet "Heja Roland" för "en mellanfilm med glänsande inpass, en samhällssatir där inspirationen hängt med halva vägen men inte ända fram." Schildt försöker också tränga bakom filmens yttre, lustspel- betonade skal: "Det finns i filmen ett Faust-Mefisto-tema, men det är knappast understruket utom på ena kanten: i Ulf Palmes bild av ÖJ, marknadsdiktatorn, maktmänniskan som lik- nar en fylligare doktor Mabuse och som lever i den orubbade förvissningen att själar och övertygelser är en handelsvara liksom deodoranter och tuggummi. Palme framställer honom il- lusoriskt och iskallt och resultatet blir en framtidsvisi- on - eller varför inte samtidsvision - som kan ge mardrömmar om natten.

Resten i Widerbergs film är en ironi och en humor som föret- räds av två personifikationer och två spelstilar. Thommy Berggren, Widerbergs favoriserade friluftsartist, står i allt väsentligt som själva motsatsen till det etablerade, det välgrundade, det som hos flertalet svenska filmskådespelare brukar röra sig inom de privata och klart utstakade gränser- na. På en plattform av solid kunskap - eller låt oss säga insikt om de dramatiska villkoren - välver han en båge av ö- verraskningar, improvisationer, infall. Han är lek, viktlös- het, dribbel och ett slags suverän frihet från fixade utgån- gspunkter. Den som vill undersöka denna märkvärdiga helhet och dess beståndsdelar ska inte missa Berggrens porträtt av Roland Jung. Det är en betvingande och magnifikt rolig figu- r, med fötterna i dagens 60-tal och huvudet i de fromma dår- arnas himmel.

Så är där Holger Löwenadler som reklamkollegan Waldemar Vas- sén. Det är en typ framställd med hela den resonans och kom- iska myndighet som aktören Löwenadler är mäktig - samtidigt som det kan betraktas som förlängningen av en svenskhumoris- tisk tradition tämligen välbekant för en publik med insikter i det svenska filmlustspelets historieskrivning.

Widerberg har i stort sett dammat av en handfull av 30- och 40-talens stående komedisituationer. Att han gjort det med en vitalitet och spänst som betyder formens seger över inne- börderna hindrar inte att innebörderna ifråga är oförändrade, att komiken och parodierna fungerar med samma grundläggande poänger. Flatskrattet är ett begripligt svar på reklamvärldens utmaningar, men Wider- berg hade säkert orkat med subtilare reaktioner."

Även Mauritz Edström i Dagens Nyheter är full av lovord för Thommy Berggren: "Man kan naturligtvis säga att denna film kunde Bo Widerberg knappast ha gjort utan Thommy Berggren. Hans lyhördhet är helt underbar, där han lätt krängande spa- nkulerar genom filmen. Ingen annan tror jag skulle ha kunnat spela loss scenerna på reklambyrån så lätt som han gör. Han sniffar parfym och skriver annonstexter eller intervjuar su- nar och mods om tonårsattityder, allt med ett underbart far- slynne. Och vem skulle bättre gestalta en så Widerbergsk bild av dagen efter en rumlarkväll som när Thommy Berggren försö- ker klara ut den kronologiska härvan i redogörelsen för Mona Malm?"

Lasse Bergström inleder sin recension i Expressen med att konstatera att "Heja Roland" är "en av de få intelligenta komedier som gjorts i Sverige inom överskådlig filmtid. Den är modern, kvick, vass i bettet. Den har rytmisk svävning mellan poesi och parodi. Den är ung. Den lever. (-)

I "Heja Roland" står Bo Widerberg mitt ibland oss igen, fri trygg och övertygad om vad han vill. (-) "Heja Roland" handla- r, djupare och hemlighetsfullare, om skillnaden mellan att försöka leva och att försöka styra, om det svek som alltid lurar på människan när hon blivit stor, duktig och försör- jd."

I fortsättningen berömmer Bergström bl a "en alldeles nat- urlig och oneurotisk äktenskapsskildring" och säger om den: "bara det en sällsynthet". Recensionens slutomdöme blir: "Denna ton, denna avspändhet är Bo Widerbergs särmärke i dag. Den gör "Heja Roland" till en ung och riktig film, en komedi för oss människor."

Carl Henrik Svenstedt inleder sin recension i Svenska Dagbladet med: "Efter en spikrak serie om tre filmer ("Barnvagnen", "Kvarteret Korpen", "Kärlek 65"), som kommer att få - och redan haft - lika stor betydelse för den unga svenska filmen som Truffauts eller Godards för den franska, har nu Bo Widerberg vilat upp sig med en lätt komedi."

Efter att ha refererat innehållet i den och gett prov på några av filmens episoder fortsätter Svenstedt: "Det är ingen bra och med få undantag ingen rolig film, och skulle man hålla fast vid sina förväntningar på Widerbergs sätt att göra film och instruera skådespelare skulle det kännas som ett stort svek att han plötsligt fallit tillbaka i den teatraliska snackarstil han själv så envetet fördömde i debattboken "Visionen i svensk film". Man kan bara fråga sig vad i all världen som fått Widerberg att sammanföra dessa i och för sig utmärkta scenartister i trånga rum och mata dem med en dialog som skulle kunnat passa varsomhelst i den fyrtio- eller femtiotalsfilm han började med att avskriva.

Kanske rollerna är mer än stereotyper tack vare skådespelarna, men de ironiska kommentarerna om reklamens och folkhemmets värld är både enkla och platta. (-)

Men det gravaste är bristen på "continuity". Det finns inget flyt i filmen, ingen rytm, ingen helhet, inte den rymd, luft, rörelse och det ljus som gjort de tidigare filmerna till upplevelser. Widerberg har klippt själv på ett avgjort tafatt sätt. (-)

Detta mellanspel ville man helst stuva undan bland de andra i den gamla teatergarderoben med undantag för de avsnitt där plötsligt allt stämmer, korta scener med hjälten framsusande på cykel eller bilderna från travbanan. Kort sagt: de stunder det handlar om film."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen bygger på Bo Widerbergs roman "Den gröna draken", ut- given 1959. Den följer bokens händelseförlopp och situationer nära. Romanen hade en svagt självbiografisk bakgrund. Dess handling tilldrog sig i Malmö. I filmen är handlingen flytt- ad till Stockholm.

"Heja Roland" var Bo Widerbergs fjärde långfilm och första ko- medi. Den spelades in i slutet av hösten och under vintern 1965-66 med en kort kompletterande inspelning i maj i Frank- rike. Alla interiörer spelades in på plats dels i en vanlig hyreslägenhet på Odengatan, dels i Philipshuset vid Lidingö- vägen i Stockholm. Exteriörerna är inspelade dels i Gröndal utanför Stockholm, dels i och kring Hötorgscity i Stockhol- m.

Filmen fick ett slags offentlig preview vid en enda förestäl- lning i Vaxholm den 29 juni 1966. Avsikten var att därigenom få in den under spelåret 1965-66 med hänsyn till Svenska Fi- lminstitutets kvalitetspremier m m.

Vid visningen i Vaxholm var filmen 2.640 meter lång. Inför premiären i Stockholm i september klippte Widerberg ner fil- men med 155 meter till 2.485 meter. Förkortningen företogs i alla filmens fem akter.

Thommy Berggren fick en av 1966 års Guldbaggar "för hans sp- ontana och odisciplinerat lekfulle Roland i 'Heja Roland'", enligt juryns formulering.

Förlaga

Originaltitel Den gröna draken (Roman)
Författare Bo Widerberg


Inspelning

Frankrike (kompletteringar) 1966-05 1966-05
Sverige (senhösten 1965 och vintern 1965-66) 1965 1966

Visningar

Stockholmspremiär 1966-09-19 Anglais Stockholm Sverige 91 min
1966-09-19 Falken Stockholm Sverige 91 min
Sverigepremiär 1966-06-29 Teaterbio Vaxholm Sverige 96 min
TV-visning 1975-05-17 TV2 Sverige 92 min
1987-03-29 TV2 Sverige 92 min
1992-04-14 TV2 Sverige 92 min
1996-03-15 SVT2 Sverige 92 min
1999-12-06 SVT1 Sverige 92 min
Urpremiär 1966-06-29 Teaterbio Vaxholm Sverige 96 min

Musikstycken

Originaltitel Kungliga Waxholms Kustartilleriregementes marsch
Kompositör Sam Rydberg


Originaltitel Not in My Life
Kompositör Claes af Geijerstam (1966)
Textförfattare Claes af Geijerstam (1966)
Framförs av Ola & the Janglers


Originaltitel La paloma
Kompositör Sebastián Yradier (1859)
Textförfattare Sebastián Yradier (spansk text 1859)
Ernst Wallmark (svensk text)


Originaltitel Il sospetto
Kompositör Antonio Vivaldi


Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1966 Bästa skådespelare Thommy Berggren
Stockholm 1966 Högsta kvalitetspoäng (Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag om 437 388,66 kr)

Ämnesord

DK Komedi
Hötorgscity
Komedi
Konsthantverk: vävning
Mods
Popmusik
Reklambranschen
Reklamsatir

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2485


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2485


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2496


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Bo Widebergs nya komedi HEJA ROLAND!
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Bo Widebergs första komedi HEJA ROLAND!
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Bland sunar och mods.
Omfång 47 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Heja Roland. Bildscenario.
Omfång Ca 150 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Heja Roland. Dialoglista.
Omfång 49 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel He Roland. Dialogliste.
Omfång 49 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Thirty times your money. Dialogue list.
Omfång 51 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?