Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Här har du ditt liv
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1966-12-26

Medverkande

Eddie Axberg
Olof Persson

Gudrun Brost
fostermodern

Ulla Akselson
modern

Bo Wahlström
storebror

Rick Axberg
lillebror

Holger Löwenadler
Kristiansson, rallare

Visa alla medverkande

Om filmen

Sensationell långfilmsdebut av Jan Troell som regisserade, fotograferade, klippte och skrev manus efter Eyvind Johnsons romansvit "Romanen om Olof". Lyrisk realism som tog raka vägen...

Visa hela texten

Handling

Olof Persson är 14 år när han lämnar sitt fosterhem i Norrbotten för att skaffa sig arbete. Hans egna föräldrar är fattiga. Fadern är sjuk och oförmögen till arbete. Året är 1914....

Visa hela handlingen

Press

Verket hälsades som en av de mest betydande samhällsskildri- ngar som genomförts inom svensk filmproduktion. Dess episka bredd, rikedomen på motiv, människoskildringens äkthet och...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Sensationell långfilmsdebut av Jan Troell som regisserade, fotograferade, klippte och skrev manus efter Eyvind Johnsons romansvit "Romanen om Olof". Lyrisk realism som tog raka vägen in i svensk filmhistoria.

”Jan Troell är för mig ett alldeles äkta, stort lysande geni. Han ger sig fan på någonting och han bryr sig inte om det är publikt eller inte… Han är en oerhört märkvärdig, fullkomligt originell och djupt inspirerande regissör.”

Orden är Ingmar Bergmans, hämtade ur Bergmans röst från 1997. Oavsett tid så framstår Jan Troell som något av en anakronism i svensk film, en unik rest från en annan tid. Väsentligt mer lågmäld än 60-talskollegerna, Bergman, Widerberg och Sjöman; långt mer estetiskt orienterad än sina samtida. Jan Troell låter hellre kameran tala.

Redan som 14-åring erhöll han sin första apparat, ett möte som snabbt blev en passion. I början av 60-talet stod han bakom kameran till Bo Widerbergs Barnvagnen (1963) och efter kortfilmen Uppehåll i myrlandet (1965) gav SF grönt ljus för hans egen debut, Här har du ditt liv (1966). Som fullblodig men mottaglig auteur – självlärd regissör, fotograf och klippare – gjorde Troell nästan allting själv, producenten Bengt Forslund assisterade endast till manus.

Redan här ligger hans framåtrörelse mer i stilen än i berättelsen. Historien om den 14-åriga Olof, som via fattigdom och fosterhem och tidiga kneg lär sig att bli en självständigt tänkande varelse, distribueras lika mycket genom mediet som genom särskilda händelser. Inte som ett självändamål, utan för att det tycks naturligt i Troells värld – förhöjning och förtätning i stället för gängse narrativ uppslagsrikedom.

Regissörens kärlek för filmen som instrument syns genomgående i Här har du ditt liv: montagesekvenser, frysta bilder, övertoningar, dubbelexponeringar, överraskande kameravinklar. Ett par sekvenser i det annars svartvita fotot går i färg, som när Allan Edwalls flottare minns sin i lungsot omkomna familj, en scen som i sin tur flaggar för huvudpersonens kreativa uppvaknande.

Filmen är till brädden fylld av tåg, vevgrammofoner, filmprojektorer – föremål som med lätt hand förflyttar åskådaren i tid och rum, och inbjuder att betrakta filmens värld genom filmen som medium. Det är också med detta förfarande som Troell lyckas kompilera Eyvind Johnsons vidsträckta romansvit, med sömlösa hopp mellan nu och då.

Ett tag arbetar Olof själv som ambulerande biografmaskinist. Han upplever världen genom första världskrigets journalfilmer, den tid under vilken filmen utspelar sig. Han växlar värv från timmerflottare med valkar i händerna, vidare till det riskfyllda sågverket, till den något mer lustfyllda biografen, vidare till lokstallarna på SJ. På ljudbandet hörs en mix av dragspel, tivolits positiv och Internationalen. Filmen i sig säger sig Olof vara utled på – talande för mediets status under denna tid – men böckernas värld annekterar han. På kammaren smygläser han Marx och Krapotkin.

Överallt möter han översittare. Arbetsplatserna lämnar han av stolthet, alltmer hänförd av klasskampen och tanken om solidaritet. Ett par män och någon kvinna i omgivningen lär honom det belevade, ett nästan lika viktigt drag i Olofs förkovran.

Det märkvärdiga i Troells debut är dess episka storslagenhet kombinerat med dess många förtätade element, försiktigt inspirerade av nya vågen. Regissören tog Eyvind Johnsons mustiga modernism och skapade en lyrisk realism som svensk film varken förr eller senare sett ljuset av. Dessutom var det en adaption där filmen inte bara blev imitatör, utan helt sin egen.

Eddie Axberg gör en minnesvärd insats som Olof, av nöden tidigt manad till vuxenliv. En inte oäven samling etablerade skådespelare utmärker sig också: Allan Edwall redan nämnd, Gunnar Björnstrand som biografägare, Åke Fridells filmförevisare och bon vivant. 

1966 var ett sant märkesår i svensk film. Vid Guldbaggegalan året därpå fick novisen Jan Troell nöja sig med regipriset, då Persona vann för bästa film.

Jon Asp (2015)

 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Elektriker
Passare
Musikarrangör
Rekvisita
Kläder
Smink
B-ljud
Specialeffekter, ljud
Mixning

Medverkande

Eddie Axberg Olof Persson
Gudrun Brost fostermodern
Ulla Akselson modern
Bo Wahlström storebror
Rick Axberg lillebror
Holger Löwenadler Kristiansson, rallare
Göran Lindberg Olsson, flottare
Tage Sjögren Lund, flottare
Tage Jonsson Linus, flottare
Allan Edwall August, flottare
Anna Maria Blind kvinnan i sagan
Birger Lensander tegelbruksdisponenten
Max von Sydow Smålands-Pelle, gammal rallare
Ulf Palme Larsson, sågverksarbetare
Jan Erik Lindqvist Johansson, sågverksarbetare
Börje Nyberg sågverksdisponenten
Gunnar Björnstrand Lundgren, biografdirektör
Signe Stade Maria
Stig Törnblom Fredrik, Olofs kamrat
Erik "Västerås-Lasse" Larsson Västerås-Lasse, biografbesökare
Åke Fridell Nicke Larsson, ambulerande filmförevisare
Ulla Sjöblom Olivia, tivoliarbeterska
Friedrich Ochsner smeden
Catharina Edfeldt Maja, hans dotter
Ulla Blomstrand Efrisina
Bengt Ekerot Byberg, verkstadsförman på SJ
Per Oscarsson Niklas, arbetare på SJs lokverkstad
Bertil Linné Gustafsson, fackföreningsmedlem
Midgård Björklund fackföreningsordföranden
Lennart Klefbom fackföreningssekreteraren

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2015
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1997
Distributör i Sverige (köpvideo) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1997
Laboratorium FilmTeknik AB
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Olof Persson är 14 år när han lämnar sitt fosterhem i Norrbotten för att skaffa sig arbete. Hans egna föräldrar är fattiga. Fadern är sjuk och oförmögen till arbete. Året är 1914. På tåget träffar han Kristiansson, en gammal rallare som berättar om flottarnas hårda och riskfyllda arbete. Olofs första jobb är timmerflottning. Den sommaren får han valkar i händerna, lär sig ta supen och blir bekant med flottaren August vars hela familj fallit offer för lungsoten. Flottarens berättelse om den döda hustrun väcker Olofs skapande fantasi. En dag stannar August kvar på bröten sedan han tänt skottet, han orkar inte leva längre.

Senare på hösten får Olof jobb på ett tegelbruk. Hans läshunger börjar vakna och i smyg läser han allt han kan komma över. Olofs far dör och hans gamle rallarvän Smålands-Pelle talar varmt om fadern vid begravningen. Vintern därpå kommer Olof till ett sågverk. Han och förmannens son Oskar skall mata fram timmer till sågen. Jobbet och miljön är hårda och olyckstillbud saknas inte. En trave timmer rasar ned över Oskar och krossar honom men sågverkets disponent finner det inte vara något skäl att göra uppehåll i arbetet. Olof lämnar sågen.

Våren 1916 får han plats som affischklistrare och karamellförsäljare hos biografdirektör Lundgren i Boden. Under visningarna ser han journalfilmer från det pågående världskriget omväxlande med några av tidens mest publikknipande dramer. Utanför arbetstiden uppvaktar han Maria, som arbetar i ett restaurangkök, och gör utflykter i stans omgivningar med anarkisten Fredrik. Olofs politiska medvetenhet växer fram under diskussioner med Fredrik och genom smygläsning av Marx, Krapotkin och Aftontidningen.

Under sommaren följer han den ambulerande filmförevisaren Nicke Larsson på marknadsturné och blir genom honom presenterad för skjutbanedrottningen Olivia. Hos henne stannar han en tid. I deras förhållande upplever Olof både lycka och förödmjukelse. Tillfälligt jobb i en smedja leder till ett kort kärleksmöte med smedens dotter Maja. Han engagerar sig nu aktivt i arbetarrörelsen, demonstrerar, läser sina första kampdikter på föreningsmöten och blir vald till sekreterare.

Direktör Lundgrens krav på att han skall upphöra med distribution av socialistiska tidningar på arbetstid medför att Olof bryter med biografägaren. Utan fast arbete stannar han en tid hos Olivia men får så anställning vid järnvägens lokstallar. Där organiserar han tillsammans med revolutionären Niklas en fackförening. Då de försöker genomdriva en strejk ställer dock arbetarna inte upp. De två aktiva blir avskedade.

Vintern 1918 kommer freden. Olof ser fredsfyrverkeriet i Paris på en journalfilm. Ett beslut att fara söderut till kontinenten mognar i honom. Han tar farväl av fostermodern. Som en liten prick i skogslandskapet vandrar han bort längs rälsen för att skapa sig en egen framtid.

Censur / granskning

Censurnummer 105064
Datum 1966-12-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 4630 meter
Kommentar Aktindelning: 560-485-450-460-475-420-490-500-470-320 = 4630 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit och färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 4630 meter
Längd i minuter 169 min
Akter 10 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Verket hälsades som en av de mest betydande samhällsskildri- ngar som genomförts inom svensk filmproduktion. Dess episka bredd, rikedomen på motiv, människoskildringens äkthet och bildernas skönhet framhävdes av hela pressen. Den långa rad- en av skådespelare fick starka lovord. Referenser gjordes såväl till den ryska Gorkijtrilogin av regissören Donskoj som till våra mästare från stumfilmstiden, Stiller och Sjö- ström. Reservationerna gällde dels filmens formella struktur som inte ansågs hålla hela verket igenom, dels ett alltför skönt bildspråk i förhållande till den historiska bakgrund- en. Artur Lundkvist på kultursidan i DN (25.3.1967) försvar- ade dock filmens hållning: "Vad som skulle kunna vara nosta- lgi i filmen förenar sig på ett egenartat sätt med en kriti- sk verkan. Här har vi livet i den av välståndet nyss övervu- nna svenska fattigdomen, det enorma gamla slitets och de bi- stra umbärandenas värld: så stod det till i större delen av vårt land någon generation tillbaka. Det är varken överslät- at eller överdramatiserat, det träffar direkt och hårt, det är en svidande nyttig påminnelse."

Göran O. Eriksson i DN tillskrev intensiteten och skönheten i denna Troells första långfilm det förhållandet att regiss- ören också varit sin egen fotograf: "Snart sagt varje tagni- ng i filmen verkar bygga direkt på en häftig och personlig vision, eftersom han själv har kunnat teckna varje dager i bilden efter sin dubbla upplevelse av texten och landskape- t." "Allt har en friskhet och en mättnad i skildringen som vi knappast tidigare sett i den nya filmen", skrev kritikern och tillfogade: "men Troell når sin effekt helt med estetis- ka medel, och därför blir den ibland sig själv nog". Erikss- on antog att den ryske författaren Gorkij tjänat som förebi- ld och skrev: "I varje fall måste man gripa till jämförelser av det slaget för att ge en föreställning om bredden och va- riationsrikedomen i hans (Troell) berättarkonst."

I sin sammanfattning talar kritikern om "en mästerlig film, unik i vår samtida produktion" och fortsätter: "Man stiger in i den som i en självständig och myllrande värld. Jan Tro- ell kommer inom kort att vara internationellt berömd. (-) "Här har du ditt liv" är en av de vackraste och rikaste svenska filmer jag har sett, med en storslagenhet som inte har förekommit hos oss sedan den svenska filmens första gen- ombrottsår. Vad jag kan önska dess upphovsman - och inte ba- ra honom - är en övertygelse som kunde ge svensk film ett socialt engagemang utan att behöva ta omvägen över ett este- tiskt. (-) Men där finns ingenting som man skulle vilja ha ogjort eller bortklippt. För min del såg jag hela filmen be- tagen, gripen och förbluffad, och under pausen längtade jag in till den igen."

I Expr skrev Lasse Bergström under rubriken "Jan Troell - en ung mästare": "Ingen annan svensk film från modern tid har givit mig samma hemkänsla i en värld som inte är min. (-) Det finns i omdiktningen ingen brygga från vår tid in i Ol- ofs; från myrlandet och fosterhemmet i filmens första bilder till slutvisionen (-) har detta rika verk sin egen värld och sin egen tid, människor lever där, årstider kommer och går, det är stort och skönt och äkta. (-) Hela film-Sverige bör ta emot den med tacksamhet."

Jurgen Schildt (AB), som i stort var mycket positiv och sade sig ha lämnat filmen med "ett slags hänförelse" riktade dock en anmärkning mot formatet: "Visst hade (-) filmen - föruts- att att vi tänker på bilddramat mera än på den uttömmande redovisningen av ett litterärt material - vunnit på att kom- primeras. Under den sista av de tre timmarna kändes det att berättelsen kör fast, stannar i longörer, trevar efter håll- punkter. Ibland var det som Troell redan sagt allt men tvin- gar sig att säga mera."

En liknande reaktion gav Maria Ortman uttryck åt i BLM: "När filmen brer ut sig, blir långsammare och mer episk tycks den inte riktigt ha någon form att förankra sig i, den tenderar att bli illustration. (-) En fråga växer sig också stark un- der filmens andra hälft: blir inte Troells stilisering allt- för stark? Väljer han inte det andlöst sköna, det lyckliga och soldränkta alltför ofta utan att redovisa nöden, smutse- n, sjukdomen, det identitetslösa eländet? Är det därför ski- ldringen av Olofs politiska engagemang verkar så förströdd och hans slutliga uppbrott litet slumpartat."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades under tiden maj-december 1965 (komplette- ringar i februari 1966), i huvudsak i trakten av Boden och längs Lule älv. Begravningen togs vid Ingarö kyrka i Stockh- olms skärgård. Ett mindre antal scener togs i ateljé.

Samtidig premiär utanför Stockholm ägde rum i Boden (Saga), Borlänge (Palladium), Falun (City), Jokkmokk (Norden), Kiru- na (Palladium), Luleå (Forellen) och Uppsala (Skandia).

Stora förhoppningar knöts till internationell premiering av filmen. Tillsammans med Halldoffs "Livet är stenkul" (1967/3) sändes den till 17:e festivalen i Väst-Berlin sommaren 1967. Där erhöll den dock endast ett hedersomnämnande samt ett delat specialpris på 3.500 Mark från den kyrkliga organ- isationen International Evangelic Film Center (Lutherrosen och Otto Dibeliuspriset). I en artikel i landsortspressen ansåg Gunnar Oldin att motgången i Berlin berodde på att vå- ra filmskapare arbetade för provinsiellt för att kunna slå sig fram på en internationell marknad (Hallands Nyheter 12.7.1967). Inte heller för en Oscarsnominering kvalificerade sig filmen. I bägge fallen torde frånvaron av spekulativa inslag ha spelat en avgörande roll.

Vid 3:e Internationella filmfestivalen i Chicago i november 1967 erövrade dock filmen de två förnämsta utmärkelserna "The Golden Hugo", för bästa film, och "The Silver Hugo", för bästa regi. Filmen distribuerades i England och USA und- er titeln "Here (även Here's) Is Your Life"; i Frankrike kallades den "Les Feux de la Vie" och i Tyskland (BRD) "Hier hast du dein Leben". I utlandet visades vanligen en förkort- ad version.

I Sverige tilldelades Troell en av Svenska Filminstitutets Guldbaggar 1967. Institutets jury gav filmen 2,4 poäng och placerade den därmed på andra plats bland 10 premierade fil- mer. Kvalitetsbidrag utgick med 476.906 kronor. Tidskriften Chaplin gav såväl Troell som Bengt Forslund (1967) vardera ett pris för deras insatser under filmåret 1966. Troell er- höll även flera svenska stipendier efter sin framgång, bl a Svensk Filmindustris nyinstiftade stipendium på 2.500 kr, Edvin Adolphsons studiestipendium på 2.000 kr, och Landsorg- anisationens kulturstipendium på 10.000 kr.

Eyvind Johnsons (1900-1976) romansvit om Olof publicerades 1934-1937.

Förlaga

Originaltitel Nu var det 1914 (Roman)
Författare Eyvind Johnson


Originaltitel Här har du ditt liv (Roman)
Författare Eyvind Johnson


Originaltitel Se dig inte om (Roman)
Författare Eyvind Johnson


Originaltitel Slutspel i ungdomen (Roman)
Författare Eyvind Johnson


Inspelning

(kompletteringar i februari 1965) 1965-04 1965-12
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Boden Sverige
Bovallen Sverige
Båtskärsnäs Sverige
Jokkmokk Sverige
Ingarö kyrka Stockholms skärgård Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1966-12-26 Saga Boden Sverige 169 min
1966-12-26 Palladium Borlänge Sverige 169 min
1966-12-26 City Falun Sverige 169 min
1966-12-26 Norden Jokkmokk Sverige 169 min
1966-12-26 Palladium Kiruna Sverige 169 min
1966-12-26 Forellen Luleå Sverige 169 min
1966-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 169 min
1966-12-26 Skandia Uppsala Sverige 169 min
TV-visning 1973-04-23 TV1 Sverige 162 min
1974-10-04 TV1 Sverige 162 min
1981-12-13 TV2 Sverige 162 min
1986-03-01 TV1 Sverige 162 min
1997-01-04 SVT2 Sverige 162 min
1997-08-29 SVT1 Sverige 162 min
2000-07-29 SVT1 Sverige 162 min
2004-07-11 SVT2 Sverige 162 min
2006-08-15 SVT1 Sverige 162 min
Urpremiär 1966-12-26 Saga Boden Sverige 169 min
1966-12-26 Palladium Borlänge Sverige 169 min
1966-12-26 City Falun Sverige 169 min
1966-12-26 Norden Jokkmokk Sverige 169 min
1966-12-26 Palladium Kiruna Sverige 169 min
1966-12-26 Forellen Luleå Sverige 169 min
1966-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 169 min
1966-12-26 Skandia Uppsala Sverige 169 min
Videorelease 1997-09 Sverige 162 min
Annan visning 1970 Warszawa Polen (endast filmstudios)
TV-visning 2017-01-10 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2016-01-23 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2018-05-07 SVT1 Sverige
2018-12-23 SVT24 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Jag gick mig åt körka
Kompositör Allan Edwall
Textförfattare Allan Edwall
Sångare Allan Edwall


Originaltitel Herbstabend
Kompositör Bernhard Axén


Originaltitel The Wedding of the Winds
Kompositör John T. Hall (1900)


Originaltitel L'Internationale
Kompositör Pierre Degeyter (1887)
Textförfattare Henrik Menander (svensk text 1902)
Eugène Pottier (fransk text 1871)


Originaltitel Sörmlandspolskan


Originaltitel Serenade, piano, op. 37
Kompositör Agathe Backer-Grøndahl (1896)


Originaltitel Kaiser Friedrich-Marsch
Kompositör Carl Friedemann (1886)


Originaltitel Ship Ahoy!/All the Nice Girls Love a Sailor
Kompositör Bennett Scott (1909)
Textförfattare Knut Nyblom (svensk text 1909)
Arthur John Mills (engelsk text 1909)
Sångare Ulla Sjöblom


Originaltitel La Marseillaise
Kompositör Claude Joseph Rouget de Lisle (1792)
Textförfattare Claude Joseph Rouget de Lisle (fransk text 1792)
Edvard Fredin (svensk text 1889)


Utmärkelser

Confédération Int. des Cinémas d'Art et d'Essai Berlin 1967
Comité Int. pour la Dif. des Arts par le Cinéma Berlin 1967
Evangelische Filmgilde 1967 (monatsbeste)
Filmbewertungsstelle (Wiesbaden) Wiesbaden 1967 (prädikat: besonders wertvoll)
Guldbagge Stockholm 1967 Bästa regi Jan Troell
Golden Hugo Chicago 1967 (bästa film)
International Inter-Church Film Center Berlin 1967 (t.m. Pepé och pojken)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1967 (bidrag om 476 906,09 kr)
Silver Hugo Chicago 1967 Jan Troell (bästa regi)
Chaplin-priset Stockholm 1966 Jan Troell
Fabiola (1918) Citeras i Här har du ditt liv (1966)
Avgrunden (1910) Citeras i Här har du ditt liv (1966)
Från spex till sex (1971) Citat ingår från Här har du ditt liv (1966)
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Här har du ditt liv (1966)
Troells trollspegel (2008) Citat ingår från Här har du ditt liv (1966)
Jan Troell - ett porträtt (2001) Citat ingår från Här har du ditt liv (1966)
En sann historia (1985) Citat ingår från Här har du ditt liv (1966)

Ämnesord

Anarkister
Arbetarrörelsen
Arbetarskildring
Begravning
Bildningshunger
Bildningsroman
Biografer
Biografvaktmästare
Biografägare
DK Arbete, Arbetsvillkor
DK Drama
DK Landsbygden
DK Litterära förlagor
DK Ungdomskultur
Dragspel
Drömsekvens
Episk film
Filmad litteratur
Filmexcerpt: Afgrunden. Danmark 1910.
Filmexcerpt: Fabiola. Italien 1913.
Filmexcerpt: Journalfilm 1914-1918.
Filmförevisning
Flottare
Första världskriget
Helaftonsfilm
Järnvägsarbetare
Klasskamp
Könssjukdom
Lokverkstad
Norrbotten
Olycksfall i arbetet
Självmord
Smedja
Smörgåsbord
Socialism
Statens Järnvägar
Strejker
Svenskt samhälle: 1910-1918
Sågverk
Sågverksarbetare
Tegelbruk
Timmerflottning
Tivolin
Ungdom
Uppbrott
Ånglok

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 4605


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 4567


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 4605


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 4630


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HÄR HAR DU DITT LIV En film av Jan Troell efter Eyvind Johnsons "Romanen om Olof"
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HÄR HAR DU DITT LIV En film av Jan Troell efter Eyvind Johnsons "Romanen om Olof"
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HÄR HAR DU DITT LIV Pressuccé utan motstycke Lysande beröm i alla tidningar


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HÄR HAR DU DITT LIV En film av Jan Troell efter Eyvind Johnsons "Romanen om Olof"
Tryckeri Ewes O.B. -tryck
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel HER HAR DU DIT LIV
Tryckeri Parrot Litho A/S


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Voici ta vie alt. Ta vie
Omfång 44 s.
Språk Franska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Här har du ditt liv. Manuskript: Bengt Forslund och Jan Troell.
Omfång 200 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Här har du ditt liv.
Omfång 28 s. + 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Här har du ditt liv. This is Your life.
Omfång 37 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 11
Dia 10
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit och färg
Längd i minuter 162 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?