Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Mördaren - en helt vanlig person
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1967-01-20

Medverkande

Allan Edwall
Wilhelmsson, konduktör

Lars Ekborg
Adolf Hellberg, ryttmästare

Karl-Arne Holmsten
Torbjörn Grälle, handelsresande

Erik Hell
Tryggve Holm, kriminalpolis

Heinz Hopf
Gregor Hult

Visa alla medverkande

Handling

I filmens prolog presenteras mördaren. Han är en medelålder- s, plikttrogen statstjänare med "ett intressant yrke och en fascinerande hobby", en av dessa få som vågar utföra vad vi andra...

Visa hela handlingen

Press

Att regissören Mattsson enligt kritikerna utnyttjat de bästa utländska förebilder, framställda av thrillermästare som Hitchcock, Siodmak och Carol Reed, gjorde inte omdömena för-...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Allan Edwall Wilhelmsson, konduktör
Lars Ekborg Adolf Hellberg, ryttmästare
Britta Pettersson Lena
Karl-Arne Holmsten Torbjörn Grälle, handelsresande
Erik Hell Tryggve Holm, kriminalpolis
Heinz Hopf Gregor Hult
Elsa Prawitz Karin Swan, operasångerska
Nils Hallberg Hultberg, stationsföreståndare
Curt Masreliez Vilford Berg, sjöman
Björn Gustafson Valfrid Andersson
Tore Bengtsson Mats
Frej Lindqvist Assarsson, direktör
Ewa Strömberg Pia
Christina Carlwind Ejvor
Olle Björling Kenneth
Christina Sellgren Siv Lundmark
Julie Bernby Tora Björk, sköterska
Karl-Arne Bergman Gustaf Eriksson
Hans Bendrik lokföraren
Lars-Åke Bergwall lokbiträdet
Gunnar Stanzén biljettören
Monique Ernstdotter en ung kvinna
Gerd Widestedt en kvinna

Bolag

Produktionsbolag A-Produktion
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Pallas Film AB
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

I filmens prolog presenteras mördaren. Han är en medelålder- s, plikttrogen statstjänare med "ett intressant yrke och en fascinerande hobby", en av dessa få som vågar utföra vad vi andra låter förbli hemliga önskningar. "Vederbörande har alltså två liv, eller kanske tre eller fyra eller ännu fler - förstår ni den oerhörda rikedomen i detta", frågar en av dramats rollfigurer, den homosexuelle narkomanen Gregor Hult.

Ett tåg är på väg norrut genom Sverige på midsommarafton. I en av vagnarna färdas ett tjugotal passagerare. En av dem är den unga Lena, som lämnat sin Mats för att tänka över deras förhållande. Anledningen är att hon fått veta att Mats varit intagen på sinnessjukhus. Mats har följt efter Lena och gått ombord på tåget.

En annan passagerare, direktör Assarsson, har låst in sig med Pia, en vacker flicka med penningbekymmer. Hon har mot ersättning gått med på att försöka återställa direktörens sviktande potens. Då denne övergår till smärtsamma handgrip- ligheter väcks dock Pias moraliska indignation och hon begär att få bli utsläppt. De oundvikliga skandalen krossar Assar- sson.

I förstaklasskupén gör Torbjörn Grälle, handelsresande, ope- rasångerskan Karin Swan sin kur medan ryttmästare Adolf Hellberg - oföränderligt knektaktig i tal och gester - till- sammans med passagerarna Valfrid Andersson och Vilford Berg stärker sin självkänsla med alkohol. För de nyförälskade ungdomarna Ejvor och Kenneth erbjuder en tom kupé möjlighe- ter till upprepad intim samvaro natten lång. Över resenärer- na vakar konduktören Wilhelmsson med fast hand.

Lena upptäcker att Siv Lundmark, flickan i hennes sovkupé, saknas efter ett toalettbesök. Ett stycke av hennes nattrock sitter fast i vagnsdörren. Siv har överfallits och kastats av tåget av en okänd person iförd en blank svart rock. Mats har en sådan, och Lena, som sett honom passera korridoren strax efter överfallet, misstänker att han kan ha något med Sivs försvinnande att göra. Lena drar i nödbromsen. Tåget blir stående på rälsen och måste repareras. Under väntetiden evakueras flertalet passagerare till ett närliggande statio- nshus.

Stationsföreståndaren och ett par resenärer ger sig iväg på dressin och finner Siv död intill banvallen. Liket förs til- lbaka till stationshuset.

Gregor Hult och Vilford Berg är säkra på att Mats är skyl- dig - han har varit intagen för otukt med minderårig - och piskar upp en lynchstämning mot denne. De misshandlar honom och tvingar honom att kyssa liket. Men Grälle har andra tan- kar och har gått ombord på tåget för att forska efter den svarta rocken. Hans upptäckt kostar honom livet.

Kriminalpolis Tryggve Holm, lika trygg som klok, tar hand om fallet och inleder förhör med passagerarna. När tåget åter startar har han klart för sig vem mördaren är och lyckas i det rätta ögonblicket förhindra att Lena får dela Sivs öde. Tågmästaren, som närde hat till sin hustru, byts ut och tå- get rullar vidare.

Censur / granskning

Censurnummer 105206
Datum 1967-01-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2640 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2640 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Att regissören Mattsson enligt kritikerna utnyttjat de bästa utländska förebilder, framställda av thrillermästare som Hitchcock, Siodmak och Carol Reed, gjorde inte omdömena för- sonligare även om kritikerna tillmötesgick regissörens anmo- dan att inte avslöja mördaren. Leif Furhammar i Svenska Dag- bladet ansåg följande sex rader i tidningen uttömmande: "Per Wahlöö och Maj Sjöwall har skrivit filmen, Arne Mattsson har regisserat den. Och den som sen minns "Pensionat Paradiset" (1937) som den svenska filmbotten, han följer helt enkelt inte med sin tid."

Även Jonas Sima (Expr) höll sig till det lilla formatet och menade att det skrivande familjeföretaget Maj Sjöwall-Per Wahlöö "konstruerat en intrig som Hitchcock inte ens skulle godkänt för TV". Kritikern sammanfattade: "'Mördaren' är me- ra lustspel än thriller - stundtals t o m ett lustigt lust- spel. Men spännande? Nä, inte ett spår! "Mördaren" är en helt vanlig Mattsson-film, lite snaskig, lite bildgalen, välgjord men helt ointressant. En B-produktion i Mattssons A-produktion."

Jurgen Schildt (AB) ägnade utrymme åt regissörens påstådda psykologiska uppsåt: "att visa att mördaren finns mitt ibla- nd oss, att han är en figur som du eller jag". Resultatet blev, tyckte kritikern, en "dykning i handfat": "Detta är - goddag yxskaft - en meningslös utgångspunkt så länge som Mattsson inskränker sig till att illustrera vanligheten och undviker att befatta sig med det enda intressanta, näm- ligen just avvikelsen. Att en mördare har tio fingrar och tio tår och ett snällt ansikte är mindre tankeväckande än frågan vad som predestinerar honom till mördare, och på den punkten har filmen ingenting att komma med. Man blir inte psykolog bara för att man kan stava till termen. Om Matts- son - med en saltomortal som framför allt förlagts till slu- tscenerna - velat dyka i djupa vatten har han m a o landat i ett handfat."

Mauritz Edström (DN) kände sig "ofrånkomligt hemma" i den schablonverklighet många svenska filmer hjälpt till att ska- pa men undrade hur man skulle få veta vad som var rätt: att skratta eller gråta åt filmen: "Det är möjligt att paret Per Wahlöö-Maj Sjöwall (-) velat driva med hela rasket. Det är också möjligt - eller är det möjligt? - att Arne Mattsson skämtar med sig själv och den svenska film han tjänar. Eller att skådespelarna driver. Hur som helst är det länge sen jag hade så bakvänt roligt åt en film."

Stig Björkman i Chaplin reagerade starkt mot filmens speku- lativa inslag: "'Mördaren' (manus: Chaplins förre citronpristagare Per Wahlöö) gör (-) en obehaglig dygd av att framvi- sa anomalia (ett drag som filmen delar med många av Mattsso- ns tidigare deckarfantasier). Med stor fördomsfullhet beskr- iver filmen avvikande sexuella beteendemönster; ett par av tågets passagerare uppges också ha vårdats på mentalsjukhus, varför medpassagerarna (och publiken) bjuds att snabbt leda över eventuella misstankar på dessa. "Mördaren" är en genom- gående känslolös och starkt osmaklig film. "Mördaren, det är jag" skulle Arne Mattsson kunna uttrycka i flaubertska orda- lag. Med sin nya film tar han definitivt död på såväl ambit- ionen som publikens tålamod."

Kommentar Svensk filmografi

Föreställningen om en tågmördare i Sverige hade verklighets- underlag. Under 50- och 60-talen föll flera passagerare ut genom vagnsdörrar och omkom. Sannolikt bidrog dörrlåsens då- varande konstruktion till de flesta av dessa olyckor. Manus- kriptmedarbetaren Per Wahlöö (1926-1975) författade tillsam- mans med sin maka Maj Sjöwall en serie uppmärksammade krimi- nalromaner. Enligt tidskriften Chaplin utföll hans tidigare medarbetarskap i svensk film olyckligt. För att demonstrera sitt missnöje tilldelade Chaplin Per Wahlöö 1966 års citron- pris för manus till filmerna "Flygplan saknas", "Morianerna" och "Nattmara" (samtliga från 1965).

Enligt pressuppgift var idén till filmen Lorens Marmstedts och meningen var att han skulle ha producerat den. Han avled e- mellertid 4.4.1966.

Exteriörscenerna togs vid Rekarne station utanför Eskilstu- na. Inspelningen av filmen pågick från slutet av september till början av november 1966. A-Produktion, ägt av Gunnar Ejderyd, var tänkt som en svensk motsvarighet till det amerikanska United Artists. Lars-Mag- nus Lindgren och Arne Mattsson ingick bl a som intressenter. Ambitionerna fullföljdes dock aldrig.

Hos SF fick filmen prodnr 4-R-173.

Inspelning

Filmstaden, Råsunda. utanför Eskilstuna.

Visningar

Sverigepremiär 1967-01-20 Spegeln Stockholm 96 min
Urpremiär 1967-01-20 Spegeln Stockholm 96 min

Ämnesord

Homosexuella
Konduktörer
Kriminalfilm
Kvinnomord
Lynchstämning
Militärer
Mord
Narkomaner
Prostitution
Sadism
Thriller
Tåg
Tågmördare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Arne Mattsson-filmen MÖRDAREN - EN HELT VANLIG PERSON
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Arne Mattsson-filmen MÖRDAREN - EN HELT VANLIG PERSON
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel DER SCHLAFWAGENMÖRDER Er jagte nur Blondinen!
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stilla Natt.
Omfång 174 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Film L-A101. En thriller av Maj Sjöwall, Per Wahlöö och Arne Mattsson.
Omfång 204 s. + 2 s. handskriven roll- och miljölista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En thriller av Maj Sjöwall, Per Wahlöö och Arne Mattsson.
Omfång 184 s. + 4 s. + 23 s. produktionsuppgifter, miljö- och rollista i ett ex.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En thriller av Maj Sjövall, Per Wahlöö och Arne Mattsson.
Omfång 184 s. + 4 s. spelplan och handskriven miljölista + 23 s. miljölista.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?