Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Livet är stenkul : Fyra dagar i maj 1966
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1967-01-23

Medverkande

Inger Taube
Britt Holmkvist, telefonist på DN:s annonsorderkontor, frånskild

Mai Nielsen
Maj, Britts barnflicka, kallad "Klyftan"

Thomas Janson
Thomas

Stig Törnblom
Jan, "Janne"

Keve Hjelm
Roland Holmkvist, Britts f.d. man, mäklare

Visa alla medverkande

Handling

Handlingen utspelas under fyra dagar i maj 1968. Roland, en mäklare på väg mot de fyrtio, hänger på sitt stamcafé (Ope- rabaren) i sällskap med sin 6-årige son Leif. Han är skild från...

Visa hela handlingen

Press

Halldoffs andra långfilm mottogs med övervägande positiv kri- tik av de ledande stockholmskritikerna, men samtliga hade in- vändningar mot bristen på djupare analys av karaktärerna och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Passare
Orkester
B-ljud
Specialeffekter, ljud
Mixning

Medverkande

Inger Taube Britt Holmkvist, telefonist på DN:s annonsorderkontor, frånskild
Mai Nielsen Maj, Britts barnflicka, kallad "Klyftan"
Lars Hansson Kent
Thomas Janson Thomas
Stig Törnblom Jan, "Janne"
Keve Hjelm Roland Holmkvist, Britts f.d. man, mäklare
Bengt Ekerot Britts granne, "knegarn"
Hanny Schedin farmor, Rolands mor
Leif "Dodo" Claesson Leif, "Lill-Roland", Britts och Rolands son, 6 år
Lena Hansson den glåmiga, Britts arbetskamrat
Mads Rydman den påkörde
Lage Lindell en konstnär på Operabaren
Stig Claesson en författare på Operabaren
Ove Magnusson en journalist på Operabaren
Bengt Forslund en gäst på Operabaren
Jonas Sima en gäst på Operabaren
Kerstin Berg damen som blir ikullsprungen i trappan av Britt
Ulf Berggren busspassagerare
Jan Halldoff en man på gatuserveringen
Åke Noord en dansande på Blå Porten

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1967
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Handlingen utspelas under fyra dagar i maj 1968. Roland, en mäklare på väg mot de fyrtio, hänger på sitt stamcafé (Ope- rabaren) i sällskap med sin 6-årige son Leif. Han är skild från Britt men har hand om pojken med jämna mellanrum utan att egentligen intressera sig för honom. Britt, 25 år, arbe- tar som telefonsvarare på en stor tidnings annonsavdelning. Varken hon eller Roland hyser någon entusiasm för sina respektive arbeten. Britt har anställt den 17-åriga barnflickan Maj för att se till Leif och något annat får hon inte heller Maj att göra.

En måndag när Britt kommer hem på lunch finner hon tre besö- kare i lägenheten. Det är Majs gäng: Kent, Thomas och Jan. De driver omkring på stan, dricker öl, odlar sin jargong, tråkar de välanpassade och engagerade och skaffar vad de be- höver för dagen genom stölder. Thomas förklarar för Britt att det bara är polacker som arbetar. Sedan de övertygat sig om att Maj, som de kallar "Klyftan", saknar pengar till ben- sin åt bilen (2CV) beslutar sig gänget för att locka med Britt då hon har ett mindre belopp i kontanter. Planen går i lås. Leif placeras hos sin farmor och Britt följer med dem. Tveksam till en början försöker hon hänga med i deras lekar och anpassa sig till ett uppträdande som stundtals slår över i brutalitet. En alkoholiserad arbetare bor granne med Britt. Ståhejet i hennes lägenhet ger honom anledning att söka kon- takt och han får tillfälle att demonstrera sin ungdoms dans- glädje i en charleston. Britts nya umgänge gör däremot Rola- nd desperat: han anar att hon är på väg att kliva över en generationsgräns och skaffa sig en frihet som han själv ald- rig kan nå. Han bryter sig in i lägenheten för att lämna Le- if men ingen bryr sig längre om pojken. Britt försöker över- tala Kent att ligga över hos henne när gänget drar sig till- baka en natt. Till sist samtycker han men deras famntag av- bryts av Rolands ankomst. Kent smugglas in till Maj där ock- så Leif ligger och sover. Roland blir upprörd vid tanken på sonens rumskamrater och försöker tala ut med Britt men som- nar.

Såväl Kent som Roland hamnar på morgonen hos grannen. Där uppstår ett slags utbyte av livserfarenheter till resterna av Rolands konjak. Arbetaren kan inte förstå deras totala brist på målsättningar. Nästa dag plockar gänget upp Britt på stan och tar henne med till ett friluftsbad (Vanadisbad- et). Thomas och Jan rånar en homosexuell badgäst varefter hela sällskapet lämnar stan i en stulen Mercedes. Bilen är full av semesterprylar som de kastar omkring på ett stort fält. En man har satt sig att läsa i skuggan av ett träd. Gänget trakasserar honom och då han försvarar sig jagar de honom i bilen. Innan de hinner bromsa har den okände krossa- ts mot ett träd. Ångestfylld flyr Britt gänget.

Censur / granskning

Censurnummer 104969
Datum 1966-11-16
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2305 meter
Kommentar Aktindelning: 525-555-510-530-185 = 2305 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2305 meter
Längd i minuter 84 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Halldoffs andra långfilm mottogs med övervägande positiv kri- tik av de ledande stockholmskritikerna, men samtliga hade in- vändningar mot bristen på djupare analys av karaktärerna och "det förvånansvärt platta och påklistrade slutet med melodr- amatiska detaljer som bilstöld och dödskörning". (Mauritz Edström, DN). Annars tyckte Edström att Halldoff var den fö- rste svenske regissör som lyckats skildra "popålderns livs- mönster" inifrån. Kritikern skrev:

"Här slår poprytmerna igenom dir- ekt. Filmen är ett enda hålligång över de generationsklyftor som tonårsrevolutionen accentuerat.

Det är i långa stycken en avväpnande frisk och vital film, och inte minst är det en förtjänst att den inbjuder till mo- tsägelser och diskussion. Halldoff är som filmmakare främst ett öga som ser. Han har en förmåga att placera kameran rätt på och ge en ögonblicklig kontakt med nuet. Om han är någon diktare återstår väl att se. Men alliansen mellan honom och Claesson, en författare med både erfarenhet och vision, hör till de uppfriskande inslagen i vår film just nu."

Även Jurgen Schildt (AB) underströk författarens väs- entliga insats och tyckte att där han inte var närvarande i filmen, där uppstod ett tomrum:

"Jan Halldoff bör vara tacksam för honom. Ska Slas (Stig Claesson) och vi andra vara tacksamma för Hal- ldoff? I princip ja. Han besitter goda ögon och en bubblande oför- villelse. Han umgås kärleksfullt och otvunget med sitt medi- um, utan fixa idéer om de turer och rutiner som det brukar anses rekommendabelt att tillgripa mellan start och mål. Hans filmer ger intryck av en tillblivelse i frihet. (-) Men inte ens med så löftesrika förutsättningar är det sagt att resultatet blir en film som håller. Det finns i "Livet är stenkul" en lakun (brist) som kan beskrivas så: där Slas inte är närvarande har Halldoff inte haft någonting annat att sätta i stället. Bristen gäller till lika delar storyn som sådan och attityden till den verklighet filmen skisserar."

Lasse Bergström (Expr) beskrev filmen som "definitivt mera Halldoff än Slas; ett fall framåt som möjligen kan diskuter- as": "En sak är alldeles säker. Den nya filmen löper lättar- e. Den har, och jag tänker då på sättet att berätta, en egen rytm och det var den som ofta kom bort mellan monologerna i "Myten" (1966/7). Här finns den och den är ung och vital precis som det musik- aliska ledmotiv av popgruppen Fabulous Four som Halldoff med fin känsla använder för att förstärka det som han själv kal- lar för sin films 'ton'."

Carl Henrik Svenstedt (SvD) gav den ekonomiska och sociala bakgrunden till filmens karaktärer och ansåg att Halldoff riktigt fångat "den tredje välfärdsgenerationen" av ungdomar utan ideal: "'Livet är stenkul' är en sataniskt skicklig be- rättelse om föräldragenerationens oförmåga att ge ungdomen hållbara alternativ". Kritikern tog fram pojken Leifs roll i filmen och underströk att där fanns "ett offer som ställer hela problematiken på sin spets: Britts lille pojke (-) som lämnas på drift utan skydd och utan klara alternativ. Det är om honom det handlar." Svenstedt sammanfattade: "Inte sedan Sjöman-Görlings "491" (1964/4) har det gjorts en så effek- tiv samtidsskildring i svensk film (Myrdal-Hassners skissar- tade "Myglaren" (1966/6) undantagen). Den är rolig, förföriskt elega- nt, lätt i tonen. Det dokumentära intrycket förstärks av fi- na miljöbilder och av ungdomarnas kantiga utspel mot drivna aktörer som Hjelm och Ekerot, båda lysande. Inger Taube fun- gerar, som alltid, huvudsakligen som skön katalysator."

Kommentar Svensk filmografi

Filmkritikern Jonas Sima erbjöds att i egenskap av regiassi- stent få följa hela inspelningen och kommentera den i en da- gbok. Avsnitt ur denna dagbok publicerades i Chaplin 65/6/1966, 69/1/1967 och 70/2/1967.

En förhyrd rivningshuslägenhet i Sundbyberg förvandlades till den frånskilda fruns lägenhet. Inspelningen pågick från mitten av april till senare hälften av juni. Bland stockhol- msmiljöer användes bl a Operabaren och Kungsträdgården, Str- andvägen, Vanadisbadet, restaurangen Disc Jockey Club (Blå Porten) på Djurgården samt varuhuset Kvickly i Farsta.

Filmens populära melodier, av vilka "After All" var det mus- ikaliska ledmotivet, spelades av popbandet Fabulous Four. De pressades på "Livet är stenkul", LP Fontana 6425 008.

Svenska Filminstitutets kvalitetsjury tilldelade filmen 0,6 poäng (delad 4:e plats med fyra andra filmer av sammanlagt 10). Värderingen innebar ett bidrag på 119.226 kr.

Vid presentationen av filmen vid Berlinfestivalen sommaren 1967 uppträdde Fabulous Four dock utan påtaglig effekt på kritikernas bedömning. Filmen fick i Tyskland titeln "Los, lass uns doch mal verrückt spielen".

Inspelning

1966-04-12 1966-06
Operabaren Stockholm Sverige
Kungsträdgården Stockholm Sverige
Vanadisbadet Stockholm Sverige
DN-huset Stockholm Sverige
Konditori Aniara Stockholm Sverige
Blå Porten (Disc Jockey Club), Djurgården Stockholm Sverige
Djurgården Stockholm Sverige
Ladugårdsgärde Stockholm Sverige
Sundbyberg Sverige
varuhuset Kvickly Farsta Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1967-01-23 Palladium Stockholm Sverige 84 min
Urpremiär 1967-01-23 Palladium Stockholm Sverige 84 min
TV-visning 1979-03-24 TV2 Sverige 81 min

Musikstycken

Originaltitel After All
Kompositör Lalla Hansson
Ulf Arvidsson
Textförfattare Lalla Hansson
Ulf Arvidsson
Framförs av Fabulous Four


Originaltitel What's in the Sky
Kompositör Lalla Hansson
Björn Håkansson
Ulf Arvidsson
Textförfattare Lalla Hansson
Ulf Arvidsson
Framförs av Fabulous Four


Originaltitel Beer Party
Kompositör Lalla Hansson
Björn Håkansson
Ulf Arvidsson
Textförfattare Lalla Hansson
Ulf Arvidsson


Originaltitel Rotten Rats
Kompositör Lalla Hansson
Ulf Arvidsson
Textförfattare Urban von Rosen
Framförs av Fabulous Four


Originaltitel Uffes Drimm
Kompositör Lalla Hansson
Ulf Arvidsson
Textförfattare Lalla Hansson
Ulf Arvidsson
Framförs av Fabulous Four


Originaltitel I Still Love You
Kompositör Lalla Hansson
Ulf Arvidsson
Textförfattare Lalla Hansson
Ulf Arvidsson
Framförs av Fabulous Four


Originaltitel Gitarrmusik
Kompositör Lalla Hansson
Ulf Arvidsson
Framförs av Fabulous Four


Originaltitel Svensk rapsodi, nr 3, op. 47, "Dalarapsodi"
Kompositör Hugo Alfvén (1931)


Originaltitel Charlston
Kompositör Charles Redland (1958)


Originaltitel Sporrans on Parade
Kompositör Peter Dennis


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1967 (bidrag om 119 226,53 kr)

Ämnesord

Främlingskap
Föräldrar och barn
Homosexualitet
Hålligång
Popmusik
Skilsmässor
Slang
Stockholm/Vanadisbadet
Svenskt samhälle: 60-tal
Ungdomsbrottslighet
Ungdomsrevolt
Ungdomsskildringar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2289


Typ Duplikatnegativ neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Musiken ur LIVET ÄR STENKUL är skriven av Fabulous four. Musiken ur LIVET ÄR STENKUL är värd att höras...


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel En film av Jan Halldorff LIVET ÄR STENKUL
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel LIVET ÄR STENKUL en film av Jan Halldoff
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manus Jan Halldoff och Stig Claesson.
Omfång 114 s. En komentar (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 26 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?