Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Puss & kram
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1967-06-26

Medverkande

Sven-Bertil Taube
Max, direktörsassistent

Agneta Ekmanner
Eva, fotomodell, hans fru

Håkan Serner
John, författare

Lena Granhagen
Kickan, skrivmaskinslärarinna

Ingrid Boström
Johns första väninna

Rolf Larsson
Ateljéfotograf

Visa alla medverkande

Handling

John, författare utan böcker med bohemisk läggning, blir ut- kastad av sin flickvän, hos vilken han haft en ombonad fris- tad. Traskande på gatorna stöter han i en hattaffär ihop med sin...

Visa hela handlingen

Press

Omsorgsfulla analyser ägnades filmen och de flesta kritiker i Stockholms huvudtidningar framhävde dess originella karaktär och självständighet. Men även kritiska synpunkter framfördes....

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Söktitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Inspelningsassistent
B-foto
Stillbildsfoto
Negativklippning
B-ljud
Mixning

Medverkande

Sven-Bertil Taube Max, direktörsassistent
Agneta Ekmanner Eva, fotomodell, hans fru
Håkan Serner John, författare
Lena Granhagen Kickan, skrivmaskinslärarinna
Ingrid Boström Johns första väninna
Rolf Larsson Ateljéfotograf
Leif Zern en expedit
Rebecka Tarschys en journalist
Carl-Johan Rönn en fotograf
Peter Cornell en ung man
Tuulikki Lindroth en fotomodell
Staffan Cullberg en föreläsare
Lars Löfström barn
Johan Löfström barn
Magnus Ryde barn
Nino Lindblom barn
Erik Spangenberg barn

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2021
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2011
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

John, författare utan böcker med bohemisk läggning, blir ut- kastad av sin flickvän, hos vilken han haft en ombonad fris- tad. Traskande på gatorna stöter han i en hattaffär ihop med sin gamle skolkamrat Max. Denne är hattfirmans direktörsämn- e, en smart, flott, till yrket och socialgruppen väl anpass- ad person, gift med den vackra fotomodellen Eva. Max erbjud- er John husrum hos sig några dagar och John flyttar in. Han gör sig snart oumbärlig som betjänt åt paret och blir samti- digt omskött som det barn de saknar.

På ateljén uppvaktas Eva av fotografen. Han är i motsats till Max intresserad av henne. Då Max anländer gör fotograf- en med en ironisk gest en bröllopsintervju med paret och kn- äpper några passande bilder.

Under en utflykt i bil med matkorg överger Max sin hustru och ger sig ut på upptäcktsfärd med John - chauffören. De bägge gör ett misslyckat försök att hälsa på Johns f d fl- ickvän. Efteråt visar Max bröllopsbilderna för John och för- klarar att Eva är mycket lycklig. John tror att bilderna är äkta. Vid hemkomsten har Eva en våldsam uppgörelse med Max. John är på väg att flytta men övertalas att stanna. Medan John sänds på bio försonas paret i stora dubbelsängen.

John tar en kurs i maskinskrivning varvid ömsesidigt tycke uppstår mellan honom och den unga lärarinnan Kickan. Hon fl- yttar hem till Max och Eva. Kickans närvaro stärker snabbt Johns självkänsla. Till tonerna av Marseljäsen tågar han och Kickan in i sängkammaren och gör revolt. Rollerna blir nu ombytta. De nyinflyttade breder ut sig och börjar använda värdfolkets persedlar. En födelsedagsfest ordnas för Kickan till vilken John inbjuder sina yngsta vänner. Pojkarna visar sig vara små monster och det kostar John ett blått öga att rädda Kickans dygd.

Max och Eva kommer till slutsatsen att Kickan måste bort om de skall ha samma glädje av John som tidigare. Då hon är ute super de ned John och Max iscensätter på lek hur det gick till när han erövrade Eva. John hamnar tillsammans med Eva i sängen där de upptäcks av den hemvändande Kickan. Hon tar sina tillhörigheter och lämnar huset. Nästa morgon kommer John som vanligt med frukostbrickan på sängen men han trivs inte längre i sin gamla roll. Eva ser plötsligt cynismen hos Max och liknar honom vid en liten kall glasspinne. Hos John känner hon att det finns någon sorts värme och enkelhet och hon tar honom till sig i sängen för andra gången. Utanför sängkammaren står Max och kikar i nyckelhålet. Sedan drar han på sig Johns undertröja och lägger sig i dennes soffa. Bröllopsbilderna ställer han upp på fönsterkarmen.

Censur / granskning

Censurnummer 105361
Datum 1967-03-09
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2565 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2565 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Omsorgsfulla analyser ägnades filmen och de flesta kritiker i Stockholms huvudtidningar framhävde dess originella karaktär och självständighet. Men även kritiska synpunkter framfördes. Hanserik Hjertén i SvD tog ett grepp över hela den svenska filmproduktionen och menade att "svensk film ser konstig ut för närvarande": "Till en alltmer uttalad samhällsbeskrivning används allt luftigare och lättare former. Fjärilar svävar omkring med tankeväckande mönster på vingarna." Kritikern hade börjat längta efter "kraft eller skrovlighet eller hopbiten förtätning" men något sådant erbjöd inte "Puss & kram". Den var "hopsatt av filmatiskt förenklade situationer": "Med denna förenkling uppnår Cornell en intellektuell klarhet och rörlighet som är filmens största förtjänst. Men situationskomik och repliker varken biter eller klöser. Cornell har gripit tillbaka på skillnader, av delvis nytt slag, som florerar i vårt högeffektiva folkhem. Filmen är en mild komedi om en klasskänsla som tar sig vissa spontana former under en yta av kamratlighet, av ungdomligt ledig livsstil där "Puss och kram" ser ut som ett firmanamn. Filmens svaghet är att man känner sig likgiltig för vad den vill säga."

Göran Börge (AB) ville inte karaktärisera filmen mer än som en förhoppningsfull debut. Han tyckte att Cornell i första hand framträdde som författare och var "starkt beroende av de verbala uttrycksmöjligheterna" d v s dialogens poänger. I fråga om det visuella gick det sämre: "Emellanåt har Cornell försökt arbeta med mera renodlat filmatiska medel. Men när han lämnar ordens trygga mark och i synnerhet då han försöker vara lyrisk blir filmen stendöd. Han lyckas inte skapa de stämningar som skulle ge bilderna liv och flykt, den poe- si som kunde förmedla något utöver det faktiska bildinnehållet."

Lasse Bergström (Expr ) refererade till Cornells avhopp från Svenska Filminstitutets filmskola och konstaterade att "han samtidigt hoppat ur alla andra svenska filmskolor" och gått sin egen väg. Filmen utspelade sig "i sin egen hage, redan det en förtjänst". Bergström, liksom flera andra kritiker ansåg att Cornell följde den engelske dramatikern Harold Pi- nter i spåren "som social iakttagare, kvick replikförare och med det innersta budskapet så djupt gömt i säcken att man kan undra om det existerar". Enligt recensenten arbetade Cornell med "förbluffande säkerhet": "Han gör film som om han aldrig hade gjort något annat. (-) När man ser tillbaka på den kan man uppleva bilden av några människor som rör sig kring en konstruktör, intelligent, säker, markerat neutral, aldrig tråkig."

Det mest imponerande i Cornells första långfilm fann Göran O. Eriksson (DN) vara dess självständighet: "Den för in en ny och konstruktiv ton i den unga svenska filmen. Bokstavligen konstruktiv. "Puss & kram" har ingenstans prägel av improvisation, inga eller ytterst få dokumentära inslag. Den lämnar ingenting åt slumpen. Den är en uttänkt, ja, utspeku- lerad film: en konstruktion". Recensenten sammanfattade: "Jag kan tänka mig en mer laddad framställning av moderna svenska klassmotsättningar. "Puss & kram" är litet för schematisk, litet för gles i stoffet för att helt gestalta de komplicerade problem den är ute efter. Men den för in något avgjort nytt i svensk film. Jag vill inte säga att den öppnar nya möjligheter till dialog mellan filmen och de andra konstarterna, inte mer än vad framför allt Widerberg och Donner har gjort för längesen - men den tillför denna dialog en ny medvetenhet, en kyligare skärpa, en ökad spänning."

I en mycket uppskattande recension i BLM skrev Lars Gustafsson att det var mycket länge sedan han såg en så fängslande komedi: "Jag är imponerad av detta märkliga sätt att uttrycka tankar som andra brukar formulera i sociologiska essäer. Och av att tanken så starkt har kunnat tränga igenom filmens alla nybörjarfel och vanskligheter. Det är inte svårt att tycka om denna uppriktiga, charmfulla och bisarra film."

Kommentar Svensk filmografi

Med "Puss & kram" gjorde författaren och filmkritikern Jonas Cornell långfilmsdebut. Hans hustru Agneta Ekmanner utförde den kvinnliga huvudrollen. Cornell hade 1965 funnit undervi- sningen vid Svenska Filminstitutets filmskola otillfredstäl- lande och hoppat av. I sin film samarbetade han dock med två kamrater från filmskolan, fotografen Lars Swanberg och ljudmannen Lennart Malmer.

Inspelningen ägde rum i Stockholm med omnejd sommaren 1966 (juli-augusti). Som huvudinteriör användes en Östermalmsvån- ing (Karlavägen 86) vilket bl a bidrog till att produktio- nskostnaden för filmen kunde hållas så låg som 380.000 kr.

Filmen uppmärksammades positivt i utlandet och visades vid festivaler i Pesaro (Italien, juni 1967), New York (septem- ber 1967) och London (december 1967).

I Italien och England censurerades en kort scen i vilken Ag- neta Ekmanner betraktade sig naken i en spegel.

Av tidskriften Chaplin fick regissören Cornell och fotograf- en Lars Swanberg vardera ett hedersomnämnande. Filminstitu- tets kvalitetsjury tilldelade filmen 0,6 poäng varigenom den hamnade på 4:e plats tillsammans med tre andra filmer av 10. Kvalitetsbidraget uppgick till 119.226 kronor.

Författarinnan Margareta Ekström tecknade i Expressen (30.6.1967) ett starkt negativt porträtt av filmens kvinnliga centralgestalt och efterlyste "vanliga tjejer". Ett fåtal följande debattinlägg kretsade helt kring kvinnorollerna i samhället.

Inspelning

Våning på Karlavägen 86 Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1967-06-26 Grand Stockholm Sverige 94 min
TV-visning 1974-11-23 TV2 Sverige 90 min
1996-04-30 Kanal 5 Sverige 90 min
1997-03-16 Kanal 5 Sverige 90 min
Urpremiär 1967-06-26 Grand Stockholm Sverige 94 min
Dvd-release 2011-11-02 Sverige
TV-visning 2013-02-04 SVT1 Sverige
2016-09-06 SVT1 Sverige

Utmärkelser

Chaplin-priset Stockholm 1967 (hedersomnämnande)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1967 (bidrag om 119 226,53 kr)

Ämnesord

Absurd teater
Bohemer
Censuråtgärder
Debutfilm
Fotomodeller
Främlingskap
Klassamhället
Otrohet
Sedekomik
Sociala roller
Äktenskapsskildring

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2550


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2539


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2565


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2565


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PUSS & KRAM En film av Jonas Cornell
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel En film av Jonas Cornell PUSS & KRAM
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Jonas Cornells Puss & kram. Svensk dialoglista.
Omfång 51 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 25 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 25 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Puss & kram en komedi av Jonas Cornell. Maj 1966.
Omfång 72 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Jonas Cornells Puss & kram. Svensk dialoglista.
Omfång 46 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Flera språk


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Hastighet 24
Längd i minuter 94 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?